Joop

Jury: Foto pedo-protest symbool Nederlandse samenleving

  •    •  
22-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
joost_300_01.jpg
'Multiculturele samenleving waarin ongeduld, agressie en de neiging om het recht in eigen hand te nemen de overhand lijken te krijgen' O ja?
De jury van de Zilveren Camera, de belangrijkste Nederlandse prijs voor fotojournalistiek, heeft een foto van Joost van den Broek tot winnaar uitgeroepen. Op de foto van 3 juli 2011 zijn buurtbewoners in Hengelo te zien die zich verzameld hebben bij het huis van een bestuurslid van pedovereniging Martijn. Ze protesteren bij zijn huis tijdens een demonstratie die was georganiseerd door de Partij Rechten Kind.
RTEmagicC_joost_620_415.jpg
In het juryrapport schrijft de jury, onder leiding van de directeur van het Nederlands Fotomuseum Ruud Visschedijk:
De buren van de heer Uittenbogaard willen dat de penningmeester van pedofielenvereniging Martijn uit hun buurt in Hengelo vertrekt. Ze lijken het recht in eigen hand te willen nemen. De omstanders blijven echter achter het hekje staan. De fotograaf, Joost van den Broek, staat ertussenin en maakt de foto die wij bekronen met de Zilveren Camera 2011. (…) Deze foto geeft een glashelder beeld van Nederland anno 2011: een multiculturele samenleving waarin ongeduld, agressie en de neiging om het recht in eigen hand te nemen de overhand lijken te krijgen. Joost van den Broek laat dit zien door tussen de mensen, maar toch op gepaste afstand te gaan staan. Zoals het een goed fotojournalist betaamt.
Heeft de jury gelijk? Is dit een ‘glashelder beeld van Nederland anno 2011’? Symboliseert deze foto Nederland? Of had de foto overal en in ieder jaar gemaakt kunnen worden? En hebben ‘ongeduld, agressie en de neiging om het recht in eigen hand te nemen’ iets te maken met de multiculturele samenleving? Wat is er eigenlijk multicultureel aan de foto? Een vrouw met een hoofddoekje? Of doet de jury een halfzachte poging zich te schikken naar de nieuwe politieke correctheid?
Reageer.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

GerardLauwman
GerardLauwman22 jan. 2012 - 17:17

Perfecte winnaar, want uitstekend gezien door Joost van den Broek. Ja zo zie ik NL ook hoor. Overal vijanden zoeken en die op een overdreven manier willen "bestraffen" Het lijkt me wel voldoende dat Martijn verboden wordt en dat je als buurman deze voorzitter met de nek aankijkt, maar een publiekelijke terechtstelling brrr.....

mijnmening2
mijnmening222 jan. 2012 - 17:17

Je moet het verhaal achter de foto kennen om dat te zien, zonder dat had het ook de foto kunnen zijn van fans die zich verzamelen voor het huis van Iris, de winnaar van TvoH. En ook dat kenmerkt Nederland anno 2011/12 ;)

yggy
yggy22 jan. 2012 - 17:17

Of doet de jury een halfzachte poging zich te schikken naar de nieuwe politieke correctheid? =========== Deze dus, het is in principe een doodnormale Nederlandse foto die in ongeacht welke wijk genomen had kunnen worden en toont tevens aan welke abjecte multiculti flauwekul we over ons uitgestort krijgen. Er is helemaal geen multicultureel probleem, we leven gewoon allemaal vanuit onze eigen gezindte naast en met elkaar. Maar wat de foto ook toont is dat iedereen, dankzij internet, overal traceerbaar is maar de foto is dan ook wel weer heel erg Nederlands, behoudens een stoutmoedige jongeman en een zo te zien twee verontwaardigde vrouwen blijft de rest gewoon achter het hekje staan zonder dat er direct bakstenen uit de grond worden getrokken om door de ramen te gooien. Het blijft allemaal nog net netjes genoeg.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194722 jan. 2012 - 17:17

"Ze lijken het recht in eigen hand te willen nemen." ...ongeduld, agressie en de neiging om het recht in eigen hand te nemen de overhand lijken te nemen " Het mag er dan wel op lijken, de soep wordt en is niet zo heet geheten als ie is opgediend. Het is een foto van een storm in een glas water. Sensatiezoekerij.

Uilenspiegel
Uilenspiegel22 jan. 2012 - 17:17

De onterechte aandacht voor het Maaskantje gevoel dat is typisch het Nederland van dit moment. Jammer dat de jury daarin mee gaat. Iedere scheet is tegenwoordig nieuws.

