Joop

Israëlisch leger schiet journaliste Al Jazeera dood

  •    •  
11-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1997 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-05-11 om 08.31.08

Het Israëlische leger heeft een journaliste van Al Jazeera doodgeschoten. Dat gebeurde bij een inval van Israël in een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever. Shireen Abu Akleh was daar om verslag te doen voor de nieuwszender.

Abu Akleh werd in het hoofd geraakt en overleefde het niet. Uit videobeelden van de inval, in handen van The Washington Post, blijkt dat Abu Akleh beschermende kleding droeg waarop duidelijk zichtbaar het woord “press” stond, oftewel pers. Een andere aanwezige journalist, werkzaam voor de in Jeruzalem gevestigde krant Al-Quds, raakte gewond. 

Israël zegt dat het pas begon te schieten toen de militairen zelf onder vuur werden genomen. Daar is vooralsnog geen bewijs van geleverd. Shireen Abu Akleh werkte ruim twintig jaar voor Al Jazeera als verslaggever in Israël en de Palestijnse gebieden. Daarvoor werkte ze onder meer in de VS, Turkije en Egypte.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

JaapBo
JaapBo12 mei 2022 - 21:30

Er is sprake van een patroon. Het Israëlische apartheidsregime wil geen pottenkijkers bij haar onderdrukking van de Palestijnen. Nog geen jaar geleden bombardeerde het een pers-gebouw in Gaza. Het Palestijnse Journalisten Syndicaat telt jaarlijks 500 tot 700 Israëlische aanvallen op journalisten. Gemiddeld bijna 2 aanvallen per dag, en gemiddeld sinds 2000 meer dan 2 dode journalisten per jaar. https://www.nytimes.com/2021/05/16/world/middleeast/israel-gaza-associated-press.html https://www.middleeasteye.net/news/shireen-abu-akleh-other-palestinian-journalists-israel-killed

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout12 mei 2022 - 18:57

Een poging van het IDF om de bewering in de laatste alinea te ondersteunen c.q. dat het fatale schot van een Palestijn kwam door het verspreiden van een video is door B'Tselem weerlegd: https://twitter.com/btselem/status/1524346246743396355

Middenman
Middenman12 mei 2022 - 13:24

Een bekende Palestijnse forensische expert heeft gezegd dat het tot nu toe nog absoluut onduidelijk is wie of welke partij de journalist heeft doodgeschoten. Het enige dat wel duidelijk is dat het schot niet van dichtbij kwam. https://www.algemeiner.com/2022/05/11/palestinian-forensic-expert-not-possible-to-determine-if-journalist-killed-by-idf-fire-as-probe-ongoing/ Iedereen die nu al weet wie het heeft gedaan is op zijn minst vooringenomen.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman13 mei 2022 - 8:07

Het is volgens die expert onmogelijk om iets te zeggen over de kogel omdat het onderzoek nog moet beginnen. Dat wil niet zeggen dat het ‘onduidelijk is wie of welke partij de journalist heeft doodgeschoten’. Er waren journalisten aanwezig bij de moordpartij. Zij hebben gesteld dat er geen vuurgevechten plaatsvonden tussen Israëlische militairen en Palestijnen maar dat er gericht op de journalisten geschoten werd. Toen mensen Shireen probeerden te helpen bleef de sniper schieten -dat is ook te zien op een video. Een gerichte aanslag dus. Het maakt geen enkele sense die gerichte aanslag toe te schuiven aan Palestijnen omdat a) zij alle belang hebben bij aanwezigheid van journalisten, en b) omdat aanslagen op (Palestijnse en Arabische) media passen in een patroon dat het Israëlische leger hanteert. Israël heeft deze eeuw al rond de 50 journalisten vermoord en aanslagen gepleegd op media-gebouwen. Israël, gesteund door de pro-bezettingsmedia, probeert een rookgordijn op te trekken rond de moord. Zo heeft het een video verspreid dat zogenaamd zou bewijzen dat op die plek vuurgevechten tussen Palestijnen en Israëlische militairen plaats vonden. B'Tselem heeft dat onmiddellijk weerlegd door te laten zien dat die video op een totaal andere plek in Jenin gemaakt is dan de plek waar Shireen vermoord is. Dit alleen al maakt duidelijk dat Israël niet bij het onderzoek betrokken kan worden aangezien het erop uit is om met leugens en valse informatie twijfels te zaaien.

