Joop

Journaliste gedood bij 'terroristisch incident' Noord-Ierland

  •  
19-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
18261111968_b140c05353_o

© Cc-foto: NH53

Bij rellen in Noord-Ierland is donderdagavond een journalist om het leven gekomen. Lyra McKee (29) raakte ernstig gewond terwijl ze verslag probeerde te doen van onrust in Londonderry, waarbij schoten werden gelost en er met vuurwerk, puin en brandbommen werd gegooid. Ze overleed later aan haar verwondingen in het ziekenhuis. De politici spreekt van een ‘ terroristisch incident ‘ en heeft een moordonderzoek ingesteld.
De onrust ontstond aan de vooravond van het Paasweekend, wanneer republikeinen de Ierse Paasopstand van 1916 herdenken. In Noord-Ierland leven grote zorgen over een mogelijke terugkeer van de Troubles, nu er zo veel onzekerheid is over Brexit en een mogelijke backstop. In januari ontplofte er – na jaren van relatieve rust – al een autobom in Londonderry , waarbij de New IRA als verdachte werd aangemerkt.
Cc-foto: NH53

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Phil2
Phil219 apr. 2019 - 13:51

Mischien is een Ierse federatie een oplossing. Houden de Ieren toch een protestants en katholiek gedeelte, maar kunnen ze naar hartelust business blijven doen onderling en binnen de EU. Geen grens. Het betekent wel een afscheiding van het VK. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ook de Schotten toch liever binnen de EU willen blijven dan deel uitmaken van het VK.

1 Reactie
Dehnus
Dehnus20 apr. 2019 - 10:35

Het gaat niet om geloo, dat is een mythe van de Engelse koloniale bezeter,die het als propaganda gebruikte om eigen misdaden te verbloemen en de Ieren de schuld te geven van de martelingen en moordpartijen. Hun taal, cultuur, land, rechten, geschiedenis enzovoort is hun afgenomen en uitgeroeid, miljoenen doden hebben de Engelsen op hun geweten! Om dat te frame als een "geloofskwestie" is geniepig en gemeen en beschuldigd het slachtoffer van het "verdienen" van zijn behandeling. Lees je eens in over dit conflict, en dan vooral Amerikaanse en Ierse bronnen. Je zult met je oren flapperen hoe gemeen en geniepig de propaganda en overheersing was. Maar je zult dan ook beter begrijpen waarom de Ieren zo boos zijn, de laatste is nog gemarteld in de JAREN NEGENTIG, zo recent is dit. Het gaat de Ieren ook niet om geloof, maar erkenningen van het eigen en hun rechten! Maar waar de FVD gangers en hun vriendjes in Europa de bek vol hebben van en eigen cultuur, sluiten ze deze vaak uit als het binnen de landsgrenzen is. Zo ook in de VK. De EU heeft meer gedaan voor minderheidsgroepen culturen binnen Europa dan de natie staat regeringen en dat willen ze natuurlijk niet! Die Ier, Oost Fries (Groninger en Noord Duitse), Bask, Catalaan, Corsicaan, Limburger, Sami,… ze moeten hun smoel houden en doen wat ze gezegd word, anders gaan ze denken dat ze wat voorstellen natuurlijk.

Klaas Punt
Klaas Punt19 apr. 2019 - 11:52

Je zou die terroristen toch over de grens kunnen zetten? Uiteraard nadat ze hun terechte straf uitgezeten hebben.

De Vries3
De Vries319 apr. 2019 - 8:53

Ik snap echt niet hoe die Britten een Brexit willen met dit gedoe.

ton14024
ton1402419 apr. 2019 - 7:52

Brexit heeft nu al meerdere levens gekost. Door een referendum dat ´ze´ naast zich neer hadden moeten leggen.

2 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet19 apr. 2019 - 11:06

Meerdere doden nog wel? Deze bewering zou ik graag gestaafd zien. Plus bovenstaand heeft minder met de Brexit te maken, maar meer met de spanningen die daar sowieso al zijn.

ton14024
ton1402419 apr. 2019 - 20:59

JB, dat is een bevestiging.