Joop

Jouw eigen vrijheid stopt waar je die van een ander gaat inperken

  •  
11-10-2018
  •  
leestijd 9 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
Anti-Pietbetogers tegengehouden bij Joure

© CC-foto: ANP

Getuigenis Jerry Afriyie in de strafzaak rond de snelwegblokkade voorafgaand aan de Sinterklaasintocht in Dokkum
Het is 2 oktober. Beyoncé komt optreden. Je bent onderweg ernaartoe. Je weg wordt geblokkeerd omdat er mensen zijn die jou daar niet willen hebben. Ze roepen: “Er zijn 365 dagen in een jaar. Je kan elke dag naar haar concert gaan, maar niet vandaag.” De landelijke intocht is een koloniale voorstelling, die één keer per jaar plaatsvindt. Wij willen een tegengeluid laten horen. Daarom gaan we ieder jaar naar de intocht. Zo lang de NTR en de gemeente racisme blijven faciliteren en het ons in onze steden, huiskamers en schoolgebouwen opdringen, hebben wij daar alle recht toe. Volgens de verdachten moeten wij hiervoor een andere dag uitkiezen. Maar hoe kies je een andere dag als het moment zich maar één keer per jaar voordoet? De NTR, tegen wie wij primair protesteren, heeft het hele jaar door de kans om met ons in gesprek te gaan over een mogelijke moderne invulling van de traditie – er zijn inmiddels tal van voorbeelden van Piet zonder raciale connotaties – maar laat het na. Geen gesprek, geen dialoog, ze zijn allesbehalve oplossingsgezind. Gevoelloos en kil kijkt de NTR van een afstand, totdat die ene dag per jaar komt, waarop ze zich tussen het volk moeten begeven. Waar het in werkelijkheid op neerkomt: als wij de NTR ter verantwoording willen roepen voor de racistische invulling van de intocht, hebben wij maar één dag. Ik zeg het nogmaals, één dag. En die ene dag werd ons afgenomen.
Omsingeld Een moeder achterin de bus, ze vind het allemaal hartstikke spannend. Het is de eerste keer in haar leven dat ze gebruik maakt van haar demonstratierecht. “Ik doe het voor onze kinderen, Jerry”, vertrouwt ze mij toe als ik een praatje met haar maak. Ik groet meer mensen in de bus. Een jongeman uit Zwolle, een koppel uit Nijmegen, een moeder uit Utrecht, oude bekenden, maar vooral nieuwe gezichten knikken naar mij als ik voorbij loop. Een studente uit Utrecht wilde weten of ze ergens mee kon helpen. Ik zie dat sommige mensen stiller zijn dan anderen. Ik pak de megafoon en vertel ze hoe mooi wij allemaal zijn en maak wat grapjes om de spanning weg te nemen. Plotseling zwermen auto’s en een motor voor de bus en eromheen. We zijn omsingeld. De motorrijder maant ons om aan de kant te gaan staan. Inzittenden van de auto’s laten hun gebalde vuisten zien, uit hun autoraam richting de bussen. De sfeer wordt nog grimmiger als wij merken dat sommige mensen hun gezicht bedekt hadden. De chauffeur probeert door te rijden, er duikt plotseling een motor voor onze bus en stopt drie stappen voor de bus. Het was remmen of over de motorrijder heen rijden. Hij remt! Keihard! Er zijn gewonden. Maar even later wil de politie niets anders weten dan wie de motorrijder probeerde te overrijden. Omgekeerde wereld. Onze chauffeur moet zich legitimeren. Daarna verdwijnt de agent weer. Geen woord, geen interesse of de inzittenden van onze bus het goed maken. Alsof wij er niet waren. De agenten keken dwars door ons heen. Alleen het welzijn van de verdachten was belangrijk. En ze maakten een praatje, later zou ik teruglezen dat het “over het weer” ging. Vriendelijk gelach werd uitgewisseld en handen werden geschud. Wij keken verstomd door de barst in de voorruit van de bus naar dit schouwspel.
Rechtvaardigheidsgevoel Een jonge witte schrijfster, 22 jaar, vorig jaar heeft ze samen met anderen foto’s gemaakt met de slogan van onze campagne: Zwarte Piet is Racisme. Tijdens de blokkade kan ze mij amper aankijken als ze bibberend tegen mij fluistert: “Ik wist niet dat jullie zo onrechtvaardig worden behandeld. Van een afstand is het echt makkelijk te geloven wat ze over jullie schrijven. Je moet echt een keertje mee zijn gegaan om te beseffen hoe onrechtvaardig jullie worden behandeld.” Een jonge tiener mocht van zijn moeder mee. De luxe om mee te maken hoe de rechtsstaat werkt. Al onze protesten zijn veilig voor kinderen. Want wat is onveilig aan ergens staan met een shirt, en jouw mening op een vreedzame manier verkondigen? Er werd hem maar een uur democratie gegund. Een uur na vertrek vanaf Duivendrecht, wordt zijn rechtvaardigheidsgevoel permanent aangetast. Ik hoop dat deze rechtszaak zijn en mijn geloof in de rechtsstaat enigszins kan herstellen.
Er is mij in aanloop naar vandaag meermaals duidelijk gemaakt: deze zaak draait niet om de vraag of Zwarte Piet racisme is of niet. Ik kan u verzekeren, de discussie rond Zwarte Piet gaat daar evenmin over. Als ooit een incident dat voortreffelijk heeft aangetoond, is het wel de blokkade vorig jaar op de A7, in de achtertuin van deze rechtbank.
Knecht Het gaat niet over Zwarte Piet. Uiteraard. Dat de knecht slecht getimed is in 1850 tijdens ons slavernijverleden en ons doet denken aan die zwarte buurman of het enige zwarte meisje in de klas, in Friesland, ook al zeggen wij van niet, laten wij even buiten beschouwing.
“Waarom houd je je bezig met een fictief figuur dat niemand kwaad doet?”, vraagt de een. “Waarom haat je Nederland, nadat wij je halfblote voorouders uit de rimboe hebben gehaald?”, wil de ander weten. Ik zal de rechtbank de veelheid aan voorbeelden van bedreigingen en doodverwensingen besparen. Want wij zijn niet hier om het over Zwarte Piet te hebben. Wij gaan voor het gemak doen alsof de 34 mensen die hier terecht staan, voor ieder ander protest de snelweg even onverschrokken plat hadden gelegd. Ze waren toevallig in de buurt voor een broodje, en bleven rondhangen, bij een tankstation, langs de snelweg, want tja, dat doen mensen, volwassen mensen, op een zaterdagochtend.
Wit geweld Ik weet niet of Friezen zwarte mensen niet mogen, maar ik weet dat velen hun laatste centjes hebben gedoneerd aan mensen die levens in gevaar hebben gebracht, om mij en anderen de mond te snoeren. De afgelopen dagen is de sfeer in de rechtbank net als een jaar geleden op de snelweg: gemoedelijk! In de wandelgangen hoor ik mensen zelfverzekerd roepen “Ze kunnen 9 jaar krijgen, maar dat gaat ‘em heus niet worden. Ze komen waarschijnlijk weg met een taakstrafje, of geldboete.’’ Een strafje? Voor het blokkeren van de snelweg, de schending van de vrijheid van meningsuiting, een inbreuk op de vrijheid van personen en voor opruiing? Kan het dan toch zo zijn dat het witte geweld loont? Want mij is veel meer afgepakt voor het dragen van een t-shirt met mijn mening erop. Dit is mijn land, maar ik heb niet de luxe om anderen de grens te wijzen of om snelwegen te blokkeren. Ik heb dit land enkel teruggegeven wat ze mij heeft meegegeven en toch moet ik elke dag aanhoren: “Rot op naar jouw eigen land”. Dit is ook mijn eigen land, maar als ik op de dreigementen af mag gaan, mag ik blij zijn dat ik nog leef.
Het is 2018 en wij moeten nog harder voor de rechten van zwarte kinderen vechten dan voor dierenrechten. Er wordt geen moment onbenut gelaten om mij en mijn kinderen te vertellen wat ons gevoel zou moeten zijn, hoe ons toekomstperspectief eruit zou moeten zien, wat voor schoolopleiding ze mogen genieten. En oh wee als dat prachtige kind, dat god geschonken kind, denkt zelf wel te weten wat goed is voor haar, dan breekt de hel los. Want je moet de juiste kleur hebben om als individu gezien te worden.
Wet En het erge is dat het eigenlijk niet uit zou mogen maken of een persoon een uur geleden in Nederland is gearriveerd via de baarmoeder of via Schiphol. Het recht om onrecht aan te kaarten en/of daar iets aan te doen, bepaalt de wet en niet de burger, is mij geleerd. Maar wij hebben mensen op de snelweg, die daar anders over denken. Zij zijn geboren in een land waar alledaags racisme net zo normaal is als de broodtrommels. De pluriforme samenleving en vooral het gedeelte “rekening houden met elkaar” is hen totaal ontgaan. Het idee dat je hier geboren en getogen moet zijn én een witte huidskleur moet hebben om je uit te kunnen spreken over misstanden in het land, gaat mij een stapje te ver. Dan ben ik maar “ongezellig”. Zeker wanneer dit het land is dat Afghaanse meisjes vertelt dat ze naar school moeten en zich niets van oude tradities moeten aantrekken. Afrikaanse landen vertellen hoe ze hun kinderen moeten opvoeden. Als wij haantje de voorste willen zijn bij misstanden elders, moeten wij ook tegen een ‘storm in een glas water’ kunnen.
Dit gaat zeker niet over Zwarte Piet. Maar ook niet over de kinderen. Wie kan voor kinderen zijn en tegen een oproep voor een feest voor alle kinderen? Ik heb twee kinderen. Een racismevrije omgeving creëren voor mijn kinderen hoort bij mijn ouderlijke verantwoordelijkheid. Mevrouw Jenny Douwes heeft net als ik een zoon. Ik wil haar feliciteren met haar kind. Koester hem, bescherm hem, houd hem stevig vast. God verhoede, maar mocht hij ooit gepest worden op school, hoop ik dat je geen genoegen neemt met “het is traditie”. Zoals je het bij mij probeert af te dwingen.
Burgemeester Ik ben meer dan verheugd dat de verdachten zich een jaar na dato eindelijk moeten verantwoorden voor hun misdaden. En hopelijk krijgen ze stuk voor stuk hun verdiende loon. De ernst van de zaak mag duidelijk zijn. Dit was niet een nuchter Fries uitje op de A7. Dit was een georganiseerde misdaad. Mensen achtervolgden ons vanuit een andere stad om anderen op de hoogte te houden, een betoging te verhinderen, mensen te bedreigen en vervolgens geld te inzamelen omdat je weloverwogen de wet hebt overtreden. Er was niets spontaans, noch ludieks aan wat die ochtend plaats heeft gevonden in aanwezigheid van de politie en voor de ogen van de burgemeester en heel het land. Intimiderend en dreigend werd onze demonstratie beëindigd voordat die was begonnen. En vervolgens moesten wij een jaar lang aanhoren hoe trots men wel niet is. Zonder enig berouw paradeert men triomfantelijk voor onze ogen, terwijl mensen nog niet van de schrik zijn bekomen. Jonge mensen die in een split second hun geloof in het rechtssysteem hebben verloren, moeten toezien hoe de mensen die hun rechten hebben geschonden worden bejubeld en op handen worden gedragen. Hoe herstellen wij dat? Hoe herstellen wij het feit dat wetten van dit land moesten wijken omdat onze mening een deel van het volk niet aanstond? Eigenrichting boven de rechtsstaat moet men gedacht hebben. En het meeste verwerpelijke is dat de politie erbij stond en nog net niet meedeed.
Dit was niet de eerste keer dat onze rechten werden afgepakt, maar dit was de duidelijkste. Wij hebben een databestand met de persoonlijke verhalen van de inzittenden van de bussen. Het geeft een goed beeld hoe de impact van de blokkade op de demonstranten heeft ingehakt. Wij zijn geen “beroepsdemonstranten” die ieder jaar weten hoe wij met aanvallen moeten omgaan. Wij zijn vaders, moeders, studenten, docenten, jongeren, politici, professionals. Onze acties komen voort uit reële zorgen over de sociale- en economische positie van zwarte Nederlanders, en de kant die wij op dreigen te gaan in ons land. De blokkade op de A7 was niet de eerste keer dat wij met een blokkade te maken hebben gehad. Dit is wat ieder jaar op de loer ligt. Als het niet de politie is, is het de burgemeester, als het niet van hogerop komt, dan komt het van extreme groeperingen of witte ouders.
Herstellen Ook al ben ik van mening dat meer mensen hier terecht hadden moeten staan, en wij zijn ook niet tevreden over de rol van de politie en de burgemeester. Het stemt mij gerust dat de misdaden van de verdachten niet stilletjes in de geschiedenis verdwijnen. Het stemt mij gerust dat het OM alles wat die dag mis is gegaan hiermee enigszins probeert te herstellen. Wij beseffen zeer goed dat onze strijd voor gelijke kansen en gelijke rechten voor alle Nederlanders niet geliefd is bij iedereen. Maar het geeft niemand het recht om doelgericht onze levens en die van vele anderen in gevaar te brengen. In een pluriforme samenleving hebben wij allemaal rechten en plichten. Ik onderstreep dan ook de woorden van de wetenschapper Floor Biemans: “Jouw eigen vrijheid stopt waar je die van een ander gaat inperken.” Ik weet dat wij de afgelopen acht jaar in Nederland geen leiderschap hebben gekend. Waarschijnlijk al veel langer. Wij zijn ontdaan door het slechte voorbeeld van onze premier en onze politieke leiders. Het onderwijs gaat al jaren achteruit. Wij zijn verweesd. Op zoek naar een nieuw verhaal. Een verhaal dat dichter bij ons staat. Een verhaal dat onze oude gewoontes niet te snel van ons afpakt en ons onze zekerheid en veiligheid teruggeeft. Wij zijn op zoek naar nieuwe helden. Ik snap dat. Maar geloof mij Friesland, dit zijn geen helden. Uw kinderen, en mijn kinderen, verdienen betere helden.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (123)

