Joop

Journalist SBS6 rijdt met nepbom binnen bij Paleis Noordeinde

  •  
15-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stegeman_300.png
Politiek geschokt: binnendringen bij koningin blijkt kinderlijk eenvoudig
Het blijkt kinderlijk eenvoudig te zijn binnen te dringen bij paleis Noordeinde in Den Haag, de werklokatie van koningin Beatrix, en een auto vol met explosieven te parkeren. Dit toonde undercoverjournalist Alberto Stegeman vanavond aan in zijn SBS6-programma Undercover in Nederland.
Enkele dagen geleden lekte al uit dat het Stegeman was die onlangs met een busje het terrein van Noordeinde opreed. Mark Rutte (VVD), Femke Halsema (GroenLinks) en Alexander Pechtold (D66) reageren geschokt in de uitzending en eisen extra maatregelen.
Lees meer bij het AD  en bekijk hier de uitzending.
hek-noordeinde
Foto: Jackie Kever (Flickr/CC)

Meer over:

nieuws, media,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Jolly_Roger
Jolly_Roger15 nov. 2009 - 22:41

Gaap! Wat een non-nieuws. Maarrrr, wat een kijkcijferhit! Daar veert men in medialand van op. "Joepie, handjes de lucht in, trek de flessen maar open!" Men is namelijk zo zogenaamd oprecht begaan met de veiligheid van de Koningin. Die truukjes van de meneer die de naam van een worst draagt zijn zo simpel, maar ja, iemand moet het doen, "in het belang van het Vaderland". :S What's next? Het Binnenhof opfietsen met een krantentas vol nep-Semtex? Met een radiografisch bestuurbaar autootje met nep-Dynamiet onder de auto van de burgemeester van Amsterdam door rijden? WAT EEN FLAUWEKUL!

Happysimbo
Happysimbo15 nov. 2009 - 22:41

Ik weet het niet hoor, hier kunnen wij ons allemaal wel druk om lopen maken en bepalen dat wij ze beter moeten beveiligen e.d. Maar kan het niet gewoon de verantwoordelijkheid zijn van het koningshuis zelf dat ze zorgen dat ze goed beveiligd zijn? misschien willen ze wel helemaal niet in een super-beveiligde bunker wonen.

HanzChristian
HanzChristian15 nov. 2009 - 22:41

De tv-medewerker uit de SBS-klasse mag zijn journalistieke bijdrage van mij in zijn eigen programma als klokkenluiderij presenteren. Het heeft niet de zelfde relevatie als de Schipholkwestie. In feite heeft hij aangetoond dat het voor kan komen dat je met onschuldige namaakexplosieven Het terrein van Noordeinde op kan komen, meer niet. Moeten we nu tv gaan kijken?

krabmanelli
krabmanelli15 nov. 2009 - 22:41

Het is de maandag voorafgaande aan de derde dinsdag in september. Bij nacht en ontij slingert alberto stegeman zich over het hek van paleis noordeinde. Zijn doel; de koninklijke stallen, de gouden koets. De marechaussee kijkt naar sbs6 dus van enige bewaking is geen sprake! Ongehinderd bereikt stegeman het opzichtig vergulde vervoermiddel van onze trix. Tot zijn grote tevredenheid blijkt de contactsleutel van de gejatte legertruck ook op het bagagecompartiment van de koets te passen. Alberto plaats geluid en video apparatuur en ook nog wat nep dynamiet. Als hij de kofferbak wil sluiten bedenkt hij ineens dat het goed voor de kijkcijfers is indien hij het zou wagen om als verstekeling mee te rijden naar de ridderzaal. Stegeman kruipt in de kofferruimte en sluit het luik. Hij valt in een tevreden slaap dromend van de televizierring. Enkele uren later wordt hij gewekt doordat de koets zich in beweging zet. Hij voelt dat de koets diep inzakt als de koningin en maxima instappen en nog dieper in de veren gaat als de kroonprins zich naar binnen hijst. Dan zet de hele handel zich in beweging. Door een kiertje ziet stegeman de mensenmassa vrolijk zwaaien naar de majesteit. Alberto ziet echter op zijn camera in de koets dat de koningin met 1 hand terugzwaait, maar net onder het raam de middelvinger van haar andere hand opsteekt. Ondertussen spreekt alberto in een andere camera voor de tiende keer een tekst in hoe ongelooflijk het is dat hij de beveiliging weer heeft gekraakt. Op day moment komt de koets plots tot stilstand. Het bagageluik schiet open en stegeman valt naar buiten met in de ene hand een camera en in de andere het nepdynamiet. De geplaagde marechaussee en de door stegeman vernederde militairen aarzelen geen seconde. Ze hebben de vernieuwde beveiligingsinstructies goed begrepen en storten zich op de journalist. De geweren van de erewacht mogen dan niet geladen zijn, de bajonetten zijn wel scherp en hiermee wordt het programma undercover in Nederland voor eens en altijd beëindigt.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen15 nov. 2009 - 22:41

Nou en!, dit kan die stegeman bij mij thuis ook doen. Zijn de van Amsbergjes dan echt zoveel belangrijker? "Politiek geschokt", Natuurlijk, wat hadden we anders gedacht. Stel je voor, "de politiek" reageert geschokt op iets wat echt schokkend is zoals de blokkade van Robert Gates op het publiceren van foto's van martelingen. Want ja, de waarheid laten zien kan zomaar amerikaanse troepen in gevaar brengen, en dat mag toch niet gebeuren. Ja ze weten hun prioriteiten weer lekker te stellen in Den Haag!

