Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Journalist Khashoggi nam eigen moord vermoedelijk op met smartwatch

  •  
13-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
26087328517_3ca468b832_k
De vermoedelijk vermoorde Washington Post-journalist Jamal Khashoggi heeft zijn noodlottige einde vermoedelijk opgenomen met zijn eigen smartwatch. Dat schrijft de Turkse krant Sabah. Eerder was al bekend dat er audio-opnames bestaan die ook volgens de Amerikanen overtuigend bewijs leveren dat de in de VS wonende Khashoggi is vermoord. Nu blijkt waar die opnamen vandaan komen.
De kritische Khashoggi ging ruim een week geleden het Saoedische consulaat in Istanbul binnen om documenten voor zijn aanstaande huwelijk te regelen. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen. Volgens Turkije is de hij vermoord in opdracht van de Saoedische kroonprins Mohammad Bin Salman, over wie Khashoggi geregeld kritisch schreef. Op de audiopnamen afkomstig van Khashoggi’s smartwatch, is te horen hoe hij wordt verhoord en hoe hij het uitschreeuwd. Khashoggi had de opnamefunctie op zijn telefoon aangezet, vlak voor hij het consulaat betrad.
De audio ging via het horloge rechtstreeks naar de smartphone van Khashoggi’s verloofde, die buiten het consulaat op hem wachtte. Volgens Sabah hebben de Saoediërs het horloge na het verhoor afgenomen en hebben ze geprobeerd bestanden te wissen. Van de fragmenten was toen echter al een back-up gemaakt in de cloud.
Het regime in Saoedi-Arabië ontkent nog altijd iets met de vermissing van Khashoggi te maken te hebben. Diverse politici, journalisten en bedrijven wereldwijd hebben relaties met de Saoediërs opgeschort en eisen duidelijkheid van het regime.
Bronnen: Sabah, NOS / cc-foto: POMED
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.