Mark Huysman
Mark Huysman12 mei 2022 - 7:02

Hier een interview met een vriend van Shireen: https://www.youtube.com/watch?v=ht3-CDLONzs&list=PL9f7WaXxDSUqO6vA8-xNZItmrD6j0Rcph (vanaf 07:00) Hij gaat in op de omstandigheden van de moord (die hij als ‘executie’ kenschetst) en de valse wijze waarop dit in de Westerse pers weergegeven wordt. Ook legt hij uit dat Israël telkens met dit soort misdaden wegkomt omdat het de steun heeft van de VS, het VK en Europa.

2 Reacties
Middenman
Middenman12 mei 2022 - 13:27

Voor een vriend is het logisch, zo'n reactie. Maar dat betekent niet dat we zoiets maar voetstoots moeten aannemen. Er wordt wel degelijk forensisch onderzoek gedaan in zulke situaties, ook in Israël, zowel door de Palestijnen als door Israël. En daar komt meestal een duidelijke conclusie uit, zoals bij Abdul Fatah al-Sharif. Zover is het nu nog absoluut niet.

Sachs
Sachs12 mei 2022 - 15:59

@ Middenman Het tegendeel is waar. het Israëlische 'onderzoek' is notoir onbetrouwbaar en vaak geheel afwezig (de wereld wacht al sinds 2018 op het onderzoek naar de executies van burgers tijdens de Grote Mars van Terugkeer bijvoorbeeld). Het onderzoek naar de executie van Abd al-Fattah al-Sharif – afgedwongen omdat de executie door een omstander gefilmd bleek - deugt evenmin (evenals de strafmaat voor Azaria). Eén van de vragen is waarom het materiaal van de vele aanwezige camera's niet mocht worden bekeken.

Willem Heerema
Willem Heerema11 mei 2022 - 21:58

Sterkte aan haar nabestaanden, aan haar collega's en aan de onafhankelijke journalistiek in de regio. Nadat Israël een aantal jaren terug onze Nederlandse NRC-correspondent Derk Walters het waarnemen onmogelijk heeft gemaakt was het blijkbaar nu de beurt aan een journaliste van AJ. Eeg triest overigens dat onze politici zoals onze minister Wopke Hoekstra de moord door Israël niet afkeuren.

2 Reacties
Middenman
Middenman12 mei 2022 - 13:29

Omdat a) nog niet is aangetoond dat de kogel van Israël kwam (ook niet door de Palestijnse forensische onderzoeker) en b) het nog niet is aangetoond dat het een moord was of een ongeluk.

Sachs
Sachs12 mei 2022 - 16:12

@ Middenman a) Intussen staat vast waar de kogel vandaan kwam; dat is geen hogere wiskunde. b) Een 'ongeluk'? U bedoelt dat de schutter de journalisten niet zou hebben gezien of zoiets? Is u bekend dat door Israëlische militairen honderden, zo niet duizenden Palestijnse burgers zijn doodgeschoten? Dat zijn geen 'ongelukken', maar veelal executies. Overigens is Israël de bezetter en als zodanig niet geëquipeerd om zijn eigen misdaden te onderzoeken. Zie bijvoorbeeld het besluit van het Hooggerechtshof over Masafer Yatta.

Lopez
Lopez11 mei 2022 - 21:22

Voor geïnteresseerden: CodePink roept met een petitie de Amerikaanse regering op een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Shireen in te stellen en de Amerikaanse militaire steun op te schorten. Tekenen kan hier: https://www.codepink.org/shireen. En wil je dat er een eind komt aan de illegale Israëlische kolonisering van bezet Palestijns gebied, teken dan het Europese burgerinitiatief dat een verbod op EU-handel met illegale ‘nederzettingen’ beoogt: https://rightsforum.org/burgerinitiatief.

Lopez
Lopez11 mei 2022 - 18:16

@Jonkheer [Een typische kort door de bocht reactie... Waar is het bewijs?] Lees wat ooggetuigen zeggen. En de suggestie van de Israëlische regering dat de journaliste door een Palestijn is gedood is inmiddels door de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem weerlegd. https://rightsforum.org/journaliste-al-jazeera-gedood-bij-israelische-inval-in-palestijnse-stad-jenin/

7 Reacties
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout11 mei 2022 - 19:56

Uitlatingen van @Jonkheer zijn representatief voor desinteresse en de eeuwige uitlatingen van de Nederlandse media die permanent spreken over een ''eeuwig conflict'' terwijl dat een ''eeuwige bezetting'' moet zijn. Telkens weer zorgen de media er voor dat mensen denken dat er sprake moet zijn van een soort "level playing field."

