Joop

Journalisten mishandeld door Italiaanse neofascisten

  •  
07-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
ITALY-POLITICS/PROTESTS

© 2017-11-04 18:03:19 A tattoo is seen on a hand of a supporter of Italy's far-right Forza Nuova party during a demonstration in Rome, Italy November 4, 2017. REUTERS/Yara Nardi

Afbeelding: tatoeage gespot op de hand van een sympathisant van de Italiaanse Forza Nuova-beweging, tijdens een extreemrechtse betoging in 2017. ANP.
Twee journalisten van het prominente Italiaanse weekblad L’Espresso zijn aangevallen door Italiaanse neofascisten. De journalisten werden omsingeld en mishandeld toen zij verslag probeerden te doen van een herdenking van de Acca Larentia-moorden. Op 7 januari 1978 werden drie leden van het jeugdfront van de neofascistische partij Movimento Sociale Italiano (MSI) vermoord.
Leden van de neofascistische Avanguardia Nazionale-beweging hadden zich samen met leden van Forza Nuova en Fiamme Nere verzameld op de Verano-begraafplaats in Rome om “alle kameraden vermoord op de weg naar eer” te herdenken. Toen zij verslaggever Federico Marconi en fotograaf Paolo Marchetti in het oog kregen, werden enkele leden agressief. Ze dreigden met geweld als de journalisten hun beelden niet zouden wissen en de geheugenkaarten niet zouden overhandigen. Toen iemand “L’Espresso is erger dan de politie” riep, kwamen er nog meer agressievelingen om hen heen staan. Onder hen ook de leider van Forza Nuova Roma, Giuliano Castellino, die zich vij kon bewegen ondanks dat hij onder huisarrest staat. L’Espresso vermoedt dat het vastleggen van die overtredingen de hoofdoorzaak was voor de agressie.
"Castellino benaderde onze verslaggever en nam hem bij de nek. De verslaggever kreeg een reeks klappen van omstanders, anderen duwden hem of schopten tegen zijn benen. Vervolgens nam het hoofd van Forza Nuova samen met een oude militant van Avanguardia Nazionale de telefoon en de portemonnee van de journalist in. Foto’s en video’s van de dag werden gewist. Diverse persoonlijke bezittingen werden niet teruggegeven."
De redactie van L’Espresso schrijft zich niet te laten intimideren “door deze fascistische, gemene en beschamende acties”, maar wel “een harde reactie van het ministerie van Binnenlandse Zaken” te verwachten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

JannesJ2
JannesJ28 jan. 2019 - 17:33

Extreemrechtse fascisten en -toegepast- geweld. Goh, complete verbazing hier. Werkelijk. "De nazi's waren toch al verslagen, ik zag hetzelf *toch* in een of andere film?!* Mijn hele wereldbeeld is nu aan diggelen, ik weet niet hoe ik racisten/ nazi's/ fascisten nog moet plaatsen. Had ik maar naar mijn geschiedenisleerkracht geluisterd, ooit, lang geleden. Oh, jeetje. Waren er overigens verder al reacties van personen die *niet weten* dat ook Gahndi extreem geweld toepaste? Goh...staat dit soort shit niet op facebook?

Mostafa
Mostafa8 jan. 2019 - 9:32

Racisme in Europa lijkt op een zeer dodelijk griep die komt en gaat. Een griepprik is hier absoluut niet van toepassing!

Le Chat Botté
Le Chat Botté8 jan. 2019 - 8:41

Het overschrijden van de uiterst smalle grens tussen agressieve mening en agressieve daad is een kwestie van tijd, niet van principe.

OlavM
OlavM8 jan. 2019 - 0:31

De foto bewijst maar weer eens hoezeer extreem-rechtse bewegingen als Forza Nuova haat als hun uitgangspunt, ja misschien zelfs wel hun bestaansrecht, beschouwen. In- en in-triest. Dat dit soort mensen naast geweldplegers ook dieven zijn kan geen verwondering wekken. Ik vrees voor de betrokken journalisten dat het huidige ministerie van binnenlandse zaken een alles behalve "harde reactie" zal geven.

5 Reacties
Stheno
Stheno8 jan. 2019 - 7:01

OlavM, Ik mag aannemen dat je tekst analoog ook voor dit geldt: https://www.ad.nl/buitenland/afd-parlementarier-aangevallen-en-verwond~a1754b30/

o u wisbaar
o u wisbaar8 jan. 2019 - 8:07

Olav, natuurlijk hartstikke fout maar bekijk het geweld niet alleen van een kant. probeer je blik eens te verbreden, zou je goed doen.

JannesJ2
JannesJ28 jan. 2019 - 17:38

Stheno , Ik mag aannemen dat ook jij bekend met het volgende? https://en.wikipedia.org/wiki/Whataboutism Waarom omarm jij fascisten en hun geweld? Zie je hen als een 'gekneusd (digitaal) vogeltje'?

OlavM
OlavM9 jan. 2019 - 0:06

@ Stheno en o u wisbaar: Misschien kan het volgende jullie ontnuchteren? De AfD ontziet zich niet allerlei leugens te gebruiken, en een duw resp. een val voor te stellen als een volwaardige moordaanslag om er politieke munt uit te slaan. Het is niet eens zeker of bij het voorval überhaupt politieke motieven hebben meegespeeld. Dit kan je van dit soort rechts-extremisten verwachten. In dit geval hebben de camera’s op straat een goede functie gehad bij het doorprikken van het vuile spel. Maar afgezien hiervan: hoe komen jullie bij de insinuatie dat ik echte moordaanslagen niet in het algemeen zou veroordelen?

Stheno
Stheno9 jan. 2019 - 6:06

OlavM 106u "..hoe komen jullie bij de insinuatie dat ik echte moordaanslagen niet in het algemeen zou veroordelen?" Dubbele moraal is jou niet vreemd, zo ook in dit geval. Net erboven geef je het zelf al aan: je geeft aan dat jij het belangrijker vindt dat het 'maar' een zware mishandeling is i.p.v. een poging tot doodslag en maakt dader van slachtoffer. Om vervolgens in algemeenheden te vervallen.