Joop

Journalistiek nog nooit zo gevaarlijk geweest

  •  
19-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
HansMelissen300.jpg
In 2012 al 141 journalisten omgekomen ... 1993 bedreigd en gemolsteerd
Volgens het Internationaal Pers Instituut (IPI) en de in Parijs gevestigde perswaakhond Reporters Without Borders (RSF) is 2012 het dodelijkste jaar geweest voor journalisten. In totaal kwamen er 141 mensen tijdens het uitvoeren van journalistieke werkzaamheden.
Volgens de cijfers van RSF werden er dit jaar ook 879 journalisten gearresteerd, 1993 bedreigd en gemolesteerd, 38 ontvoerd en 73 moesten  hun land ontvluchten. Dit is het hoogste aantal sinds de jaarlijkse telling die in 1995 begon.
De gevaarlijkste regio’s zijn momenteel het Midden-Oosten, Azië en landen ten zuiden van de Sahara. Alleen in het Westen was er een afname van geweld tegen journalisten. De vijf gevaarlijkste landen zijn Syrië, Somalië, Pakistan, Mexico en Brazilië.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

neutralist
neutralist19 dec. 2012 - 10:31

Het is ook gevaarlijk voor de lezer ivm oppervlakkigheid en halve waarheden die worden verkondigd. De macht van de media is al erg groot, als die dan ook nog wordt uitgeoefend door slechte journalisten kun je je zorgen maken.

jelius
jelius19 dec. 2012 - 10:31

Ik las net het boek van Edward Behr, hij was correspondent over de hele wereld, zowel in Vietnam als Algerije ontsnapte hij vele keren aan de dood. Wij willen dit soort nieuws, en er zijn mensen die graag hun adrenaline voelen vloeien. Uiterst interessant is de uitspraak van Behr dat hij diverse keren gebeurtenissen van groot historisch belang meemaakte, zonder dat op dat moment in de gaten te hebben. Je kunt je dus afvragen wat die gevaarlijke journalistiek voor nut heeft.