Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Juan Carlos, Bernhard en de minnaressen

  •  
05-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
koningshuis
Een minuut leestijd: Hierom ben ik voorstander van een geheim Koninklijk budget waaruit de koning en koningin hun avontuurtjes kunnen bekostigen.
Waar is Juan Carlos? Hier in Spanje vermaakt men zich met de van corruptie beschuldigde ex-koning. Na de ontdekking van de tientallen miljoenen aan steekpenningen die de man in een familiestichting had geparkeerd, lijkt Juan op de vlucht. De Spaanse kranten staan er vol van. Natuurlijk met name de pulp tabloids want dat is natuurlijk de uitgelezen plek voor Koninklijke Onderwerpen. Discussie over het nut van het koningshuis wordt niet heel veel gevoerd maar dat is volgens mij eigen aan het fenomeen. De populariteit van het koningshuis lijdt maar zelden onder schandalen.
Indertijd was ik lid van het Nieuwe Revu-team dat de Lockheed-affaire naar buiten bracht. Een spannende zoektocht naar 1,1 miljoen dollar die prins Bernhard had ontvangen voor de promotie van de vliegtuigfabriek bij het Nederlandse leger. Het geld werd overhandigd in enveloppen op hotelkamers. Niemand begreep waarom een lid van de schatrijke koninklijke familie zo’n groot risico nam voor een dergelijk bedrag. Tot Willem Oltmans (ook lid van het onderzoeksteam) een maîtresse ontdekte in Parijs die het geld besteedde aan de opvoeding van haar door de prins verwekte dochter. Resultaat van maandenlange onderzoeken en onthullingen: de populariteit van Bernhard, inmiddels zonder uniform, was met tien procentpunten toegenomen.
Ook in Spanje ging een gedeelte van de door Juan Carlos aangenomen steekpenningen naar zijn minnares.
Ik ben niet per se tegen een koningshuis. Juliana, onze spruitjeskoningin, was toch eigenlijk goud naast zo’n oplichter als Bernhard. Prins Claus was een briljant visionair als voorvechter van duurzaamheid en ontwikkelingssamenwerking, ver voordat de goegemeente zich daar druk over begon te maken. De leden van het koningshuis hebben slechts een ceremoniële functie en dat is maar goed ook. En ze worden nog steeds door driekwart van de Nederlanders gedoogd. Een president kost ook geld en heeft helaas vaak wel wat te vertellen (denk Trump, Bolsonaro, Xi Jinping).
Hierom – om het koningshuis in de toekomst niet te beschadigen – ben ik voorstander van een geheim Koninklijk budget waaruit de koning en koningin hun avontuurtjes kunnen bekostigen.
Een minuut voor twaalf, sommige dingen mogen blijven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

korheiden2
korheiden26 aug. 2020 - 10:53

Leuk. Denk eigenlijk dat die budgetten sowieso niet echt boven tafel komen. Ik heb niets met het koningshuis, een louter ceremoniële functie lijkt me overigens prima, een president is ook niet alles. Ze blijven nog wel even, denk ik..

Ryan2
Ryan25 aug. 2020 - 22:17

Tja, een kleine boef gaat de gevangenis in, een grote boef maken ze koning. Dat geldt zeker in het geval van Juan Carlos. Wie herinnert zich de ophef rond de poging tot een staatsgreep in Spanje nog? Juan Carlos kwam als Redder der Natie, naar voren. Hoe toevallig! Zo waren er meer toevalligheden in zijn leven. De dood van zijn broer bij voorbeeld.

Poeha
Poeha5 aug. 2020 - 17:46

Publiek geld, moet altijd worden verantwoord. Is dat niet wenselijk voor een troonopvolger, dan kan hij of zij eenvoudig afstand doen van de kroon. De lusten en de lasten. Overigens ontvangt de amerikaanse president een schijntje tov de toelage die de koning (en zijn familie) ontvangt.

