D66-leider en vicepremier Sigrid Kaag weet niet of het kabinet-Rutte IV de kettingcrises waaraan het op zijn minst medeschuldig is zal overleven. Dat heeft ze gezegd in het WNL-programma Goedemorgen Nederland. Kaag zei daarbij dat het wel de inzet is om eruit te komen.
Zondag had Mark Rutte al bij WNL gezegd dat er “een paar spannende momenten” aankomen, typisch Ruttiaanse verzwakkingen voor enorme vraagstukken, zoals de stikstofuitstoot en de asielopvang. Ook Rutte had daarbij gezegd er wel vanuit te gaan dat zijn kabinet die kan oplossen, “maar je weet het nooit zeker”.
Kaag zei maandag dat het belangrijk is dat het kabinet de rug recht en “de eigen veerkracht” moet hervinden. Over de gemaakte afspraken rond asiel of de stikstofuitstoot is binnen de coalitie inmiddels de nodige wrijving. Zo hebben ChristenUnie en het CDA al laten weten dat de streefdatum voor het terugdringen van de uitstoot best nog wat vooruit kan worden geschoven. "Maar ik heb altijd gezegd: we doen het goed, of we doen het niet,” aldus Kaag die Rutte nog maar kort geleden liet weten “hier scheiden onze wegen” alvorens opnieuw met hem in een kabinet plaats te nemen.
Of de coalitie nog in staat zal zijn iets klaar te spelen, hangt in grote mate af van de verkiezingsuitslag van aanstaande woensdag. De verwachting is dat de coalitie fors zal inleveren in de Eerste Kamer. Met name het CDA zal zetels gaan inleveren, vermoedelijk aan BBB. CDA’er Derk Boswijk, stikstofwoordvoerder van zijn partij, is alvast minder positief over een voortzetting van het huidige kabinet. Hij liet al weten te vrezen dat Rutte IV de eindstreep niet haalt.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Kaag ziet de bui duidelijk al hangen. Een groot deel van haar achterban bestaat uit kiezers die hoppen tussen haar partij, Groen Links en de PvdA. Ook PvdD pakt uit die groep nog wat kiezers mee. Kaag heeft de wind nu tegen en haar kiezers zullen overstappen naar de “linkse wolk” van PvdA en GL. Overigens lijkt ook BBB wat van D66 af te snoepen. D66 zal dus vrij waarschijnlijk, net als overigens VVD en CDA, veel kiezers weg zien lopen. Op dit moment lijkt deze regering in de peilingen inmiddels ergens tussen de 25% en 30% van het electoraat aan zich te binden. Dat percentage daalt overigens gestaag. Zowel linkse als rechtse kiezers zien het niet meer zitten. Ik geloof dat nog nooit een regering zo weinig steun had in het land. Ooit riepen politici van alle partijen dat de kiezer altijd gelijk heeft. Dat hedendaagse politici dat nu niet meer vinden maakt niet dat de kiezer dat gelijk ineens niet meer heeft.
Ik realiseerde me gisteren na het 'debat' dat een val van het kabinet toch wel een ander soort dreiging in zich heeft, want wat gaat Pieter doen? Er is nog niets bekend over een vervolg, hij zit op een geroofde zetel dus hij kan niet terug gekozen worden tenzij.... Hij een eigen partij opricht, of zich bij een bestaande partij aansluit. Het zou een mooie bak zijn als hij na deze verkiezingen aankondigt weer in het CDA te stappen, dan weet je in ieder geval welke partij de volgende premier levert.
Geroofde zetels bestaan niet. Omtzigt heeft verder dusdanig veel voorkeursstemmen behaald dat hij wel meer dan één zetel in theorie had mee kunnen nemen. Hij zal nooit terug gaan naar het CDA. Die club is voltooid verleden tijd! Veel CDA-kiezers en oud-bestuursleden van die partij zijn verhuisd naar BBB. Als hij niet voor zichzelf gaat beginnen dan zou een overstap naar BBB niet zo onlogisch zijn. Ze werken nu al bij veel dossiers samen.
''Kaag twijfelt of kabinet-Rutte IV de eindstreep wel haalt'' Typisch D66 Kaag. Als je dreigt moet je het goed doen. Of je doet wat D66 wil en anders . . . . . . .
Ik denk dat Kaag zowaar een keer het gelijk aan haar kant heeft. De coalitie staat in de laatste peiling op nog maar 20 van de 75 zetels in de eerste kamer en na de afslachting van Rutte bij de mannen van VI zal dat aantal niet snel meer stijgen. Met de steun van de linkse wolk er nog bij is er ook nog steeds geen meerderheid.
