Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Justitie: 'VVD-bestuurder voor 2 miljoen omgekocht'

  •  
23-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hooij_300_01.jpg
[Video] Niet eerder deze eeuw werd een politicus zo in verband gebracht met grootschalige corruptie
Oud-gedeputeerde van Noord-Holland Ton Hooijmaijers heeft volgens justitie minstens voor 1,8 miljoen euro aan steekpenningen aangenomen, meldt Nova
Begin deze maand deed de FIOD al een inval bij Hooijmaijers. Nu heeft het Openbaar Ministerie beslag gelegd op een deel van zijn bezittingen ter waarde van 1,8 miljoen euro. Volgens justitie is dat hij het bedrag waarmee hij zich verrijkt heeft. Het onderzoek beslaat de periode van 2001 tot 2010. In die tijd was Hooijmaijers ook nog even wethouder in Amsterdam.
Hooijmaijers was als gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening en van Financiën betrokken bij veel van de bouwplannen van de provincie. Hij had regelmatig contact met bouwondernemers en projectontwikkelaars. 
Hooijmaijers wordt ervan verdacht steekpenningen te hebben aangenomen in de periode 2001-2010. Hooijmaijers zelf ontkent elke vorm van corruptie. Vorig jaar trad hij af naar aanleiding van het onderzoek naar de beleggingen van de provincie Noord-Holland in IJsland.
Eerder op Joop: VVD-prominent Hooijmaijers verdacht van omkoping

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman23 apr. 2010 - 21:43

De manier waarop in Nederland in grond gehandeld wordt werkt corruptie in de hand. Er is nog steeds corruptie in de bouwwereld, er is corruptie binnen het notariaat; het kan niet anders dan dat er op nog veel meer plaatsen corruptie is binnen de lokale politiek. Ik denk dat het tijd wordt om te kijken hoe daar structureel iets aan te doen is, want nu zit het vrijwel ingebouwd in het systeem.

a.doorgeest
a.doorgeest23 apr. 2010 - 21:43

Alles goed en wel, maar dhr. Hooijmaijer is thans alleen nog maar verdachte. Gun de man een eerlijk proces en praat daarna eventueel verder.

vanessa2
vanessa223 apr. 2010 - 21:43

Wie in zijn naiviteit meent dat we in een maatschappij zitten waar de goedkoopst werkende ondernemer de buit binnenhaalt, die vergist zich. Op het moment dat je de liberale principes zo doorvoert als hier, is het degene die het meest ongemerkt de regels overtreedt, die wint. Wat je nu ook doet is waar de Sovjet Unie aan ten onder ging: je maakt het noodzakelijk de wet te overtreden om geld te verdienen. Maak je dus maar klaar voor nog een stel van dit soort affaires

HanzChristian
HanzChristian23 apr. 2010 - 21:43

Al op 1 april is er een artikel aan deze meneer gewijd. Er zou inmiddels meer duidelijkheid moeten zijn. Dat de bouw-en vastgoedwereld speelt met de mazen van de wet is al langer bekend, maar dat maakt deze verdachte nog niet schuldig. Dat z'n politieke kleur in verband gebracht wordt met 's mans criminele activiteiten kun je rustig aan de alhier aanwezige reaguurders overlaten. Die maken zich daar graag schuldig aan. En de schrijver van het artikel mag mij nog wel eens uitleggen hoe je zo snel even twee ton verdient. Schuldig zijn we allemaal, ieder die een paspoort wil vernieuwen mag een vingerafdruk achterlaten. Dat we ons ergens schuldig aan maken is een kwestie van tijd, wanhoop of succes.

ErnsTT2
ErnsTT223 apr. 2010 - 21:43

het is een leuke kop, maar helaas is hij niet geheel conform de werkelijkheid, want het is juist na de bouwfraude affaire een komen en gaan van Corruptie affaires in het ambtelijke besurrs apparaat, denk aan de grondspeculatie in Mijdrecht, Gouda, Haarlemmermeer, groene Hart etc... En niet te vergeten de Bouwfraude in Sittard Geleen, en zo kunnen we nog uren doorgaan... http://www.overheid-integriteit.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=142:haarlemmermeer-wist-jaren-van-fraude&catid=2:nieuws&Itemid=21 http://www.overheid-integriteit.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=108:sittard-geleen-ontslaat-bouwfraude-ambtenaar&catid=2:nieuws&Itemid=21

roher
roher23 apr. 2010 - 21:43

En er wordt steeds gezegd dat de provincie als bestuurslaag onmisbaar is. Waarom is men daar zo zeker van als dit kan gebeuren?

Visje3
Visje323 apr. 2010 - 21:43

Even denken: het was al de man van 78 miljoen (via Icesave), en nu nog 2 erbij... dan wordt Hooijmaijers nu dus de man van 80 miljoen. Schandalig, een VVD-er die zo met gemeenschaps middelen om gaat, niet alleen met het geld dat ie in zijn eeuwige drang naar hebzucht op onveilige wijze probeerde te vermeerderen, maar ook hoe deze man omgaat met de toch al fragile en bijna zeldzame open ruimte in Noord Holland om is gegaan. Het klopt dat andere Statenleden hier meer zicht op hadden moeten houden, maar het initiatief is toch wel duidelijk van de heer Hooijmaijers gekomen. Zou de pluk-ze wet ook werken voor dit soort 'bestuurders'??