Me4
Me420 okt. 2018 - 8:47

Slavernij is wat mij betreft een van de grootste schandvlekken van de mensheid en speelt ook nog vandaag de dag. Ik erger er mij aan dat de slachtofferrol exclusief wordt opgeëist en dat er door middel van huidskleur wordt gepolariseerd, de daders en slachtoffers worden ingedeeld naar huidskleur. Als deze discussie op een wat minnelijke manier gevoerd zou worden dan was Zwarte Piet heus wel veranderd naar een fenomeen die beter in dit tijdsbeeld past. Het kinderachtige "Nietes en welles" vliegt je om de oren en geweld wordt niet geschuwd. Waar zijn we in hemelsnaam toch in belandt of je nu aan de rechter of linkerzijde van het spectrum bivakkeert en waarom worden genuanceerde meningen ook gelijk ingedeeld als goed of fout? Als dit hele gebeuren zo ontzettend belangrijk is en ieder jaar weer alle aandacht opeist dan zegt dat naar mijn idee veel over de geestelijke armoede van onze samenleving.

1 Reactie
Libertain
Libertain22 okt. 2018 - 8:32

("Ik erger er mij aan dat de slachtofferrol exclusief wordt opgeëist en dat er door middel van huidskleur wordt gepolariseerd, de daders en slachtoffers worden ingedeeld naar huidskleur. ") Omdat de Amerikanen net voor ons zijn in deze problematiek, net als op andere gebieden, zou het mogelijk een uitstekend idee zijn dat jij in de VS een onderzoekje naar antwoorden gaat doen. Krijg je gelijk alle antwoorden op het gebied van slavernij klaar voorgeschoteld. Ze zijn ver voor ons in dit problematiek geraakt. Tevens excuses dat het Nederlands onderwijs zo slecht is dat jij met de vragen al die tijd moest blijven hangen.

[verwijderd]
[verwijderd]18 okt. 2018 - 12:33

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Libertain
Libertain22 okt. 2018 - 8:27

("Dus wie zijn hier nou de extremisten ?") Waarschijnlijk ben je pas kort in Nederland daarom heb je nog niet alle foto's en video's gezien over het groep extremisten die door het blokkeren van autosnelweg dachten dat ze de vrijheid van meningsuiting van minderheden konden gewelddadig mee inperken. Neem je tijd en kijk even rond - iedereen heeft ze gezien.

Libertain
Libertain17 okt. 2018 - 7:20

("Zou de schrijver doorhebben dat hij de vrijheid van anderen inperkt?") Inderdaad is dit bewering helemaal naar waarheid aangegeven wegens de volgende feiten en handelingen: - Het is de heer Affriyie die een landsfeest van KOZP heeft gemakt - Het is KOZP die officiële vieringen van versleten koloniale beelden met burgemeesters erbij in de grote Nederlandse steden regelmatig uitvoert. - Het is KOZP die mensen die ergens naar een vertoning reizen doet blokkeren en vaak zinloos arresteren. Waarop excuses moeten aangeboden worden. - Het is KOZP die de mening en aanbevelingen van de VN en kinderombudsman in de prullenbak heeft gegooid. - Het is KOZP die alle media aandacht krijgt, regelmatig op alle talkshows voor eindeloos kletsen wordt uitgenodigd. - Het is KOZP die nationale autosnelwegen doet blokkeren waarbij de staatsdiensten geen enkel vinger verroeren in de ontstane kritische situaties. Kunne we zo een poosje doorgaan doch denk ik dat iedereen begrijpt aan de hand van bovenstaande voorbeelden dat KOZP zou erg racistisch moeten zijn, niet gelijk enkel door het geloof in een Sintaklaas met zwarte koloniale dividenden, maar wek door alle acties eromheen. Dat ziet doch iedereen. Of zou bovenstaande citaat vooral met verdraaiing en omkering van de rol van slachtoffer en dader te maken?

Paddy3
Paddy316 okt. 2018 - 21:12

“Jouw eigen vrijheid stopt waar je die van een ander gaat inperken” Mooie quote. Zou de schrijver doorhebben dat hij de vrijheid van anderen inperkt?

3 Reacties
Libertain
Libertain17 okt. 2018 - 5:56

Leg ‘s uit.

Paddy3
Paddy321 okt. 2018 - 18:49

Mijn vrijheid om Sinterklaas te vieren zoals ik wil, bijvoorbeeld.

alfatrion
alfatrion30 okt. 2018 - 21:56

Hoe verhinderd Jerry Afriyie jou om het Sinterklaas te vieren zoals je wilt?

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks14 okt. 2018 - 18:59

[Jouw eigen vrijheid stopt waar je die van een ander gaat inperken] Eindelijk eens een goed uitgangspunt in de Zwarte Piet Discussie. Dus; Mijn vrijheid stopt als ik de vrijheid van anderen om Sinterklaas met een Zwarte Piet te vieren inperk. Dus; Mijn vrijheid stopt als ik de vrijheid van anderen om Sinterklaas met een Roetveeg Piet te vieren inperk. En nu nog twee kampen die de daad bij het woord voegen en daarmee de eigen vrijheid beschermen. Dan zijn we eindelijk van het gezeik af.

punt2
punt212 okt. 2018 - 20:03

Ik hou niet van vergelijkingen want deze gaan nooit op, Dus het gaat niet om een concert van Beyoncé en wie waarom deze of gene daar naar toe zou willen. Het gaat om demonstranten die niet welkom zijn door ervaringen bij andere intochten. Het gaat erom dat anderen het niet op prijs stellen dat er op een manier wordt gedemonstreerd zoals dat bij andere intochten is gebeurd... Ik zie nergens een vergelijking met het bezoeken van een concert van Beyoncé .