Alles is begonnen met de idioot strenge stikstof-uitstootnorm. NL wil weer het braafste jpngetje van de klas zijn, in het buitenland lachen ze erom. Na de crisis in 2008 bezuinigde NL ook als een gek, ten koste van een heleboel sectoren, in Frankrijk hebben ze er schijt aan en niemand krijgt een boete. Was die stikstofnorm wat hoger geweest, was de paniek niet zo groot geweest. Ze vallen in hun eigen zwaard. Zal wel met de calvinistische inborst te maken uebben.
Waarom staat er dan boven Kaag twijfelt? Ik begrijp de kop totaal niet.
Dat zeggen D66 en CDA nu, in de hoop electoraal wat minder afgestraft te worden voor hun bijdrage aan Rutte IV (en III). Dat zal niet werken, want dat gelooft geen hond. D66 en CDA zullen dus de grote verliezers zijn en dus vervolgens door moeten met Rutte IV in de hoop dat er een wonder gebeurt voor de volgende verkiezingen.
Bij de volgende Tweede Kamer verkiezingen, als D66-GroenLinks-PvdA-SP-CU-Volt-Denk-Bij1 een links progressief blok zullen vormen dat kan misschien de grootste worden in de Tweede Kamer. Time for change?
"als D66-GroenLinks-PvdA-SP-CU-Volt-Denk-Bij1 een links progressief blok zullen vormen" Dat kunnen ze proberen maar leidt ongetwijfeld binnen de kortste keren tot interne ruzie en dolken in ruggen. Voor een coalitie zal je toezeggingen moeten doen en als je in de race zit met een existentieele crisis als basis zijn toezeggingen erg moeilijk. Ook zonder grote coalitie zal dit waarschijnlijk tussen PvdA en Groenlinks al voor problemen zorgen.
Inderdaad time for change, maar dan wel over rechts, gwoon omdat dat het beste is en omdat het kan. Over 2 jaar hopelijk Wilders 1!
Een achtpartijenkabinet (!) lijkt me weinig stabiel. Afgezien nog van de problematische verdeling van de posten van bewindslieden.
Ik vraag me af of Kaag zich gerealiseerd heeft, dat ze juist zelf door deze uitspraak te doen de positie van het kabinet heeft gedestabiliseerd.
Of gestabiliseerd. Het zou zo kunnen zijn dat de partijen nu niet meer zo richting d66 kunnen dreigen met ‘nu slikken anders stoppen we ermee’ omdat dat dan in de eigen dolk vallen als resultaat kan hebben. Degene die breekt betaald daarvoor historisch gezien de prijs.
@ MG1968-2: Theoretisch zou je inderdaad ook die andere kant op kunnen denken, maar tot nu toe was D66 steeds in de positie om iets af te kunnen dwingen, omdat met de VVD en het CDA een voortijdig einde van het kabinet per se willen voorkómen, gelet op de electorale gevolgen. Dat wie breekt de prijs ervoor betaalt, is een aparte kwestie. Het CDA was er vroeger zeer bedreven in de schuld in de schoenen van een/de coalitiepartner te schuiven.
Is ook exact mijn punt Olav. Denk niet dat we kunnen weten of dit stabilisatie of destabilisatie als doel had laat staan tot wel gevolg dat heeft geleid en in wiens voordeel intern binnen het kabinet zal uitpakken. En dat is maar goed ook. In situaties waar belangen niet 1 op 1 overeenkomen zou dit soort transparantie immers juist verlammen en leiden tot inertie. Dat d66 steeds aan de goede kant heeft gezeten wat betreft uitkomst beaam ik. De partij zal dat willen continueren. De vraag of kaag zich ‘gerealiseerd had dat’, blijft echter een vreemde vraag. Ja duh dat ze zich realiseerde dat de uitspraak invloed heeft op het functioneren en de bewegingsruimte binnen het kabinet… en dus ook op de stabiliteit. Anders deed ze hem niet.
De liberalisering van onze gokmarkt kennende, zou ik de in de lucht hangende twijfel maar meteen trachten te kapitaliseren. Kun je de juiste dag voorspellen waarop 'ons' kabinetje valt, dan ga je er met de hoofdprijs vandoor. Zit je er een beetje naast, dan wordt er naar rato uitbetaald, wordt het aantal dagen waarop je er naast zat op je prijs in mindering gebracht. Mocht Rutte IV onverhoopt de rit uitzitten, dan ben je alles kwijt. Zo gaat het in het echt namelijk min of meer ook...
