Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Justitie: dna van ziekenhuizen inzetten bij opsporing

  •  
19-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
ANP-dna-onderzoek300_01.jpg
Wetenschappers vrezen oneigenlijk gebruik ... Wie wil er dan nog meedoen aan wetenschappelijk onderzoek? ... Toch landelijke databank dna? 
Justitie moet in de toekomst dna kunnen gebruiken dat in ziekenhuizen wordt bewaard voor wetenschappelijk onderzoek. Daarover heeft ministerie van VWS gesproken met deskundigen uit het veld, zo meldt de NOS.
Volgens het tv-programma KRO Reporter ligt er al een concept-wetsvoorstel van die strekking, maar dat wordt ontkend door de woordvoerder van minister Schippers.
NOS:
Volgens het wetsvoorstel zou het dna alleen worden gebruikt na ernstige misdrijven zoals moord en verkrachting. Wetenschappers zijn bang dat het daar niet bij blijft. Medici vrezen dat patiënten niet meer zullen meewerken aan wetenschappelijk onderzoek.
De landelijke artsenfederatie KNMG noemt het wetsvoorstel een poging om een landelijke dna-databank te creëren.
In ziekenhuizen ligt lichaamsmateriaal van miljoenen Nederlanders opgeslagen. Het gaat om weefsel dat ziekenhuizen na behandeling voor onderzoek bewaren. Het nieuwe kabinet moet beslissen of de nieuwe wet er ook echt komt.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

Bernie2
Bernie219 okt. 2012 - 9:23

VVD criminaliseert Nederlanders op deze manier en wil dus dat justitie 'eigenaar' wordt van het opgeslagen DNA van miljoenen medelanders. Zodat zij daar zonder verdere vragen naar behoeven in rond kan neuzen op zoek naar boeven. Tabaksminister Schippers (ook iets met volksgezondheid) schrijft dat namens haar kille club in een wetsvoorstel. Waarmee de zo bevochten en zo nodige privacyregelgeving dan glibberig op de helling komt. Ik krijg hier een hele ongemakkelijke onderbuik van.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst119 okt. 2012 - 9:23

Er werken een paar heel enge mensen bij de overheid. Een behoorlijk ministerie van Justitie zou dit soort plannen meteen afschieten. Maar ja, dat hebben we niet meer. Wij hebben nu een ministerie van Justitie en Veiligheid. Wanneer zouden ze de Rijksvoorlichtingsdienst omdopen in Rijksdienst voor de Waarheid?

Tom Meijer
Tom Meijer19 okt. 2012 - 9:23

Ik vind niet dat dit kan, hier gaat men echt over de schreef. Men dient het vertrouwen van de gevers niet te beschamen. Mocht de gelegenheid zich voordoen dan zou dit voor mij aanleiding zijn om geen DNA voor wetenschappelijk onderzoek af te staan. Tenzij er een harde toezegging gedaan wordt dat geen gegevens voor andere doeleinden worden afgestaan. In feite, als dit zonder toestemming van de eigenaar/gever afgestaan wordt is dit schending van de lichamelijke integriteit. Maar het vertrouwen is weg en dat is heel erg.

eeweew
eeweew19 okt. 2012 - 9:23

Nee, gewoon nee. Dit is fout, straks ben je zelfs in het ziekenhuis niet meer veilig voor de staat. Het roept ook eigenlijk meer vragen op dan antwoorden. Ik neem aan dat ziekenhuizen heel veel patiëntmateriaal hebben waarvan men niet naar het DAN gekeken heeft. Zijn ze straks ook verplicht DNA onderzoek op dit materiaal te doen? En geldt dit ook voor bloed? Want dat zou bijna iedere Nederlander in deze databank plaatsen. Straks kan je niet meer naar het ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft niets met justitie te maken, en dat moet zo blijven.

JoopSchouten
JoopSchouten19 okt. 2012 - 9:23

Het wordt hier steeds griezeliger.

Florian2
Florian219 okt. 2012 - 9:23

Super goed idee: de overheid heeft immers uit den treure laten zijn dat zij heel goed met privacy gevoelige informatie kan omgaan? :-) Dit is natuurlijk een hellend vlak: binnen een paar jaar kan de wetenschap van alles en nog wat concluderen aan de hand van DNA: lekker makkelijk voor de overheid. Onbegrijpelijk. Overigens hoeven de reaguurders zich niet zo druk te maken: onze vingerafdrukken heeft de overheid alvast!

