Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Kabinet: 300 agenten naar Afghanistan

  •  
05-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_politie_te_fiets_Erwin_Bolwidt_300.jpg
Missie zou dit jaar nog moeten plaatsvinden. Rutte afhankelijk van oppositie, omdat PVV tegen Nederlandse aanwezigheid in het land is
Het kabinet wil dit jaar een 300 politieagenten naar Afghanistan sturen voor een trainingsmissie. De Nederlandse trainers en hun beschermers zouden bij de Duitsers in Kunduz worden ondergebracht. Dit meldt NRC Handelsblad. Het kabinet praat waarschijnlijk vrijdag over dit plan praten. Dan valt er misschien ook al een besluit.
NRC schrijft dat de trainers zowel politiescholen als in het veld aan de slag zouden gaan. Daarnaast zouden de vier reeds in Afghanistan gestationeerde F-16 gevechtsvliegtuigen en het daarbij horende grondpersoneel in het land blijven. Om de missie ook echt uit te kunnen zenden, is het minderheidskabinet-Rutte afhankelijk van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Gedoogpartner PVV is fel tegen iedere Nederlandse betrokkenheid bij Afghanistan. GroenLinks en D66 zijn voor een trainingsmissie, maar verbinden daar voorwaarden aan. Het moet om het trainen van Afghaanse politieagenten gaan en en dit moet zoveel mogelijk onder EU-vlag zal gebeuren.
De PvdA is tegen de trainingsmissie. In een eerste reactie legt PdA-leider Job Cohen in de Volkskrant uit waarom. “Wij zijn niet tegen politietrainers. Maar wij willen niet dat er gevechtstroepen mee gaan. Dit voortstel duidt daar op en dan steunen wij het niet.”
Lees ook het stuk van Arnold Karskens over een ‘trainingsmissie’: Knokken in Kunduz.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

Coropa
Coropa5 jan. 2011 - 14:11

Voor meer blauw op straat. Op naar Afghanistan.

objectivist
objectivist5 jan. 2011 - 14:11

Ik zou het niet doen.....

JoopSchouten
JoopSchouten5 jan. 2011 - 14:11

Hoogst onverantwoordelijke Luchtfietserij.

JAWEH
JAWEH5 jan. 2011 - 14:11

Volgens mij komer we er 3000 tekort in Nederland, maar goed. Laten we die boerkadraagsters maar eens in eigen land aanpakken. Een goed begin is het halve werk.

wvdstraat
wvdstraat5 jan. 2011 - 14:11

Omdat het humanitaire nut zich niet bewezen heeft, ben ik in principe tegen zo'n missie. Maar om de huidige gedoog-hufter-constructie onder druk te zetten, ga je bijna hopen op voldoende steun van de oppositie, toch ? ........ Of heeft het bestrijden van moslim-mannen die vrouwtjes-cavia's verplichten een boerka te dragen een hogere prioriteit ? Zo te lezen kan die F16 ook nog prima mee. Wat een halvezolenkabinet is dit toch !

Joaquim
Joaquim5 jan. 2011 - 14:11

Moeten onze politie agenten werkelijk corruptie en geweldmisbruik gaan leren in Afghanistan? Kunnen we niet beter 300 Afghanen hier naar toe halen en ze een nuttig beroep leren? Dat lijkt mij veel effectiever werken en kost waarschijnlijk tien keer minder. 300 agenten die getraumatiseerd en onderwezen in marteling terug komen... Slecht idee. Zal dus wel uit de koker van onze prince of darkness komen.

arieroos
arieroos5 jan. 2011 - 14:11

[Maar je kunt niet 300 politiemensen zonder militaire begeleiding naar Afghanistan sturen, dan wordt het een zelfmoordmissie.] Onzin, er zijn genoeg andere landen die militaire begeleiding kunnen leveren. Dat soort constructies worden al jaren gebruikt in Afghanistan.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa5 jan. 2011 - 14:11

En 3000 militairen die moeten 300 agenten beschermen, logisch.

MrOoijer
MrOoijer5 jan. 2011 - 14:11

Gaan die 300 agenten daar helpen het burka gebod te handhaven?

Wobbel2
Wobbel25 jan. 2011 - 14:11

Gaan deze 300 agenten af van de 3000 extra ?