Louis6
Louis65 aug. 2020 - 16:43

Dat Bernhard destijds niet vervolgd is wegens Lockheed en dat Den Uyl een vergelijkbare omkopingsschandaal van hem met Northrop onder de pet hield is een affront voor de rechtstaat geweest. Criminelen moeten vervolgd worden, of ze nu zogenaamd ‘koninklijk’ bloed zouden hebben of niet. Om mensen van te voren al geld te geven om te voorkomen dat ze misdaden plegen lijkt wel op die uitspraak in SBS-probleemwijken “Als ze de uitkeringen zouden verhogen dan hoefde je ook niet zoveel te stelen”

1 Reactie
Ryan2
Ryan26 aug. 2020 - 11:59

Hetzelfde geldt voor Juan Carlos. Het probleem in Spanje was juist dat hij als kroonprins de slippendrager van Franco was. Die invloed van Franco is onmiskenbaar. Zo is het franco regime opgehouden te bestaan toen Franco stierf, maar zijn aanhangers zijn nooit aangepakt of bestraft. De Spaanse sociaal democraten hebben dat nooit aangedurfd. En zwakke heelmeesters veroorzaken stinkende wonden. Het lijkt er op, dat Juan Carlos die staatsgreep in de smiezen gehad moet hebben, maar er zijn voordeel uit geput heeft. De PSOE kon de regering gaan vormen. Maar de PP (Popular=rechts) bleef maar zitten etteren. Tot op de dag van vandaag. Zo is het niet vreemd dat Catalonië er bekaaid af komt. De eenheid van Spanje, gesmeed in een verkapte dictatuur, met medeweten van de sociaal democraten.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 aug. 2020 - 11:35

En waarom mogen gewone mensen dan geen budget om hun geheime avontuurtjes te bekostigen ?

5 Reacties
Zapata
Zapata5 aug. 2020 - 12:11

Ach griezel, die luitjes die zogenaamd van adel zijn of van koninklijke bloede zijn ook maar gewone mensen. Maar in een ver verleden heeft de mens titels uitgevonden zoals koning, keizer, prins, hertog, graaf, markies, freule en meer van die onzin. Om de macht te continueren werden die titels erfelijk met de daarbij behorende financiële voordelen. Wat dat aangaat hadden de Romeinen nog wel humor, veelal werd de keizer omgebracht door de net zo corrupte adellijke familie maar als kers op de slagroomtaart koos dan de Pretoriaanse garde een totale nitwit en niet aanverwant persoon als nieuwe keizer. Zouden we hier ook weer moeten hebben, dat maakt de monarchie weer een beetje spannend. Maar al met al als ik zo de geschiedenis napluis van koningshuizen dan komen daar weinig lieden in voort die meer waard zijn dan de gemiddelde dorpstimmerman. Zelfs vaak minder omdat ze niet zelf een hamer kunnen vasthouden. (ho dorpstimmermannen zijn van onschatbare waarde, adellijke lieden daarentegen) Het is onzin en we moeten er echt vanaf. Maar vanuit een soort vulgair nationalisme en patriottisme blijven we er aan vast houden. Het schijnt iets te maken te hebben met nationale identiteit. En natuurlijk met die vrije dag eenmaal per jaar waarop men zich kan overgeven aan seniel volksvermaak en drankmisbruik.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 aug. 2020 - 13:34

Het nadeel van de gekozen flapdrollen is dat als ze het verkloten wij gewoon een nieuwe kiezen die het dan weer gaat verkloten. Zo is niemand verantwoordelijk voor zijn daden. Koningen kon je tenminste nog met een woedende menigte te grazen nemen. Ik denk ook dat dat de ware reden van ons systeem is. De bevolking eronder houden door ze het idee te geven dat het allemaal hun eigen schuld is; hadden ze maar beter moeten kiezen. Het volk regeert namelijk helemaal niet. Het stoort me mateloos dat men de term democratie gebruikt voor vertegenwoordiging.

axetothehead
axetothehead5 aug. 2020 - 13:36

@Zapata Dit jaar viel die dag op een zaterdag dus zelfs die ene vrije dag is ons nog door de neus geboord ook. Ik weet niet of het echt met nationalisme en patriottisme te maken heeft, het is vooral de media die deze criminele familie de hand boven het hoofd houdt. De leugens die de media de wereld in helpt om hun criminele praktijken te verdoezelen is werkelijk ongekend. Zoals onlangs dat erfenis fiasco met de belastingdienst, zoiets wordt direct onder het tafelkleed geveegd. Er zijn immers belangrijkere zaken, zoals....de nieuwe baard van de koning. Daar kan niet genoeg over gezegd worden. De inhoud van dit artikel is ook weer zo'n voorbeeld. Er moet een geheim potje komen zodat de familie zich niet meer zo makkelijk laat omkopen...te absurd voor woorden.

