Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'JSF is onbetaalbaar'

  •  
27-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
jsf300_02.jpg
Verrassing? Niet echt ... Gebruikskosten Joint Strike Fighter zijn volgens Amerikaanse Rekenkamer 'niet betaalbaar'
Je zou haast denken dat het nieuws gerecycled wordt, maar dat is niet zo. De prijs van de JSF komt wederom hoger uit dan verwacht. Kleine nuance: het is niet de aankoopprijs die hoger is, maar het zijn de gebruikskosten. De Amerikaanse Rekenkamer en het Pentagon noemen de kosten voor het gebruik zelfs ‘niet betaalbaar’.
Minister Jeanine Hennis schrijft aan de Tweede Kamer:
Op grond van de huidige aantallen zal de jaarlijkse totale exploitatie van de JSF zo’n 60 procent duurder zijn dan de exploitatiekosten van de huidige Amerikaanse jachtvliegtuigen.
De Amerikaanse krijgsmacht is nu gedwongen langer door te vliegen met de huidige jachtvliegtuigen, terwijl het Pentagon onderzoek hoe de kosten verlaagd kunnen worden. Hennis zegt de bezorgdheid te delen van de Amerikaanse autoriteiten over de hoge kosten. Later dit jaar moet het kabinet een besluit nemen over de aanschaf van een opvolgen van de F-16, de huidige straaljager.
Na een gesprek met deskundigen van denktanks Clingendael en het Hague Centre for Strategic Studies zei Ronald Vuijk, defensiewoordvoerder van de VVD in de Tweede Kamer, dat zijn partij ermee kan leven als er 30 tot 36 JSF’s worden aangeschaft. Hij benadrukt wel dat hij niet ‘rücksichtslos’ pleit voor de JSF. Als Defensie met een ander toestel komt, kan hij er ook mee leven.
Voormalig minister van Defensie, Hans Hillen, ging nog uit van de aankoop van 56 JSF’s. Volgens het oorspronkelijke plan zouden er 80 JSF’s worden aangeschaft.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (44)

insignia
insignia27 mrt. 2013 - 18:11

Als deze minister kan bereiken dat we die toestellen niet aanschaffen isze voor mij "woman of the year".

msj_meijerink
msj_meijerink27 mrt. 2013 - 18:11

Daag JSF! Leuk je gekend te hebben, maar je bent een te duur vriendinnetje voor de Nederlandse Leeuw!

MichelReiziger
MichelReiziger27 mrt. 2013 - 18:11

Woman of the Year....ben je nu helemaal betoeterd! Onmiddelijk mee stoppen! Al jarenlang is bekend dat dit vliegende 'steekpenningen' kreng: niet functioneerd zoals het zou moeten, de onwikkelingskosten achterlijk hoog zijn, de nooit gegarandeerde werkgelegenheid dat er voor zou komen, en de als maar over de kop gaande kosten wat dit toestel een farce maakt, waar alleen maar mee is doorgegaan omdat onder de tafel allerlei dealtjes zijn gemaakt. Je als Nederland zo prat gaan op Europa dit en dat, dan vast blijven houden aan de JSF, terwijl commissies in de VS zelf al in 2011 de regering waarschuwde dat het toestel te duur zou worden in grbruik en dat de VS overheid al sinds 2012 overweegt om het mogelijk niet aan te schaffen of in ieder geval een stuk minder. Dit zaakje stinkt als we hier mee doorgaan.

JoopSchouten
JoopSchouten27 mrt. 2013 - 18:11

Wisten we al.