Martens3
Martens315 nov. 2009 - 22:41

Grote waardering voor Alberto Stegeman. Eerst die Schiphol zaak en nu toont hij opnieuw aan hoe de beveiliging van belangrijke maatschappelijke instituties te wensen over laat. Er zal wel een actie tegen de man op gang komen, maar laten we blij zijn dat er klokkenluiders zijn die dit aan het licht brengen en geen kwaadwillenden. Hopelijk leidt het tot de gewenste veranderingen. We betalen met ons allen de prijs om ons veilig te kunnen voelen in dit land, hetzij persoonlijk, hetzij voor de dingen die we belangrijk vinden en het zou dan ook mooi zijn als dat het gewenste resultaat heeft.

1 Reactie
BanSanten
BanSanten15 nov. 2009 - 22:41

Precies, we willen ons veilig voelen. Maar dat is iets heel anders dan veilig zijn. Als ik me ergens nooit zorgen over heb gemaakt, dan is het wel de beveiling van het koningshuis. Moet ik dat nu ook op de angstlijst zetten? Met een kleurencode die aangeeft dat deze week voor Willem-Alexander "oranje" is? En op straat goed opletten of er geen verdachte pakjes liggen? In de trein alle rugzakjes in de gaten houden? Niet vergeten vaak de handen te wassen, trouwens.... Veiligheid is niet wat tv-makers als die Stegeman zoeken, alleen paniekzaaien om de kijkcijfers te verhogen. En aan wie doet dat ons ook alweer denken?

pietjeprec
pietjeprec15 nov. 2009 - 22:41

dat krijg je met laag-opgeleidde en slechtbetaalde dienders, die geven er de brui aan, zijn ongemotiveerd en dan krijg je dit soort, ja, toch drama's... want dat is het in feite wel. een blamage én een drama.

1 Reactie
HugoSpanje
HugoSpanje15 nov. 2009 - 22:41

Het zou niet eerlijk zijn een, zoals u zegt laag opgeleide, marechaussee verantwoordelijk te stellen voor lekken in de beveiliging van het K.H. De hoogopgeleide en goedbetaalde leidinggevenden dragen daarvoor de verantwoordelijkheid, wat je ook wel mag verwachten gezien het verschil in salaris. Hoogopgeleid zegt overigens helemaal niets over de capabiliteit van een leidinggevende. Poortwachter is nu eenmaal niet de meest enerverende baan. Het saaie werk en de routine veroorzaakt onvermijdelijk verslapping van de aandacht. Leidinggevenden dienen daar oog voor te hebben en daar hun maatregelen op te nemen. In dit geval zijn zij hopeloos tekort geschoten en treft de blamage dus hen.

mattiman
mattiman15 nov. 2009 - 22:41

Wat is nou het nieuws? Waar halen mensen toch het idee vandaan dat al die beveiliging voor 100% te garanderen is. Jolly: "What's next? Het Binnenhof opfietsen met een krantentas vol nep-Semtex? Met een radiografisch bestuurbaar autootje met nep-Dynamiet onder de auto van de burgemeester van Amsterdam door rijden?" Precies, ik had het niet beter kunnen verwoorden. Nogal naief van mensen om te denken dat alles dicht te spijkeren is. Ik hoop zelfs dat dat nooit gaat gebeuren, want de wereld waar je dan in terecht komt is geen prettige, vrije wereld.

1 Reactie
McDude
McDude15 nov. 2009 - 22:41

Wat is er mis om aan te tonen dat alle miljoenen belasting geld voor de beveiliging van het koningshuis weggegooit geld is. Nu is de beveiliging van dusdanig niveau dat er net zo goed een stenen kabouter aan de poort kan staan. Eeen beveiliging kan wel 99,9% zijn. Waarbij iedereen wel eens een gelukstreffer heeft. Echter het feit dat een persoon zomaar door de voordeur naar binnen kan is een kwaleijke zaak. En toont aan dat de persoon verantwoordelijk voor de beveiliging niet geschikt is voor zijn taak!

cornalt130
cornalt13015 nov. 2009 - 22:41

Merkwaardig dat de kritiek zich meer richt op het programma dan op de beveiliging van het koningshuis. We schijnen in Nederland het koningshuis nogal belangrijk te vinden, we investeren namelijk redelijk wat geld in deze familie. Wanneer een journalist dan op heldere en eenvoudige wijze aantoont dat ook op niet-publiek terrein de veiligheid van de koningin eenvoudig is te bedreigen, dan wordt hij daar op aangekeken. Steken we dus te veel geld in het koningshuis of vinden we onderzoeksprogramma's alleen maar verantwoord wanneer ze Zembla of Nova genoemd worden?

1 Reactie
Jolly_Roger
Jolly_Roger15 nov. 2009 - 22:41

Het gaat om de kijkcijfers. Anders hadden ze dat filmpje wel aan de RVD gegeven. De opzet is toch duidelijk? Tenzij je veronderstelt dat er alleen wat aan die veiligheid gedaan zou worden als deze film publiekelijk wordt vertoond. Maar dat kan je altijd nog doen als het bewandelen van een andere weg niet op zou leveren wat je wil bereiken met deze "meestertruuk".