Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Julian Assange: 'Geen vertrouwen in Zweeds justitieel systeem'

  •  
02-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
assange300.jpg

Onderzoek naar de Wikileaks-oprichter heropend. Assange is aangeklaagd voor verkrachting maar zegt details van de aanklacht niet te kennen

Het onderzoek tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange is heropend. Assange is door twee vrouwen beschuldigd van verkrachting. Zelf zegt hij de beschuldigingen tegen hem bedoeld zijn om de klokkenluider-site een slechte naam te bezorgen.
Het Zweedse Openbare Ministerie zegt dat er voldoende reden is om aan te nemen dat er een misdrijf is gepleegd. Hoofdaanklaagster Marianne NY zegt: ‘Gezien de informatie die nu beschikbaar is, is mijn oordeel dat het misdrijf verkrachting is’.
Eerder werd het onderzoek gesloten omdat Assange niet langer verdacht werd van verkrachting maar van aanranding. Assange ging vrijuit omdat aanranding in Zweden niet wordt bestraft met een gevangenisstraf. uldigingen tegen hem bedoeld zijn om de klokkenluider-site een slechte naam te bezorgen.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

artizz
artizz2 sep. 2010 - 11:27

Het gehele pentagon staat op zijn kop over de leaks en hebben besloten Julian Assange uit te schakelen. Hij weet nog steeds niet wat de aanklacht is in Zweden en in de USA heeft een gevangene eveneens een aanklacht tegen hem ingediend. Gure tijden voor hem hoop dat hij stand kan houden.

paulvr2
paulvr22 sep. 2010 - 11:27

Zweden is een zo mogelijk nog extremere weg dan Nederland ingeslagen. En dat geldt niet in de laatste plaats voor alles wat met vrouwen te maken heeft. Een vrouw die zich prostitueert of gewoon promiscue gedrag vertoont bestaat daar niet meer, er bestaan alleen nog maar mannen die er met zijn allen op uit zijn om zich op dierlijke wijze op vrouwen te werpen om hen te misbruiken op deze wereld. Geslachtsverkeer, al dan niet vrijwillig, is vrij gemakkelijk aantoonbaar zijn met DNA sporen. Maar ook dat geeft geen enkel bewijs over de vraag of het vrij/onvrijwillig was. Maar Harry spreekt van "half verkracht" waarbij als dat waar is de vraag opkomt hoe je dan ooit tot een overtuigend verhaal kunt komen zelfs van het fysieke contact op zich. Aannemend dat wat er ook moge zijn gebeurd of niet gebeurd, als twee mensen samen zijn zonder getuigen is een vrouw net zo geloofwaardig/ongeloofwaardig als een man bij in zijn/haar verhaal. Het is het woord van de een tegenover het woord van de ander. Om die reden heb ik zo mijn twijfels bij de aanpak van de Zweedse autoriteiten. Iets wat niet meer dan een bewering is die door geen enkele getuige kan worden bevestigd zou geen reden mogen zijn om er zo'n toestand van te maken. Ik vraag me af of we hier ooit achter de waarheid zullen komen.

[verwijderd]
[verwijderd]2 sep. 2010 - 11:27

Grappig. Hij ging juist naar Zweden omdat hij daar de rechtsstaat zo goed vond. Nu keert dat tegen hem en daar kan hij niet tegen. Niet erg sterk.

3 Reacties
toinef
toinef2 sep. 2010 - 11:27

Heeft dat iets met sterk te maken? Ik denk het niet. Persoonlijk denk ik ook dat zekere belanghebbenden hem maar al te graag weg willen hebben

Dehnus
Dehnus2 sep. 2010 - 11:27

Nee inderdaad, eerst wou hij er naar toe, omdat Zweden zijn site en privacy zoveel tegemoet komt (en ja Zweden is heel vooruitstrevend inzake van Privacy en bescherming van online gegevens). Dit is wel weer een beetje zwak en dit zal hem niet populairder maken in het land waar hij naar toe wil :).

nikita72
nikita722 sep. 2010 - 11:27

Ik denk dat Julian Assange naar Zweden ging omdat de wet daar de beste bescherming aan Wikileaks biedt. Maar tussen wet en rechtspraak is een verschil. (al zal dat verschil in veel landen groter zijn dan in Zweden).

HenryH
HenryH2 sep. 2010 - 11:27

Zouden er nou serieus mensen zijn die geloven dat hij iemand verkracht heeft? Lijkt mij een typische operatie: 'Haal zijn persoonlijkheid onderuit' van de CIA.

1 Reactie
Rondeboer
Rondeboer2 sep. 2010 - 11:27

Heeft u geen vertrouwen in de Zweedse rechtsgang? Ik denk dat de Zweedse justitie zorgvuldiger te werk gaat dan Mr Assange.

harry12345
harry123452 sep. 2010 - 11:27

Ik geloof, in eerste instantie, ook geen reedttt van dit verhaal. Aan de andere kant, als je de advocaat van die twee vrouwen hoort, tja, dan weet ik het eigenlijk niet meer. Die advocaat is haast de wanhoop nabij omdat iedereen zijn klanten afserveert als "CIA hoeren" terwijl die meisjes volgens de advocaat gewoon half zijn verkracht door hem tijdens een workshop... Vreemd verhaal blijft het wel...

1 Reactie
nikita72
nikita722 sep. 2010 - 11:27

Ik denk dat voor sommige advokaten toneelspelen bij hun beroep hoort.