Grootbekje
Grootbekje27 mrt. 2013 - 18:11

F35 JSF Stealth or How the West was Lost (doc.) The F35 has proved its self to be a total failure the F22 being only marginally better all Western countries that have placed orders would be well advised to cancel. Watch this full report of the farce that is the F35 Joint Strike Fighter. https://www.youtube.com/watch?v=pteMgYPm1xM

insignia
insignia27 mrt. 2013 - 18:11

Ja Michel we hebben allemaal onze zwakheden. Maar de reactie van Joop Stevens is zwaar overdreven. De Kon. Marine is nog redelijk actief ( op naar de reunie!) en de F16s zijn nog steeds waar ze niet horen. Een aanvalsvliegtuig zouden we niet willen hebben denk ik en dat gebroken geweertje is zo'n lullige opmerking voor al die jongelui die hun best doen. Ons land moet zich een verdediging hebben maar hoeft niet overal ter wereld hand en span diensten te verlenen voor de VS.

steppewolf
steppewolf27 mrt. 2013 - 18:11

Laat ze nou eens eindelijk stoppen met die onzinnige kostbare miljardenverspilling voor wat banen voor de toeleveringsindustrie. Bovendien laat het zich aanzien dat de dronetechnologie van veel groter belang gaat worden de komende decennia. Koop gewoon 30-40 saabs of rafaels van de plank en steek de rest van het budget in drones. Waarom toch steeds weer die miljardenverspillingen vanwege lobby-belangen. Hoe dom en onverantwoordelijk blijven ze daar toch in Den Haag.

JanB2
JanB227 mrt. 2013 - 18:11

Stoppen met deze onzin. Nu!

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai27 mrt. 2013 - 18:11

Joint Strike Fighter, ouderwets ingehaald door drones gewoon mee stoppen absolute geldverspilling!

CliffClavin1993
CliffClavin199327 mrt. 2013 - 18:11

Ach ja. 'Blade Problem'. Ik heb over het volgende bericht in Nederland niets gehoord, maar misschien anderen wel, kijk maar eens hier: http://www.nytimes.com/2013/02/23/business/new-troubles-for-pentagons-f-35-fighter.html?_r=0

CliffClavin1993
CliffClavin199327 mrt. 2013 - 18:11

Ik zie in gedachten nog Jack de Vries met een Airfix model van de JSF. Wat hebben wij toch een ongeëvenaarde drollen en windbuilen in de politiek. Dáár moest nou iemand eens een pakkende film over maken.

Meta Foor
Meta Foor27 mrt. 2013 - 18:11

SIGNALEREN is heel wat anders dan REGEREN, maar dat krijg je als je ambtenaren promoveert

dino_radja
dino_radja27 mrt. 2013 - 18:11

De JSF is onbetaalbaar, ongewenst en onnodig.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos27 mrt. 2013 - 18:11

Als we zo doorgaan is het probleem snel opgelost. Dan is de JSF zo duur geworden dat we er helemaal geen meer kunnen aanschaffen. Scheelt dat een hoop geld.

MichelReiziger
MichelReiziger27 mrt. 2013 - 18:11

@Ewout Helmich, do 28 maart 2013 13:01 ***Jezus, 36? De lijkgeur rond defensie neemt nu echt penetrante vormen aan.** Defensie, dan vooral wat 'jongens' bij de luchtmacht en wat (ex)politici ruiken inderdaad nog al penetrant fishy in relatie tot de JSF farce...met andere woorden het zaakje stinkt. Al sinds het begin, maar daar zijn ze in meer landen die met dezelfde farce zitten opgescheept ook al achter. *** Europa staat op springen, maar defensie wordt voorgesteld als geldverspilling.*** Europa...U doelt op de EU? De EU maakt zich druk om schoeisel voor slagers, maar een gezamelijk Europees defensie budget, gezamelijke Europese defensie aankopen, gezamelijk Europees defensive plan is er niet...Europa is duidelijk 1 in het niet (willen) samenwerken. ***We zijn zo van >100, via 85, 68, 45, naar 36 of zelfs 30 gedonderd. *** Uiteindelijk moet het 0 worden. Het 'ding' verliest nu al in allerlei oorlogssimulaties, dan moet de nieuwste generatie Russische en Chinese (want daar zal het gevaar wel vandaan komen...) gevechtsvliegtuigen nog worden uitontwikkeld. ***Volstrekt onverantwoord. Als de F-35 onbetaalbaar wordt, dan niet doen, maar een luchmacht van 36 vliegtuigen is totaal ongeloofwaardig. *** Gezamelijke Europese samenwerking zowel in defensie beleid als in aankoop en ontwikkelingsbeleid. Bovendien zijn er nu al voldoende alternatieven de Eurofighter, de Saab Gripen, de Mig ook nog iets uit Frankrijk. Keuze genoeg. ***Het is bijna een uitnodiging voor Zuid Europa om hier de pegels te komen halen als het daar nog fouter gaat.*** Ik zie het al hemaal voor me JSf fighter planes die hordes boze grieken, cyprioten, bulgaren en roemenen bestoken op de weg hierna toe...

