Joop

Jumbo viert WK Qatar met een dodendans

  •  
02-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3716 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-11-02 om 08.37.18

In aanloop naar het WK voetbal in Qatar zijn honderden tot duizenden bouwvakkers om het leven gekomen. Het gaat hierbij vrijwel volledig om arbeidsmigranten die onder erbarmelijke omstandigheden de stadions uit de grond moesten stampen. Dat weerhield supermarktketen Jumbo er niet van om een feestelijk WK-reclamespotje op te nemen met hossende bouwvakkers die zich van het lot van hun collega's zo te zien weinig aantrekken:

Update: De reclame van Jumbo wordt per direct van de televisie gehaald. Dat heeft de supermarktketen laten weten nadat woensdag ophef ontstond.

Jumbo laat in een reactie op vragen van RTL Nieuws weten: 

"Jumbo heeft per direct besloten om de WK-televisiereclame die gisteravond voor het eerst te zien was stop te zetten. We realiseren ons nu dat in deze reclame een link te maken is naar de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in Qatar en dat is nooit onze bedoeling geweest. Dit betreuren we ten zeerste en we bieden hiervoor onze welgemeende excuses aan."

Meer over:

jumbo, wk qatar, kijk nou
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa3 nov. 2022 - 12:02

De vraag is nu, gaan we Jumbo boycotten? Gaan we het WK boycotten? Ik kan dit niet voor jullie beslissen, uiteraard.

1 Reactie
Jozias2
Jozias23 nov. 2022 - 14:41

Als je nu het WK of de Jumbo boycot dan is dat behoorlijk hypocriet.

HaloOfFlies
HaloOfFlies3 nov. 2022 - 8:18

Heel veel verontwaardiging - ik neem aan dat de winkels wel leeg zullen blijven voortaan. Daar wil niemand meer gezien worden natuurlijk. Faillissement vast aanvragen? Of zal niemand zich hier ook maar ene bal van aantrekken - zolang de Cola maar 3 halen, 2 betalen is?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa2 nov. 2022 - 19:24

Een dodendans hahaha Zeer duister, inderdaad

Sam V
Sam V2 nov. 2022 - 19:07

Wat een flauwekul toch weer. De toewijzing was schandalig. De doden waren schandalig, maar dat zijn gedane zaken. De link leggen tussen hossende Nederlandse bouwvakkers en de dode bouwvakkers in Qatar zit in onze hoofden. Namens wie zouden wij hierover schande moeten spreken? Wie van ons is zelf gekwetst? Wie bent u om namens anderen iets kwetsend te vinden?

1 Reactie
LaBou
LaBou 3 nov. 2022 - 10:16

Tja, als je het zo bekijkt zijn we nooit ergens verantwoordelijk voor. Dan kan je alles van je af laten glijden.

Greendutch
Greendutch2 nov. 2022 - 17:56

"realiseren ons nu” !? NU?! sloom en dom supermarktbestuur en reclamebureau als deze discussie in toenemende mate sterker klinkt

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert2 nov. 2022 - 16:13

Laten we deze conclusie trekken - - de reclame zelf is lelijk en dom - gezien de achtergrond is ze immoreel - het woord 'hoofdspencer' is ridicuul Jumbo is inmiddels bijgedraaid, omwille van de eerste reacties uit de samenleving. Wil er nog een andere hoofdspencer van een ander sportteam ooit met het betrokken reclamebureau in zee gaan? Ik denk van niet, want dan zou die spencer zo maar kunnen verzuipen.

1 Reactie
LaBou
LaBou 2 nov. 2022 - 17:22

Ondanks de "onmiddellijke" terugtrekking was aan het eind de middag die advertentie nog gewoon in de lucht. Tot zover dat "bijdraaien" van Jumbo.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert2 nov. 2022 - 16:13

Laten we deze conclusie trekken - - de reclame zelf is lelijk en dom - gezien de achtergrond is ze immoreel - het woord 'hoofdspencer' is ridicuul Jumbo is inmiddels bijgedraaid, omwille van de eerste reacties uit de samenleving. Wil er nog een andere hoofdspencer van een ander sportteam ooit met het betrokken reclamebureau in zee gaan? Ik denk van niet, want dan zou die spencer zo maar kunnen verzuipen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin3 nov. 2022 - 7:44

Wij spraken vroeger niet voor niets over de Nederlandse kruideniersmentaliteit.