5 Reacties
Libertain
Libertain13 okt. 2018 - 7:03

(“Het gaat om demonstranten die niet welkom zijn door ervaringen bij andere intochten.”) Het gaat om dat Artikel1 van de Grondwet niet welkom is in ons land omdat er dwars tegen onze exclusiviteit ingaat. Het gaat om de rechten van minderheden die mede door criminelen worden geweigerd onder een disfunctionele politie optreden. Het gaat om de koloniale overblijfselen in onze cultuur die nooit ervan af gekomen is. Zichtbaar ook van veraf.

punt2
punt213 okt. 2018 - 13:08

@Liberyain, je hebt geen gelijk. Je maakt er een mooi verhaal van maar het klopt van geen kant. Het gaat om niet meer dan interpretatie en niet om vaststaande feiten. Niet iedereen voelt zwartepiet als discriminerend, het gaat om deze personen die dat zo voelen maar daarmee is dat nog geen vaststaand feit voor iedereen. Verder zijn het de ervaringen bij andere intochten die tot deze blokkade hebben geleidt. Dus koloniaal verleden speelt zeker niet bij iedereen zoals duidelijk te zien is bij de vele gekleurde ouders met kinderen die gewoon bij de intocht staan en waarvan de kinderen als zwarte Piet zijn verkleed en gesminkt! Het zijn de subjectieve gevoelens van enkelen. Dat zij menen namens allen te moeten spreken slaat niet alleen nergens op het is gewoon niet waar. Disfunctioneel politie optreden is ook maar hoe het jou uitkomt, bij andere demonstraties waarbij tegendemonstranten de demonstratie blokkeerden was het politie optreden wel weer goed... Terwijl het effect hetzelfde was.... Het OM trad daar trouwens niet tegen op wat zeker een gevoel van willekeur bij het OM zou kunnen weergeven. Waarom de ene tegendemonstratie ( waar geen toestemming/instemming voor was) niet bestraffen en de andere wel? Gevaarzetting was geen argument want een bommelding ( er is later een explosief gevonden) Dus het gaat niet meer om de blokkade maar om de reden daarvan.

Paul250371
Paul25037113 okt. 2018 - 18:46

Wat lijkt me dat fijn om zo inconsequent te kunnen zwammen om zwarte piet te verdedigen.

Libertain
Libertain16 okt. 2018 - 7:13

@Rob, je geloofsbelijdenis kan ik niet accepteren, want jij beleid hier je eigen geloof zonder feitelijke ondersteuning, terwijl ik wijs op de standpunt van de VN, kinderombudsman en mensenrechten activisten. Hebben de VN geen enkel betekenis voor je tenzij ze jou eigen punt gaan ondersteunen. Valt goed te begrijpen omdat dit mede het kern van het postkoloniaal fenomeen in ons land is.

alfatrion
alfatrion30 okt. 2018 - 22:11

Ik zie ook geen vergelijking met Beyoncé. Het is evident dat je niet op een andere dag naar het concert van Beyoncé kan gaan. Immers, het concert is op 2 oktober. Daarintegen is het niet evident, waarom je niet op een andere dag of een andere plek een tegengeluid zou kunnen laten horen. @Libertain: Artikel 1 Gw geeft aan dat gelijke gevallen gelijk moeten worden behandeld en ongelijke gevallen ongelijk behandeld moeten worden. Het is nog maar de vraag of ongelijke gevallen gelijk of gelijke gevallen ongelijk worden behandeld.

Bart Molendijk
Bart Molendijk12 okt. 2018 - 18:56

Ik ben heel erg voor zwarte piet. In mijn ogen is het geen racisme en zijn alle tegenstanders maar enorme zeikerds. Dat laat niet weg dat ik voor het recht van demonstratie ben. Ik ben tegen wat jij zegt maar zal altijd jouw recht om te spreken verdedigen. En daarbij brachten ze levens in gevaar die helemaal nergens mee te maken hadden. Zware straf geven dus

2 Reacties
Paul250371
Paul25037113 okt. 2018 - 18:47

Dat noemen ze consequent zijn. Chapeau.

Luneau
Luneau13 okt. 2018 - 19:44

Respect! Veel voorstanders van Zwarte Piet staan daar anders in en vinden het blijkbaar belangrijker om een traditie te verdedigen dan onze grondwettelijke rechten.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren12 okt. 2018 - 17:58

Dank voor deze moedige mening, U heeft de vrijheid om in het openbaar te protesteren, niemand heeft de vrijheid om een auto-weg of auto-snelweg plotseling te blokkeren voor politieke tegenstanders. Geen extreem-rechts geweld(of dreigen met geweld) in Nederland!

Buitenstaander
Buitenstaander12 okt. 2018 - 17:31

"Jouw eigen vrijheid stopt waar je die van een ander gaat inperken" Ik denk dat het van onze antie-Zwarte Piet vrienden niet zo'n handige strijdkreet is: we zullen het de komende maanden in de gaten houden…..

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen12 okt. 2018 - 18:17

Een betere kan ik niet verzinnen. Goed in de gaten houden Norm. En natuurlijk wel het recht op demonstratie respecteren.

punt2
punt212 okt. 2018 - 17:01

Zwarte Piet is racisme, Zwarte Piet is geen racisme.... in één kleur is het racisme met roet-vegen niet... de uitleg roet mag niet wanneer een Zwarte Piet te vaak door de schoorsteen is gegaan want dan zie je geen vegen meer. Maar de kleding is niet racistisch en volgens anderen weer wel, dan is de hele figuur racistisch en dan weer alleen de egale kleur en de rode lippen en oorbellen ... maar die rode lippen en oorbellen zitten met dezelfde kleding ook bij de roetveeg-pieten... en is dan niet racistisch. Wanneer is Piet geen racisme is mijn simpele vraag. Want ik kom er niet meer uit.

5 Reacties
Paul250371
Paul25037112 okt. 2018 - 17:47

Welke kleur had Piet voor dat hij de eerste keer door de schoorsteen ging?

ton14024
ton1402412 okt. 2018 - 19:15

P Da´s toch de kleur bij de intocht, of komt nu die stoomboot in beeld? Tuurlijk, piet is zwart van het kolenscheppen, komt de Rijn af en heet eigenlijk Der Peter.

punt2
punt212 okt. 2018 - 19:58

@Paul, net zo blank als ik ben, maar sinds heel veel jaren mag iedereen zwarte Piet spelen. Maar waarom deze vraag?

Libertain
Libertain13 okt. 2018 - 7:06

Blank, met blonde lokken, zoals het hoort.

punt2
punt213 okt. 2018 - 15:33

@Libertain , inderdaad is die kans vrij groot geweest zo'n 150 jaar terug, maar gedurende die 150 jaar zijn er veel verschillende Zwarte Pieten bijgekomen, dit omdat er geen enkele discriminatie plaatsvindt bij de zwarte pieten, werkelijk iedereen mag zwarte piet zijn in Nederland. Zoals te zien is bij de vele intochten in Nederland, zijn ook de zwarte pieten zeer divers en een doorsnede van de Nederlandse bevolking.

GMatth52
GMatth5212 okt. 2018 - 15:33

Twee keer bellen: uw reactie op het artikel van de heer Kno'Ledge Cesare is een schoolvoorbeeld van "blaming the victim". Uw "constateringen" op een rij: "Ik ga met u geen inhoudelijke discussie aan over het wel of niet vermeende racistische karakter van Zwarte Piet. (..). Dat is mijn eerste constatering." Het is uw keuze om geen inhoudelijk debat aan te gaan met de schrijver over diens standpunt, maar u ontzegt in feite hem en zijn medestanders het demonstratierecht. "Mijn tweede constatering is dat u het recht heeft op demonstreren. Maar, dat recht is niet universeel en mag om redenen van openbare orde aan banden worden gelegd, zoals u persoonlijk al enkele malen heeft mogen ervaren. Zeker nu de groep waar u deel van uitmaakt door de AIVD wordt aangemerkt als potentieel risicovol, en gezien de ervaringen in Gouda en elders, zou het in de rede liggen dat het openbaar bestuur kopschuw is om u te faciliteren." Al zou het recht om te demonstreren niet universeel zijn, dan is het aan de overheid c.q. het betrokken gemeentebestuur dat over de vergunningaanvraag gaat, om dat te bepalen. Of een burgemeester al dan niet "kopschuw" zou zijn om dit te doen is niet relevant. Een -aanvechtbaar- AIVD-rapport is niet relevant. Het enige dat telt is het feit dat de burgemeester van Dongeradeel vergunning heeft verleend voor de tegendemonstratie door "Kick Out Zwarte Piet" en hun sympathisanten. "Mijn derde constatering is aldus dat het openbaar bestuur actief de hand heeft gehad in de totstandkoming van uw voorgenomen demonstratie. Een demonstratie door een groep, zo wil ik benadrukken, die een weinig positief stemmend track record heeft." Of het openbaar bestuur al dan niet actief de hand heeft gehad in de totstandkoming van de demonstratie is niet relevant. De burgemeester van Dongeradeel heeft gedaan wat zij moest doen. En het "weinig positief stemmend track record" van de aanvragers van de demonstratievergunning is uw persoonlijke mening, en niet relevant. De burgemeester heeft het grondwettelijk demonstratierecht gerespecteerd. "Dan mijn vierde constatering. U gaat demonstreren tussen een extreem kwetsbare groep: kleine kinderen. We hebben gezien dat kinderen in het gedrang kwamen. En daar trek ik, als vader van twee jonge kinderen, een grens. Een kinderfeest is geen plek voor een demonstratie. Punt uit." De burgemeester heeft voor de goedgekeurde demonstratie bij de intocht van Sinterklaas in Dokkum 18 november 2017 de nodige veiligheidsmaatregelen genomen. Een eventueel veiligheidsprobleem met de demonstratie tussen een kwetsbare groep is daarmee ondervangen. De door u aangevoerde "kwetsbaarheid" is irrelevant. "Dan kom ik uiteindelijk uit bij de blokkeerfriezen. Nu de overheid openlijk partij heeft gekozen voor uw club rest hen geen ander middel dan deze blokkade. Zij willen niet dat een kinderfeest verziekt wordt (...) Ik begrijp de beweegredenen van deze mensen wel". Niet alleen begrijpt u de beweegredenen van de extreem-rechtse straatterroristen -want dat zijn zij- u bent het uit de grond van uw hart daarmee eens. Dat staat u uiteraard vrij, maar u heeft dat niet vermeld door in het begin van uw betoog een inhoudelijk debat met de heer Kno'Ledge Cesare uit de weg te gaan. Veel ernstiger is, dat u deze straatterreur van activisten van het heidens Frysk Front, die bovendien racistisch gemotiveerd wordt, openlijk goedkeurt en gerechtvaardigd acht: had het gemeentebestuur van Dongeradeel maar niet de kant van de anti-Zwarte Piet-betogers moeten kiezen. Maar dat heeft het gemeentebestuur helemaal niet gedaan. De burgemeester heeft alleen het grondwettelijk demonstratierecht van de anti-Zwarte Piet-betogers geëerbiedigd. Dat u deze anti-Zwarte Piet-betogers feitelijk het demonstratierecht ontzegt, met het geweld van extreemrechtse racisten als "argument" , tekent uw manier van denken ten voeten uit.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037113 okt. 2018 - 19:34