ColorHugo949
ColorHugo94927 mrt. 2013 - 18:11

De Luchtmacht trekt het hele Defensie budget naar zich toe. Slim bezig.

DitBenIk2
DitBenIk227 mrt. 2013 - 18:11

Ik heb vanaf het begin niet begrepen waarom er niet Europees gekocht wordt om de europese interne markt te stimuleren.

1 Reactie
ikbenhork
ikbenhork27 mrt. 2013 - 18:11

Politieke beslissing natuurlijk. De band met de VS levert vanouds wederzijds voordeel, en nu moest er worden bijgedragen. Bovendien profiteert er wel ièmand. De belastingbetaler is meer kwijt, maar langs andere weg krijgt een aantal bedrijven meer orders: inkomensherverdeling dus. Het contract is zo dat er geen weg terug is. Je zou zeggen, dat Nederland dan in ieder geval wil dat dit niet nog een keer voorkomt. Een begin zou dan zijn om een onderzoek te doen naar de aanbesteding: Er zijn bijvoorbeeld berichten geweest dat Saab heeft geklaagd dat ze mogelijkheden zagen tot aanpassingen in hun vliegtuigen, maar dat de regering specificaties had die echt zo waren dat de JSF de enige optie zou worden. Als dit klopt, en hiervoor mensen veroordeeld worden, dan zal een toekomstige regering voorzichtiger zijn. Dat lijkt het parlement alleen niet te boeien.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2013 - 18:11

Wel ja, bestel ze maar af. De F16 kunnen we nauwlijks in de lucht houden, de tanks zijn opgedoekt, Den Helder wordt kostant gekort. Nog 2 roeiboten over. En nog wat gebroken geweertjes. Lang leve links. Is het subsidiepotje soms leeg?

1 Reactie
toshiba
toshiba27 mrt. 2013 - 18:11

De rigide bezuinigingen op Defensie zijn door Rutte I ingezet. Dat is VVD-CDa-PVV. Erg rechts dus. Daarnaast zijn het de voorgaande kabinetten Balkenende die een splinter in hun oog hadden als het ging om de onbeheersbare kosten, welke al jaren bekend zijn. Ook dat waren rechtse kabinetten. Wat wederom aantoont dat het vooral rechtse partijen zijn die rucksichloss geld over de balk gooien aan megalomane projecten.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2013 - 18:11

Ik ga er voor het gemak van uit dat voorstanders de gemaakte onkosten uit eigen zak betalen? Die vrijheid gun ik ze. Het was tenslotte voor hun eigen ''vrijheid'' en ''democratisch'' besloten nietwaar? Hoog opgeleide tweeverdieners zijn vast bereid de rekening op te pakken, je kunt het laag opgeleide kiezers toch niet aanrekenen? Beslissingen over dergelijke dure projecten moeten weloverwogen en berekend worden genomen, niet voor jan met de pet of volk van lager links garnituur nietwaar? Gelukkig was het een weldaad voor de werkgelegenheid en technische innovatie......

2 Reacties
boeie
boeie27 mrt. 2013 - 18:11

geen probleem, ik betaal bij elkaar zo'n 30% belasting, dat is een stuk meer dan de

boeie
boeie27 mrt. 2013 - 18:11

" je kunt het laag opgeleide kiezers toch niet aanrekenen? " Wat een enge gedachten.. Ik vind solidariteit eigenlijk wel een mooi goed. Ik betaal ook met liefde voor de bijstand, de gezondheids zorg, of de cultuur subsidies. Terwijl ik het ook niet eens ben met alles waar dat geld aan wordt uitgegeven.

