Joop

Justitie gaat wiethandel harder aanpakken

  •    •  
29-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wietteelt-003.jpg
Historisch: wietteelt valt voortaan onder zware criminaliteit
De teelt van wiet valt binnenkort onder de zware criminaliteit. Op deze manier kan het Openbaar Ministerie er harder tegen optreden.
Het NOS Journaal sprak zondagavond over ‘een historische wijziging in het denken over wiet’. Tot nu toe werd de productie ervan bezien uit het oogpunt van volksgezondheid. De vraag hoe schadelijk wiet is, stond centraal. Het leidde tot het veelbesproken Nederlandse gedoogbeleid. Vanaf nu zal Justitie haar pijlen vooral richten op de aanpak van de misdaad rondom de wiethandel.
Justitie schat dat criminelen tussen twee en vijf miljard euro aan de wiet verdienen. Lieden die zich vroeger met de productie van synthetische drugs als xtc bezighielden, zijn volledig overgestapt op marihuana. 
De handel leidt tot corruptie, geweld en gevaarlijke situaties in wijken. Tussen 2000 en 2006 zijn er ongeveer 25 liquidaties geweest die Justitie toeschrijft aan het softdrugscircuit. 

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

frankie48
frankie4829 nov. 2009 - 22:01

Dat is waarom dit land altijd achter de feiten blijft aanlopen, eerst gaan we het gedogen, dan begint het in veel Nederlandse wijken maffia achtige toestanden op te leveren, dan is de handhaving niet meer in de hand te houden, en dan komt de politiek in actie, en dan is wat je jarenlang eerst gedoogd hebt, opeens te vergelijken met de georganiseerde misdaad en moet zwaar bestraft worden. Als we dit vergelijken met het hele integratiebeleid zijn daar wel veel overeenkomsten in terug te vinden. Eerst gedogen (kom maar binnen met ze alle), dan komt de overlast ( buurten verpauperen, worden geterroriseerd ), dan is handhaving niet meer in de hand te houden ( politiebureaus worden aangevallen door jongeren ) en dan komt de politiek in actie ?????

olavl
olavl29 nov. 2009 - 22:01

Precies de verkeerde beslissing. Drugs moeten niet verder gecriminaliseerd worden, met alle ellende en overlast van dien. Ze moeten gelegaliseerd en gereguleerd worden. Mensen die te hoop lopen tegen gedogen snap ik wel. Gedoogbeleid is slap beleid, het beroemde pappen en nathouden.

StanB.
StanB.29 nov. 2009 - 22:01

Onder dit rechtse kabinet wordt het beleid steeds dommer en repressiever. Zolang er geld als water te verdienen valt met wiet, zullen criminelen dit interessant blijven vinden, daar gaat wat hoger straffen echt niets aan veranderen. Legalisering in combinatie met goede voorlichting is zoveel verstandiger, maar zie dit maar eens duidelijk te maken aan de bekrompen christelijke hoofdjes die hier aan de macht zijn.

wolkje2
wolkje229 nov. 2009 - 22:01

Wat een naïviteit weer in de reacties. Jullie dachten toch niet dat er ook maar één CDAer is, die drugsgebruik wil verminderen, dat er ook maar één CDAer is die in God gelooft of zo. Al dit soort politici streven niets anders na dan handhaving van de status quo, handhaving van de gevestigde orde. Drugshandel en geloof wordt misbruikt om oorlog te kunnen voeren. Die status quo is ook in het voordeel van de gemiddelde Nederlandse kiezer. En zolang de bijwerkingen van moord en doodslag niet in de eigen straat plaatsvinden, vindt iedereen het prima.

Extreme_nuance
Extreme_nuance29 nov. 2009 - 22:01

Legaliseren kan niet meer, aangezien de rest van Europa het daar niet mee eens is en we zijn nou eenmaal gebonden aan de wetten van het machtige Europa. Laten we eerst de Europese grondwet verwerpen zodat we weer onze eigen boontjes kunnen doppen.

denmol
denmol29 nov. 2009 - 22:01

Hiermee wordt eens te meer bewezen dat de overheid op grove wijze de cannabisgebruiker criminaliseert. Legaliseren en fatsoenlijk reguleren zodat de normale hardwerkende burger een alternatief heeft voor de kroeg. Laten we wel wezen je kunt beter blowen dan alcohol drinken en wie dat niet geloofd kan zich tegenwoordig prima informeren door te googelen.