FrenkMahon
FrenkMahon5 jan. 2011 - 14:11

Nederland had en heeft in Afghanistan niets te zoeken. De Alliantie wordt gezien als een bezettende macht. Een missie naar Afghanistan is alleen goed voor de pensioenvoorziening van Verhagen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa5 jan. 2011 - 14:11

Gaan ze de ex-Talibanisten het fietsen laten leren? Ik zag ooit een agent op zijn dienst-fiets,alleen. Deze zag een boef die ook met een mes zwaaide, fietsend sprond de agent op de brede boef en vielen samen op de grond, de boef stond op met de boei in zijn handen, de agent met het mesje. Zonder probelemen liepen zij met tweetje half-gezellig samen naar het politieburaeu , de agent duwde zijn fiets met een hand en de boef naast hem braaf liep, met de boei natuurlijk. Ik vond die agent een held. De mooiste van het verhaal is dat tijdens lopen naar het bureau vroeg de boef vriendelijk de agent: ''mag ik een sigaretje ?'' De agent: ''je krijgt niets! niets!'' lopen... Prachtig.

Joeri2
Joeri25 jan. 2011 - 14:11

Het lijkt mij nog wat vroeg om daar politie op te leiden. Howel, in het oude wilde westen heeft het ook gewerkt. Echter daar wilden veel mensen in koeien handelen, in afghanistan vooral papaver, dat is een stuk minder legaal. Het lijkt me nogal vroeg, en duur ook, wat wel vreemd is dat er geld voor is terwijl een popmuziek kaartje ( bijna ) naar 19% moet. Dan heb ik toch liever een leuk bandje zoals Sting die een liedje over Russen zingt ( en dan valt "toevallig" de muur ). Afijn, het zal nog wel even duren voordat dit domme kabinet snapt dat draagvlak veel meer doet dan 50 politie mannen.

Dinho
Dinho5 jan. 2011 - 14:11

Ik dacht dat wij er hier in Nederland een paar duizend bij zouden krijgen, maar nee, er gaan er een paar honderd naar het buitenland. Toch de gedoog woorden van Wilders indertijd kennelijk niet goed begrepen toen over een uitbreiding van de politie in ons land werd gesproken.

ElChe
ElChe5 jan. 2011 - 14:11

En dat allemaal omdat Verhagen straks een navo baantje wil.

ColorHugo949
ColorHugo9495 jan. 2011 - 14:11

Taliban kan binnenkort geoefende Afghaanse strijders rekruteren ( omkopen ), opgeleid door Nederland. Wapens en gevechtsopleiding aanbieden, in door armoede en corruptie geteisterde conflictgebieden is olie op het vuur gooien. Schijnveiligheid per saldo. Niks verandert sinds 2007, Nederlanders worden nog steeds vals voorgelicht. Zoals Arnold Karskens al heeft beweerd: Politici die expedities op pad sturen, zonder vaste kosten termijn en verantwoording, hebben geen realistische strategie en zicht op de werkelijkheid. aanzitten bij de G20 en de superbondgenoot behoeden voor gezichtsverlies, dat lijkt de ware reden voor de Nederlandse inzet in Afghanistan. Zie politieke prent uit 2007 http://t.co/LJAdvza

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman5 jan. 2011 - 14:11

Misschien kunnen we die animal cops sturen. In Afghanistan hebben ze misschien ook wel cavia's met obesitas tenslotte, en dan houden wij de broodnodige echte agenten.

ColorHugo949
ColorHugo9495 jan. 2011 - 14:11

Onderstaande politieke prent van mijn hand uit 2009 vind ik nog steeds actueel. "The Clash of civiliazatons/ Cultuur dwing je niet af met geweld. http://politiekeprenten.blogspot.com/2010/10/clash-of-civilizationsmoslim-culture.html Cartoonisten zitten met gevaar voor eigen leven in het vuur van de Clash of Civilizations, waar in Afghanistan en Pakistan duidelijk sprake is. Politiek cartoonist Patrick Chappatte beveelt humor en intelligente aan in cartoons en raadt vijandigheid af. Een mooi advies dat elke politicus, religieuze, extremist of journalist in zijn zak kan steken. Humor bindt, relativeert en maakt problemen bespreekbaar, vijandigheid .....niet! Zie “The Power of cartoons” lezing door meester politiek cartoonist Patrick Chapatte >> video http://on.ted.com/8l3b circa 12 minuten. Een aanrader! Bron Chapatte, http://www.globecartoon.com/

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2011 - 14:11

Gelukkig is de PVV tegen... De PVV ziet niets in dergelijke missies. Erg nieuwsgierig hoe de Pvda reageert en hoe men zich in allerlei wereldvreemde bochten zal gaan draaien om dit weer goed te praten. Maar de grootste hamvraag, hoe legt men dit uit aan de sterk gereduceerde electoraat. Kabinet laten vallen en nu weer "voor" stemmen voor een oorlogsmissie. We wachten in spanning af..

