Joop

Journalist doodgeschoten door Israëlische scherpschutters

  •  
07-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
MIDEAST ISRAEL PALESTINIANS FILMMAKE AND CAMERAMAN FUNERAL

© 2018-04-07 13:28:58 epa06652658 Palestinians mourners carry the body of Filmaker and Cameraman Yasser Mourtaja, 30, during his funeral in Gaza City, 07 April 2018. Yasser Mourtaja died from h

Het Israëlische leger schiet met scherp op Palestijnse journalisten die duidelijk als zodanig herkenbaar zijn. Zes journalisten werden neergeschoten tijdens het doen van hun werk. Allen droegen ze veiligheidsvesten waar met koeienletters ‘PRESS’ op stond. Yasser Murtaja, een fotojournalist van 31, overleed aan zijn verwondingen nadat hij door een kogel in zijn buik werd getroffen. Het Israëlische leger houdt vol dat de beschietingen zorgvuldig en doelmatig zijn, maar kon niet direct uitleggen hoe het kon dat zes journalisten zijn neergeschoten.
Sinds het begin van de protesten bij het grenshek in de Gaza-strook zijn er al 31 Palestijnse slachtoffers gevallen, onder wie kinderen. Duizenden anderen raakte gewond. Aan Israëlische zijde is voor zover bekend niemand gewond geraakt. Hoewel Israël spreekt van gecoördineerde rellen georganiseerd door Hamas, zijn de protesten grotendeels vreedzaam van aard. Enkele jongens vooraan gooiden met stenen en molotov cocktails, of probeerden het hek te beschadigen, maar het leeuwendeel van de demonstranten bestaat uit mannen, vrouwen en kinderen die met hun aanwezigheid aandacht proberen te vragen voor de situatie in Gaza.

Meer over:

gaza, protest, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (106)

punt2
punt211 apr. 2018 - 7:51

@Lopez en Sachs, het even geduurd maar toch geven jullie beiden nu toe dat Hamas een schrikbewind voert in Gaza, dat Hamas verantwoordelijk is voor de vele moorden en executies en zelfmoorden. dat Hamas schuldig is aan het verduisteren van EU gelden die voor wederopbouw zijn bedoelt en bouwmaterialen niet voor opbouw maar voor tunnels gebruikt. Sinds 1999 zijn er ongeveer 8000 achtduizend raketten neergekomen in Sredot, afgevuurd vanuit Gaza. De raketten worden afgevuurd in de directe nabijheid van gebouwen waar veel onschuldige Palestijnen wonen of verblijven, kinderdagverblijven, ziekenhuizen en noem maar op. Zodat bij vergelding door Israël( waarvan hamas weet dat deze komt) veel onschuldige Palestijnen omkomen. Hamas gebruikt de Mars om over de grens te komen, Hamas weet dat er naast de terroristen van Hamas (die de mensen misschien wel dwingen?) ook onschuldigen omkomen, omdat Hamas weet hoe de reactie van Israël zal zijn. De positie van Israël is hierin nagenoeg onmogelijk, doen ze niets komen de terroristen van Hamas Israël binnen, doen ze wel iets is de propaganda machine van Hamas winnaar, maar door de vele acties aan de grens zijn er ook plekken die minder beveiligd worden (makkelijk te zien met een drone) waar Hamas probeert de grens over te komen (explosieven gevonden en de terroristen zijn gepakt) Dus komen er meer Palestijnen om door acties van het IDF ? Ja, zeker. Is voor een groot deel hiervan Hamas als schuldige en bewust uitlokkende partij aan te wijzen? Ja . Elke actie geeft een reactie, en Hamas is een meester om daar misbruik van te maken.

Sachs
Sachs10 apr. 2018 - 17:25

@ Rob Roy [Nee, die 1 jan 2018 is bewust gekozen, want in alle jaren dat Hamas aan de macht is in Gaza is het aantal doden door Hamas veel hoger dan de 58 in 2018 door het IDF.] 'Bewust gekozen'? Nou nee. Zeg maar welk jaar u prefereert. Is 2014 een optie? Toen werden door Israël in 51 dagen ruim 2200 Palestijnen in Gaza gedood en 11.000 verwond. Laten we afspreken dat als u één jaar kunt vinden waarin Hamas meer Palestijnen doodde dan het Israëlische leger, u daarvan de links post. [Hamas voort een schrikbewind in Gaza, met veel zelfmoorden, moorden en openbare executies tot gevolg.] Zo, dan moet het simpel zijn om daar de statistieken bij te leveren. Toch?