GMatth52 Mooie samenvatting van zijn nonsens. Ik denk dat je weinig meer van Twee keer bellen hoort.

alfatrion
alfatrion30 okt. 2018 - 22:28

Iemand die er voor kiest om geen inhoudelijke discussie aante gaan over het wel of niet vermeende racistische karakter van Zwarte Piet ontzegt iemand niet het recht op demonsteren. En iemand die gebruik maakt van zijn vrijheid van meningsuiting ontzegt iemand niet het demonstratierecht, laat staan dat dit met het geweld van extreemrechtse racisten als argument zou gebeuren.

rvb2
rvb212 okt. 2018 - 13:47

In Nederland hebben we vrijheid van meningsuiting en vrijheid van demonstratie. Tijd dat de criminele friese volgelingen en hun leidster Jenny D. gaan inburgeren.

Pieter Z
Pieter Z12 okt. 2018 - 12:54

Zoals het beperken van de vrijheid om Sinterklaas te vieren zoals dat altijd gedaan werd? En de vrijheid om kinderen te beschermen tegen zo'n feest? Nu weet ik best wel dat er veel mensen zijn die niet agressief willen zijn, maar dit wel overkomen en besef ik dat de hele discussie zwart/wit is geworden. Ik vind dit jammer want Nederland is voor mij altijd een land geweest waar de tweedeling relatief laag is. Maar besef je nu wat jullie hebben gedaan? Die Friezen hoeven toch niet te betalen, daar komt een crowdfunding voor waarbij genoeg geld gehaald wordt om nog descennia door te gaan en niet alleen dat. Vriendelijke mensen gaan nu plaats maken voor onvriendelijke mensen die niet snel af te schrikken zijn en die het niet pikken als je ze voor racist uitscheld. Je hebt het probleem dusdanig opgeblazen dat ik vrees dat de normale discussie niet meer mogelijk gaat zijn en dat de volgende groepen niet meer vriendelijk tegenover elkaar kunnen staan. Ik hoop dat ik ongelijk krijg, ik gun jou en je vrienden niets kwaads toe. Ik mag dan wel een racist zijn die met kinderen en klein kinderen gezellig Sinterklaas gaat vieren met zwarte Pieten, maar daar houdt mijn racisme dan ook bij op en verder heeft mijn Surinaamse schoondochter helemaal geen problemen mee dus wordt het een gezellig all-in feest.

5 Reacties
Libertain
Libertain12 okt. 2018 - 13:58

(“Ik mag dan wel een racist zijn die met kinderen en klein kinderen gezellig Sinterklaas gaat vieren met zwarte Pieten, ...”) Heb je niets van het verhaal van Jerry inhoudelijk begrepen, is hij zeker niet tegen Sintaklaas. Ben je nog altijd helemaal vrij met weke dan ook eigen donkere beelden Sinta in je eigen donker kroeg of huis te vieren als je het maar niet aan de minderheden opdringt. Tenslotte mogen tot op heden extreem-rechtsen, slavendrijvers, KKK en dergelijke hun afgesloten feestjes in hun eigen clubjes blijven vieren, toch? Het zwarte fetisj is een clubfeest voor pashouders en derhalve geen embleem van modern Nederland.

koffieleut2
koffieleut212 okt. 2018 - 14:21

Inderdaad, dat heet polariseren.

Paul250371
Paul25037112 okt. 2018 - 16:57

Stiftje de lipjes van je Surinaamse schoondochter mooi rood en vraag je aan haar of ze met zo'n een oekoeboekoe accent wil praten? En mocht haar kapsel niet aan de eisen voldoen, zet je haar dan ook een mooie pruik op? Doen!! Dat verhoogt de feestvreugde zeker.

Paul250371
Paul25037112 okt. 2018 - 16:57

Stift je

alfatrion
alfatrion30 okt. 2018 - 22:37

@Libertain: Wat mij betreft vieren we het Sinterklaarfeest met Zwarte Piet in het openbaar.

Luneau
Luneau12 okt. 2018 - 12:49

Ik ben het, als geboren en getogen blonde Friezin (nou goed, een beetje grijzend inmiddels), totaal niet eens met de blokkeerders. Er is nooit een goed excuus om andermans grondwettelijke rechten en mensenrechten te blokkeren of ontnemen. Ik ben geschokt dat zoveel Nederlanders dat goedpraten. Wat als de situatie omgekeerd was? Waar houdt het op? Een gevaarlijke glijdende schaal. Ik hoop dat de rechter dan ook als signaal een fikse straf oplegt. Ik vraag me af of hij in de strafmaat ook het artikel van Jenny Douwes in de TPO en GeenStijl meeneemt, waarin ze opzettelijk de informatie uit het WOB-verzoek verkeerd presenteert en de burgemeester van Dokkum valselijk beschuldigd van het uitnodigen van KOZP. (Ik mis trouwens in de overige media, zoals ook Joop, een goed tegengeluid over dat artikel) Artikel TPO: https://tpo.nl/2018/10/07/jenny-douwes-burgemeester-nodige-zelf-kick-out-zwarte-piet-uit-om-te-komen-demonstreren/ Het WOB-verzoek: https://www.dongeradeel.nl/gemeente-dongeradeel/2016-2017-2018_41721/item/stukken-landelijke-intocht-sinterklaas-openbaar_13930.html

1 Reactie
Paul250371
Paul25037112 okt. 2018 - 16:58

Mooie en terechte post

TwoTone
TwoTone12 okt. 2018 - 11:07

Ik heb geen mening over de mening van de schrijver, hij voelt het blijkbaar zo, en daarom blijft het wel een mening. Echter in rechtzaken hoort wel de contekst van oorzaak-gevolg onderdeel te zijn. Ik begrijp dus dat er vraagtekens zijn bij de handelingen van de toenmalige burgemeester. Als zij juist had gehandeld, en ook de jaren vooraf de overheid onpartijdig had opgetredenin de zwarte piet discussie, hadden voor- en tegenstanders allang met elkaar aan tafel gezeten. Echter Rutte heeft paar jaar geleden het standpunt ingenomen dat de burgers het zelf maar moeten regelen, tsja dan loopt het dus zo af, het is dus wel degelijk een culturele strijd. Dit soort zaken hoort niet in een rechtbank thuis, het maatschappelijke midden had allang in moeten grijpen met hulp van den haag !

HM van der Meulen
HM van der Meulen12 okt. 2018 - 10:54

Er zijn nu eenmaal mensen die het wel prettig vinden om een toneelstukje op te voeren met een donker gekleurde boeman, ter ondersteuning van hun eigen autoriteit bij de opvoeding Dat ze daarmee kleine kinderen die daar geen verweer tegen hebben infecteren met een -onbewust- wantrouwen en angst ten opzichte van mensen met een andere huidskleur maakt ze niets uit. Ze willen gewoon dat rollenspel in de vorm van een feestje in stand te houden, om hun eigen gebrek aan natuurlijk overwicht te compenseren. Al die verhalen over "traditie" dienen slechts om dat te maskeren.

5 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 okt. 2018 - 12:20

Wat is dit nu weer voor een "psychologie van de koude grond"-theorie?

HM van der Meulen
HM van der Meulen12 okt. 2018 - 14:39

Z_edje gebruikte niet het woord "spannend", maar "ängstaanjagend". De vraag is niet zozeer waar zwarte piet is uitgevonden en wanneer, maar waar je het racistische element aan kunt herkennen: dat is in het rollenspel dat in dit toneelstukje wordt opgevoerd. Dat is nu precies mijn bezwaar tegen de benaderingswijze die Han van der Horst -en sommige anderen- kiezen. De woordkeuze van Z_edje bood me een prachtige gelegenheid om dat te demonstreren en de woedende reacties die daarop volgden zijn geenszins het bewijs van het tegendeel.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon13 okt. 2018 - 5:59

@ Z_edje Ik heb die hele discussie gemist, ben nog onlangs door Van Der M. als een extreemrechtse Mussolini-fanboy betiteld.

HM van der Meulen
HM van der Meulen13 okt. 2018 - 12:02

Z_edje - Bedankt voor het plaatsen van de link. Ik citeer: "En soit een klein vleugje ‘als je vervelend zal neemt zwarte piet…’ geeft opvoeders troost als ze het aan de stok hebben met hun kroost. c) zijn (onherkenbare) mensen met een donkere huidskleur per definitie angstaanjagend of gaat het om een aangeleerde associatie? Dit is een niet te beantwoorden en volstrekt irrelevante vraag.", aldus Z_edje Die vraag is natuurlijk heel gemakkelijk te beantwoorden. Kinderen van zwarte slaven associeerden witte mensen met geweld en pijn. Sommige moeders richtten op hun manier schade aan door hun kroost tot de orde te roepen met de kreet: "Wacht maar totdat je vader thuis is." Zo werkt dat. Gadfly is een van degenen die de gewoonte heeft om zich als "links" te presenteren en daarbij slechts rechtse standpunten naar voren te brengen. Hij is wel zo verstandig om geen link te plaatsen naar die reactie waarbij ik dat aan de kaak stel.