Martin van der Linde
Martin van der Linde2 nov. 2022 - 15:35

Onbegrijpelijk dat Jumbo hiermee dacht weg te komen. En wat te denken van die boys van het reclamebureau. Eddy Salfischberger, directeur van Alfred, het bureau dat deze WK-campagne voor de supermarktorganisatie heeft ontwikkeld zegt dat deze misser intern wel tot gesprekken leidt over de vraag waar het is misgegaan. Kom op zeg. Als je een spot maakt voor een grote klant als Jumbo kan ik me niet voorstellen dat die de deur uitgaat zonder dat er uitgebreid naar gekeken is. Het lijkt wel alsof Jumbo een lange neus trekt naar iedereen die kritisch is over dit WK en wat er in Qatar gebeurd is. Hoe kom anders op zoiets als dit.

Jopie666
Jopie6662 nov. 2022 - 12:17

Voetbal wat is dat? Voetbalvlubs met hun miljardairs als eigenaren en idiote bedragen. Voetbal graaft haar eigen graaf en ik wens ze veel plezier. Ik kijk er niet meer na.

Mokker
Mokker2 nov. 2022 - 12:05

Hebben natuurlijk alweer bergen oranje plastic zooi als promotiemateriaal laten maken, korte termijn en kortzichtigheid hoort nu eenmaal bij het beroep van reclamemaker.

Jozias2
Jozias22 nov. 2022 - 11:55

‘There is no such thing as bad publicity’ Maar jumbo doet wel heel erg haar best om het tegendeel te bewijzen.

Jozias2
Jozias22 nov. 2022 - 11:55

‘There is no such thing as bad publicity’ Maar jumbo doet wel heel erg haar best om het tegendeel te bewijzen.

Ro2
Ro22 nov. 2022 - 11:43

Internationale toernooien hadden volgens westerse ethische waarden nooit toegewezen mogen worden aan landen die het niet zo nauw nemen met mensenrechten. Niet alleen Qatar, maar bijvoorbeeld ook Rusland en China. In de zandbak van Saudi-Arabie, schijnt ieder jaar zonder veel problemen een Formule 1 race gehouden te worden. De nationale sport organisaties hebben vervolgens een keuze om niet te gaan. Zij weten ook. Keuzes hebben consequenties. Het gaat in die wereld uiteindelijk om geld en macht. De hoofdverantwoordelijken nemen onetische besluiten. Prachtig om hiertegen te strijden. Leve de medemenselijkheid. Hopelijk heeft het een effect. Ik vrees ervoor. De macht en invloed van de westerse wereld is dalende.

Armoedegrens
Armoedegrens2 nov. 2022 - 11:38

Na Shell zn fuck you aan iedereen, zegt nu ook het voedingsmiddelengrootkapitaal een dikke fuck you all. Als mensen zo openlijk in het gezicht gespuwd worden, moet je ook niet gek opkijken als er een keer harde tegenacties komen die geen rekening met Shell of Jumbo houden.

1 Reactie
Nicolay2
Nicolay22 nov. 2022 - 13:26

@Armoedegrens “Als mensen zo openlijk in het gezicht gespuwd worden, moet je ook niet gek opkijken als er een keer harde tegenacties komen die geen rekening met Shell of Jumbo houden.” Ik denk dat het Nederlandse volk daar te laf voor is, dat moet weer van het Franse volk komen.

Jan Wijn
Jan Wijn2 nov. 2022 - 9:50

Kijk er na alsof het hossende bodybags zijn. Maak als antwoord een soortgelijk Jumbo spotje op de plaats waar het Jumbobaasje wegens fraude op water en brood zit, of loopt hij alweer vrij rond. Het is de eerste rel niet rond Jumbo, ook niet rond hun eigen personeelsbeleid: het lijkt wel alsof negatieve aandacht rondom dat familiebedrijf de omzet alleen maar doet stijgen.