JoopSchouten
JoopSchouten27 mrt. 2013 - 18:11

JSF testpiloten klaagden dat ze niet kunnen zien wat er achter zich bevindt.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten27 mrt. 2013 - 18:11

(Volgens mij klopt deze zin niet ...)

bruces
bruces27 mrt. 2013 - 18:11

Gewoon achteruitkijk-spiegels monteren. Opgelost.

opmerker
opmerker27 mrt. 2013 - 18:11

Dat het een bodemloze put zou worden was bekend maar het moest doorgaan van de VVD.

1 Reactie
bruces
bruces27 mrt. 2013 - 18:11

Had de VVD toen dan een meerderheid in de Kamer ? Of roep je maar wat.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2013 - 18:11

Koop super hornets bij boeing

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199327 mrt. 2013 - 18:11

Die zijn te zout. Ik heb liever Crakito's van de Co-Op.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2013 - 18:11

Net zo krankzinnig als dat schiettuig dat we naar Turkije stuurden; elke keer dat iemand daar daadwerkelijk iets mee schite kost dat meer dan 1 miljoen euro. Om van de vervoerskosten erheen en later weer terug maar te zwijgen. Als je bedenkt hoeveel vluchtelingen door ons van dat geld hadden kunnen worden verzorgd dan zou je haast in een hoekje willen gaan zitten huilen. De leeghoofdigheid om te doen alsof Assad naast de problemen in eigen land ook nog een oorlog met het veel sterkere Turkije zou willen beginnen is te idioot voor woorden terwijl de nood van de vluchtelingen bitter reëel is. Altijd de verkeerde keuzes...

1 Reactie
erikbos
erikbos27 mrt. 2013 - 18:11

De pattriots naar Turkije gaan is niet een nederlands initiatief maar een verzoek van een NAVO bondgenoot. Het is ook niet ondenkdaar dat 1 van de strijdende partijen daar wat rakketen af wil schieten op een grote turkse stad in de hoop Turkije bij de oorlog te betrekken.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2013 - 18:11

Wat moeten we met die dingen ?

1 Reactie
boeie
boeie27 mrt. 2013 - 18:11

Wat heb je aan ontwikkelingshulp? Waarom doe je aan sociale vangnetten? wat moet je met een verzekering? Waarom zou je aan groene energie doen?

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2013 - 18:11

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
dino_radja
dino_radja27 mrt. 2013 - 18:11

Het is totaal onverantwoordelijk om in een tijd van crisis veel belastinggeld uit te geven aan moordtuig.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2013 - 18:11

Ik zie niemand de VS generaal noemen die het JSF project 'leidt', en recent in het openbaar klaagde dat de twee VS bedrijven die de JSF ontwikkelen, alles doen elke cent die mogelijk is uit de VS belastingbetaler te persen. Eisenhower in z'n afscheidsrede waarschuwde al tegen het militair-industrieel complex. Verder hebben nog niemand zien uitleggen tegen welke vijand de JSF's gebruikt moeten worden.

1 Reactie
boeie
boeie27 mrt. 2013 - 18:11

"Verder hebben nog niemand zien uitleggen tegen welke vijand de JSF's gebruikt moeten worden." Lees je dan even in..

hartpine
hartpine27 mrt. 2013 - 18:11

Het is allang bekend dat de JSF een onding is wat eigenlijk van alles maar een beetje kan, en in 2010 al op €147 miljoen becijferd werd Voor 30miljoen Euro heb je een SukhoiSu 27 Flanker, een vliegtuig dat rondjes vliegt om de JSF. Voeg daar dan nog eens € 10 miljoen aan toe om de communicatie systemen etc aan te passen, wat volgens mij voor de Russen een fluitje van een cent is. Dan heb je dus voor € 40 miljoen per stuk een vliegtuig dat aleen de F22 Raptor (waanzinnig duur) boven zich moet dulden. Dan heb je voor € 3.2 miljard 80 vliegtuigen. Wrijf dat feit eens even stevig onder de neus bij dat stelletje prutsers van Lockheed Martin, dan blijkt dat er ineens van alles mogelijk is. Tip : laat Defensie dan ook voor de gein eens 2 Shukois kopen om te laten zien dat het menens is.