Lopez
Lopez10 apr. 2018 - 15:41

@Rob Roy [Nee, die 1 jan 2018 is bewust gekozen, want…] Die 1 januari is gekozen omdat dit cijfer (1 januari tot heden) nogal groot in het nieuws was, met een heel concreet aantal doden erbij. Als u een andere maatstaf prefereert, be my guest. [Dit blijven ontkennen maakt elk commentaar eigenlijk ongeloofwaardig.] U draait de boel om. Ik ontken helemaal niets, ik vroeg u om uw uitgesproken stelling te onderbouwen. Ik lees de rapporten over mensenrechtenschendingen door Hamas en de PA even goed als die over schendingen door Israël. Vandaar dat ik de wenkbrauwen fronste bij het lezen van uw boude bewering.

Lopez
Lopez10 apr. 2018 - 7:37

Nieuws van vanochtend: ‘Israëlische scherpschutter schiet ongewapende Palestijn neer, collega’s juichen’ https://rightsforum.org/nieuws/israelische-scherpschutter-schiet-ongewapende-palestijn-neer-collegas-juichen/

1 Reactie
L.Brusselman
L.Brusselman10 apr. 2018 - 9:17

Fraaie illustratie van de degeneratie binnen de gelederen van het IDF.

punt2
punt210 apr. 2018 - 6:26

@Sachs en @Lopez, ik zal jullie beiden even quoten : "Bijvoorbeeld tussen 1 januari en vandaag? De Israëlische teller staat op 53." en "Er zijn in 2018 tot heden 53 Palestijnen Palestijnse burgers door Israël gedood. Kunt u bij benadering aangeven hoeveel Hamas er gedood zou hebben?" Toevallig dat jullie beiden vanaf 1 jan 2018 de teller willen laten starten. Dit terwijl Hamas al vele lange jaren de bevolking van Gaza onderdrukt en terroriseert. Nee, die 1 jan 2018 is bewust gekozen, want in alle jaren dat Hamas aan de macht is in Gaza is het aantal doden door Hamas veel hoger dan de 58 in 2018 door het IDF. Hamas voort een schrikbewind in Gaza, met veel zelfmoorden, moorden en openbare executies tot gevolg. Dit blijven ontkennen maakt elk commentaar eigenlijk ongeloofwaardig. Vanaf jan 2018 tot en met nu zijn er gemiddeld 6 tot 7 moorden gepleegd door Hamas, het aantal zelfmoorden door de onderdrukking door Hamas wordt geschat op ongeveer 11 tot 18 per maand, de executies zijn er ongeveer 6 in totaal dit jaar .....

Karlofça
Karlofça10 apr. 2018 - 5:53

@Tina -Hosa Karlofça, knap dat je weet dat het 5000 vrachtwagens waren, stond het in de krant? - Ik stond er gewoon bij te kijken. Natuurlijk geen 5.000 vrachtwagens, het was 80.000 ton. Dat komt ongeveer overeen. Er werd overigens wel meer ingestort. Ik vraag me af waarom die gazanen tunnels bouwen. Het materiaal zouden ze beter kunnen besteden aan de opbouw van hun land. Maar zoals ik al eerder aangaf is geen leider daarin geinteresseerd. Door de "Verelendung" en de gulle donaties kunnen zij hun zakken blijven vullen. Het is niet eens cynisch te suggerene dat elke dode de Hamasleiding uitstekend uitkomt. Ben daarom ook zeer geinteresseerd in welke andere organisties in Gaza, en dan vooral de linkse de mars naar de grens hebbengeorganiseerd. Het is toch alleen Hamas dat goed garen spint bij de doden en gewonden?

Thuiszitter
Thuiszitter9 apr. 2018 - 16:33

Was het maar een vreedzaam protest en dat moet nog duren tot 15 mei de dag dat de staat Israël 70 jaar bestaat en al die tijd niet wordt erkend als staat door Hamas en de zijnen . Men verwacht zelfs dat er een poging wordt gedaan met een massa de grens over te steken. Als dat gaat gebeuren zou een dramatisch gevolg hebben. Ik zie de Hamasbeweging als een terroristische , die reeds hun modus operandi al heel lang geleden heeft blootgegeven . De Hamas regeert in de Gaza , zorgt er wel voor dat 100.000 autobanden de fik ingaan, die zorgt er wel voor dat er terroristen in de mars meelopen en het hek weten te benaderen of nog erger de gewillige jonge jongens op te hitsen dit te doen. De journalist is een zeer trieste gebeurtenis sowieso elke dode die hier bij valt. Zoals Roy hier beneden aanhaalt geeft Israël aan dat de journalist bekend stond als er een die met een drone over de IMF gaat . Dat moet je daar niet doen . Mag hopen dat de mars verder “ rustig “ verloopt, het aantal deelnemers is al sterk afgenomen en dat men zich niet laat op fucken door de Hamas met z’n allen een poging te wagen de grens over te steken.