ErnsTT2
ErnsTT229 nov. 2009 - 22:01

Wat een hypocrisie toch weer.. Lopen de criminaliteits cijfers juist *terug*, gaat het CDA verder op haar kruistocht *iedereen* te criminaliseren. Hoe lang duurt het nog voor *iedereen* een enkelband moet dragen? Toen Bruinsma en Holleeder die handel beheersten was er niets aan de hand zeker, kom nou toch? Legaliseer die teelt nu eens, *dan* ben je van al dat gelazer af, en kun je ook aan de teeltkant belasting heffen, en als het dan de beweerde 5 miljard handel zou zijn, is het nog een mooie stoplap voor de onaflatende geldstroom de staatskas uit richting het Old-Boys netwerk rond Zalm Linscoten en Wijn... Want die buren worden helemaal niet geteroriseerd, die delen in de praktijk vaa zelfs mee in de opbrengst, maar dat vertellen de politici er niet bij, want het mag niet zo zijn dat de onderkant van de maatschappij eenzelfde collectief corrupt voorbeeld aan het volgen is, als de politici nu zelf als voorbeeld geven !

3 Reacties
kwelwater
kwelwater29 nov. 2009 - 22:01

Helemaal mee eens.

stijngeel2
stijngeel229 nov. 2009 - 22:01

"Want die buren worden helemaal niet geteroriseerd, die delen in de praktijk vaa zelfs mee in de opbrengst" Je zou het eens moeten meemaken dat je het vermoeden krijgt dat je buren een wietplantage op zolder hebben staan. Dan praat je wel anders.

denmol
denmol29 nov. 2009 - 22:01

Ernst weet je wat er gebeurd met mensen die in de bijstand zitten en gepakt worden voor wietteelt. Het gaat hierbij veelal niet om mensen met een goed gevulde beurs zoals onze graaiende managersgilde maar vaak gaat het om sociaal zwakke en kwetsbare mensen met schulden die ter nauwernood rond kunnen komen. Deze mensen zijn vaak niet in staat om in volle omvang de consequenties van hun handelen zeker waar het gaat om de lange termijn te overzien. Deze mensen leven vaak van dag tot dag. Eenoudergezinnen met schulden die hun kinderen iets extra's willen toestoppen. Als deze mensen gepakt worden zijn ze echt alles wat ze nog hadden kwijt en alle kosten die gemaakt zijn komen voor hun rekening. Alles wat dan over blijft is doffe ellende en de misère is nog groter dan die al was. Natuurlijk zijn er lieden die roepen eigen schuld dikke bult maar die hebben nooit rond moeten komen van een bijstandsuitkering met schoolgaande kinderen. Als topbestuurders de boel verstieren, oplichten en hun zakken vullen en daarna met gouden handdrukken vertrekken is er volgens de CDA niets aan te doen maar als een stel laffe ratten wel achter de wiettelers aan. Dat stoort mij hogelijk en de PvdA loopt er achteraan. Legaliseren staat gelijk aan decriminaliseren en daarna goed reguleren. Daar moet de PvdA voor gaan staan en desnoods een kabinetscrisis riskeren. Dan krijgt die partij wellicht weer respect van de burgers waar ze zo voor zeggen te strijden.

Yusuf_013
Yusuf_01329 nov. 2009 - 22:01

Gewoon verbieden en harder straffen. Hoezo legaliseren? Krijg je meer problemen: geur overlast, agressiviteit etc. Woon zelf in Tilburg, meeste mensen die hier kweken, zijn gewoon jongeren van mijn leeftijd en ``de onderklasse``. Als ze die growshop en coffeschop gaan sluiten, dan bereik je heel veel mee, voor ``de normale kweker``( dat zijn heleboel) zijn dit zijn kopers. P.S. Tilburg is een echte wietstad.

1 Reactie
olavl
olavl29 nov. 2009 - 22:01

"Gewoon verbieden en harder straffen." Zucht. En daarmee is alles opgelost? In landen waar het verbod strenger is en de straffen zwaarder wordt méér geblowd dan hier. Waarom willen mensen met een autoritaire mentaliteit toch altijd dat problemen erger worden in plaats van minder erg. Waarom ben je bereid al het goede dat al is bereikt met decriminalisatie van softdrugs overboord te gooien?

BigFoot2
BigFoot229 nov. 2009 - 22:01

Waar moeten de coffeeshops dan hun wiet vandaan halen? Als het telen nog moeilijker wordt gemaakt, neemt het aanbod af, de vraag toe, en zullen de prijzen stijgen, waardoor het nog interessanter wordt voor criminelen. Wat een contraproductief wanbeleid.

1 Reactie
stijngeel2
stijngeel229 nov. 2009 - 22:01

In het journaal werd vermeld dat 90% van de wietteelt naar het buitenland gaat. Als coffeeshophouder in Nederland zal het dus niet zo moeilijk zijn om aan je wiet te komen.