Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Justitie VS legt beslag op telefoongegevens journalisten

  •  
13-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-EricHolder300.jpg
Regering Obama jaagt op lekken naar de media
Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft in het geheim beslag gelegd op twee maanden aan telefoongegevens van journalisten van Associated Press. Dat meldt nieuwssite NU.nl op basis van berichtgeving van het persbureau zelf.
Het gaat om binnenkomende en uitgaande telefoontjes en de duur daarvan op de werk- en privénummers van individuele verslaggevers, alsook de algemene nummers van kantoren van het persbureau in New York, Washington en Hartford. Verder zijn ook de gegevens verkregen van het AP-nummer op de perstribune van het Huis van Afgevaardigden, allemaal in april en mei 2012.
Het ministerie van justitie stelde AP achteraf van de beslaglegging op de hoogte in een brief. Een reden wordt hierin niet genoemd, maar mogelijk is er een verband met een onderzoek naar het uitlekken van een verijdelde bomaanslag van de Jemenitische tak van Al-Qaida op een verkeersvliegtuig naar de VS in het voorjaar van 2012. De regering Obama doet agressief onderzoek naar het uitlekken van vertrouwelijke informatie naar de media. Zij heeft zes zaken lopen tegen mensen die ervan worden verdacht informatie te hebben doorgespeeld, meer dan onder alle voorgaande presidenten bij elkaar. AP-directeur Gary Pruitt heeft bij minister van justitie Eric Holder tegen de gang van zaken geprotesteerd en geëist dat de gegevens worden teruggegeven en dat alle kopieën worden vernietigd. Volgens Pruitt is er geen enkele rechtvaardiging voor een dergelijk breed opgezet onderzoek, aldus NU.nl.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Molly Veenstra
Molly Veenstra13 mei 2013 - 21:40

'Obama is bezig om structureel de politiek van de VS te veranderen.' Beloofde ons JELMER RENEMA drie dagen geleden. Zou het 'agressief onderzoek naar het uitlekken van vertrouwelijke informatie naar de media' ook vallen onder: 'een noodzakelijke voortzetting van de politiek van je voorganger, waar hij het liefst vanaf zou willen.' Nee, want alle voorgaande presidenten bij elkaar hebben minder zaken lopen naar mensen die ervan worden verdacht informatie naar de media te hebben gelekt, dan Barack Obama. Nixon kon het zich als erkende held van rechts Amerika permitteren om de banden met communistisch China aan te halen. Volgens Nixon zelf had een democratische president dit nooit gekund. Zo kan Obama het zich veroorloven de burgerrechten drastisch in te perken. George Bush was hiervoor ongenadig afgebrand, maar Obama komt ermee weg. In dat licht kun je dit soort gebeurtenissen ook zien. 'Als daar weer een structureel linkse wind gaat waaien, zal dat zeker helpen om hetzelfde in Nederland te laten gebeuren.' Die linkse wind voelt voorlopig aan als een guur briesje uit de rechtse hoek. Met het strafbaar stellen van illegalen blaast Diederik Samsom dapper zijn partijtje mee. Of zouden we hier soms te maken hebben met een ragfijn spel teneinde een wereldwijde volksopstand te laten uitbreken?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa13 mei 2013 - 21:40

.......om een nieuwe Assange te vookomen?!