2 Reacties
Lopez
Lopez10 apr. 2018 - 2:07

@Thuiszitter [Was het maar een vreedzaam protest en dat moet nog duren tot 15 mei de dag dat de staat Israël 70 jaar bestaat en al die tijd niet wordt erkend als staat door Hamas en de zijnen .] De tranen schieten me in de ogen. Heeft Israël Palestina al erkend? Nee, hè? Overigens: 15 mei is Nakba-dag, niet Onafhankelijkheidsdag. [Men verwacht zelfs dat er een poging wordt gedaan met een massa de grens over te steken.] Goh, hoe is het mogelijk, hè? Zou dat misschien komen doordat zij denken dat dit de enige manier is waarop zij nog bij de huizen en het land komen dat destijds van hen is geroofd? [Ik zie de Hamasbeweging als een terroristische … de gewillige jonge jongens op te hitsen dit te doen.] Blijf uzelf dit vooral voorhouden, als u daardoor beter slaapt. Luister vooral niet naar de organisatoren van de demonstraties en realiseer u vooral niet dat de Palestijnen helemaal geen Hamas nodig hebben om hun rechten op te eisen. Kop diep in het zand of het kussen. [Zoals Roy hier beneden aanhaalt geeft Israël aan dat de journalist bekend stond als er een die met een drone over de IMF gaat . Dat moet je daar niet doen .] Zo is dat. Fotografen met drones worden afgeschoten door het meest morele leger ter wereld. Fotografen zonder drones in het geval van Yasser Murtaja ook. En het is de schuld van Hamas.

Lopez
Lopez10 apr. 2018 - 16:42

@Tina Hosa [Ik kan hun vertellen dat ze op deze manier niet de bezittingen verkrijgen die hun overgrootvaders in de oorlog tegen de joden hebben verloren.] Oorlog tegen de joden? Voerden die mensen oorlog? Kom nou. Ze zijn botweg verdreven. En als dit niet de manier is om hun bezittingen terug te krijgen, wat is die manier dan wel? Misschien wilt u dat hen na 70 jaar wachten vertellen, want zelf geloven ze dat dit nog de enige manier is. Zie de interviews met de organisatoren. [En dan nog, je moet een geitenstal delen met 100 achterkleinkinderen, waar gaat het allemaal over?] Moet u dat werkelijk worden uitgelegd? Dit gaat erover dat ze na 70 jaar geen zin meer hebben een geitenstal te delen en afhankelijk te moeten zijn van hulp van de UNRWA. Dit gaat erover dat ze eindelijk hun eigendommen terug willen en een normaal leven willen kunnen leiden. Wat begrijpt u daar niet aan?

HM van der Meulen
HM van der Meulen9 apr. 2018 - 15:54

Tina Hosa en Rob Roy worden bedankt voor de hasbara: het is zoals altijd een bron van inspiratie voor de gefundeerde kritiek op Israël die zo broodnodig is. Zonder hen zou het aantal reacties ongetwijfeld een stuk minder zijn.

4 Reacties
punt2
punt210 apr. 2018 - 5:52

@HMvan der Meulen, Wat zit u nu precies dwars ? Dat ik niet blindelings de heersende opinie volg? Dat ik het nieuws lees, maar niet alleen het nieuws in Nederland? Dat ik regelmatig in Israël kom en daar ook familie heb wonen? Dat ik wel durf te zeggen dat Hamas een terroristische organisatie is die diverse pogingen heeft ondernomen om aanslagen te plegen in Israël , dat Hamas met geld van de EU tunnels heeft gebouwd ( de bouwmaterialen waren voor wederopbouw) ..... Dat Hamas betrapt is bij het infiltreren in Israël tijdens de rellen aan de grens ( explosieven gevonden en drie Hamas leden die door het hek waren geglipt) U noemt het Hasbara want dan hoeft u de realiteit niet onder ogen te zien ..... dat mag.

