Joop

Journalist Khashoggi nam eigen moord vermoedelijk op met smartwatch

  •  
13-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
26087328517_3ca468b832_k
De vermoedelijk vermoorde Washington Post-journalist Jamal Khashoggi heeft zijn noodlottige einde vermoedelijk opgenomen met zijn eigen smartwatch. Dat schrijft de Turkse krant Sabah. Eerder was al bekend dat er audio-opnames bestaan die ook volgens de Amerikanen overtuigend bewijs leveren dat de in de VS wonende Khashoggi is vermoord. Nu blijkt waar die opnamen vandaan komen.
De kritische Khashoggi ging ruim een week geleden het Saoedische consulaat in Istanbul binnen om documenten voor zijn aanstaande huwelijk te regelen. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen. Volgens Turkije is de hij vermoord in opdracht van de Saoedische kroonprins Mohammad Bin Salman, over wie Khashoggi geregeld kritisch schreef. Op de audiopnamen afkomstig van Khashoggi’s smartwatch, is te horen hoe hij wordt verhoord en hoe hij het uitschreeuwd. Khashoggi had de opnamefunctie op zijn telefoon aangezet, vlak voor hij het consulaat betrad.
De audio ging via het horloge rechtstreeks naar de smartphone van Khashoggi’s verloofde, die buiten het consulaat op hem wachtte. Volgens Sabah hebben de Saoediërs het horloge na het verhoor afgenomen en hebben ze geprobeerd bestanden te wissen. Van de fragmenten was toen echter al een back-up gemaakt in de cloud.
Het regime in Saoedi-Arabië ontkent nog altijd iets met de vermissing van Khashoggi te maken te hebben. Diverse politici, journalisten en bedrijven wereldwijd hebben relaties met de Saoediërs opgeschort en eisen duidelijkheid van het regime.
Bronnen: Sabah, NOS / cc-foto: POMED
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

JohnVKR
JohnVKR13 okt. 2018 - 16:59

De Turkse autoriteiten lijjken alle opnamen te hebben. Goede audio en wat minder goede video. Daarvoor hebben ze mogelijk opnameappateur gebruikt waarmee ze niet alleen de Saoedische maar ook andere ambassades afluisteren. Alleen, dat dreigt door de waarschijnlijke moord op Kashoggi opeens bekend te worden. Mede daarom werd alle info tot op heden gelekt naar de media in plaats van dat de autoriteiten met officiele verklaringen kwamen. Het smartwatch en smartphone-verhaal leek een mooi verzinsel om het potentiele afluisterschandaal te verbergen. Waarom verzinsel? Als de opnamen daadwerkelijk op zijn smartphone - die zijn vrouw had om de autoriteiten eventueel mee te kunnen waarschuwen - zouden zijn binnengekomen, zou zijn vrouw mogelijk nooit tot bijna middernacht biij de ambassade op hem hebben gewacht. Bovendien had zijn vrouw dan veel meer geweten dan dat ze achteraf verklaarde. Daar komt bij dat kenners denken dat de afstand tussen de smartwatch en de smartphone veel te groot was om de opnamen op de smartphone te kunnen laten binnenkomen. Mogelijk is het snartwatch verhaal dus een verzinsel om te testen hoe geloofwaardig dat in de media wordt gevonden. Op basis daarvan wordt de smartwatch wel of geen onderdeel van de officiele verklaring van de Turkse autoriteiten.

2 Reacties
W-74
W-7413 okt. 2018 - 18:08

Goed verhaal. Daarbij komt dat een smartwatch verbinding maakt via bluetooth. Dat bereik is maar enkele meters.

HM van der Meulen
HM van der Meulen14 okt. 2018 - 11:15

Inderdaad een broodje aap verhaal. Aan de andere kant moet je je toch wel afvragen waarom de Turken de moeite doen om verborgen te houden dat dat consulaat wordt afgeluisterd. Die Arabieren zouden toch wel heel erg naïef zijn als ze dachten dat dat niet zo was. Het is zoiets als sex: iedereen weet hoe het zit, maar je mag het alleen niet hardop zeggen en wie dat wel doet maakt zich schuldig aan pornografie, -foei!

west012
west01213 okt. 2018 - 16:38

En Rutte zwijgt: handel hè en daar komt bij dat ons koningshuis dikke vriendschapsbanden heeft met het koningshuis in Saoedi Arabië.

2 Reacties
W-74
W-7413 okt. 2018 - 18:09

We handelen nauwelijks met SA.

Thuiszitter
Thuiszitter13 okt. 2018 - 20:10

W-74 6 miljard per jaar is nauwelijks handelen ? https://nos.nl/artikel/650811-wat-verdient-nl-aan-saudi-arabie.html