1 Reactie
HenryHansen
HenryHansen2 nov. 2022 - 11:11

Ja zeker een echt slecht gekozen reclame, over het WK kan je maar beter je commerciele mond houden.. Maar zullen we even de rechterlijke uitspraak mbt Jumbo fraude afwachten? En niet de eerste rel over Jumbo? Kinnesinne!

Elberfeld
Elberfeld2 nov. 2022 - 9:14

Eh....nee. Jumbo heeft het heel slim gedaan. In het filmpje en in de begeleidende tekst eronder wordt nergens het WK voetbal in Qatar genoemd. Jumbo kan daarom best zeggen dat deze met haar " hoofdspencer van supporters" de Nederlandse hockey-teams wil steunen voor hun deelname aan de EuroHockey Indoor Championship in Hamburg, aankomende december. Ik weet ook wel dat dat niet zo is. Echter, Jumbo heeft de reclame zo vaag gehouden, dat dit niet te bewijzen is.

2 Reacties
Jan Wijn
Jan Wijn2 nov. 2022 - 10:22

Je gelooft toch niet dat bouwvakkers voor een elitair hockeyteam of balletvoorstelling een rondje huppelen. Maar in werkelijkheid ook niet voor het voetballen. Op wat dronken jongeren na die niet weten waarvoor ze huppelen, huppelt niemand voordat circus.

LaBou
LaBou 2 nov. 2022 - 11:54

Bewijzen misschien niet maar zelfs jij snapt blijkbaar waar het om gaat anders had je deze reactie niet zo geschreven.

Marcmokum
Marcmokum2 nov. 2022 - 8:35

Dodelijke campagne voor Jumbo. De loden Leeuw cum laude gewonnen in ieder geval

Willem D2
Willem D22 nov. 2022 - 8:28

De ongelukkige waarheid: De overgrote meerderheid in Nederland maakt zich drukker over de prestaties van Oranje in Qatar, dan over de daar overleden bouwvakkers. Degene die dat wel doen zijn vooral mensen die voetbal iets voor het plebs vinden. Is dat eerlijk, nee, maar gedane zaken nemen geen keer. Laten we hopen dat door alle aandacht er in de toekomst minder doden vallen in Qatar.

Miss Piggy
Miss Piggy2 nov. 2022 - 8:24

'Read the room!', roep je als een iemand een grap maakt die totaal verkeerd valt. Wel, dat Jumbo nu gedaan. De makers hiervan hebben nu niet bepaald hun vinger aan de pols van wat er nu speelt. Ik dacht trouwens eerst dat deze reclame door Lubach was gemaakt.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine2 nov. 2022 - 8:12

"Het gaat hierbij vrijwel volledig om arbeidsmigranten die onder erbarmelijke omstandigheden de stadions uit de grond moesten stampen" Nee, 37 doden rond de stadions, de overgrote meerderheid was bezig met het aanleggen van een vliegveld, een volledig nieuwe stad, gaswinning, etc. Is niet minder erg, maar het lijkt me wel goed ons een beetje aan de feiten te houden (feiten is in deze wat we weten, want waarschijnlijk zijn het er een stuk meer)

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk2 nov. 2022 - 8:09

De enige echte goede en correct actie zou zijn dat het Nederlands voetbalelftal weg blijft uit Qatar. Dan hebben ze pas principes.

3 Reacties
LaBou
LaBou 2 nov. 2022 - 11:57

Regel 1 uit het handboek nederlandse economie: principes die geld kosten moet je als de gesmeerde bliksem laten vallen. Alleen als een principe iets oplevert mag je er over nadenken er wat mee te doen.

Satya
Satya2 nov. 2022 - 14:00

"Dan hebben ze pas principes." Dus jij hebt geen mobiele telefoon, maakt geen gebruik van energie en veel medicatie weiger je.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 nov. 2022 - 10:46

"Dus jij hebt geen mobiele telefoon, maakt geen gebruik van energie en veel medicatie weiger je. " Van mij mogen ze naar Qatsr gaan, maar dan niet zeuren over stadions etc. Want hier roepen over inclusiviteit en het daar noet uitvoeren is hypocriet.