Pieterz
Pieterz16 okt. 2018 - 10:11

@HM van der Meulen En dat baseer je op wetenschappelijk onderzoek? ;) Alsof er een racisme-patent op de kleur zwart rust, en iedere negatieve associatie per definitie als racisme kan worden uitgelegd. Ik vraag me af wat het nut en het doel is van het opleggen van zo'n taboe.

Uilenspiegel
Uilenspiegel12 okt. 2018 - 10:49

De blokkeerders zullen veroordeeld worden, dat lijkt mij zonder twijfel. De strafmaat bepaalt de rechter, die is daarvoor aangewezen, zo is dat bepaald in onze rechtstaat. Is vervolgens het racisme de wereld uit, natuurlijk niet. Maar de veroordeling laat wel zien dat eenieder binnen onze maatschappij ongeacht hun achtergrond, bepaalde rechten, vrijheden en verplichtingen heeft. Dat is iets om trots op te zijn.

madbako
madbako12 okt. 2018 - 9:31

Jouw eigen vrijheid stopt waar je die van een ander gaat inperken Mijn vrijheid houdt op waar die van de ander begint. Die hoor ik vaker.

1 Reactie
Fuis Cklam
Fuis Cklam12 okt. 2018 - 11:34

"Jouw vrijheid begint waar die van mij wordt ingeperkt" Je kunt zoiets alle kanten op goochelen. "Jouw vrijheid wordt ingeperkt zodra je een ander vrijheid gunt" We zijn tot samenleven met elkaar veroordeeld en dat valt niet altijd mee.

Rechtse Bal
Rechtse Bal12 okt. 2018 - 9:12

Ik denk dat het woord ''vrijheid'' nu ook de plaats van kapstok heeft ingenomen waar je alles aan kunt hangen wat je kwijt wilt. ""Vrijheid'' moet je koesteren, maar -en dat klinkt velen vreemd in de oren- heeft ook te maken met Rechten en met Plichten. Die balans is vaak zoek.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037112 okt. 2018 - 16:59

De balans slaat gevaarlijk naar rechts inderdaad.

tinekea2
tinekea212 okt. 2018 - 8:49

"Jouw eigen vrijheid stopt waar je die van een ander gaat inperken" een mooiere manier van iedereen monddood maken bestaat er niet.

1 Reactie
LaBou
LaBou 12 okt. 2018 - 10:22

Is dat niet zo dan? Of vindt je dat jouw vrijheid absoluut is, zelfs ten koste van alles?

RaymondenJoop
RaymondenJoop12 okt. 2018 - 8:40

Als grapje zeggen dat Sinterklaas vermoord moet worden kan ook niet. Discussie voeren doe je niet door jezelf in te graven. Waar het immer fout gaat in dit land is dat men probeert gelijk te halen door een foute actie van de ander onder een vergrootglas te leggen. Om zodoende wer het eigen gelijk te bevstigen. Begrip voor een ander z'n standpunt? Ho maar. Wederzijds, immer. Joop is geen uitzondering

4 Reacties
W-74
W-7412 okt. 2018 - 15:59

Volgens mij kreeg die droeftoeter van De Grauwe Eeuw ook 120 uur aan zijn broek en een boete voor die moord opmerking.

Paul250371
Paul25037112 okt. 2018 - 17:01

Als grapje zeggen dat Sinterklaas vermoord moet worden kan ook niet. Nee dat is stout. Wel eens een stand up comedian gezien?

W-74
W-7412 okt. 2018 - 18:35

Paul666 Het blijft tobben met je he. Die knakker van de Flauwe Eeuw is geen komiek, verre van dat -familie van jou misschien??- en zijn uitspraken werden ook niet in een lollige context gedaan. Is gewoon opruiing zoniet oproep tot moord. Sterker nog, zelfs voor een komiek zijn dit ‘grappen’ die verstrekkende juridische consequenties zal hebben. Typisch voorbeeldje trouwens van “jouw vrijheid eindigt waar je die van een ander gaat inperken” waarbij dat inperken is in dit geval wel heel erg definitief is. Maar goed jij vond het een geweldige grap, je zal ook wel rollend over de grond hebben liggen hinniken om die kwinkslag van Wilders over minder Marrokanen in dat standup cafeetje tijdens een uitgelaten feeststemming?? Typisch een grap die bv Theo Maassen ook wel zou maken.

OlavM
OlavM21 okt. 2018 - 17:30

@ RaymondenJoop: [Als grapje zeggen dat Sinterklaas vermoord moet worden kan ook niet.] Dat ben ik met je eens. Dat was in dit kader helemaal fout. Een uitlating van "De Grauwe Eeuw", heb ik begrepen, waarmee KOZP niets te maken heeft.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen12 okt. 2018 - 8:38

Hallo mijnheer Cesare, Ik heb even getwijfeld of ik moest reageren. Maar ja, de discussie over Zwarte Piet is inmiddels onlosmakelijk verbonden met de traditie, dus in dat kader heb ik besloten toch een duit in het zakje te doen. Ik ga met u geen inhoudelijke discussie aan over het wel of niet vermeende racistische karakter van Zwarte Piet. Uw argumenten overtuigen mij niet, zoals mijn argumenten u niet overtuigen. We hebben aldus te maken met gestolde tegenstellingen die zich niet laten oplossen. Dat is mijn eerste constatering. Mijn tweede constatering is dat u het recht heeft op demonstreren. Maar, dat recht is niet universeel en mag om redenen van openbare orde aan banden worden gelegd, zoals u persoonlijk al enkele malen heeft mogen ervaren. Zeker nu de groep waar u deel van uitmaakt door de AIVD wordt aangemerkt als potentieel risicovol, en gezien de ervaringen in Gouda en elders, zou het in de rede liggen dat het openbaar bestuur kopschuw is om u te faciliteren. Inmiddels weten we dat het tegendeel waar is. Uit de berichtgeving komt een beeld naar voren van een burgemeester die veel in het werk heeft gesteld om u en uw groep over te halen naar Friesland te komen. Mijn derde constatering is aldus dat het openbaar bestuur actief de hand heeft gehad in de totstandkoming van uw voorgenomen demonstratie. Een demonstratie door een groep, zo wil ik benadrukken, die een weinig positief stemmend track record heeft. Dan mijn vierde constatering. U gaat demonstreren tussen een extreem kwetsbare groep: kleine kinderen. We hebben gezien dat kinderen in het gedrang kwamen. En daar trek ik, als vader van twee jonge kinderen, een grens. Een kinderfeest is geen plek voor een demonstratie. Punt uit. Dan kom ik uiteindelijk uit bij de blokkeerfriezen. Nu de overheid openlijk partij heeft gekozen voor uw club rest hen geen ander middel dan deze blokkade. Zij willen niet dat een kinderfeest verziekt wordt, of nog erger, kinderen in het gedrang komen; gezien het verleden van uw groep geen denkbeeldig risico.Ik begrijp de beweegredenen van deze mensen wel Je kunt je afvragen wie hier de grootste verantwoordelijkheid draagt. Ik neig ernaar om in deze naar het openbaar bestuur te wijzen die u en de uwen gewoon ergens op een parkeerterrein aan de rand van de stad hadden moeten laten demonstreren. Hadden de blokkeerfriezen er waarschijnlijk niet geweest.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037112 okt. 2018 - 17:07

Ik neig ernaar om in deze naar het openbaar bestuur te wijzen die u en de uwen gewoon ergens op een parkeerterrein aan de rand van de stad hadden moeten laten demonstreren. Hadden de blokkeerfriezen er waarschijnlijk niet geweest. En als er dan achteraf op dat parkeerterrein een kooi om dat spul heen had gezeten dan had iedereen er vrede mee gehad en dan hadden er zeker geen blokkeerfriezen geweest. Voldaan als ze waren met deze vorm van protest Die jongens werden gedwongen. De overheid faciliteert Fries terrorisme begrijp mik uit jouw commentaar.

OlavM
OlavM21 okt. 2018 - 17:25

@ Tweekeerbellen: [Een demonstratie door een groep, zo wil ik benadrukken, die een weinig positief stemmend track record heeft.] Als jet het al zo wil stellen, waardoor komt dat dan? Vergeet niet dat gearresteerde anti-Zwarte-Piet-demonstranten steeds ten onrechte als verdachten werden behandeld. De politie en het OM zijn in deze telkens in de fout gegaan. De demonstranten waren zelf immers steeds geweldloos. [Dan kom ik uiteindelijk uit bij de blokkeerfriezen. Nu de overheid openlijk partij heeft gekozen voor uw club rest hen geen ander middel dan deze blokkade.] Nonsens. De overheid heeft geenszins "openlijk partij gekozen" voor de demonstranten. Dan zouden de politie en het OM wel anders hebben gehandeld. De schrijver van dit artikel is NB veroordeeld wegens "weerspannigheid". (De enige rechtszaak die door is gegaan). Overigens moet de Hoge Raad daarover nog beslissen. Hoezo rest "de blokkeerfriezen" dan alleen nog eigenrichting in de vorm van ernstige strafbare feiten? In Meppel (2016) is het allemaal prima verlopen, omdat de demonstranten zoals altijd geweldloos waren en politie en het OM zich gepast gedroegen.

Oki Doki
Oki Doki12 okt. 2018 - 8:37

De Nederlandse cultuur van traditie's hebben met God als overeenkomst dat ze net zo ondeelbaar zijn als God, ze zijn in die zin gelijkwaardig aan elkaar en de Nederlandse cultuur van traditie's is gewoon religieus fanatisme. De traditionelen zijn nooit progressieve denkers geweest die de gelijke rechten van ieder individu steunen. Ze traditionelen zijn een oorlog aan het voeren tegen rechtvaardigheid, gelijkheid, en vrijheid. Niet in naam van God op dit moment maar in naam van henzelf. Moet je de reactie's maar eens zien op internet als er iets staat geschreven over de gelijke beloning van vrouwen in het bedrijfsleven of over het aandeel vrouwen in de top van het bedrijfsleven of politiek. Een mooi voorbeeld is de aanstelling van Femke Halsema als burgemeester van Amsterdam. Een aanzienlijk deel van de mensen werd heel erg boos omdat een vrouw in hun ogen absoluut niet capabel genoeg zou zijn om Amsterdam te besturen. Dan zie je maar weer in wat voor situatie we eigenlijk leven in Nederland, het heeft niets met vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid te maken en ook niets met de democratische rechtsstaat, het is puur religieus fanatisme.

