Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

'Journalist moet bron kunnen beschermen'

  •  
23-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
telegraaf300_01.jpg
Kamerleden pleiten voor wettelijk verschoningsrecht ... 'Persvrijheid in het geding als bron journalist niet kan vertrouwen'
Bronbescherming is in Nederland niet goed geregeld. Dat zegt de hoogste Europese rechter. Kamerleden van de PvdA, SP en D66 willen daarom bekijken of er een wettelijk verschoningsrecht voor journalisten moet komen. De Kamerleden gaan ermee aan de slag nadat donderdag de Staat door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg op de vingers is getikt, voor het afluisteren en gijzelen van twee journalisten van De Telegraaf.
De rechters in Straatsburg oordeelden dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) het recht op privacy en vrijheid van meningsuiting van de twee journalisten heeft geschonden. Bovendien voorziet de Nederlandse wetgeving niet in de bescherming van journalisten en hun bronnen, aldus het Hof. Het is inmiddels de derde keer dat Nederland daarover door het Hof op wordt aangesproken.
Telegraaf-verslaggevers Joost de Haas en Bart Mos onthulden in 2006 dat in de Amsterdamse onderwereld een AIVD-dossier circuleerde over de crimineel Mink K. Om erachter te komen wie gelekt had, besloot de AIVD hen af te luisteren. Toen de twee niet wilden getuigen, werden ze enkele dagen gevangen gezet.
Volgens het Hof is het voor de persvrijheid van belang dat bronnen erop kunnen rekenen niet door journalisten verraden te worden.

Meer over:

nieuws, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos23 nov. 2012 - 13:04

Soms is dat best lekker, van die vette wraakjournalistiek.

lancelot2
lancelot223 nov. 2012 - 13:04

Staat Nederlandse overheid mooi voor lul. ;-) Democratie alhierr?? WAAR dan!!

Coropa
Coropa23 nov. 2012 - 13:04

Klopt dat wel van De Telegraaf? Ik kan me namelijk herinneren, dat ze ten tijde van de BVD, de voorloper van de AIVD, dat deze krant een warm vorstander was van afluisterpraktijken. Vooral als mensen werden afgeluisterd van linkse signatuur. Lovende kritieken stonden er toen in deze krant. Maar als het jezelf betreft, dan wordt alles anders en worden meningen natuurlijk herzien. Nu ik zal het maar rangschikken, zoals ze in de politiek zo mooi zeggen, onder de noemer voortschrijdend inzicht.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa23 nov. 2012 - 13:04

Een vraag kookt al jaren in mijn kop. Waarom wordt altijd het woord ''arresteren'' vervangen door het woord ''gezelen'' als het om een journalist van de Telegraaf gaat??! Als journalisten van de Telegraaf worden gearresteerd door de politie bijvoorbeeld als zij geen ''Criminele'' bron willen benoemen, noemd de Telegraaf ze de volgende dag in de voorpagina ''ze zijn gegezeld"", waarom niet ''gearresteerd?? Weet het iemand? dank u wel.

FritsGuevara
FritsGuevara23 nov. 2012 - 13:04

Een AIVD dossier dat circuleert, wijst erop dat er een rotte appel binnen de AIVD zit. Ik kan me wel voorstellen dat de AIVD er veel aan gelegen moet zijn geweest om die op te sporen. Wat ik vreemd vind: waarom moet een Europees hof hier een uitspraak over doen, is dit in ons eigen land niet geregeld?

rbakels
rbakels23 nov. 2012 - 13:04

Persvrijheid is pure nostaligie. Dit grondrecht is ooi bedacht omdat een democratie niet kan functioneren zonder vrije berichtgeving. Internet maakt kranten echter grotendeels overbodig. Het mes snijdt aan 2 kanten: 1) kranten vechten voor hun leven, en zonder bron kunnen ze vrijer fantaseren 2) de mensen kunnen ook op een andere manier aan hun informatie komen, bijv. via JOOP.NL!

1 Reactie
RMHeijmans
RMHeijmans23 nov. 2012 - 13:04

ja want joop.nl is een hele betrouwbare bron net als FOX News

nico1943
nico194323 nov. 2012 - 13:04

Heeft de Teletoeter ooit wel eens excuus gemaakt voor de leugens, en verdachtmakingen die zij hebben verspreid? Of de ophitsing tegen zaken die haar onwelgevallig zijn?

2 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin199323 nov. 2012 - 13:04

Juistem! Ik had een post ingedient met deze strekking, alleen veel en veel harder. Misschien is Joop wat teruggeschrokken. Ik beschuldigde daarin Sjuul P. en zijn handlangers van van alles en nog wat, inclusief karaktermoord. Nou zie ik P. in staat om ook daar stennis over te maken; rechts = laf en kan niet incasseren.

lembeck
lembeck23 nov. 2012 - 13:04

Precies... zoekt u maar via Google naar "De chocoladeletters van De Telegraaf"... Geen verheffend beeld over die krant, maar dat wist ik al wat langer. Deze krant heeft een vriend van mij beschuldigd van een misdaad. Het was dus iemand anders met dezelfde initialen. Het moet nu nog rechtgezet worden en de vriend woont inmiddels in een andere gemeente elders in het land. Hij moest wel...