tm2000
tm200023 apr. 2010 - 21:43

(sarcastisch) Oef, VVD stijgt iets te hard mensen, snel een artikeltje over corruptie. (relativerend) hij was wethouder in A'dam, dus daar kan je een sensatie verhaal van verwachten, toevallig door een obscure dame naar buiten gebracht dit? :) (serieus) goed dat dit soort mensen uiteindelijk toch nog tegen de lamp lopen. Helaas niet allemaal, maar elke is er 1. Als gematigd liberaal is het nooit leuk om te lezen dat het er eentje is die zegt dat ook te zijn maar toegegeven, de VVD en bouwprojecten lijken net zo verweven te zijn als Bert Koenders en BKB

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten23 apr. 2010 - 21:43

Tim Tim. Ik denk dat sommige liberale vrijheden iets te liberaal zijn ingevuld... Het is nu wachten op Christelijke. : )

Klaas2
Klaas223 apr. 2010 - 21:43

---[de VVD en bouwprojecten lijken net zo verweven te zijn als Bert Koenders en BKB ]--- Is Koenders opgepakt voor corruptie? Dat is nieuw voor mij. Volgens mij was het het gunnen van een opdracht zonder openbare aanbesteding. Dat is ook verboden, maar er is wel verschil. Corruptie in dit geval diende tot zelfverrijking, 1,8 miljoen. Dat telt toch een graadje ernstiger. Dat kun je ook aan de reactie van justitie merken. Of zou die ook "links" zijn?

Joop den Uil
Joop den Uil23 apr. 2010 - 21:43

het angstige is , dat zijn vermeende fraude toevallig (toevallig!) aan ht licht kwam ...

1 Reactie
Klaas2
Klaas223 apr. 2010 - 21:43

het begon op te vallen dat op tien plaatsen in Noord Holland beschermd landschap een lege term bleek, en er gewoon fabrieken konden worden gebouwd of villawijken. Een vlugge scan, uurtje werk, bracht steeds dezelfde naam naar voren.

harry12345
harry1234523 apr. 2010 - 21:43

''Niet eerder DEZE EEUW werd een politicus zo in verband gebracht met grootschalige corruptie'' ???????? Deze eeuw is maar liefst tien jaar oud dus ik zou nog een jaartje of tachtig wachten voordat je typeringen gebruikt als ''niet eerder deze eeuw''. Of, als je er geen geforceerd en hijgerig stukje van wilt maken, schrijf gewoon: DIT DECENNIUM.

1 Reactie
paulvr2
paulvr223 apr. 2010 - 21:43

tja, je hebt gelijk, het staat er. Maar ik vraag me wel af of niet eigenlijk bedoeld werd "in de laatste 100 jaar". Als je nagaat dat dat bedrag in guldens maar liefst 4 miljoen is, zou ik me zo kunnen voorstellen dat het om een unicum gaat sinds we algemeen kiesrecht kennen.

valsgeld
valsgeld23 apr. 2010 - 21:43

Ton Hooijmaijers kan zoveel ontheffingen in een dergelijk lange periode nooit alleen doorheen krijgen dus de andere partijen en ambtenaren hebben daar ook hun medewerking aan verleend. Dit is geen incident van ongeoorloofd machtsmisbruik,de feitelijke kracht van deze vorm van democratie had Ton Hooijmaijers als gedeputeerde "gewoon" zogenaamd democratisch verkregen, en is dus gelegitimeerd door de Staten,neen zij willen in de Staaten deze macht behouden omdat dit hun democratische beginselen zijn. De Betonmaffia smeert iedereen die daarvoor nodig is.Bij ons in Leeuwarden is er zelfs een referendum betreffende een winkelcentrum zo aangepast met behulp van econometristen om de meerderheid aan tegenstemmers in een minderheid om te draaien.Deze keten van medeplichtigen in deze daarvoor nodige manipulaties is lang en wordt tevens al lang en steeds goed onderhouden. Ton Hooijmaijers is volgens mij een pioen-offer om na de verkiezingen weer "gewoon crimineel" verder te kunnen gaan schaken.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs23 apr. 2010 - 21:43

Natuurlijk hebben andere partijen en ambtenaren hem zijn gang laten gaan. Deels werden ze geïntimideerd door zijn "daadkrachtige" (lees: rauwdouwerige) optreden, deels hadden ze daar zelfs een soort van bewondering voor ook nog. Daadkracht kom je in die kringen nu eenmaal niet zoveel tegen en dan is het moeilijk om onderscheid te maken.

[verwijderd]
[verwijderd]23 apr. 2010 - 21:43

De man is verdacht! Wat mooi dat wij in een rechtsstaat leven. En ja de beste man heeft wat uit te leggen! Maar gut o gut een aantal lieden hebben hun oordeel al klaar. Wat is er nu mis met hoor en wederhoor? Waar wij (de publieke opinie) niet over gaan, maar een onafhankelijke rechter mag een oordeel hebben over, en dus recht spreken. Ik dacht toch echt dat wij afstand hadden genomen van de schandpaal. Blijkbaar heb ik mij vergist.....

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs23 apr. 2010 - 21:43

Wederhoor is prachtig, maar dit betreft niet echt een donderslag bij heldere hemel. Dat Hooijmaijers andere belangen diende dan die waarvoor hij betaald werd zoemde al een aantal jaren rond. Het droop van zijn hele optreden af, voor wie er een beetje nuchter naar keek (de meesten keken er minder nuchter naar door de manier waarop ze door hem geschoffeerd waren). Maar tot de invallen mocht daar ook op joop.nl niets over gesuggereerd worden op straffe van wegcensureren van de bijdrage.