Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Journalist Sikkom krijgt stenen door de ramen na conflict met makelaar

  •  
08-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gebrokenglas
Onbekenden hebben dit weekend de ruiten van Sikkom-journalist Willem Groeneveld ingegooid. Groeneveld vermoedt dat een makelaarskantoor achter de vernieling zit. Daar was hij vrijdag langsgegaan omdat de makelaar volgens de journalist “het zoveelste foefje heeft bedacht om jonge mensen een poot uit te draaien”, zo vertelt hij aan het Dagblad van het Noorden. Na enkele kritische vragen van Groeneveld maakte de makelaar al een “ beweging alsof hij wilde aanvallen ”. De journalist besloot daarop weg te gaan.
Groeneveld is de oprichter en hoofdredacteur van de Groningse jongerennieuwssite Sikkom. Hij schrijft regelmatig over makelaars die proberen studenten geld uit de zakken te kloppen. Als de Sikkom-hoofdredacteur hen aanspreekt op hun zwendelprakijken, worden ze vaak boos.
"Groeneveld zegt dat hij wel vaker te maken heeft met bedreigingen vanwege zijn journalistieke werk. Hij krijgt geregeld te horen: ‘Ik weet waar je woont’. Of: ‘Je gaat klappen krijgen.’ Ook delen pandjesbazen onderling en publiekelijk, op social media, zijn adres. Tot nog toe bleef het bij woorden, afgelopen weekend werd het menens."
De journalist heeft maandagochtend aangifte gedaan. De Groningse burgemeester Peter den Oudsten noemt de vernieling ernstig. “De journalistiek moet onbelemmerd z’n werk kunnen doen.”
Cc-foto: Pixabay

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde9 jul. 2019 - 11:23

De verhuurdersmaffia in Groningen heeft een harde kern en schuwt geweld zeker niet. Mijn dochter liep ooit stage bij een huurdersplatform voor studenten. De stichting was er om studenten te helpen bij problemen met verhuurders. Het kwam regelmatig voor dat de politie ingeschakeld moest worden vanwege bedreigingen door een specifieke makelaar. En niet alleen in Groningen. Tim Hofman heeft er ook ervaring mee. https://www.youtube.com/watch?time_continue=154&v=9zt32-KZ25Q

1 Reactie
Libertain
Libertain10 jul. 2019 - 5:55

(“Het kwam regelmatig voor dat de politie ingeschakeld moest worden vanwege bedreigingen door een specifieke makelaar. ”) Waarom worden de makelaarsterroristen en mafiafiguren niet aangepakt gelijk als de rest van de terroristen die de kranten en mediatijd steeds invullen? Wat is het reden voor dit voorkeur behandeling? Ach, ja dom van mij - ons-kent-ons, hè?

Phil2
Phil29 jul. 2019 - 9:57

Huisjesmelkers... en 'slavendrijvers' (zie ander threadje hier op joop.nl)... SNEL kortemetten mee maken. Openbaar naming & shaming helpt. Zo ook een kliklijn van de gemeente met lijntje naar de belastingdienst.

madbako
madbako8 jul. 2019 - 15:54

“De journalistiek moet onbelemmerd z’n werk kunnen doen.” Helemaal mee eens. Echter de journalist behoort ook op te houden als de ondervraagde te kennen geeft dat de journalist op moet houden en gewoon even moet oprotten.

rvb2
rvb28 jul. 2019 - 13:22

De illegale kosten staan gewoon vermeld op de website van de criminele makelaars. Vraag is dus waarom de politie nog niet bij deze makelaars op de stoep stond.

3 Reacties
Kruimeltjes2
Kruimeltjes28 jul. 2019 - 16:06

Witte boorden criminaliteit? Het zijn tenslotte geen uitkeringstrekkers, maar slimme ondernemers, die de regels flexibel uitleggen.

badgast
badgast8 jul. 2019 - 21:31

Wat de makelaars doen is tegen het burgerlijk recht en niet tegen het strafrecht. Waar je vroeger bij dit soort oplichterspraktijken een beroep kon doen op de politie, zegt de politie nu doodleuk dat je maar een civiele zaak moet aanspannen. En dankzij "crimefighters" als Fredje Teeven kan de gemiddelde burger zich dat niet veroorloven - en een @ student al helemaal niet. En dat weet het geboefte.

JanB2
JanB29 jul. 2019 - 0:04

Omdat de VVD al jaren het departement van justitie (waar het OM onder valt) uitbaat voor gewin van de eigen achterban.