Jonkheer
Jonkheer 11 mei 2022 - 20:16

@lopez - Verzoek: zoek even de definitie van “moord” op.

Jonkheer
Jonkheer 11 mei 2022 - 20:25

@Arjan Fernhout - Wat een gebazel. Je kunt dit conflict niet samenvatten in woorden als “eeuwig conflict” of “eeuwige bezetting”. Daarvoor is het op zoveel vlakken te complex. Dat jij de behoefte hebt om de ellende in dergelijke platitudes te typeren, zegt mogelijk meer iets over jou(w kortzichtigheid?) dan over de situatie.

Lopez
Lopez11 mei 2022 - 23:13

@Arjan Fernhout Precies. En die bezetting bereikt over vier weken de leeftijd van 55 jaar. Het is compleet krankzinnig. Zo ook dit: ‘Israeli military spokesperson Kochav Ran on Army radio accused Shireen and her colleagues of being “armed with cameras”.’ De uitkomst van het Israëlische onderzoek naar de dood van Shireen luidt straks: ze pleegde zelfmoord met haar camera. Hasbara on steroids.

Jonkheer
Jonkheer 12 mei 2022 - 6:32

@Lopez - Je creëert vals sentiment. "Armed with camera's" is een veelgebruikt jargon door verslaggevers in conflictgebieden. Sterker: er is een boek onder die titel dat ingaat op de Amerikaanse oorlogsverslaggevers in WO II. Je zou dus zelfs kunnen stellen dat Kochav Ran met deze typering stelt dat Israël inderdaad bezig is met een verkapte oorlog tegen de Palestijnen. Het zou fijn zijn als ze dat eindelijk eens toegeven.

Lopez
Lopez12 mei 2022 - 22:24

@Jonkheer Ik weet wat moord is. Wat is het probleem? Houdt u het voor mogelijk dat de dader per ongeluk een paar minuten op de journalisten heeft geschoten en het niet zijn bedoeling was iemand te doden? En ‘vals sentiment’? Hoezo? Ja, ik ben op de hoogte van de uitdrukking ‘armed with cameras’ (die we in het Nederlands ook kennen) en van de (meervoudige) lading van de woorden van Ran. Maar neem me niet kwalijk zeg, de woordvoerder van een hypermodern en zwaarbewapend leger die een net doodgeschoten journaliste aanrekent dat ze ‘gewapend was met een camera’ - dat is volstrekt ongepast en bespottelijk.

Willem Heerema
Willem Heerema13 mei 2022 - 22:19

@ Jonkheer: je refereert naar een Amerikaans boek. Is het een idee om eens een aantal rapporten en boeken van mensenrechtenorganisaties te lezen? Of die van de Israëlische historicus Ilan Pappé? Of de ervaringen van de door Israël uitgezette NRC journalist Derk Walters met de titel Israël zegt geen sorry meer?

Kuifje3
Kuifje311 mei 2022 - 16:33

In Mexico zijn in 2022 inmiddels elf journalisten gedood. Ik hoor niemand hier roepen om een boycot en ik zie geen grote artikelen langskomen. Het rommelt alweer een flinke tijd in Israel. Deze journalist was niet de eerste dode dit jaar en zal ook niet de laatste zijn. Ik denk niet dat dit een gerichte aanslag was van het leger, maar dat het dom en fout is om op burgers te schieten lijkt me duidelijk. Wat het beroep van die burgers ook is.

3 Reacties
JohnVKR
JohnVKR12 mei 2022 - 7:10

Kuifje3 In Mexico gaat het om drugskartels. In het overwegend christelijke Zuid-Amerika vallen er jaarlijks so wie so meer geweldsdoden dan in het overwegend islamitische Midden-Oosten. Vandaar dat Afshin Elian vorige week bij Goedemorgen Nederland zei dat hij geen arbeidsmigranten wil uit Noord-Afrika maar wel uit het veel beschaafdere Zuid-Amerika. Hoe dan ook: in Israël gaat het om staatsterrorisme, dat is niet te vergelijken met Mexico.

Y-Line
Y-Line12 mei 2022 - 15:52

@John Wat een bijzonder bekrompen en discriminerende kijk op Zuid-Amerika en Mexico.