Hanspuntnl
Hanspuntnl22 jan. 2012 - 17:17

Ik zie twee prototypes van kansloze figuren die vanuit hun eigen onvermogen om normaal te doen anderen behandelen zoals zij zelf niet behandeld willen worden. Let op, nu wordt de vraag gesteld "wat is dan normaal joh". Voor de mensen die dat denken: U had ook voor dat raam kunnen staan.

msj_meijerink
msj_meijerink22 jan. 2012 - 17:17

Helaas is de keuze en de motivatie helemaal conform de heersende mores in dit land.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa22 jan. 2012 - 17:17

Of een halve leeg voedselbank ergens in het land waar de bezoekers in de rij staan, mét een bivakmuts. Dat is onze rijke kleine Nederland na Fortuyn, Hirsi Ali en nu Wilders.

Xander2
Xander222 jan. 2012 - 17:17

Weinig veranderd de laatste eeuwen. Ik mis alleen nog de hooivorken en fakkels.

ockham
ockham22 jan. 2012 - 17:17

Het doet mij denken aan de Ku Klux Klan.

Gelijkhebber
Gelijkhebber22 jan. 2012 - 17:17

'Multiculturele samenleving waarin ongeduld, agressie en de neiging om het recht in eigen hand te nemen de overhand lijken te krijgen' . Wat een metakletskoek. Over problemen gesproken. Dit gebeurde 40 jaar geleden in Rotterdam: http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/items/NFA06:THA-720270-6

SuziQ
SuziQ22 jan. 2012 - 17:17

Fijn, een pedofiele buur, kun je je kinderen met een gerust hart de op straat laten spelen.

Klapschaats2
Klapschaats222 jan. 2012 - 17:17

Als dit de beste is, dan wil ik de beroerdste liever niet zien. Een potentieel volksgericht in wording, of zoiets... Een veel groter impact heeft mi het sexueel misbruik door RK geestelijken gehad; of de belemmering van het vrije woord bij een door de heer Dibi (waarom horen we nooit meer iets van hem op Joop) georganiseerde bijeenkomst, of of of ... Een op sensatie beluste foto, is dat nu de winnende?

horenzienzwijgen
horenzienzwijgen22 jan. 2012 - 17:17

Als je het aan mij vraagt wonen wij in een maatschappij van horen zien zwijgen!! Ik snap al niet wat een pedofiel in een woonwijk met kinderen doet!! Oplossing ontruim een eiland en zorg dat ze er nooit meer af kunnen!! Maak geweld bespreekbaar

Waterbeer
Waterbeer22 jan. 2012 - 17:17

Nee het beeld klopt niet er staat iemand met een hoofddoekje op zonder blauw oog

1 Reactie
GerardLauwman
GerardLauwman22 jan. 2012 - 17:17

Dat is juist het grappige, een vrouw met hoofddoekje en een tokkie die samen optrekken tegen een andere gemeenschappelike vijand. Heerlik beeld :)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa22 jan. 2012 - 17:17

Een bekladde moskee met racistische leuzen, dat is het Nederland van nu, in mijn buurt gebeurt drie keer.

2 Reacties
JoVaWe
JoVaWe22 jan. 2012 - 17:17

Een bekladde moskee met racistische leuzen, dat is het Nederland van nu, in mijn buurt gebeurt drie keer. .................. Och jee joh, meen je dat? Weet je meteen wat de mensen van die moskee vinden.

PietMonster
PietMonster22 jan. 2012 - 17:17

Maak er een foto van en stuur hem in. Ook U bepaalt het beeld van Nederland beste Mostafa.

eeweew
eeweew22 jan. 2012 - 17:17

Het is niet eens een mooie foto...

2 Reacties
Florian2
Florian222 jan. 2012 - 17:17

U kijkt niet goed! :-) De foto is juist bijzonder goed! Kijk eens naar de lijnen in de foto en merk hoe u blik bijna IN de foto word getrokken van links naar rechts richting het huis. De lijnen van het hek, het bankje en de vensterbank. En dan de houding van de man bij het raam.....en om nog maar te zwijgen over de vrouw met hoofddoek die ongemerkt het middelpunt is geworden van deze foto! :-)

GerardLauwman
GerardLauwman22 jan. 2012 - 17:17

Ja dat is het wel. Geef eens een voorbeeld van een goeie foto !?

DanielHoogland2
DanielHoogland222 jan. 2012 - 17:17

Ik vind dit wel een heel goede keuze. Het geeft het beeld wat ik van Nederland heb precies weer. En dat is dan ook de reden waarom ik er niet meer woon. Overigens heb ik begrepen, dat pedofielen grotendeels feitelijk pedofiel zijn, zonder dit te willen.Als een samenleving zieke mensen op deze manier behandelt, gaat het niet bijster goed....