Klaas Punt
Klaas Punt10 apr. 2018 - 9:40

Ik lees het commentaar van Roy en ik geloof dat de man? nooit het bekende boek van Orwell, 1984 gelezen heeft waarin duidelijk beschreven wordt hoe in een totalitaire staat de waarheid aangepast wordt aan de wensen van de machthebber, in dit geval dus Nedanyahoe. Doordat de brave Roy niet anders weet dan de aangepaste geschiedenis, er is ongetwijfeld ergens een Ministry of Truth in Tel Aviv, valt die persoon weinig kwalijk te nemen. Dat hij hier moordpartijen goed praat, ik neem aan dat de borst geen landgenoot is.....

Klaas Punt
Klaas Punt10 apr. 2018 - 13:35

HM - jouw voorspellende woorden zijn uitgekomen. En Tina, complimenten voor het verdedigen wat niet te verdedigen is. Ik zou mij schamen als mijn landgenoten, degenen waarvoor ik mijn dienstplicht heb vervult, zich schuldig zouden maken aan verdedigen van dit gedrag van die gluipschutters. Onverdedigbaar.

punt2
punt211 apr. 2018 - 9:41

@klaas Punt, je hebt volkomen gelijk dat dit gedrag niet te tolereren is. maar wat Unifil in Libanon heeft gedaan was niet voor die militair, dat was voor de bewoners van Zuid Libanon Mijn woonplaats was slechts enkele kilometers van Libanon en de raketten uit het kruisvaarders-fort sloegen om ons heen in. Ik heb meegemaakt dat er hanggliders zijn gebruikt om de vallei in te komen. Ik heb de raketten in zien slaan op het marktplein in Quiriat Shmona en naast het Hospitaal. Ik heb de bomaanslagen bij Metula gehoord en de gevolgen gezien. De bescherming kwam van het IDF niet van Unifil.

Sachs
Sachs9 apr. 2018 - 15:54

@ Rob Roy [Er zijn meer Palestijnen omgekomen de afgelopen jaren door het geweld en de onderdrukking van Hamas dan door de IDF.] U verwijt anderen 'ongefundeerde onzin', maar opmerkingen zoals deze maken u zelf koploper. Er zijn in 2018 tot heden 53 Palestijnen Palestijnse burgers door Israël gedood. Kunt u bij benadering aangeven hoeveel Hamas er gedood zou hebben?

Sachs
Sachs9 apr. 2018 - 15:47

@ Tina Hosa Uw lijkt slecht geïnformeerd; uw laatste alinea is even onjuist als absurd. Palestijnen hoeven zich niet te laten 'vergiftigen' door propaganda; zij ondervinden de gevolgen van de Israëlische bezetting van hun land al 70 jaar aan den lijve; dat is ruimschoots voldoende. Wat Israël aanmoet met de protesten is duidelijk: erken de rechten van de Palestijnen, waaronder met name hun erkende recht op terugkeer. Ook al zijn het geen Nederlanders of Belgen (uw vergelijking), ze hebben wel dezelfde mensenrechten (mijn vergelijking). hopelijk vindt u dat ook.

Lopez
Lopez9 apr. 2018 - 15:35

@Rob Roy Wat is er ‘compleet ongefundeerde onzin’ aan de woorden van Klaas Punt? En hoeveel Palestijnse doden heeft Hamas precies op z’n geweten? Bijvoorbeeld tussen 1 januari en vandaag? De Israëlische teller staat op 53.