2 Reacties
Oki Doki
Oki Doki12 okt. 2018 - 8:44

De religieuze traditie fanatici zijn zo onvriendelijk en vijandig omdat ze zelf allemaal vastzitten in hun traditionele kudde en zelf nooit het lef hebben gehad om voor hun eigen idealen op te komen.

Oki Doki
Oki Doki12 okt. 2018 - 8:49

De religieuze traditie fanatici geven geen stuiver om hun eigen leven omdat ze vastzitten in hun eigen kudde traditionelen en daarom geven ze ook niet om anderen en ook niet om het milieu en dat soort dingen. Dat traditionele gebeuren is zo oppervlakkig als maar mogelijk is en daarom krijgen mensen zelf helemaal niet wat ze nodig zijn en daarom zijn ze altijd ontevreden en ontevreden mensen zijn altijd chagrijnig en chagrijnige mensen zijn altijd onvriendelijk en vijandig.

Libertain
Libertain12 okt. 2018 - 7:57

Beste Jerry, ben ik volledig van overtuigd dat u de vreedzame rol van Rosa Park voor onze maatschappij heeft overgenomen. Het is een zeer nobel streven. Rosa Park streed toen ook tegen uiterst hardnekkige blanke tradities. Het is buitengewoon zwaar om dagelijks tegen op te moeten nemen, komt uw steun groep goed te pas. U zult zeker ons land geleidelijk veel beter maken en uiteindelijk zijn er mensen in ons land bezig om iets tegen de heersende, structurele discriminatie die diep cultureel begraven ligt. Dank je!

2 Reacties
Doemaarnormaal
Doemaarnormaal12 okt. 2018 - 9:01

Zegt u nu en vindt u echt dat discriminatie een cultureel dingetje is? En als ik u goed begrijp een Westers dingetje? Dan heb ik blijkbaar niet goed opgelet tijdens de geschiedenislessen. Was in de overtuiging dat discriminatie overal ter wereld voorkwam en al ver voor Christus. Het maken van onderscheid doet iedereen. Zelfs u, wanneer u beweert dat discriminatie een cultureel dingetje is.

Peterrr3
Peterrr312 okt. 2018 - 17:17

@Doemaarnormaal, volgens Libertain is alles in NL wat hem niet aanstaat institutioneel racisme. Het OM heeft forse straffen geëist. Slim dat het geen boetes zijn geworden, want die zouden dan vast door anderen betaald worden. Dus hoe vervelend mensen als Libertain het ook vinden, in NL word je gewoon bestraft voor je daad en wordt er niet gekeken naar je huidskleur of afkomst. Ik denk dat Libertain baalt van deze strafeis, al vrees ik dat hij vast wel weer iets anders kan bedenken om de racismekaart te trekken.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 okt. 2018 - 7:53

"De landelijke intocht is een koloniale voorstelling," In de eerst alinea gaat de auteur al flink de mist in, de huishistoricus van dit forum heeft uit den treure uitgelegd dat dit een grote misvatting is. Ik denk dat de anti-ZP'ers op veel meer bijval en sympathie zouden kunnen rekenen indien zij op een meer inventieve en creatievere wijze zouden demonstreren. Het verstieren van de landelijke intocht zet bij veel Nederlanders kwaad bloed en zal het transformatieproces van ZP eerder vertragen dan versnellen.

3 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 okt. 2018 - 9:38

@ Z_edje Klopt. Sylvana Simons gaf ook aan dat de ZP-kwestie slechts het startschot is voor het uitrollen van een veel bredere de-kolonaliseringsagenda, wat dat ook moge inhouden.

ton14024
ton1402412 okt. 2018 - 19:39

Je mag een historicus niet vragen zich zelf aan verkettering te onderwerpen.

OlavM
OlavM21 okt. 2018 - 17:08

@ Gadfly: [In de eerst alinea gaat de auteur al flink de mist in, de huishistoricus van dit forum heeft uit den treure uitgelegd dat dit een grote misvatting is.] O, en de "huishistoricus" heeft per definitie gelijk? Vele malen zijn sterke tegenargumenten gegeven tegen zijn betogen ter zake.

Komtgoed
Komtgoed12 okt. 2018 - 7:44

De burgemeester van Dokkum is vorig jaar door Binnenlandse zaken gesommeerd om contact op te nemen met de actiegroep. Dat heeft ze gedaan en daar is de uitnodiging feitelijk door bezegeld. Het wordt tijd dat het ministerie van binnenlandse zaken zich niet meer bemoeit met dit soort volksvermaak en bedoeld of onbedoeld chaos creëert. Dit werkt allemaal contraproductief.

Doemaarnormaal
Doemaarnormaal12 okt. 2018 - 6:20

ik begrijp al het sentiment dat hierbij komt kijken. maar vind wel dat iedereen een beetje overdreven reageert. de snelweg blokkeren is natuurlijk not done en absoluut verkeerd. maar ik zie ook maandelijks filmpjes voorbij komen waar mensen tijdens een Turkse bruiloft snelwegen lam leggen. dit leidt echter nooit tot dergelijke vervolging. ook het voorkomen van demonstraties is iets dat veelvuldig voorkomt. ik heb een godsgruwelijke hekel aan Pegida. maar elke demonstratie van deze club wordt door tegen demonstraties voorkomen. ik begrijp dat het dan wel mag? dit vind ik op zn zachts gezegd vreemd.

9 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud12 okt. 2018 - 6:58

Doemaarnormaal. Joh, heb ze nog nooit een snelweg zien blokkeren maar wel een gewoone stadswegen. En ja elk snelweg blokeerders worden opgespoord en vervolgt waar mogelijk. https://www.ad.nl/binnenland/jongeren-blokkeren-a2-bij-eindhoven-politie-heeft-daders-in-vizier~a485eb18/

Libertain
Libertain12 okt. 2018 - 7:21

("ik begrijp al het sentiment dat hierbij komt kijken.") Wat je eigenlijk verklaart is dat je helemaal niets snapt van de rechtstaat indien hij de mensenrechten van iedereen gelijk moet waarborgen. De Nederlandse staat is enkel voor ons-kent-ons, he?

Libertain
Libertain12 okt. 2018 - 7:28

@Api, inderdaad krijg je hele dikke boete voor 4-5 kilometer te snel rijden, voor 10-12 kilometer te veel nog meerdere malen hoger enz. In hetzelfde verhouding hoort dan celstraf voor het met crimineel oogpunt volledig blokkeren voor onbeperkte duur van autosnelwegen, verzwaard door het racistisch vergrijp om mensen van minderheden bewust hun grondwettelijke rechten met van tevoren georganiseerd geweld ontnemen. Alles met alles is dit een zeer zwaar vergrijp binnen ontwikkelde democratische landen, de EU en voor de VN.

Pake Jeep
Pake Jeep12 okt. 2018 - 7:47

Ook hier weer het bekende deuntje: "Ja maar hij doet . . . . . . en zij doet . . . . . . . ", zelfs als het er geen donder mee te maken heeft. Dit was een uiting van puur en onvervalst racisme, niks meer, niks minder. Ik schaam me in dit geval, dat ik behoor tot de "Friezen" of althans daarvoor wordt aangezien. Wat is er geworden van het gezegde "In in oar sines smoargens, is do gjin sjippe"? (Een andemans vuil, is jou geen zeep) Of je het nu wel of niet eens bent met die demonstranten, je hebt de vrijheid van demonstreren/meningsuiting te respecteren. De enige weg om dit te ontlopen, is er zelf bij weg te blijven. Wie daar niet mee om kan gaan en overgaat tot eigen richting, die moet accepteren, dat de wettelijke macht je snoeihard op de vingers zal tikken en terecht.

Doemaarnormaal
Doemaarnormaal12 okt. 2018 - 9:14

@Pake Jeep "Dit was een uiting van puur en onvervalst racisme, niks meer, niks minder. " Het racisme deel van de blokkade ontgaat me volledig. De bus is niet tegengehouden omdat de inzittenden een bepaalde afkomst hadden, maar vanwege hun geplande actie. Zo jammer wanneer mensen te pas en te onpas het woord racisme foutief gebruiken. Vind je het gek dat de verschillende kampen dan niet op een normale toon met elkaar communiceren. @Appi Ik heb ze wél vaker een snelweg zien blokkeren. En inderdaad ook gewone stadswegen. Maar is het een erger dan het ander? Geef trouwens even een seintje wanneer die mensen allemaal voor moeten komen. Ben benieuwd! @Libertain. "Wat je eigenlijk verklaart is dat je helemaal niets snapt van de rechtstaat indien hij de mensenrechten van iedereen gelijk moet waarborgen." Snap ik wel. Ik heb het alleen niet over de rechtstaat. Ik heb het over het sentiment dat onder beide kampen leeft. Pro en anti. De mensen die hier en in het café reageren. Ik begrijp de voorstanders en ik begrijp de tegenstanders van ZP. Of is dat niet te bevatten? Moet het altijd zwart wit zijn volgens u? Dan snapt u het volgens mij niet helemaal.

tempest
tempest12 okt. 2018 - 10:03

@Libertain “In hetzelfde verhouding hoort dan celstraf voor het met crimineel oogpunt volledig blokkeren voor onbeperkte duur van autosnelwegen, verzwaard door het racistisch vergrijp om mensen van minderheden bewust hun grondwettelijke rechten met van tevoren georganiseerd geweld ontnemen.“ Boetes zijn wellicht hoog in Nederland, maar celstraffen worden hier helemaal niet snel geeist. Zelf mensen die een ander in elkaar slaan (met vermoedelijk haat als motief) krijgen vaak een taakstraf. In dit geval is gelukkig niemand gewond geraakt, en ik vemoed dat een harde uitspraak (in welke richting ook) de discussie alleen maar verder polariseert. Denk dat de rechter daar rekening mee zal houden: sussen en een signaal afgeven dat dit niet meer mag escaleren. Maar we zullen zien...

tempest
tempest12 okt. 2018 - 10:15

@libertain “verzwaard door het racistisch vergrijp” Dingen als racisme of homohaat zijn heel moeilijk te bewijzen. Ik denk zelfs niet dat ze dat ten laste zal worden gelegd, OvJ heeft immers al herhaaldelijk gezegd dat in hun optiek niet om Zwarte Piet gaat, enkel over het blokkeren van de snelweg.