3 Reacties
JAWEH
JAWEH5 jan. 2011 - 14:11

U heeft kennelijk de laatste alinea van het bericht niet gelezen, want er staat vrij duidelijk hoe de PvdA erover denkt. Doe die oogkleppen toch eens af. Er gaat een wereld voor je open..

Harmen2
Harmen25 jan. 2011 - 14:11

Brombeer was druk bezig tegen links te brommen, maar de PvdA heeft een kabinet opgeblazen om Afghanistan en al eerder geroepen hoe ze hier over denken. Het gaat dus niet gebeuren en dat is goed zo.

Charta46
Charta465 jan. 2011 - 14:11

[...De PVV ziet niets in dergelijke missies...] Dat blijf ik gek vinden. De pvv is tegen de extremisten, maar als er tegen gevochten kan worden zijn ze niet thuis. Zijn ze dan toch zo laf als wordt gesuggereerd??

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2011 - 14:11

Dilemma weer voor de PVDA. Voor de missie stemmen is compleet ongeloofwaardig, daar dat nu precies is waarom ze het kabinet lieten vallen. Tegen de missie stemmen, en ze spelen de PVV in de kaart. lachen, gieren, brullen met die PVDA in de oppositie.

4 Reacties
ratio2
ratio25 jan. 2011 - 14:11

Hoezo spelen ze dan de PVV in de kaart? Zo'n major issue is het niet.

JAWEH
JAWEH5 jan. 2011 - 14:11

Lezen is ook een vak he.. De PvdA is tegen de trainingsmissie. In een eerste reactie legt PdA-leider Job Cohen in de Volkskrant uit waarom. "Wij zijn niet tegen politietrainers. Maar wij willen niet dat er gevechtstroepen mee gaan. Dit voortstel duidt daar op en dan steunen wij het niet." Misschien dat U het nu snapt..

EenBeetjeNuanceGraag
EenBeetjeNuanceGraag5 jan. 2011 - 14:11

Spelen de PVV in de kaart? Ik kan uw kromme redenatie niet geheel volgen. Als deze missie niet door kan gaan dan leidt het kabinet Rutte-Verhagen internationaal flink gezichtsverlies. Maar ik heb geen medelijden met ze. Ze wisten waar ze aan begonnen. Als we nog eens militairen naar Israel gaan sturen om te vechten tegen de palastijnen dan is de PVV vast voor?

Charta46
Charta465 jan. 2011 - 14:11

[...Dilemma weer voor de PVDA...] Heb je het bovenstaande inleidende stuk niet gelezen? De PvdA is tegen, dus hebben ze helemaal geen dilemma, dat is nou jammer voor je!

robertsmit
robertsmit5 jan. 2011 - 14:11

Breng de mensen die je wilt trainen gewoon hier naartoe. Geen gedoe meer met veiligheid. De trainers kunnen hier vast ook effectiever werken.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 jan. 2011 - 14:11

Als trainen het echte doel zou zijn, dan gebeurde dit al lang.

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2011 - 14:11

Welten mag als eerste.

3 Reacties
Wout Berlinck
Wout Berlinck5 jan. 2011 - 14:11

Les 1 : ontslagrecht

Harmen2
Harmen25 jan. 2011 - 14:11

Jij mag ook mee hoor...

cormol
cormol5 jan. 2011 - 14:11

Als iedereen die de PVV niet zint naar Afghanistan gestuurd wordt, is Nederland een stuk leger en wordt het daar toch nog gezellig. Maar we zijn gewaarschuwd, we weten wat ons te wachten staat als de PVV aan de macht komt. Hoezo Godwinnetje?

Bernie2
Bernie25 jan. 2011 - 14:11

Wat mij betreft hebben we ruim voldoende jonge landgenoten in lijkenzakken uit Afghanistan terug zien komen, om over de honderden levenslang verminkten maar te zwijgen. Triest dat Rutte voor steun aan de VS kiest boven gezond (en econmisch) verstand. Olie op het vuur qua terreurdreiging voor Nederland, want opnieuw aanhaken aan de anti-islamoorlog van de VS. Waarom niet die scholingsarme Afghanen naar Nederland vliegen, om ze hier op de Peel of de Veluwe op maat en betrekkelijk goedkoop op te leiden. Kunnen onze de peperdure F16's ook thuisblijven .....of ...waren die ook nog nodig om nog meer Afghaanse burgers terug naar de middeleeuwen te bombarderen?