Willem Heerema
Willem Heerema13 mei 2022 - 22:21

@ Kuifje3. Je schreef o.a. "Het rommelt alweer een flinke tijd in Israel." En hoe beschrijf je het Israëlische gedrag in Palestina?

JohnVKR
JohnVKR11 mei 2022 - 14:24

Elke dag worden er Palestijnen doodgeschoten of komen anderszins om het leven als direct gevolg van de Israëlisch militaire dictatuur. En de Nederlandse regering zwijgt, de Nederlandse media zwijgen bijna altijd, de internationale gemeenschap zwijgt, sancties blijven altijd uit. Ook de koelbloedige moord op Shireen gebeurt feitelijk met instemming van de Nederlandse regering omdat ook onze regering het laat bij een nietszeggend statement en daarna weer overgaat tot de orde van de dag. Dat Israël een criminele staat is, weten we allemaal. Dat Palestijnse journalisten het zwijgen op moet worden opgelegd, weten we ook al heel lang. Zeker 50 Palestijnse journalisten zijn er deze eeuw door het Israëlische leger om het leven gebracht. Maar Nederland zwijgt. Morgen doet Israël weer mee aan het Eurovisie Songfestival. Laten we hopen dat er Italianen in de zaal zijn die dat optreden verstoren. Want Israël hoort daar niet. Een criminele apartheidsstaat hoort te worden buitengesloten.

1 Reactie
Willem Heerema
Willem Heerema13 mei 2022 - 22:24

Inderdaad, Nederlandse politici (van vooral het CDA en de VVD) zwijgen. Een uitzending uit 2003 van ZEMBLA, die helaas nog steeds actueel is: https://www.youtube.com/watch?v=QxBSpp09kK0

Y-Line
Y-Line11 mei 2022 - 8:21

Vreselijke situatie.

2 Reacties
Abdu
Abdu11 mei 2022 - 10:23

Welke situatie? Dat ze daar was of dat ze een journalist was of in klaarlichte dag haar raak doodschieten?

Y-Line
Y-Line11 mei 2022 - 14:28

@abdu Dat er mensen om het leven komen als ze hun werk doen.

Mark Huysman
Mark Huysman11 mei 2022 - 7:18

Maar het Israëlisch bezettingsregime is een vriendje van ons dus dit moet kunnen. Geen sancties, geen boycots en al helemaal geen steun aan het verzet. Laat de bezetter zijn vuile werk opknappen en laten we begrip hebben voor het feit dat journalisten daarbij doodgeschoten worden. Pottenkijkers zijn immers niet gewenst. Een ieder die daar geen begrip voor heeft is antisemiet.

14 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 mei 2022 - 8:13

Israël ontkent uiteraard. Het werk van ook zeer ervaren oorlogscorrespondenten wordt steeds gevaarlijker.

Y-Line
Y-Line11 mei 2022 - 8:19

‘ Een ieder die daar geen begrip voor heeft is antisemiet’ Die zitten er zeker tussen, maar lang niet allemaal.

Paul250371
Paul25037111 mei 2022 - 8:48

Y Line Waar zitten antisemieten tussen?

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert11 mei 2022 - 9:48

@ Mark Huysman (8:18u) - uitstekend gesproken. Geen speld tussen te krijgen, en die smerige gewelddaden van Israël teruggebracht tot de kern. Dat dat land nog enig respect geniet... de supporters van Israël blijven uiteraard sluw op de verzamelde schuldgevoelens inspelen. Met onverdiend succes. En daarom zal er binnen afzienbare tijd niets ten goede veranderen, en daarom zullen er opnieuw journalisten, burgers, en zelfs kinderen koelbloedig vermoord worden. Voor een goede zaak die er niet is. Ik zie terreur.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 mei 2022 - 9:48

De vereniging van buitenlandse journalisten in Israël (FPA) beschuldigde het Israëlische leger er al eerder van 'opzettelijk' op journalisten te schieten. Het Israëlische leger zal er wel weer mee wegkomen, omdat de journalisten zich zg. tussen de terroristen begeven.

Y-Line
Y-Line11 mei 2022 - 10:10

@Paul Israel critici.

