Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Journalisten Italiaanse publieke omroep in staking tegen verstikking door ultrarechtse regering

  •  
27-04-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2302 keer bekeken
  •  
ANP-446744975

Journalisten van de Italiaanse publieke omroep RAI gaan komende week staken tegen de 'verstikkende controle' die de ultrarechtse regering van Giorgia Meloni uitoefent. De journalistenvakbond stelt dat geprobeerd wordt van de publieke omroep een spreekbuis van de regering te maken.

De staking, gepland voor 6 mei, volgt op de rel van vorige week rondom een optreden van Antonio Scurati, schrijver van een romancyclus over de fascistische dictator Benito Mussolini. Zijn deelname aan een talkshow werd op het laatste moment afgezegd. Hij zou een monoloog voorlezen ter gelegenheid van 25 april, de dag waarop Italië zijn bevrijding van het fascisme viert. In deze tekst bekritiseerde hij Meloni’s partij Fratelli d’Italia omdat zij geen afstand zou nemen van haar “post-fascistische verleden”.

Meloni, die van jongs af aan actief was binnen de fascistische beweging, weigert onder meer te verklaren dat ze geen fascist meer is.

De publieke omroep in Italië staat altijd onder druk van de politieke macht maar onder Meloni loopt dat de spuigaten uit. Verschillende presentatoren en hooggeplaatste medewerkers hebben hun opgezegd omdat er amper nog vrijheid is om hun beroep onafhankelijk uit te oefenen. De journalistenvakbod zegt dat de greep van Meloni op de informatievoorziening met de dag verstikkender wordt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.