Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kaag gaat duel met Rutte bij Algemene Beschouwingen uit de weg

  •  
21-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
Prinsjesdag: Aankomst Kamerleden bij Grote Kerk

© DEN HAAG - Demissionair minister Sigrid Kaag komt aan bij de Grote of Sint-Jacobskerk, waar de koning de Troonrede zal voorlezen. Dat gebeurde al meer dan honderd jaar in de Ridderzaal. Maar

D66-leider Sigrid Kaag zal tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen over de nieuwe Rijksbegroting niet het woord voeren namens haar partij. Kaag neemt het opmerkelijke besluit omdat ze het “democratisch onzuiver” en “niet geloofwaardig” vindt om kritiek te leveren op een begroting die ze zelf heeft mee helpen opstellen. Ze laat het debat dat woensdag begint over aan haar tweede man fractievoorzitter Rob Jetten , schrijft ze in een verklaring. Daarna neemt ze het fractievoorzitterschap van hem over.
"Morgen zijn de Algemene Politieke Beschouwingen. Rob Jetten voert als waarnemend fractievoorzitter het debat namens de fractie van D66. Ook zal hij vandaag de eerste reactie geven op de troonrede. Ik had graag op zijn plaats gestaan om te reageren op de miljoenennota en de begrotingen van het demissionaire kabinet. Toch doe ik dat niet. Het is in mijn opvatting democratisch onzuiver om een begroting te becommentariëren en te bekritiseren die ik als minister mede heb gemaakt. Ik zou dat niet geloofwaardig vinden. Want hoewel ik nu geen minister meer ben, heb ik de afgelopen periode wel bij de begrotingsgesprekken van het demissionaire kabinet gezeten. Het is voor mij dus een beetje een gekke week. Een overgangsweek. Vanaf maandag neem ik het fractievoorzitterschap van Rob over. Hem wil ik nu al zeer danken voor het onverzettelijke werk dat hij namens de fractie van D66 heeft gedaan in de periode dat ik het land als Minister van Buitenlandse Zaken mocht dienen. Als fractiegenoot zal ik met trots en bewondering zijn inbreng bij de Algemene Politieke Beschouwingen volgen."
Het besluit van Kaag betekent dat er geen publieke confrontatie komt tussen Kaag en Rutte, in het licht van de zich voortslepende onderhandelingen over een nieuw kabinet. Sommigen hadden daar naar uit gekeken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.