Zapata
Zapata5 aug. 2020 - 15:32

@Griezel, tja, dan blijft directe democratie over of zoiets als anarcho syndicalisme. Van mij mag het maar ik ben bang dat een boel mensen er niet volwassen genoeg voor zijn. @axetothehead Je hebt gelijk wat betreft de media, het is welhaast misselijkmakend hoe goedkoop sentimenteel er over die lieden wordt gewauweld. Kinderlijke berichtgeving. Maar het is ook die media die inspeelt op dat kinderlijke nationalisme met het nieuwe jurkje van Maxima, het benadrukken van de kleur oranje, fotomomentjes in Lech, het zoveelste vakantiereisje wat dan een staatsbezoek mag heten. Het gezellig keuvelen met andere gekroonde hoofden van twijfelachtig allooi zoals de koning van Saudi Arabië. Het gesnotter om de opgroeiende dochters die heel normaal zijn hoor enz. De media speelt er op in om het zoiets te laten zijn als een nationaal symbool. Maar er zit een heel netwerk achter en heel veel geld. Van grote bedrijven tot politiek en melige clubjes zoals Rotary. Die liften mee op die onzin en halen er voordeel uit.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 aug. 2020 - 9:49

Griezel Fons kan dat wel missen!

Zapata
Zapata5 aug. 2020 - 11:27

Fons, je kan ook denken aan een president naar Duits, Italiaans, of Zwitsers model. Die hebben ook alleen maar een ceremoniële functie en kosten bijna niets. Voor zover je de kosten belangrijk mocht vinden. (en nee een koningshuis levert geen miljarden per jaar op, dat is allang ontkracht). Dus voor de kosten alleen al zouden we de monarchie kunnen afschaffen. Omdat in Engeland en Spanje maar ook in Nederland (zie Bernhard) sommige leden van het koninklijk huis een nogal twijfelachtig gedrag vertonen en soms zelfs crimineel gedrag wil je er ook graag vanaf. Een ieder is voor de wet gelijk. Die Juan Carlos hoort gewoon in de gevangenis maar dat gaat niet gebeuren omdat hij een ex monarch is. Ik hoop overigens niet dat je prins Andrew een geheime toelage wilt geven voor zijn avontuurtjes. Maar ook dat is niet de belangrijkste reden om de monarchie af te schaffen. Sommige mensen opperen dat de monarchie een verbindende factor is in een samenleving. Gezien de totaal gepolariseerde samenleving waarin we leven waarin individueel hedonisme de maatstaf is lijkt me dat totale onzin. Nu maar zeker ook in het verleden. Geen reden om de monarchie in stand te houden. Maar de echte reden om een monarchie af te schaffen is de kwestie van erfopvolging. Ik neem aan dat Fons een democraat is. Dat hoop ik althans. In een echte democratie wordt het staatshoofd gekozen en bestaat er geen erfopvolging.

2 Reacties
Martin007
Martin0075 aug. 2020 - 14:46

Ach, weet je, Zapata, het is wel zo dat onze koninklijke familie probeert om hun miljoentjes uit te geven in Nederland. Zo bestelde WimLex zijn nieuwe speedboot gewoon in Friesland. Zo komt dat geld toch wel weer terug in onze schatkist. De aandeelhouders van de internationale ondernemingen, die elk jaar een kadootje van 2 miljard krijgen van onze regering, die wonen niet eens in Nederland. Dus daar zien we nooit meer een cent van terug. Zo moet je dat zien. En de leden van de familie zijn voor heel veel van onze landgenoten een soort van filmsterren. Ze worden geadoreerd tot in den treure. Dus ik vind het niet zo erg. Ik ben helemaal niet jaloers, van mij mogen ze nog veel meer geld krijgen voor de situatie waarin ze verkeren. Want als ze dat geld niet krijgen, zoekt Mark wel een andere bodemlozen put. De salarissen van kamerleden en ministers, bijvoorbeeld.

