Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Justitie keek mee op computer verdachte cyberbully zaak Amanda Todd

  •  
25-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
amandatodd.jpg
OM zette omstreden keylogger in en kon zo iedere toetsenbordtik volgen
In het strafonderzoek naar Aydin C., de man die ervan wordt verdacht de Canadese tiener Amanda Todd tot zelfmoord te hebben gedreven, heeft justitie live meegekeken met de verdachte. Het OM zette een zogeheten ‘keylogger’ in en kon zo meekijken op de computer van de verdachte. Dat meldt Nieuwsuur na inzage in het strafdossier.
Justitie installeerde software op de computer van C. waardoor het mogelijk werd alle aanslagen van het toetsenbord te registeren, en screenshots te maken van onder meer chatgesprekken en webcambeelden. Handig, maar ook ontzettend gevaarlijk, zegt hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs in Nieuwsuur. Hij zet vraagtekens bij de wettigheid van een keylogger in het strafonderzoek. “Bij mijn weten is het de eerste keer dat het gebruik van een keylogger expliciet wordt genoemd. En ik vraag me af in hoeverre dit past binnen de huidige wetgeving, ik vind het op het randje”, aldus Jacobs.
Als je dat hebt geïnstalleerd kun je alles doen op die pc. Je kunt niet alleen toegang krijgen tot de computer, maar je zou ook gegevens kunnen manipuleren. De politie zou het verwijt kunnen krijgen dat de ze zelf materiaal op die pc heeft achtergelaten.
Aydin C. wordt verdacht van chantage en intimidatie van ongeveer veertig meisjes in Nederland en tientallen in het buitenland. C. vroeg slachtoffers zich voor de webcam uit te kleden en seksuele handelingen te verrichten. Wie vervolgens niet verder wilde gaan werd gechanteerd: C. zou dan de eerder gemaakte beelden naar de familie toesturen. In december 2013 brak justitie in bij het vakantiehuisje van C., na een tip van Facebook, en installeerde de keylogger op zijn computer. In januari werd hij uiteindelijk aangehouden in een bungalowpark in Oisterwijk.
In 2012 pleegde de Canadese Amanda Todd op 15-jarige leeftijd zelfmoord nadat ze verstrikt was geraakt in een web van chantage en pesterijen over een naaktfoto van zichzelf die online rondging.
Aydin C. moet morgen voor de rechter in Amsterdam verschijnen, in een zogeheten pro forma-zitting.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

insignia
insignia25 jun. 2014 - 20:10

De vraag is natuurlijk hoeveel keyloggers er actief zijn in Nederland. Dit lijkt mij zeer ongewenst speelgoed in handen van lieden die die niets in mijn computers te maken hebben. Dus weer studeren......

martinvanderlinden
martinvanderlinden25 jun. 2014 - 20:10

Dit gebeurt veel vaker dan we weten. In dit geval is het vermeld in de stukken. Meestal gebeurt dat niet. Rechters weten dit maar laten het lopen zolang de verkregen feiten niet als bewijs gebruikt worden. Ga er maar vanuit dat justitie alles doet wat technisch mogelijk is. De afweging of het verboden is, speelt vrijwel geen rol. Ga maar eens praten met It 'ers die voor justitie werken.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201425 jun. 2014 - 20:10

Onfatsoenlijk, walgelijk en sinister Staats-voyeurisme. 'Keylogger' is een ander woord voor 'Big Brother'. Hebben er 'profile-deskundigen' zoals psychologen psychologen en psychiaters meegekeken? Dieptriest allemaal.

2 Reacties
lembeck
lembeck25 jun. 2014 - 20:10

Unheimlich - in dit geval lijkt het me dat de politie medeschuldig is aan de wanhopige zelfmoord van die meiske. Verschrikkelijk.

adriek
adriek25 jun. 2014 - 20:10

Een keylogger is niet heel veel anders dan een telefoontap, maar dan op een computer. Mits zorgvuldig en gecontroleerd ingezet is er niet zo veel mis met het gebruik ervan.

123456zeven
123456zeven25 jun. 2014 - 20:10

Het probleem is dat als justitie een stuk software op een computer zet ze van alles en nog wat op die computer kunnen zetten. De keylogger kan alleen gegevens op de PC zetten als dat speciaal zo geprogrammeerd is in de keylogger zelf. De rechter kan nagaan of dat voor de gebruikte keylogger ook het geval is. Als de keylogger geen uploadfunctie heeft dat is het niet mogelijk om met de keylogger extra bestanden op de PC te zetten. Maar dat hoeft ook helemaal niet als ze inbreken en behalve de keylogger ook andere bestanden op de computer zetten.

1 Reactie
insignia
insignia25 jun. 2014 - 20:10

Als je de keylogger, software dus, of een PC kan zetten dan kan je er van alles op zetten EN veranderen op die PC. Dus bewijs is van nul waarde. Ik moet de rechter met enige kennis van zaken nog zien die dit soort bewijs toelaat.