3 Reacties
boeie
boeie27 mrt. 2013 - 18:11

"wat volgens mij voor de Russen een fluitje van een cent is." Ik geloof best dat de Russen goede intel hebben, maar wist niet dat ze de nato link al gekraakt hadden??

boeie
boeie27 mrt. 2013 - 18:11

"Dan heb je dus voor € 40 miljoen per stuk een vliegtuig " Bij de kosten vergelijkingen worden ook de operationele kosten mee genomen.. De aanschaf kosten is maar een fractie van de total cost of ownership.

erikbos
erikbos27 mrt. 2013 - 18:11

"Voor 30miljoen Euro heb je een SukhoiSu 27 Flanker" Vind ik nog veel voor een verouderd toestel, als je dan toch veroudere toestelen wil kopen koop dan F15' eagles. Daarnaast blijft rusland een potentiele tegenstander, lijkt me dan niet erg slim om qua reserve onderdelen e.d. daarvan afhankelijk te zijn. Laat staan wat voor stiekeme backdoors ze mogelijk inbouwen.

MichelReiziger
MichelReiziger27 mrt. 2013 - 18:11

@Ewout Helmich, do 28 maart 2013 16:50 ***Russische vliegtuigen zijn niet een serieus alternatief. Er bestaat zoiets als Link 16, waarmee vliegtuigen hun info kunnen delen met andere binnen NAVO. Dat werkt dan niet meer. Veel bestaande infrastructuur, wapens, gereedschap, etc. wordt onbruikbaar.**** Als dat waar is vraag ik me af hoe voormalig oost duitse en tjechische evenals poolse vliegtuigen dan ooit mee hebben kunnen doen in grote Europese NATO oefeningen? Even voor de goede orde, ze speelden niet de vijand. ***De Rafale en Eurofighter zijn interessant, maar wellicht in dezelfde prijsklasse van 100M/stuk (als de F-35 niet nog verder in prijs stijgt). Drones zijn nog niet zover om luchtdefensie op zich te kunnen nemen. Als de keuze is 85 Gripens of 36 F-35's, lijkt me dat trouwens een no-brainer: Gripens.*** De Gripen wordt al door meer landen aangeschaft in Europa. Het schijnt als ik de pers moet geloven een uitstekend modern vliegtuig te zijn met hele lage onderhouds en gebruikskosten...dat had Nederland gelijk al goed moeten klinken...maar ja het onder de tafel steekpenningen clubje die defensiebestedingen inhoudelijk bepaald natuurlijk niet. ***Ik denk meer aan een Spanje of Italie, waar het kapitaal gevlucht is naar Nederlandse, Duitse en Engelse banken.*** U denkt dan dat de spaanse of italiaanse jan met de pet amas het geld maar eventjes komt terug halen of eisen...omdat u denkt dat het ergens fysiek ligt opgeslagen, of misschien uit wraak?

1 Reactie
boeie
boeie27 mrt. 2013 - 18:11

"als ik de pers moet geloven" Dat moet je vooral niet doen, er staan in bijna alle artikelen aantoonbare onwaarheden.. google even op de gewoon openbare rapporten en je leest dat de JSF gewoon de goedkoopste was. (als je de operationele koste mee neemt) Hoe het zit met de huidige kosten verhogingen is natuurlijk de vraag. Misschien dat een nieuwe kosten vergelijking een goed idee is. Een 30 jaar oude Saab vergelijken met een nog te ontwikkelen JSF slaat natuurlijk nergens op... De vergelijking moet je doen met de nieuwe Gripen, en die ligt nog op de tekentafel... Er is nog maar een klant: Sweden...