Doemaarnormaal
Doemaarnormaal12 okt. 2018 - 11:15

@Libertain Over welke racistisch vergrijp heeft u het eigenlijk? Werd de snelweg geblokkeerd vanwege de afkomst van deze mensen of vanwege hun doel? Ik meen me overigens te herinneren dat er overwegend 'witte' mensen in de bus zaten. "Alles met alles is dit een zeer zwaar vergrijp binnen ontwikkelde democratische landen, de EU en voor de VN." Valt wel mee. 7 juni werd in Rotterdam ook een groep hun grondwettelijke recht ontnomen door middel van een tegendemonstratie. Daar is destijds niet eens een bekeuring uitgedeeld. Ik heb het hier al eens gezegd. Het maakt niet uit welke groep het is of met welk doel wordt gedemonstreerd. Het is een grondrecht en iedereen en elke groepering moet zijn stem kunnen laten horen. Dit voorkomen met een tegendemonstratie of zelfs geweld moet hard worden aangepakt. Maar als je het bij de een toestaat, dan moet je het ook bij de ander toestaan. Anders meten we met twee maten. En dát beste Libertain, is dan weer discriminatie.

OlavM
OlavM21 okt. 2018 - 17:01

@ Doemaarnormaal: [.....maar elke demonstratie van deze club wordt door tegen demonstraties voorkomen.] Dit is in z'n algemeenheid onwaar. Zo was een paar jaar geleden een demonstratie van Pegida in Utrecht. Die ging gewoon door. Tegenstanders hielden een heel rustige manifestatie elders, met sprekers van diverse politieke fracties (GL, PvdA, PvdD, D66) in de gemeenteraad.

MichelD
MichelD12 okt. 2018 - 5:48

"Jouw eigen vrijheid stopt waar je die van een ander gaat inperken" was getekend: de voorstanders van Zwarte Piet.

Tommy Skylar
Tommy Skylar11 okt. 2018 - 22:14

Links-extremistische en milieu-extremistische acties leiden zelden tot vervolging. Dat blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat geldt voor allerlei acties die niet zelden derden schaden, hinderen, intimideren, en zelfs gewelddadig treffen. Het geldt ook voor snelwegblokkades. Er zijn verschillende voorbeelden waaronder een door de bekende Vegan Streaker samen met anderen ten behoeve van voor vlees gefokte konijnen. Ook toen werd er met meerdere voertuigen een snelwegblokkade veroorzaakt door langzamer te gaan rijden en tot stilstand te komen. Ze werden er helemaal niet voor vervolgd. De politie hield het bij "een oogje in het zeil houden". En wat betreft de geschonden demonstratievrijheid is juist dat een bekende over in de regel onbestrafte strategie van extreem-links om deze d.m.v. agressieve en voorkomend oom gewelddadige acties deze te beëindigen of verhinderen. Dat laatste gebeurt bij voorkeur door vooraf een dreigende situatie aan te kondigen waarop burgemeester en politie op grond van bedreiging van de openbare orde de gelegimiteerde demonstratie alsnog verbieden. Als de A7-blokkeerders die zo wilden verhinderen dat ouders met kinderen zoals al de laatste jaren toenemend agressief confronterend voor racisten zouden worden uitgemaakt dan nu opeens wél zo opvallend geestdriftig vervolgd én veroordeeld zouden worden dan leven we in een kand van rechtsongelijkheid. De in vergelijking veelvoud aan milieu- enlinks-extremistische onrechtmatige acties die zelden tot nooit vervolgd werden zijn aantoonbaar structureel ontzien. Dan is de A7-blokkade een slechte aanleiding om daar in te veranderen temeer daar het zeer waarschijnlijk ook daarna voor de rest niets veranderd.

6 Reacties
MichelD
MichelD12 okt. 2018 - 8:38

Wat een verademing om dit te lezen tussen al die andere bijdragen die op hoge toon verkondigen dat het allemaal levensgevaarlijk en crimineel was wat de actievoerders op de A7 gedaan hebben, en hoe zwaar ze wel niet gestraft zouden moeten worden. Gelijke monniken, gelijke kappen: zo hoort het te zijn in Nederland. Behalve als je burgerlijk ongehoorzaam actie voert tegen de anti-Pieten kennelijk.

Luneau
Luneau12 okt. 2018 - 12:58

Het welbekende "maar hullie doen het ook"-argument. Die fase is m'n 11-jarige gelukkig al ontgroeit. Hij weet dat acties gevolgen kunnen hebben en dat wat anderen doen of nalaten daarbij niet relevant is.

Doemaarnormaal
Doemaarnormaal12 okt. 2018 - 13:59

Dan kan uw 11-jarige u vast ook wel het gelijkheidsbeginsel uitleggen! Wat anderen doen en hoe ze vervolgens behandeld worden doet wel degelijk ter zake. In Nederland is namelijk iedereen gelijk en moet iedereen op eenzelfde manier behandeld worden. Straf je de een, maar zie jet het bij de ander door de vingers, dan is er sprake van discriminatie. Neemt inderdaad niet weg dat acties gevolgen hebben waarvoor mensen een straf verdienen. Alle mensen wel te verstaan. Dezelfde straf voor de duidelijkheid.

ton14024
ton1402412 okt. 2018 - 18:29

Appels en peren. Deze actie was tegen een specifieke groep gericht.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 okt. 2018 - 18:40

google eens op whataboutism, En verwijzen naar onderzoek zonder link is hetzelfde als niet verwijzen naar onderzoek. Nee trouwens, nog een beetje gevaarlijker. Maar dat weet TomBoy wel denk ik

Luneau
Luneau13 okt. 2018 - 20:16

@Doemaarnormaal, als mensen zich gediscrimineerd voelen, kunnen ze naar de rechter stappen. En u weet vast ook wel dat geen enkele zaak precies hetzelfde is.

Thuiszitter
Thuiszitter11 okt. 2018 - 22:11

De N515 provinciale weg , de route naar de gemeente Zaanse Schans , is wel heel eenvoudig te blokkeren zullen de voorstanders van ZP denken. Ik geloof namelijk niet dat de actie van vorig jaar de laatste zal zijn. Die blokkeerders waren mij wat te fanatiek . Ik hoop van harte dat er niks gebeurd maar die Noord Hollanders zijn net Friezen en wanneer demonstranten hun feestje komen inperken dan zullen zij hun de vrijheid verstoren. Maar dat wist de schrijver kenbaar al gezien zijn titel boven dit stuk.

6 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen11 okt. 2018 - 22:23

Dat lijkt me dan een goede reden voor onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

tempest
tempest11 okt. 2018 - 22:29

Laat de burgemeester dan dit jaar weer een demonstratie in de buurt van kinderen toe? Nee toch zeker? Die zal toch wel geleerd hebben van vorig jaar? In dit geval hebben de “pro-pieten” geen reden om te gaan blokkeren. De NTR heeft verder toch gezegd over te stappen op roetveeg-pieten, dus de “anti-pieten” hebben ook geen reden meer om te demonstreren bij de intocht. Allemaal heel leuk en aardig dat mensen alsnog hun gelijk willen halen, maar het belangrijkste lijkt me dat het dit jaar niet zo uit de hand loopt. En ik kreeg de indruk dat daar in ieder geval door de overheid stappen in zijn gezet.

Michiel Wit
Michiel Wit12 okt. 2018 - 6:39

@ HM van der Meulen, Bent u voor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op basis van het blokkeren van de snelweg, of heeft het doel/politieke voorkeur van de actievoerders er ook iets mee te maken? Ik zou er zelf niet echt op zitten te wachten dat actie voerders of deze nu links of rechts pro of anti zwarte piet, snel de bak in verdwijnen als er een wetsovertreding gemaakt wordt tijdens het actievoeren. Dat gebeurt voornamelijk in landen waar je liever niet in woont.

Libertain
Libertain12 okt. 2018 - 7:49

@MIchiel, ("Dat gebeurt voornamelijk in landen waar je liever niet in woont.") Wat hebben dergelijke landen met het koloniaal fetisj te maken? Is hij toevallig daar vandaan (door Sinta) geïmporteerd geweest?

Thuiszitter
Thuiszitter12 okt. 2018 - 12:49

Van Meulen vanwaar de onverwaardelijke gevangenisstraf ? Voor mishandeling krijg je een taakstraf , ik schat in dat in deze dat ook wordt gegeven.

Luneau
Luneau12 okt. 2018 - 13:01

Een gevangenisstraf lijkt mij een goed signaal naar andere mensen in de samenleving dat het gewoon niet acceptabel is om de grondwettelijke rechten van andere mensen te blokkeren.

Henriette3
Henriette311 okt. 2018 - 22:04

Op een kinderfeest ga je niet demonstreren. Ga die dag maar schreeuwen op het malieveld.