Lopez
Lopez9 apr. 2018 - 15:28

@Rob Roy, Tina Hosa [hoor ik net van familieleden uit Israël, dat de journalist is neergeschoten en gedood omdat hij een drone met camera boven de IDF liet vliegen.] [Er kan best een handgranaat aanhangen. Die drone kan een bom bevatten.] Tsjonge, een fotograaf met een drone! Alarm! Schiet hem dood! Hoe gemankeerd wil je het maken. Het verhaal over de drone is zaterdag direct de wereld in geholpen door minister Lieberman, de vleesgeworden agressie en propaganda, nadat de eerste kritiek op het doodschieten van de Palestijnse journalist naar buiten kwam. Het leger weigert zijn woorden tot op heden te bevestigen. En reken erop dat het dat allang zou hebben gedaan als er ook maar het geringste vermoeden van een drone bestond. En vermoedelijk zou het dan ook trots bekendmaken dat het de meer dan honderd scherpschutters was gelukt de drone uit de lucht te schieten. Want dat is wat er in zulke gevallen gebeurt. Maar volgens Lieberman moet een fotograaf die een drone aanstuurt die weleens foto’s van de Israëlische militairen achter hun zandverschansingen zou kunnen maken direct gedood worden. Dat zulke foto’s de afgelopen tien dagen overal zijn gepubliceerd zonder dat er één fotograaf is doodgeschoten doet niet ter zake. Het zegt alles over de rampzalige, agressieve politiek van Israël. En het geeft de bevolking van Gaza, Libanon, Syrië, Jordanië en Egypte natuurlijk een vrijbrief om op het Israëlische leger te schieten. Want dat heeft permanent een hele zwik drones in de lucht boven al deze plaatsen. Het paradigma van Lieberman gebiedt dat de operators direct worden gedood. Mevrouw Tina Hosa, die zich hier ontpopt als spreekbuis van de Israëlische propaganda (‘Hamas heeft het gedaan!’), meent zelfs dat de drone van de fotograaf een handgranaat of bom had kunnen bevatten. Dat had zelfs Lieberman nog niet bedacht.

7 Reacties
punt2
punt210 apr. 2018 - 6:02

Je spreekt jezelf tegen Lopez, je spreekt over tientallen van dit soort foto’s en daarna dat het verzonnen is.... Wat is het nut voor de fotograaf om te zien waar de militairen precies zitten? Info voor Hamas? Die toevallig op de plek waar minder controle was op dat moment de grens over stak met explosieven? De dood van de journalist wordt ook in Israël als aanleiding gezien om een onderzoek te eisen, en de Israëlische pers ass. Hebben geprotesteerd. Maar geen enkele legerleiding houdt van spionage boven zijn manschappen, en de bedoelingen van de journalist met zijn drone speelden Hamas in de kaart. Een drone is te vervangen, het vervangen van de bestuurder moeilijker. Dat Hamas de protesten gebruikt om Israël binnen te dringen is duidelijk en bewezen, helemaal nu de tunnels waardeloos zijn gebleken met de nieuwe opsporingsmethoden van Israël .

Lopez
Lopez10 apr. 2018 - 7:37

@Rob Roy [Je spreekt jezelf tegen Lopez, je spreekt over tientallen van dit soort foto’s en daarna dat het verzonnen is….] Waar zit de tegenspraak, Rob? Ik stel dat er geen enkele serieuze aanwijzing is dat Yasser Murtaja een drone in de lucht had; anders had het leger de opmerking van Lieberman heus bevestigd, maar dat deed het ook gisteren expliciet niet. Verder stel ik dat we eerder al in de media een groot aantal van hoogte genomen foto’s van de Israëlische ‘stellingen’ hebben gezien, blijkbaar zonder dat de fotografen daarvan zijn gedood en blijkbaar zonder dat iemand daar een probleem mee had. Dus waarom zou Murtaja wél gedood moeten worden, gesteld dat hij een drone in de lucht had gehad?

punt2
punt210 apr. 2018 - 13:15

@Lopez, quote : "Dat zulke foto’s de afgelopen tien dagen overal zijn gepubliceerd zonder dat er één fotograaf is doodgeschoten doet niet ter zake." Quote: "Het verhaal over de drone is zaterdag direct de wereld in geholpen door minister Lieberman, de vleesgeworden agressie en propaganda, " Quote: "En reken erop dat het dat allang zou hebben gedaan als er ook maar het geringste vermoeden van een drone bestond" dus drones zijn er niet,terwijl er al 10 dagen zulke foto's (vanaf de drones) zijn gepubliceerd... goed verhaal , lekker kort ook...

Lopez
Lopez10 apr. 2018 - 15:28

@Rob Roy Waarom zo zieken, Rob? Of begrijpt u het allemaal echt niet? Heeft u aanwijzingen dat Murtaja een drone in de lucht had? Ik niet. Heeft u het interview met de collega van Murtaja gelezen, die bij hem in de buurt was en hem tien minuten voor zijn dood nog sprak? Die had geen drone gezien, en ook geen bedieningspaneel; Murtaja liep te fotograferen met zijn grote telelens, zei hij. De IDF heeft ook al geen aanwijzingen. De enige die dit stelt is Lieberman. Heeft die dan misschien bewijs? Heeft iemand wellicht de drone in beslag genomen of is er een foto van? Nee, nada, noppes, helemaal niets, er is niet de minste aanwijzing dat Murtaja met een drone in de weer was. Kortom: ik geloof er geen bal van. Het tweede punt dat ik maak is: gesteld dat Murtaja wel een drone in de lucht had, waarom moest hij dan dood? Omdat hij de stellingen van de Israëlische militairen weleens in beeld zou kunnen brengen, aldus Lieberman. Maar er zijn tal van foto’s gepubliceerd waarop de stellingen van de militairen en de hele omgeving uitstekend te zien zijn. Gemaakt met, vermoedelijk, drones. Liet Lieberman al die fotografen afschieten? Nee, niet één. Liet hij dan de foto’s van internet verwijderen? Ook al niet. Ook dat onderstreept de gelegenheidsargumentatie van Lieberman. Kunt u dit volgen? Of ziet u opnieuw tegenspraak?