Jonkheer
Jonkheer 11 mei 2022 - 11:05

Het is inderdaad te bizar voor woorden dat Israël met de bezetting wegkomt. Net zo goed als het te bizar voor woorden is dat er groepen zijn die de Palestijnse terreur niet onder ogen willen zien. Vergeet niet dat het een soort dans is tussen die twee partijen. Zonder terreur van de Israëli heeft het Palestijnse regime geen bestaansrecht meer. En zonder het terreur van de Palestijnen, verliezen de haviken in Knesset hun positie. Vrede komt er alleen als beide écht partijen willen.

Mark Huysman
Mark Huysman11 mei 2022 - 12:54

@Jonkheer [Het is inderdaad te bizar voor woorden dat Israël met de bezetting wegkomt. Net zo goed als het te bizar voor woorden is dat er groepen zijn die de Palestijnse terreur niet onder ogen willen zien.] Wat pas echt bizar is is dat mensen decennialange bezetting, kolonisatie, apartheid, etnische zuiveringen en dagelijkse terreur tegen de inheemse bevolking gelijk stellen aan verzet daartegen. [Vrede komt er alleen als beide écht partijen willen.] Vrede komt er als bezetting, kolonisatie, etnische zuiveringen stoppen. De Palestijnen accepteren al heel lang een oplossing langs de lijnen van het internationaal recht: twee staten, gedeelde hoofdstad, grens van voor Zesdaagse oorlog. Israël wil dat niet omdat het het hele gebied in handen wil hebben. Het liefst met zo weinig mogelijk Palestijnen erop. Heeft niks met ‘haviken’ te maken maar met de logica van het zionistische project. Ook de Israëlische Arbeiderspartij is altijd groot voorstander geweest van illegale bezetting en kolonisatie.

Karingin
Karingin11 mei 2022 - 13:01

Het bizarre is, is dat er ook een hele grote groep (al dan niet Israëlische) Joden is die dit helemaal niet willen...het is echt een dictatuur van een minderheid, want degenen die tegen dit beleid zijn, wonen allang elders. En je hoeft maar "poep" te zeggen en je durft het land niet meer in

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout11 mei 2022 - 16:57

@Jonkheer De Polen waren ook geen lieve jongens, hoor! Hans Teeuwen - 1939

Willem Heerema
Willem Heerema11 mei 2022 - 22:05

@ Jonkheer: Vrede komt er als de bezetter stopt met bezetten, gestolen land teruggeeft en stopt met de apartheid. Of zou u willen dat we in navolging van Oekraïne ook aan de Palestijnen verdedigingswapens gaan leveren zodat ze zich kunnen gaan weren tegen hun bezetter Israël?

Middenman
Middenman12 mei 2022 - 13:33

@Mark Huysman - De Palestijnen inheemse bevolking en de Joden niet? Dan moet je echt nog even de geschiedenisboeken erbij pakken.

Mark Huysman
Mark Huysman12 mei 2022 - 20:25

[De Palestijnen inheemse bevolking en de Joden niet? Dan moet je echt nog even de geschiedenisboeken erbij pakken.] Elk geschiedenisboek zal je vertellen dat midden 19e eeuw rond de 3-4% van de bevolking van Palestina uit joden bestond. Een halve eeuw later was dit 5-7%. Het overgrote deel van de joodse inwoners stamt af van 20ste eeuwse migranten/kolonisten of is zelf migrant/kolonist.

Sachs
Sachs12 mei 2022 - 21:01

@ Jonkheer [Vrede komt er alleen als beide écht partijen willen. ] Flauwekul. Geen vrede zonder recht, toegepast op alle betrokkenen, of ze nou willen of niet. Maar daar is een buitenwereld voor nodig die daarin consequent optreedt, bijvoorbeeld door dezelfde sancties toe te passen op Rusland en Israël.

r v b
r v b11 mei 2022 - 7:02

Doodgeschoten? zeg maar gerust vermoord.

3 Reacties
Bert van der Neut
Bert van der Neut11 mei 2022 - 9:59

Met nog heel veel vragen die niet zijn beantwoord weet jij dat ze vermoord is. Apart. Feit is dat een journalist is omgekomen bij het doen van haar werk. Dat is vreselijk zat.

Jonkheer
Jonkheer 11 mei 2022 - 11:00

Een typische kort door de bocht reactie... Waar is het bewijs? Het is nogal wat om iemand van moord te beschuldigen.

r v b
r v b11 mei 2022 - 11:31

De moordenaars gingen op pad met vuurwapens, er was dus voorbedachte rade. Jammer genoeg zalIsrael de moordenaars nooit berechten of uitleveren aan Palestina om terecht te staan.