Joop

Justitie veroordeelt agenten voor schijnexecutie zwerver

  •  
29-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
politieauto_300.jpg
Agenten droegen zwerver op zijn eigen graf te graven
Het Openbaar Ministerie heeft flinke straffen geëist tegen twee voormalige Rotterdamse agenten die een schijnexecutie zouden hebben uitgevoerd op een zwerver. Volgens justitie zouden de twee mannen zich schuldig hebben gemaakt aan een ‘on-Nederlandse’ wandaad.
De twee werden in 2009 ontslagen nadat bleek dat ze de Poolse zwerver Lukas Grasza hadden ontvoerd en bedreigd. Tegen één van de agenten is een straf geëist van 6 maanden cel. De ander moet een werkstraf van 240 uur uitvoeren.
Grasza werd door de twee opgepikt omdat hij overlast zou bezorgen in hun werkgebied in Bleiswijk. Daarop besloten ze hem mee te nemen en hem aan de rand van hun district af te zetten in de richting van Waddinxveen. “We brachten vaker zwervers weg, omdat ze dan in ieder geval uit ons gebied waren, dat gebeurde destijds zo vaak.”
Bij een simpele dropping bleef het echter niet. Onderweg in de auto greep de Pool naar zijn broekzak waarop agent W. (35) zo erg schrok dat hij zijn pistool trok. De Pool bleek echter gewoon naar zijn zonnebril te hebben gegrepen. W. was daarna zo gepikeerd en boos dat hij Grasza opdroeg met een politieschep zijn eigen graf te graven op de plek waar hij werd afgezet.
Het daadwerkelijke graven heeft volgens de ex-agenten nooit plaatsgevonden. W. zei in de rechtszaal zich ‘genaaid’ te voelen. “Ik ben al ontslagen voordat alles is uitgezocht.” Justitie vond genoeg bewijs dat de schep is gebruikt.
AD: Justitie: schijnexecutie door agenten is wandaad (betaalde bijlage)
cc-foto: Victor78nl
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods29 nov. 2012 - 11:28

++ Het daadwerkelijke graven heeft volgens de ex-agenten nooit plaatsgevonden. ++ >> Dus de agenten geven wel toe dat ze hem hebben opgedragen zijn eigen graf te graven? Dan is de eis van het OM terecht!

prozaschrijverazazel
prozaschrijverazazel29 nov. 2012 - 11:28

Wat zou de strafeis zijn geweest als je dat met een diender doet, of een bankdirecteur?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen29 nov. 2012 - 11:28

[Justitie veroordeelt agenten voor schijnexecutie zwerver] [Het Openbaar Ministerie heeft flinke straffen geëist tegen twee voormalige Rotterdamse agenten die een schijnexecutie zouden hebben uitgevoerd op een zwerver.] Hè redactie waar hebben we het nu eigenlijk over. Een strafeis van het OM? In dat geval lijkt de eerste zin voorbarig. Of een uitspraak van een rechter, en dan vraag ik me af waarom halen we de eis erbij en hebben we het niet over de uitspraak zelf? 't is niet uit het artikel te halen.

vriest
vriest29 nov. 2012 - 11:28

Vraag me af of indit geval een normaal burger dit had gedaan of hij er ook met zo een lage straf was afgekomen .Bij mijn weten staat er op ontvoering een vrij hoge straf .En ook dat een werkstraf daar niet in past .Maar strenger straffen geld schijn baar alleen voor u en mij .

jaapvos
jaapvos29 nov. 2012 - 11:28

"Het daadwerkelijke graven heeft volgens de ex-agenten nooit plaatsgevonden. W. zei in de rechtszaal zich 'genaaid' te voelen. "Ik ben al ontslagen voordat alles is uitgezocht." De gedachte alleen al is ziek genoeg om een hele lange gevangenisstraf & tbs te mogenn eisen !!! Dit zijn echt twee zieke geesten die ook nog bij de politie werken !??????

