'Journalist moet bron kunnen beschermen'
• 23-11-2012
• leestijd 1 minuten
Kamerleden pleiten voor wettelijk verschoningsrecht ... 'Persvrijheid in het geding als bron journalist niet kan vertrouwen'
Bronbescherming is in Nederland niet goed geregeld. Dat zegt de hoogste Europese rechter. Kamerleden van de PvdA, SP en D66 willen daarom bekijken of er een wettelijk verschoningsrecht voor journalisten moet komen. De Kamerleden gaan ermee aan de slag nadat donderdag de Staat door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg op de vingers is getikt, voor het afluisteren en gijzelen van twee journalisten van De Telegraaf.
De rechters in Straatsburg oordeelden dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) het recht op privacy en vrijheid van meningsuiting van de twee journalisten heeft geschonden. Bovendien voorziet de Nederlandse wetgeving niet in de bescherming van journalisten en hun bronnen, aldus het Hof. Het is inmiddels de derde keer dat Nederland daarover door het Hof op wordt aangesproken.
Telegraaf-verslaggevers Joost de Haas en Bart Mos onthulden in 2006 dat in de Amsterdamse onderwereld een AIVD-dossier circuleerde over de crimineel Mink K. Om erachter te komen wie gelekt had, besloot de AIVD hen af te luisteren. Toen de twee niet wilden getuigen, werden ze enkele dagen gevangen gezet.
Volgens het Hof is het voor de persvrijheid van belang dat bronnen erop kunnen rekenen niet door journalisten verraden te worden.