CliffClavin1993
CliffClavin199319 okt. 2012 - 9:23

Er zitten inderdaad buitengewoon enge mensen bij Justitie. In het allerbeste geval kan je zeggen: er zitten zeer stupide lieden daar, die op geen enkele manier de gevolgen van hun 'plannetjes' kunnen overzien. Ze willen 'scoren', en geven geen blijk van historisch besef of menselijk respect. Zoals Eline zegt: justitie en zorg moeten gescheiden blijven. Ze werpt ook de vraag op, wat er gebeuren zal met DNA-samples die al opgeslagen zijn, in een (lange) tijd waarin deze idioterie nog niet mogelijk was. Het zou me van onze gevaarlijk gestoorde bestuurders niet verbazen, als ze gewoon inbreken op bestaande, eerder geldige regels. Niets is hen te dol. Benieuwd of Samsom c.s. achter deze waanzin aan hobbelt. Mocht dat zo zijn (en ook wat betreft de criminele hackers-ideeën van Imbeciele Ivo), dan vind ik het opeens niet meer zó raar dat bepaalde naïevelingen in de PvdA van weleer de lof zongen van de DDR. De geschiedenis herhaalt zich, verplicht (dictatuur) dan wel vrijwillig (democratie). Nou ja, leven we eigenlijk nog wel in een democratie?

eeweew
eeweew19 okt. 2012 - 9:23

Wil de oprechte voorstander hiervan zich even in dit onderwerp melden?

rbakels
rbakels19 okt. 2012 - 9:23

De historie leert dat geavanceerd opsporingsmethoden die eerst alleen bij ernstige misdrijven mogen worden ingezet na verloop van tijd altijd ook voor lichtere vergrijpen mogen worden gebruikt. Opstelten en Teeven zijn hard bezig van dit land een politiestaat te maken, en daar hoort bij dat van elk ziekenhuis een politiebureau wordt gemaakt. Voor juristen is het een boeiende puzzel wie de eigenaar is van bijv. een blindedarm nadat die door de chirurg uit het lichaam van de patiënt is verwijderd. Je bent juridisch geen eigenaar van je eigen lichaam, want je kunt het niet verkopen of het als onderpand gebruiken (en sinds de slavernij is afgeschaft kunnen anderen dat zeker niet). Maar een verwijderd lichaamsdeel??

bob b.
bob b.19 okt. 2012 - 9:23

Bij justitie heerst het idee dat alle middelen zijn geoorloofd om tot resultaat te komen. Ook al leveren sommige zaken helemaal geen verbetering op. Het gaat ze puur om toegang te krijgen tot zaken die nu nog door de privacywetgeving geblokkeerd worden. Ik gaf een paar dagen geleden het voorbeeld hoe justitie al jaren pc's hackt en nu via een wetswijziging die illegale handelswijze wil legaliseren. Welten de inmiddels vertrokken hoofdcommissaris stelde het jaren geleden al; alles wat technisch mogelijk is wordt al gedaan en de politiek moet maar zorgen dat het legaal wordt. Dat is de mentaliteit. En in Opstelten hebben ze een ware pleitbezorger gevonden. Het ergste is dat hij waarschijnlijk in de volgende coalitie op die post blijft.

toshiba
toshiba19 okt. 2012 - 9:23

Privacy relevanter dan ooit.

vriest
vriest19 okt. 2012 - 9:23

wij leven al in een politiestaad .nergens word zoveel afgeluisterd,zowel de telefoons .u email u faxverkeer en ga zo maar door .en danword er ook gebruik gemaakt ,van meldpunt misdaat anoniem,kliklijn enz enz .we keren terug naar de jaren 40 -45 .ook toen moest u zich op straat kunnen legitimeeren .het is alleen erg vreemd dat met al deze inbreuken op onze privacy er zoals justitie zelf verwoord geen mogelijk heid is om grote criminele organisaties te vervolgen .om verder maar te zwijgen van het aantal opgeloste inbraken ,mishandelingen dat ligt ook op een laag gehalte .maar al met al zouden opstelten en teeven zich goed hebben kunnen vinden in de voorgenoemde jaren .ik denk dat zij in die tijd op een nog hogere functie bekleed hadden

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa19 okt. 2012 - 9:23

Wat een ellende mensen, het schijnt dat de burger is de boosdoener en de veroorzaker van alle dat ellnde en de economiesche crisis ? De ene moet zijn mond wijd open, de andere moet in het openbaar ineens zijn armen om hoog als dat aan hem word gevraagt, weer een andere die zijn PC moet toegankeijk stellen voor rondes lopen, weer een andere die moet zijn billen bloot stellen door door de scenner te gaan lopen als je op lekker op vakantie graag wilt......ect.....én de echte veroorzaker van de crisis blijven ongedeerd. ''Gezellig, vakantie man!''

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos19 okt. 2012 - 9:23

Tjonge. Ik ben er stil van. Het was te verwachten dat zoiets zou gaan gebeuren maar zo snel. Wat een brutaliteit. Tegenhouden, koste wat het kost.