Vast wel. Hooguit zullen bepaalde hobbits niet echt meer lukken omdat de eerste kamer dat tegenhoud vanuitgaande dat men wel slim stemt en dus niet op VVD,CDA,D66,GL en PVDA stemt.
Bij twijfel niet oversteken; haal dan gelijk de stekker eruit of zijn het wederom mooie maar lege woorden ?
Soms is het meest verstandige om te doen gewoon te stoppen met waarmee je bezig bent. Rutte4 was al uitgeregeerd voor de start en hobbelt van crisis naar crisis. Kan een andere coalitie het beter doen? Ik heb geen idee, maar weet wel dat deze partijen er weinig meer van bakken.
Kan een andere coalitie het beter doen? Jazeker. Dat is mogelijk. Alle problemen worden namelijk veroorzaakt door de liberale ideologie, die stelt dat de complete maatschappij moet worden uitgeleverd aan het bedrijfsleven, met uitzondering van politie en leger. Voor Daan Ouwens: wikipedia: nachtwakersstaat. Wij hebben naast een heleboel liberale partijen ook nog enkele sociale partijen. Als deze partijen een meerderheid zouden krijgen en zich een beetje fatsoenlijk zouden gedragen, zou dat zeker de oplossing KUNNEN zijn voor alle problemen. Maar ja, met een asociale, egoïstische en hebzuchtige bevolking als de onze, is dat wensdenken. Wij zouden met zijn allen van dit piepende en krakende bolletje een paradijs kunnen maken. Het punt is dat we het niet WILLEN. Maar, als die asociale egoïsten ZELF in de problemen komen, dan rennen ze wel keihard naar de overheid voor hulp.
Ach, als er verkiezingen aankomen stapt het kabinet weer op om één of andere reden. zoals ze ook deden voor de verkiezingen van 2021 en eerder al in 2002. Dit terwijl de volgende verkiezingen toch al in zicht waren.
Aanvankelijk was ik niet erg teleurgesteld dat Rutte met deze coalitie verder kon, omdat hij dan zelf de puinzooi door hem veroorzaakt, zou moeten opruimen. Nu blijkt dat dit helemaal niet meer kan. Het is zelfs gevaarlijk aan het worden met de op stapel zijnde Wet toekomst pensioenen (Wtp). ALs staats- secretaris in 2004 van sociale zaken, heeft hij Hoofdlijnen opgesteld voor nieuwe toetsingsmethodiek voor het toezicht op pensioenfondsen. Dit is het begin van het ontstaan van de onnodig enorm hoge buffers die de fondsen moesten aan- houden, met als gevolg dat niet geïndexeerd kon worden.
Mocht het zo zijn dat GL/PvdA gaan winnen, dan is de kans groot dat de huidige regering gewoon door kan gaan net als nu met steun van GL/PvdA en dan veranderd er niets.
@ Gio Servas: Het huidige kabinet blijft voorlopig sowieso zijn krappe meerderheid in de Tweede Kamer behouden. Alleen indirect zal de verkiezing van Provinciale Staten (resp. de Eerste Kamer) invloed kunnen uitoefenen op het voortbestaan van het kabinet. Nl. vanwege de vraag of het op verschillende belangrijke onderwerpen een meerderheid blijft kunnen behalen in de Eerste Kamer. Als de combinatie GL/PvdA wint, verandert wel degelijk wat, nl. het feit dat deze combinatie dan meer kan afdwingen met betrekking to het regeringsbeleid.
@olav 'winnen' doen ze sowieso, want ze gaan het zo spinnen dat ze de 'grootste zijn geworden'... door die fusie natuurlijk.
Ach, de ophef duurt maar tot woensdagavond. Hoeveel spindoctors zouden er met hun algoritmes aan het stoeien zijn om de balans wat te laten verschuiven?
Zolang de middenpartijen een hele reeks aan partijen uitsluiten, en de belangrijkste problemen ook niet oplossen kan er nooit een stabiele regering ontstaan.
Het is inmiddels te bizar voor woorden: we moeten door het geklunshans aan de linkerkant van de politiek nu hopen dat Rutte 4 blijft zitten. Als er een breuk komt tussen D66 en CDA/VVD en we lopen op verkiezingen uit, dan komen er volgens de peiling van zowel I&O als Maurice de Hond 80 zetels of meer aan de rechterkant en dat aantal groeit met elke peiling verder. Dan krijg je Rutte 5: VVD en CDA met steun van de hele roetsj aan partijtjes op rechts. Geen enkele combinatie met links maakt nog ook maar een zweem van een kans.