Zapata
Zapata5 aug. 2020 - 16:26

Nou Martin007 Er is nogal wat geld naar belastingparadijzen verdwenen via schimmige routes. Ook geeft onze koninklijke familie gaarne onze belastingcentjes uit aan vastgoed in het buitenland en verpatsen ze ook nog eens kunst wat de facto staatseigendom is. Natuurlijk, het maakt niet zoveel uit wie ons bestelen, of dat nu een koninklijke familie is of andere hotemetoten die toevallig in het netwerkje zitten. Maar feit blijft, in een democratie wordt een staatshoofd verkozen en is erfopvolging een tegennatuurlijk iets.

axetothehead
axetothehead5 aug. 2020 - 11:22

Goed idee, met een kleine aanpassing: laat de voorstanders van het koningshuis dit potje dan met hun eigen geld vullen. Niet zoals nu van belastinggeld. Die vergelijking ook, Trump, Bolsonaro en Xi Jinping met een eventuele Nederlandse president. Waarom niet vergelijken met landen die veel dichter op ons staan? President van Oostenrijk wat kost die per jaar?

Bernie2
Bernie25 aug. 2020 - 10:59

Leuk stuk Fons, met plezier gelezen. Maar wat heeft een land aan corrupte koninklijke veelwippers, rovers, dieven die er met jouw en mijn geld vandoor gaan? Niets, nada, niente. Het is een archaïsch en anti-democratisch systeem dat koningshuis, regelrecht weggelopen uit een rariteitenkabinet. Dat eenmaal per jaar wordt uitgelaten zodat fans naar hun peperdure speelgoed kan kijken. Weg ermee en wel direct. Regel een doorzonwoning voor de huidige familie in de Haagse Schilderswijk, waar SBS de rolprent 'De Laatste Koning' naar Chinees voorbeeld kan maken. Leuk zakcentje. Nogmaals weg ermee, hoogste tijd voor een republiek met een gekozen vertegenwoordiger die zonodig na vier jaar vervangen kan worden.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 aug. 2020 - 11:45

Nou , wat dacht je van een democratie in te voeren ? Vertegenwoordiging is ook alleen maar kiezersbedrog en stiekeme zaken achter gesloten deuren.

Martin007
Martin0075 aug. 2020 - 14:49

Als jij echte democratie invoert, zodat alle kiezers weten waar de politici mee bezig zijn (want dat weten ze nu niet), dan doe ik met je mee.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 aug. 2020 - 15:08

Mooi :) Want u heeft gelijk - je kunt geen democratie hebben als de deelnemers onwetend zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 aug. 2020 - 10:57

Dat geheim budget hebben ze zich al lang en breed toegeëigend. Dat staat allemaal te schitteren in belastingparadijzen.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 aug. 2020 - 21:49

Dan hebben ze ook nog veel "spullletjes" die niet in waarde achteruit gaan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 aug. 2020 - 10:23

DanielleDefoe Noem dat maar 'spulletjes' Daar verkopen ze zo nu en dan wat van. Omdat ze geld nodig hebben? Ik dacht het niet. Dan hebben ze ook nog 'meubeltjes' die wij van ze gekocht hebben, waarvoor wij het onderhoud betalen wat ze ook nog eens zelf van de belasting aftrekken en bij ons in rekening brengen. En je kunt er gif opnemen dat hier sprake is van al dan niet etnisch profileren door de overheid, politici en belastingdienst. Ze houden wel van trucjes. Nee laat die troonrede maar zitten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 aug. 2020 - 10:24

er gif op innemen...

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 aug. 2020 - 19:31

Waar ze dat extra geld voor nodig hebben zou ik ook niet weten.