1 Reactie
Simbro
Simbro5 jan. 2011 - 14:11

Er stond laatst een stuk in de VK van een agent met het zelfde idee: Afghanen hierheen halen om ze te trainen. Er zijn dan geen militairen nodig, dus zal de PvdA ook voor zijn. Waarschijnlijk wil dit kabinet dat niet, omdat het erom gaat de Navo en de VS te laten zien, dat Nederland bereid is ook wat te doen. Met een opleiding in Nederland heeft niemand dat in de gaten. Het plan lijkt me hoe dan ook tamelijk zinloos. Het westen heeft niet de bereidheid voor onbepaalde tijd in Afghanistan te blijven. Als de laatste troepen zijn vertrokken valt het land binnen de kortste keren weer in handen van de Taliban. De door ons opgeleide agenten gaan dan in dienst van de Taliban werken.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos5 jan. 2011 - 14:11

De PvdA is echt helemaal de weg kwijt. Je bent voor of tegen de missie. Prima. Maar je kunt niet 300 politiemensen zonder militaire begeleiding naar Afghanistan sturen, dan wordt het een zelfmoordmissie. Totaal onverantwoordelijk. In wat voor luchtkastelen wonen die verwarde PvdA-ers? Zeg dan gewoon dat het genoeg is geweest. Bah. Achterbaks zooitje.

1 Reactie
Harmen2
Harmen25 jan. 2011 - 14:11

Nee, natuurlijk kun je die niet zonder bescherming wegsturen, dus zijn ze tegen. Dat is juist heel prima en over Afghanistan is de PvdA altijd heel helder geweest. Ze hebben ook in de aanloop naar dit voorstel toe steeds hetzelfde gezegd als het ging om het trainen van politiemensen. Misschien had Rutte beter een ander voorstel kunnen doen?

Bodde2
Bodde25 jan. 2011 - 14:11

Als de oppositie hiermee akkoord gaat (zonder flink wat wisselgeld) zijn ze echt helemaal gek geworden. Laat Rutte en Verhagen het lekker met hun grote vriend Wilders uitzoeken zou ik zeggen.

1 Reactie
leeuwenvanj
leeuwenvanj5 jan. 2011 - 14:11

Oorlog is geen ruilmiddel voor bijvoorbeeld een beter natuurbeheer of minder btw op kaartjes. Het leven van Afghanen ,gebruikt voor strategische /geografische belangen is een misdaad. Ook in Afghanistan heeft men bommen met DU gedropt en worden mensen/verdachten gemarteld ,ook daar zijn geheime gevangenissen waar flink gemarteld wordt en wij praten over het brengen van democratie. Nogmaals in december hebben ze een contract getekend voor de TAPI pijpleiding. rara waarom zitten wij daar? Vrije markt voor een grote afzetmarkt voor multinationals,monsanto is al aanwezig zo ook banken voor misschien wel hypotheken en andere rotzooi. Ga niet,blijf thuis.

cormol
cormol5 jan. 2011 - 14:11

"De PvdA is tegen de trainingsmissie. In een eerste reactie legt PdA-leider Job Cohen in de Volkskrant uit waarom. "Wij zijn niet tegen politietrainers. Maar wij willen niet dat er gevechtstroepen mee gaan. Dit voortstel duidt daar op en dan steunen wij het niet." Kan de PvdA dan ook uitleggen waarom die straaljagers met 160 militairen daar gebleven zijn. Daar zal toch wel een gedachte achter hebben gezeten. Een vervolgmissie soms? In totaal zijn er straks geen 300 maar 500 politie en milairen in Afghanistan.

2 Reacties
Simbro
Simbro5 jan. 2011 - 14:11

Ik weet het niet zeker, maar ik kan me voorstellen, dat die F-16's zijn gebleven om eventueel ondersteuning te bieden aan de terugtrekking van alle materieel. Als de PvdA er voor zou zijn, dat die vliegtuigen blijven, ook als alle overige Nederlandse troepen vertrokken zijn, dan kun je inderdaad de PvdA inconsequentie verwijten. Ik ben geen PvdA-er, maar in dit opzicht volgt die partij een tamelijk consistent beleid. Geen politietroepen, als er militaire steun bij nodig is. Was die partij maar op meer terreinen zo duidelijk en vasthoudend.