Dat is ook het idee. Een beetje angst zaaien voor links, een beetje angst zaaien een kabinetscrisis, een beetje angst zaaien voor de boeren. En zo trekken de VVD en D66 de zwevende keizer naar zich toe. Allemaal politieke trucjes dus.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
@Kit: De vraag is voor mij hoe erg dat eigenlijk is. Voor erg veel kiezers voert Rutte een veel te links beleid en daarom vluchten deze kiezers naar rechtse partijen. Geef die partijen een kans en dan zijn er twee scenario’s denkbaar: Ze maken het waar en we krijgen een mooie tijd waarin eindelijk veel problemen worden opgelost OF ze maken het niet waar waardoor partijen op links een kans krijgen de verloren aanhang te heroveren op met name de PVV. Joop den Uyl zei ooit dat de marges voor de politiek niet zo groot zijn als ze vaak lijken. Verschillen worden enorm uitvergroot, maar per saldo zal een kabinet met uitsluitend rechtse partijen niet zo gek veel verschillen van een kabinet op links. Wat dan WEL fout is dat is als we te lang naar dezelfde figuren moeten kijken. Macht corrumpeert en is verslavend. Dat zie je inmiddels wel goed aan Rutte. Het zou goed voor ons land zijn als hij oprut.
Dat komt door en het geklungel op links, maar ook omdat Rutte alleen naar links kijkt en links beleid doorvoert. Dan krijg je een groei op rechts.
ook hier knettergekke lieden die denken dat de VVD een links beleid voert...
@BrotherV Hoe linkser je eigen standpunten hoe rechtser je de VVD vindt. Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde. Kortom ik gok zomaar dat jouw politieke voorkeur links van D66 te vinden is.
@Brother: Het gaat niet om of ik zelf vind dat Rutte wel of niet een links beleid voert, maar wat zijn kiezers daarvan vinden. Die lopen nu vrij massaal naar rechts met als gevolg dat BBB, JA21, PVV, BVNL en FvD samen inmiddels op bijna 40% staan in de peiling. Tel dan daarbij nog SGP en de rechterkant van VVD en CDA bij op en dan zie een een hele ruime electorale meerderheid op rechts. Niet voor niets probeert Rutte PvdA/GL groot te maken.
Ik had liever gezien dat dit kabinet over toeslagen, gas winning, inflatie, EU, huizencrisis, armoede of asielopvang was gevallen, maar stikstof mag ook.
Oké, en nu blijkt strakjes de 16e (als alle kruitdampen en haatdragende retoriek van de VVD helemaal is opgetrokken) dat een coalitie van D66, CU, PvdA/Groenlinks in de tweede kamer goed te halen is. Blijft Kaag dan doorgaan met dit wollige taal en wegkijkende flut VVDkabinet? Met een meer links georienteerd kabinet kan Kaag ook veel meer voor d'r eigen electoraat doen, nietwaar? Ik bedoel, stel je voor, D66, CU en PvdA/Groenlinks kunnen met een extra partij makkelijk de VVD naar de oppositiebankjes sturen, waar ze horen.
@Break, D66/GL/PvdA/CU is samen 40 zetels in de laatste peilingen? Met de 29 zetels van de VVD hebben ze dan idd een meerderheid.
Lijkt me wel wat Break. Sociaal- liberaal met sociaal- democratisch. Laten ze samen een sociaal blok vormen om met het 'hier scheiden onze wegen nu toch écht', dat asociale rijkeluis- neoliberalisme weer in z'n hok te krijgen. Krijgen we dan tóch die nieuwe bestuurscultuur waar mevrouw Kaag zo'n warme voorstander van was? En wie voelt zich geroepen om op korte termijn de Groene Boeren Partij oprichten? ...Die kan zó aanschuiven.
@Break: Dream on zou ik zeggen. Deze partijen halen nog geen kwart van de stemmen. Zelfs MET de VVD en het CDA zit een meerderheid er waarschijnlijk niet in.
PVDA en GL horen ook in de oppositie. Wat mij betreft worden gewoon een aantal maatregelingen over rechts genomen en dat kan prima. In hoeverre zaken over rechts worden opgelost hangt af van deze verkiezingen, maar ook over 2 jaar met de tweede kamer verkiezingen.