1 Reactie
eeweew
eeweew19 okt. 2012 - 9:23

Voor groot proces vindt de bevolking het waarschijnlijk niet belangrijk genoeg.

eeweew
eeweew19 okt. 2012 - 9:23

Was dit kabinet trouwens niet demissionair, of heb ik het fout? Ik denk dat laatste, want ze produceren wel heel veel voorstellen laatste tijd. Gek genoeg allemaal met een zeer sterk vrijheidsbeperkend gehalte.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199319 okt. 2012 - 9:23

De Kamer kan zekere onderwerpen 'controversiëel' verklaren; dat houdt, als ik het goed heb, in dat er niet over gestemd mag worden, en er ook geen wetgeving uit mag voorkomen - die thema's worden dan doorgeschoven naar het nieuwe kabinet. Misschien dat Opstelten c.s. hoopt dat in de huidige constellatie er min of meer stiekum, en in elk geval buiten het aandachtsveld van de gemiddelde Telegraaflezer om, wat smerige dingen nog gauw doorgedrukt kunnen worden. Ik hoop dat die man eens genadeloos onderuit gaat, samen met zijn trawant Teeven. Zodat ze nooit meer een publieke functie mogen bekleden.

[verwijderd]
[verwijderd]19 okt. 2012 - 9:23

Dit gaat ver, heel erg ver. Van alle kanten verzamelt men al DNA of gaat dat binnenkort doen. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6185/SciencePalooza/article/detail/3334212/2012/10/19/Tijd-voor-een-erfelijkheidsonderzoek-voor-alle-Volendammers.dhtml http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6185/SciencePalooza/article/detail/3330890/2012/10/12/Zwanger-Gefeliciteerd-maar-we-doen-eerst-even-een-DNA-uitstrijkje.dhtml 100000 deelnemers geven werkelijk alle gegevens, het is de bedoeling dat dit er 165000 worden: http://www.lifelines.nl/videos/lifelines-symposium

2 Reacties
boogey55
boogey5519 okt. 2012 - 9:23

Ik zou zeggen te ver. Nietsontziend misbruik van gegevens. Deze beste leerlingetjes van de klas moeten zich eens bezighouden met wat het nerdsdom echt inhoudt. Het heeft iets autistischs. Dit gaat veel en veel te ver. Er zijn voor de heren geen grenzen meer. Ja ik ben er kwaad over ja en ik heb GEEN strafblad.

Candide2
Candide219 okt. 2012 - 9:23

Het kan nog erger. Nog even en eigenaars van kroegen en restaurants moeten vingerafdrukken gaan leveren. Wat te denken van mensen die om medische redenen erfelijkheidsonderzoek laten doen? En boekhandelaren die door moeten geven wie er linksche boeken koopt. En klanten van reformwinkels, want dat kunnen dierenactivisten zijn. En tuiniers die kunstmest kopen, want zij kunnen er bommen mee maken. En ten slotte, wat te denken van autobezitters die wijn drinken, want die kunnen molotovcocktails maken? En als uitsmijter, gebruikers van social media, want die kunnen zo'n puinhoop veroorzaken als in Haren. Gelukkig heb ik niks te verbergen, dus ik geef mijn genetisch materiaal graag af. Dat heb ik wel vaker gedaan en zo vervelend hoeft het niet te zijn. Ik heb twee fantastische kinderen ;-))))

bob b.
bob b.19 okt. 2012 - 9:23

Ik krijg sterk het gevoel dat de VVD met dit soort voorstellen op uitgerekend dit moment de PvdA op de proef stelt. Of een manier zoekt om de zaak te laten springen.

1 Reactie
eeweew
eeweew19 okt. 2012 - 9:23

Maar ik dacht dat deze conservatieve kant van de VVD vooral ingegeven was door jaren samenwerking met het CDA. De VVD noemt zich immers liberaal. [illusies]

CliffClavin1993
CliffClavin199319 okt. 2012 - 9:23

De reclame-kreet: 'Jullie Mogen Alles Van Me Weten, Behalve Mijn PIN-Code!' krijgt zo wel weer een geheel nieuwe inhoud. ________________ Tja. Op initiatief van de VVD worden je allerpersoonlijkste eigenschappen je ontfutseld. Alleen, misschien, blijft je PIN-code nog van jezelf. Dat past wonderwel bij die partij van patiënten, wier prefrontale cortex hoogstwaarschijnlijk afwezig is. Bij hen is geld de allesbepalende en doorslaggevende maatstaf in het leven. Niets anders doet er wezenlijk toe. Lieve Heer, waar hebben wij deze misdadigers aan verdiend? (*zet het zachtjes op een schreien*)

2 Reacties
Kilted
Kilted19 okt. 2012 - 9:23

Dat zie toch verkeerd. We gaan echt binnenkort mee maken dat het UWV voordat je een uitkering aan kan vragen eerst je pincode moet weten. Anders kan je rekening niet preventief geleegd worden bij een licht vermoeden van misbruik.

Marc Marc
Marc Marc19 okt. 2012 - 9:23

De man met twee gezichten. De opmerking in de discussie over de wietpas bood jij je excuses aan voor generaliserende opmerkingen. Dat sierde jou. Als het om de VVD gaat heb ik alleen maar generalisaties aangetroffen. Terug naar het onderwerp, ook ik vind dit een absurd voorstel en ik mag hopen dat in de onderhandelingen tussen VVD en PvdA bedongen wordt dat de aartsconservatieven Teeuwen en Opstelten gewieberd worden.