Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over het waxen van je schaamhaar
Het is vol op bikinitijd en het schaamhaar dat bij de pijpjes uitsteekt moet worden bestreden. Je voelt je ongelukkig als dat te zien is. De enige oplossing is een bikini wax. Voor een paar tientjes ben je weer helemaal het vrouwtje. Nou ja, mannen blijken dat ook steeds vaker te doen, omdat ze blote ballen aantrekkelijker vinden en die hangen toch meestal niet buiten de pijpen van de zwembroek. Wat de reden ook is voor de bikini wax, er is veel discussie over de vraag of het nu wel goed voor je is. Nu is er een overzichtsartikel in het medische vakblad JAMA Dermatology waarin alle bestaande onderzoeken onder de loep gelegd worden. En? Storm in een glas water?
Als je net de boel kaal hebt laten maken is de kans op het krijgen van een SOA groter, maar dan moet je natuurlijk wel ook contact hebben met iemand met een SOA. Het komt maar niet zo maar uit de lucht vallen.
Kwetsbaar Waxen zorgt voor kleine beschadigingen van de huid. Je ziet ze meestal niet eens. En door die beschadigingen is de barrière die normaal gesproken onneembaar is voor virussen en bacteriën kwetsbaar geworden. De hoofdauteur van het wetenschappelijke artikel zegt: “Waxen opent de deur naar het oplopen van een infectie.” Met een beetje gezond verstand kun je daar toch een hoop tegenin brengen en in de discussie over hun bevindingen doen de onderzoekers dat ook wel.
Misschien komt de grotere kans op SOA’s niet door het waxen, maar omdat vrouwen die de boel van onderen er aantrekkelijker uit willen laten zien ook vaker bezoek krijgen van bewonderaars en dus ook vaker kans op een contact met iemand met een SOA hebben. Draai het nu niet om en zeg niet onmiddellijk “kale vagina’s zijn wat avontuurlijker en daarom krijgen ze het”. In de echte wereld gaat het nooit om zulke absolute uitspraken.
Statistiekmachine Het gaat om kans, kans, kans, waarschijnlijkheid, mogelijkheid en de statistiekmachine. Het is wel zo dat vrouwen die er geen zin meer in hebben zich meestal zich ook liever niet kaal laten plukken. Dat dan weer wel. Kortom, een hoop geklets en geïnterpreteer, en de vraag of je nu vreselijk op moet letten wordt niet beantwoord. Moet je niet altijd opletten? Bij alles in het leven?
Iets anders is de vraag waarom dat haar er überhaupt zit. Haar zit op plaatsen die warm gehouden moeten worden, maar de vraag is dan weer wel waarom het er op die plek nu precies nog zit terwijl het in de loop van de evolutie op de meeste andere plaatsen aanzienlijk minder aanwezig is geworden. We weten het niet echt, maar er zijn twee theorieën. De eerste is dat het een signaalfunctie heeft, want tegelijkertijd met het vruchtbaar worden verschijnt er ook dat haar. Hallo, ik ben vruchtbaar en hier moet je zijn. En de tweede theorie houdt het erop dat de feromonen, de geurstoffen die we opvangen en ons op zoek doen gaan naar waar die heerlijke lucht toch vandaan komt, daar tussen dat schaamhaar nu precies zitten.
Je zou denken dat het dus eigenlijk dom is om – als je extra aantrekkelijk wilt zijn – je dat schaamhaar weg te halen. Maar ja, de beeldvorming in advertenties, pornofilms en op het strand waar andere vrouwen geen pluk haar onder het bikinibroekje hebben zijn sterker bij het bepalen wat mensen opwindend vinden.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: klik hier voor een overzicht