rbakels
rbakels29 nov. 2012 - 11:28

Bij de politie zitten veel PVV-achtigen, die zich gesteund zullen voelen door het weinig rechtsstatelijke optreden van staatssecretaris Fred Teeven. Deze agenten zijn geen rotte appels, het is het topje van de ijsberg. Jammer dat we geen onafhankelijk Openbaar Ministerie meer hebben.

dino_radja
dino_radja29 nov. 2012 - 11:28

En door dit soort zaken is er geen respect voor de politie. Ontvoering, geweld, bedreiging... misschien is een baan bij de politie wel iets voor Badr Hari. Hij past er prima tussen.

1 Reactie
Andy40
Andy4029 nov. 2012 - 11:28

Twee agenten zijn in de fout gegaan, niets meer en niets minder. Generaliseren doen we op Joop toch niet graag?

nikita72
nikita7229 nov. 2012 - 11:28

Ik ben benieuwd wat de bewijzen zijn. Zijn alle gesprekken in de auto opgenomen? Overigens is het droppen van zwervers in een ander gebied een rare manier om overlast te bestrijden. De gemeente zou daarvoor een betere aanpak moeten hebben.

1 Reactie
Geert2509
Geert250929 nov. 2012 - 11:28

Het gebeurt voortdurend dat de overheid problemen over de schutting gooit. Denk aan het overhevelen van allerlei taken van rijk naar gemeenten zonder dat dan een toerekend budget meekomt. Dat de politie zwervers naar andere gemeenten of landen brengt is ook al jaren schering en inslag. Lees voor een hilarisch verslag hierover 'het dodenschip' van B. Traven. Weliswaar een roman maar geloofwaardig genoeg.

marietjejansen
marietjejansen29 nov. 2012 - 11:28

Misselijkmakend. Wat gaat er in de hoofden van die agenten om!?

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199329 nov. 2012 - 11:28

Dat vraag ik me ook af. Eigenlijk vrees ik dat het antwoord is: niet veel. Het lijkt warempel wel of ze slaafs voorbeelden uit slechte Amerikaanse rioolseries imiteren, zonder enig gevoel voor de menselijke realiteit, of voor wat ze eigenlijk in moreel opzicht aan het uitvreten zijn. Kijk: als Fred Teeven nou eens hier iets steekhoudends over zou zeggen, dan had hij 'guts'. Maar dat verwacht ik niet van deze krijmfijter.

lancelot2
lancelot229 nov. 2012 - 11:28

Ho, ho,.............................. Kan het ook zijn dat de agenten zich hebben aangepast aan den Pool?? Daar in Polen gaat men ook wat ruiger om met de bevolking. En is het niet zo dat diverse Politie agenten naar o.a. Marokko gaan om te kijken hoe het daar toegaat, en hoe te handelen?? Dus...........

3 Reacties
JanB2
JanB229 nov. 2012 - 11:28

Dus wat?

JandeBoer2
JandeBoer229 nov. 2012 - 11:28

=== ´Ho, ho,.............................. ` === Nee hoor, ik stop echt niet.

Candide2
Candide229 nov. 2012 - 11:28

We leven hier in Nederland en iedereen is gelijk voor die wet, ongeacht diens nationaliteit of afkomst. Politieagente zijn bewapende overheidsdienaren met meer (juridische) bevoegdheden dan u en ik. Daarom kan dit politiegedrag niet door de beugel. De heren komen er nog gemakkelijk af.

JanB2
JanB229 nov. 2012 - 11:28

Tuig!

1 Reactie
comrade
comrade29 nov. 2012 - 11:28

Volgers in de leer van Teeven.

Dehnus
Dehnus29 nov. 2012 - 11:28

EN WEER! Rotterdam! Waar haalt dat korps haar Politie mensen vandaan?

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger29 nov. 2012 - 11:28

Van de straat...