Hier lijken reageerders te vergeten dat het om de samenstelling van Provinciale Staten resp. de Eerste Kamer gaat. De zetelverhouding in de Tweede Kamer verandert niet, dus daar behoudt het kabinet zijn krappe meerderheid. Het valt dus zeker niet automatisch, ook niet als de coalitiepartijen gezamenlijk in de Eerste Kamer flink achteruitgaan. In het laatste geval zal het kabinet wel meer moeite moeten doen om in de Eerste Kamer op verschillende onderwerpen telkens een meerderheid (die verschillend van samenstelling kan zijn) te behalen. Alleen indirect kan de uitslag van de verkiezing van Provinciale Staten (resp. de Eerste Kamer) invloed uitoefenen op het voortbestaan van het kabinet, doordat in onvoldoende mate meerderheden in de Eerste Kamer kunnen worden behaald, of doordat het onderlinge vertrouwen in het kabinet is verdwenen.
Yes, m'n vraag heeft wel weer wat losgemaakt. Rechts is immers als de dood dat links aan de macht komt. Uberhaupt, als een linkse politicus z'n mond open trekt slaat de paniek toe en breekt het angstzweet overal uit. En dat is goed.... Het was immers maar een veronderstelling. Maar nu blijkt andermaal, je zegt "links word machtiger en machtiger" en dan slaan in heel het land de stoppen door. Want"O,o,o,o,o,o... O,o,o,o,o,o. Links an de macht" Maar wees eerlijk, Mark Rutte is uitgerangeerd en ze hebben bij de VVD weinig anders in de aanbieding. De keuze is dan Hermans of Schippers. Nou, dat hebben we gisterenavond gezien zeg.... Bedankt voor de reaties trouwens. Zitten best leuke bijdragen en initiatieven tussen die ook echt hout snijden. Help links aan de macht!
Als GL en PVDA in een kabinet komt, heb je weer 4 jaar verloren, gaat er teveel geld weg aan de klimaat hobby, mag de burger dat ophoesten waar de burger dat al nu al niet of amper kan. Dus doe maar niet. Los van andere problemen die dan niet worden opgelost als het PVDA en GL word.
Beter kan nu de burger de kosten van de energieswitch dragen dan strakjes met een rubberbootje de deur uit gaan van je op 3 hoog appartementje. Als die kosten al door de burgerij gedragen worden natuurlijk. Ik bedoel, je heft een extra hoge fossieltaks (want menigeen houdt toch maar niet op om met fossiel verder te reizen, zie schiphol of de snelwegen daar vind je immers alles behalve voeselbankgebruikers) en die opbrengsten besteed je extra aan duurzame energie. En dan ben je met linkse politici toch veel beter af, geloof mij. Dus gewoon PvdA/GroenLinks stemmen.....
@Break: Is het je misschien al opgevallen dat meer dan de helft van de huishoudens nu al niet meer rond kan komen? Dat nu al de mensen in de rij staan bij de voedselbanken? Klimaatbeleid zoals links dat voorstaat kost nog veel meer geld en dan heb ik het nog niet eens over de giga bedragen die nu naar de EU gaan of bedragen die we kwijt zijn aan migratie. De wal is het schip aan het keren. Ja, we zijn als land enorm rijk, maar dat gaat steeds meer ten koste van die hele grote groep mensen die ooit nog massaal PvdA stemden en nu niet meer.
Je geeft zelf al het antwoord Polarisario. Nederland is een schatrijk land maar de welvaart is verschrikkelijk verkeerd verdeeld. En nu juist daarom zijn PvdA/Groenlinks de aangewezen leiders van dit land om die tweedeling recht te trekken, neem dat maar van mij aan. Daarnaast zijn de te nemen klimaatmaatregelen bij PvdA/groenlinks in veel betere handen dan bij bijv. VVD en CDA. Immers bij VVD en CDA zitten altijd heel geheimzinig het bedrijfsleven aan tafel waar PvdA/Groenlinks gewoon de beslissingen nemen die genomen moeten worden.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Kijkende naar de huidige partijen van de coalitie. Bij nieuwe verkiezingen: - D66 zal waarschijnlijk zetels gaan verliezen - CU blijft constant - CDA heeft alles al verloren -Vvd zal zo'n beetje constant blijven Samengevat; Vvd heeft de beste kaarten tov nieuwe verkiezingen.
Ja, "scheiden de wegen weer"? Ik heb hier maar een ding op te zeggen: hahahahaha!