Sinds 2007 keerde justitie slechts vier keer tipgeld uit. Het OM vindt
het moeilijk te bepalen hoe groot het aandeel van de tipgever is bij de
opgeloste zaak
Heel zelden geeft justitie een beloning aan de gouden tipgever. Sinds 2007 werd 102 keer tipgeld toegekend, maar uiteindelijk is maar bij vier gevallen het geld uitgekeerd. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.
In 3,5 jaar heeft justitie een miljoen euro aan tipgeld uitgegeven. In 2007 kregen twee burgers 35 duizend euro omdat ze de politie van cruciale informatie hadden voorzien. De andere prijs ging naar twee tipgevers in 2009 die samen tienduizend euro kregen.
Iedere zaak die we dankzij een beloning tot een goed einde brengen, is er een”, zegt woordvoerder Martijn Boelhouwer in De Volkskrant. “Dat we weinig betalen, komt onder meer doordat we alleen tipgeld uitloven in ingewikkelde zaken. We doen het ook alleen als de kans bestaat dat een burger kan helpen omdat hij toevallig op het juiste moment op de juiste plek was. Dat zijn heel specifieke omstandigheden.
De hoofdofficier van justitie is degene die bepaald hoeveel een tipgever krijgt. In de meeste gevallen blijkt toch dat door samenwerking met de tipgever, goed recherchewerk en een beetje geluk een zaak wordt opgelost. De tip is maar heel zelden zo cruciaal dat het OM ook daadwerkelijk tipgeld uitkeert.
De beloningen lopen uiteen van 4500 tot 30.000 euro. Justitie houdt doorgaans de norm van 30 duizend euro aan, maar mensen uit het criminele circuit zouden met veel meer geld verleid worden om anderen te verraden. Zij worden op incidentele basis betaald. Volkskrant: Tipgeld wordt zelden uitgekeerd