Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Justitie vervolgt Jelle Brandt Corstius wegens smaad na MeToo-relaas

  •  
12-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1322 keer bekeken
  •  

Het Openbaar Ministerie sleept journalist Jelle Brandt Corstius voor de rechter. De VPRO-presentator schreef in 2018 in Trouw dat hij als redacteur bij de talkshow Baren & Van Dorp in 2002 tegen zijn wil seks had gehad met een collega. Brandt Corstius herhaalde zijn relaas in DWDD en noemde geen naam maar vanwege de details werd snel duidelijk wie het betrof. TV-producent Gijs van Dam trad daarop zelf naar buiten om zich te verweren en deed vervolgens zes keer aangifte tegen Brandt Corstius wegens smaad. Volgens Van Dam was er wel sprake geweest van seks maar nooit van enige dwang. Justitie seponeerde de aangifte aanvankelijk tot twee keer toe maar Van Dam wist via de rechter vervolging af te dwingen.

Het OM heeft nu besloten Brandt Corstius ook te vervolgen voor vier aangiftes die Van Dam heeft gedaan sinds de beslissing van het hof. De laatste was in november 2020. Volgens het OM bestaat er een nauw verband tussen de zes aangiftes. Van Dams advocaat Peter Plasman zei eerder over een van de nieuwe aangiftes dat Brandt Corstius opnieuw had geïmpliceerd dat hij was verkracht.

Volgende week komt de zaak voor bij de rechtbank in Amsterdam. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.