Simbro
Simbro5 jan. 2011 - 14:11

Als alle partijen reageren overeenkomstig het standpunt, dat ze tot nu toe hebben ingenomen, dan komt er een kleine meerderheid voor uitzending van politietrainers met militaire steun. Voor uitzending van troepen met gevaarlijke missies is het een ongeschreven wet, om dit te doen met een ruime meerderheid van de Tweede Kamer. Die ontbreekt nu. Dat betekent, dat het kabinet bakzeil haalt, dus geen uitzending, of haar zin doorzet en breekt met de traditie. Dan mag verwacht worden, dat er nog meer slachtoffers gaan vallen voor een zaak, die hoe dan ook zal uitlopen op vertrek van de Navo en de VS en daarmee het weer aan de macht komen van de Taliban. Niet leuk voor het kabinet. Het enige compromis lijkt de training van politietroepen hier te geven in plaats van in Afghanistan. Geen militairen nodig, een stuk goedkoper en confrontatie van de Afghaanse toekomstige agenten met een democratisch land. Wel zal de opgedane ervaring en kennis uiteindelijk ten dienste komen van de Taliban. Die hebben nu eenmaal de langste adem en dat is logisch, want het gaat om hún land.

kapitanlaipose
kapitanlaipose5 jan. 2011 - 14:11

PvdA alsjeblieft niet mee instemmen. Laat je niet hoereren door de VVD en CDA. Rutte en Verhagen wilden graag een pervers triootje met Wilders. Nu wilt Wilders zich niet op zijn "standje Afghanistan" laten nemen. Dan moet de PvdA niet de plek van Wilders in willen nemen. De meest pijnlijke klap op dit moment die PvdA kan uitdelen aan de VVD en CDA is het blokkeren van een Afghanistan missie. Wisselgeld vragen is onzin omdat verder alles dichtgetimmerd is in het gedoog akkoord. PvdA herinner je alsjeblieft de kabinetsformaties. De PvdA was niet goed genoeg om mee te regeren. Maar nu wel opeens om goedkeuring te geven aan een Afghanistan missie. *barf* Laat Rutte en Verhagen alsjeblieft oprotten en laat ze hun rotzooi (PVV) meenemen.

1 Reactie
ikbenhorkie
ikbenhorkie5 jan. 2011 - 14:11

Cohen lijkt al op een compromis aan te sturen met zijn bezwaren tegen militairen in de missie, en niet tegen de missie zelf. Als die thuisblijven ligt het open. Gewoon tegen stemmen zou wel een goede stemmentrekker zijn, als het goed verkocht wordt. CD+VVD+SGP+GL+D66 hebben 74 zetels. WIe levert de laatste stemmen ? Een CU'er in de strijd voor hun religie ? Het makkelijkste is om de PVV overstag te laten gaan. Het interesseert de kiezers van de partij waarschijnlijk niets, dat is al gebleken bij andere programmapunten van de partij, en het past goed in hun kruisvaart tegen de islam.

ColorHugo949
ColorHugo9495 jan. 2011 - 14:11

Uit de NRC begrijp ik heel iets anders: EUPOL wil slechts 50 NL agenten plaatsen...dus gaan er kennelijk 250 "militaire beschermers" mee met een heel vaag omschreven mandaat. Wederom een vechtmissie met ondersteuning van 4 YF 16's? Leg uit! GL en D'66 trap niet wederom in deze voorspiegeling van list en bedrog. Ik ben net terug uit Londen, daar stond een demonstratie voor het britse parlement met spandoeken en tentjes: " 87 % of the British people want our troops back of Afghanistan" of woorden van die strekking. 2010: meeste dodelijke slachtoffers sinds de bezetting van Afghanistan. Schijnveiligheid en contraproductieve geweldsinvesteringen per saldo! Oude wijn in nieuwe zakken. Opgeleide agenten worden gewoon omgekocht, want probleem nr. 1 in Afghanistan is armoede.

1 Reactie
Simbro
Simbro5 jan. 2011 - 14:11

Eerder was ook steeds sprake van 50 trainers en 250 militairen, dus dat zal wel kloppen. Er zijn niet eens 300 politietrainers beschikbaar, heb ik wel eens gehoord. Ik ben geen militair deskundige, maar het lijkt mij een tamelijk riskante onderneming.