4 Reacties
Paul!
Paul!11 okt. 2018 - 22:58

Tja, dat gaat dit jaar niet lukken vermoed ik.... "De gemeente Zaanstad heeft tot nog toe officiële kennisgevingen van twee demonstraties tijdens de landelijke intocht van sinterklaas. Beide van voorstanders van Zwarte Piet." bron: https://www.noordhollandsdagblad.nl/zaanstreek/alleen-demonstraties-pro-piet-aangemeld-bij-zaanstad

Raak Grenzeloos
Raak Grenzeloos11 okt. 2018 - 23:00

Maar ja dat die witte kinderen dus vergiftigd worden - elk jaar weer - met een door de staat (in de hoedanigheid van de organiserende gemeente) en de nationale omroep gefaciliteerde demonstratie waar karikaturale racistische Zwarte Pieten in meelopen is dan normaal? "Hoe heeft het zover kunnen komen op een KINDEReest? Een onschuldig KINDERfeest. Mijn dochter snapt het niet. Mijn zoon heeft zo’n verdriet. Wie denkt er aan de KINDEREN? De ki, ka KINDEREN. Hoe kunnen ze dit de KINDEREN aandoen? KINDEREN voor racist uitgemaakt! KINDERgezichtjes gloeien, KINDERtraantjes vloeien. Dames en Heren, ik introduceer de SNOTWIN!" https://joop.bnnvara.nl/opinies/de-snotwin-je-kind-als-drogreden

Libertain
Libertain12 okt. 2018 - 7:32

@ Henriette, Een koloniale dividend mag je geen "kinderfeest" noemen, is reeds meerdere malen aangegeven. Jawel, heb je het excuus van slecht Nederlands onderwijs nog altijd aan je kant.

alfatrion
alfatrion30 okt. 2018 - 22:49

@Libertain: Het Sinterklaasfeest (met Zwarte Piet) is een kinderfeest.

Peterrr3
Peterrr311 okt. 2018 - 21:55

Ik snap trouwens de kritiek op de politie en justitie niet. Alle blokkeerders zijn gedagvaard. Dus wat hebben de agenten dan verkeerd gedaan? Ik vind de suggestie dat er geen straffen komen verwerpelijk. Bovendien heeft vrijwel iedereen in Nederland uitgesproken dat deze actie belachelijk was!!!

4 Reacties
Libertain
Libertain12 okt. 2018 - 7:36

Libertain 12 oktober 2018 at 09:18 Uw reactie moet goedgekeurd worden. (“Ik snap trouwens de kritiek op de politie en justitie niet.”) In elke normale land, ga ’s een keertje buiten onze grenzen kijken, zouden antiterreur eenheden binnen paar minuten geland hebben om de snelweg zonodig met passende maatregelen te doen deblokkeren. De politie keer ernaar en dronk koffie. KOZP heeft de daders aangeklaagd wegens schending van mensenrechten en de Grondwet der Lage landen. Dit moest de OM, als de kippen bij, als eerste instantie gaan doen. Dit snap je waarschijnlijk ook niet, ben je dan zeker gewend met ethnische suprematie op zijn polders. Heb je het recht om het niet te begrijpen mede omdat binnen politionele regimes waar zware censuur op de vrije mening ligt is het onmogelijk gemaakt om kritiek op politionele optredens of OM te uiten. Glashelder.

kweenie2
kweenie212 okt. 2018 - 12:07

Het is volgens mij niet waar dat politie altijd hard ingrijpt in andere landen. Als dat zo was waren er in Frankrijk al honderdduizend boeren het ziekenhuis ingeslagen voor al hun blokkades. En ik herinner me een kernafvaltransport in ik geloof Duitsland waar het vele uren duurde om die trein ook maar een klein stukje verder te krijgen. Met betogingen wordt volgens mij vaak relatief voorzichtig omgegaan en is het eerder nieuws als de politie direct hard ingrijpt. Voor wat betreft de discussie over Zwarte Piet, die kan ik alleen met lede ogen aanzien. Waar gaat dit in godsnaam over (van beide kanten).

Mr Ed
Mr Ed12 okt. 2018 - 13:10

"In elke normale land, ga ’s een keertje buiten onze grenzen kijken, zouden antiterreur eenheden binnen paar minuten geland hebben om de snelweg zonodig met passende maatregelen te doen deblokkeren" U heeft het waarschijnlijk over Rusland of Turkije. In Frankrijk is het bijna traditie om snelwegen te blokkeren door boeren of truckers, en dat duurt soms dagen. In Nederland kan ik me ook wat langzaamaan-acties herinneren op de snelweg, ook van de politie zelf. In dit geval lijkt het me dat de politie het prima opgelost heeft.

Peterrr3
Peterrr312 okt. 2018 - 17:20

De strafeis is bekend. Best fors vind ik, maar niet onterecht. Jammer voor Libertain, maar zijn verhaal kan afgedaan worden met onzin.

Peterrr3
Peterrr311 okt. 2018 - 21:48

Nou OlavM... Kom er maar in. "Zo lang de NTR en de gemeente racisme blijven faciliteren en het ons in onze steden, huiskamers en schoolgebouwen opdringen" Ben benieuwd naar je uitleg over welk frame er gebruikt wordt tegen activisten. Jerry zegt toch echt zelf dat ZP racisme is. Jij probeerde afgelopen week toch wat anders te doen geloven. Jammer dat Jerry jouw betoog onderuit haalt.

1 Reactie
OlavM
OlavM21 okt. 2018 - 16:42

@ Peterrr: Haha! Ik ben afgelopen tijd in het buitenland geweest, en lees dit daardoor nu pas. Tevoren had ik dat geschreven, en gezegd dat ik tijdens het proces afwezig zou zijn en niet in staat zou zijn commentaar te geven. Maar goed......Weer zit je ernaast. Geen verrassing. Als Jerry Afriyie zegt dat Zwarte Piet racisme is, wil dat zeggen: het is een racistische figuur. En hij zegt niet: alle witte mensen die voor Zwarte Piet zijn, zijn ipso facto racisten. Nog steeds mis je de fijnzinnigheid om dit verschil te onderkennen.

Paul!
Paul!11 okt. 2018 - 21:47

Even los van de reden, een snelweg blokkeren is mensen ernstig in gevaar brengen en moet alleen daarom al zwaar bestraft worden. Een taakstraf zou echt absurd zijn. Dat de daders geen berouw hebben...... hoe zou dat geweest zijn als er iemand was omgekomen? Want dat er een dode kan vallen lijkt me allesbehalve onwaarschijnlijk als je op deze manier een snelweg blokkeert. Mensen blokkeren een snelweg! Waar normaal gesproken 120 km/uur gereden wordt! Ik herinner me bijvoorbeeld die beelden nog, van die auto die geraakt was tijdens een filefuik door de politie was opgezet. Nu doen mensen hetzelfde vanwege een kinderfeest! Wat maakt het in godsnaam nog uit hoe dit soort gevaarlijke idioten over zwarte piet denken?

2 Reacties
Siphra Spier
Siphra Spier11 okt. 2018 - 23:19

Doe niet zo dramatisch, het riekt naar stemmingmakerij. We staan immers dagelijks op de snelwel in een file vanwege een 'blokkade' ?

Doemaarnormaal
Doemaarnormaal12 okt. 2018 - 6:21

mwa, u staat nooit in de file. de vergelijking met de fuik is overigens ongepast. het was een politieachtervolging waarbij harder dan 200 km/u werd gereden.

Le Chat Botté
Le Chat Botté11 okt. 2018 - 21:31

Ik hoor je, begrijp je, steun je. Stay strong!

Mr Ed
Mr Ed11 okt. 2018 - 20:47

"Jouw eigen vrijheid stopt waar je die van een ander gaat inperken" Zoals bepalen hoe een ander een feest mag vieren?

8 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté11 okt. 2018 - 21:33

Bepalen? Echt waar?

HM van der Meulen
HM van der Meulen11 okt. 2018 - 22:19

Ja, wat geeft jou het recht daartoe? Waarom moet die Piet per se zwart zijn?

koffieleut2
koffieleut212 okt. 2018 - 4:52

ja echt.

Mr Ed
Mr Ed12 okt. 2018 - 6:57

Er worden ieder jaar honderden intochten gevierd, in ieder dorp en iedere stadswijk, vooral door vrijwilligers. Laat iedereen zelf bepalen hoe dat gebeurt, zwart, wit, roetveeg, stroopwafel etc. En als jij een feest wilt met een zwarte sint en witte pieten dan organiseer je dat toch? Daar win je in ieder geval meer goodwill mee dan met te lopen schreeuwen tussen kinderen van 2-6 jaar oud.

Libertain
Libertain12 okt. 2018 - 7:42

@Abel, onze EU maatschappijen zijn opgebouwd, ten minste tot recentelijk, op het respect voor mensenrechten. Lees 's een keertje wat de VN over de koloniale zwarte fetisj voor standpunt heeft en ga 's een keertje beschouwen dat minderheden ook rechten hebben wat wij dan ook door alle media blijven tegen ze schreeuwen.

Mr Ed
Mr Ed12 okt. 2018 - 8:30

@Libertain Lees eens wat over de historie en achtergrond van het sinterklaasfeest, waar al honderden jaren voor het kolonialisme donkere/zwarte figuren in voorkwamen en leg mij eens uit wat de roetveegpiet nog met een koloniale zwarte fetish te maken heeft. En leg dan gelijk eens uit welk mensenrecht er overtreden wordt door dit feest.

HM van der Meulen
HM van der Meulen12 okt. 2018 - 10:49

Z_edje: Ik eis helemaal niet dat een ander dat standpunt zonder weerwoord overneemt, maar ik heb natuurlijk wel het recht om te laten zien dat je op die manier racistische stereotiepen in stand houdt. Jij zelf vindt het wel prettig om een toneelstukje op te voeren met een donker gekleurde boeman ter ondersteuning van jouw eigen autoriteit ten aanzien van je kinderen, zoals je zelf schreef. Dat je daarmee kleine kinderen die daar geen verweer tegen hebben infecteert met een -vaak onbewust- wantrouwen en angst ten opzichte van mensen met een andere huidskleur maakt je niets uit. Jij wilt gewoon dat rollenspel in de vorm van een feestje in stand te houden, om je eigen gebrek aan natuurlijk overwicht te compenseren. -

HM van der Meulen
HM van der Meulen12 okt. 2018 - 14:10

Autoritaire lullen verwisselen eveneens "omdat ik het zeg" met natuurlijk overwicht, dus die conclusie trek je veel te snel en dat is een veeg teken.