1 Reactie
JandeBoer2
JandeBoer222 jan. 2012 - 17:17

"Overigens heb ik begrepen, dat pedofielen grotendeels feitelijk pedofiel zijn, zonder dit te willen." Klopt, net zoiets als vroeger homo's, die werden ooit ook als 'zieken' gezien. Pedo's hebben met hun handen van mijn kinderen af te blijven, maar het zijn normale mensen, net als homo's.

Florian2
Florian222 jan. 2012 - 17:17

Zogauw het woord "multicultureel" in een negatieve context word genoemd begint onze Joop! redactie te stijgeren! :-) De foto laat m.i duidelijk de intolerantie en agressie zien en onze sameleving IS multicultureel zoals de foto laat zien: wat is er mis mee om dat expliciet te noemen? De agressie spat bijna van de foto af: 1 man staat al voor het raam in agressieve houding, de dame met hoofddoek twijfelt en staat halverwege. De rest van de meute staat dicht op elkaar achter het hek om naar niets te hoeven missen..... Oh....en waar ik nog niemand over heb gehoord maar waarom de foto ECHT zo goed is: de kijkrichting! Die gaat van links naar rechts zoals mensen ook foto's bekijken en lezen. Als kijker worden je ogen naar de rechterkant getrokken en de foto stopt bijna abrupt bij het raam! Ik word bijna nieuwsgierig waar iedereen toch naar kijkt en wat wij -als toeschouwer via de foto- net niet kunnen zien! :-)

2 Reacties
Florian2
Florian222 jan. 2012 - 17:17

en ja....Steigeren! :-)

GerardLauwman
GerardLauwman22 jan. 2012 - 17:17

"De foto laat m.i duidelijk de intolerantie en agressie zien en onze sameleving IS multicultureel zoals de foto laat zien: wat is er mis mee om dat expliciet te noemen? De agressie spat bijna van de foto af: 1 man staat al voor het raam in agressieve houding, de dame met hoofddoek twijfelt en staat halverwege. De rest van de meute staat dicht op elkaar achter het hek om naar niets te hoeven missen..... Oh....en waar ik nog niemand over heb gehoord maar waarom de foto ECHT zo goed is: de kijkrichting! Die gaat van links naar rechts zoals mensen ook foto's bekijken en lezen. Als kijker worden je ogen naar de rechterkant getrokken en de foto stopt bijna abrupt bij het raam!" Ja dat vind ik ook dus, de fotograaf wil denk ik de multiculturele samenleving laten zien aan de hand van een bijkans publieke terechtstelling. Er is genoeg te zien om het een top nieuwsfoto te maken. En de foto is natuurlijk goed. Joost van den Boek weet uitstekend wat hij doet. Door de lijn van het hekje links wordt de kijker meegenomen door het beeld. De staande stijl van het raam rechts is de beeldafsluiter waardoor de kijker niet het beeld "uitkan", Alle lijnen komen overigens uit bij de vrouw met hoofddoekje die wat mij betreft de hoofdpersoon van de foto is.

[verwijderd]
[verwijderd]22 jan. 2012 - 17:17

'Deze foto geeft een glashelder beeld van Nederland anno 2011: een multiculturele samenleving waarin ongeduld, agressie en de neiging om het recht in eigen hand te nemen de overhand lijken te krijgen.' Wel, de dame met de hoofddoek, die prettig meestrijdt tegen pedofielenvereniging Martijn, is juist heel hoopgevend.

1 Reactie
GerardLauwman
GerardLauwman22 jan. 2012 - 17:17

"Wel, de dame met de hoofddoek, die prettig meestrijdt tegen pedofielenvereniging Martijn, is juist heel hoopgevend." Dat vind ik erg cynisch. Dus jij vindt het hoopgevend als mensen meedoen aan dit soort praktijken? Wel kan ik er dit van maken: de foto getuigt van het feit dat kennelijk ook iemand met een hoofddoekje zich aan dit soort barbaarse praktijken bezondigt, zij aan zij met een tokkie. Als ook dat er kennelijk vrouwen met hoofddoekjes bestaan die zodanig zijn ingeburgerd dat ze meedoen met de rest van de buurt in zoiets ongewoons. Luister, mijn dochter is ooit als 6 jarig meisje, een jaar of 15 geleden, door een zieke man onzedelijk betast in de bosjes in de buurt van ons huis. Ik zal geen optocht naar zijn huis organiseren, als ik wist waarhij woonde. Maar wel zou ik zorgen dat hij toch een keer niet lopend thuis zal kunnen komen.