Lopez
Lopez10 apr. 2018 - 16:57

@Tina Hosa Mijn excuses dat ik u ten onrechte als ‘mevrouw’ aansprak. Ik noemde u een spreekbuis van het Israëlische ministerie van Propaganda omdat u onder diverse artikelen exact dezelfde opvattingen ventileerde als de Israëlische regering. Illustratief is dat u hieronder Lieberman napraat: ja, Murtaja had een drone die hij boven de Israëlische militairen liet vliegen. Bestaat daarvoor ook maar de geringste aanwijzing? Nee, maar dat laat u koud. U suggereert zelfs dat Murtaja er een handgranaat of een bom aan had kunnen hangen. Waarom denkt u dat ik wellicht een spreekbuis voor Hamas zou zijn? Draag ik soms het gedachtengoed van Hamas uit? Ik dacht het niet. Mijn uitgangspunt is dat Palestijnen dezelfde rechten toekomen als Israëli’s. Niets meer en niets minder. En na 70 jaar doffe ellende en bijna 51 jaar bezetting is er niets, helemaal niets dat rechtvaardigt dat zij ook nog maar een dag van die rechten worden weerhouden. U vindt blijkbaar dat de Palestijnen het al 70 jaar verkeerd aanpakken en dat hun ellende hun eigen schuld is. Dat is nogal een uitspraak, een typerend staaltje Blaming the Victim. Mensenrechten zijn niet iets dat je moet verdienen, maar iets dat ieder mens gewoon toekomt; niet alleen een Israëli, een Nederlander en een Albanees, maar ook een Palestijn. En uw uitspraak roept natuurlijk de vraag op wat ze volgens u dan zouden moeten doen. Wat moet een Palestijn die al 70 jaar in een vluchtelingenkamp in Gaza zit en nog altijd afhankelijk is van hulp doen om zijn individuele recht op terugkeer naar zijn huis en land, en op compensatie voor zijn gestolen eigendommen, te realiseren?

punt2
punt211 apr. 2018 - 7:30

@Lopez, "His photographs as well as a picture of him with his two-year-old daughter were widely publicized on social media. In the cover photograph on his Facebook page, he has a camera with a large lens strapped on his shoulder and he is holding a drone camera over his head." Algemeen bekend is het feit dat Murtaja werkte met een drone, ook het feit dat sinds 2011 lid was van Izzadin Kassam onderdeel van Hamas. Dus waarom ontkennen? Het is en blijft afkeurenswaardig om gericht op journalisten te schieten. Staat tegenover dat de bedoelingen van Murtaja met zijn drone op zijn minst discutabel zijn geweest (understatement) Natuurlijk kan men alles wat de Palestijnen doen goedpraten, dat doen veel voorstanders van de Israëlisch ook. Ook ik vind de video onacceptabel, maar kan dat wel toegeven. Dat Murtaja niet geheel als onafhankelijke journalist daar zijn werk deed is nu wel duidelijk. .

punt2
punt211 apr. 2018 - 9:55

@Lopez, kan je antwoord geven op de simpele constatering dat er 'slechts" tientallen doden zijn gevallen wanneer er ruim 30.000 demonstranten zijn. Wanneer de IDF daadwerkelijk alles en iedereen zomaar onder vuur nemen zouden er veel meer slachtoffers te betreuren zijn. Waarom komt het beeld wat je schetst over de IDF dan niet overeen met het relatief lage aantal slachtoffers. 30.000 demonstranten die naar de grens optrekken staat niet in vergelijking met het aantal doden. kan je dat uitleggen?

Inspector Gadget
Inspector Gadget9 apr. 2018 - 15:02

"30.000 Palestijnen bestormen de muur die aan de Israëlische kant rondom Gaza is gebouwd en door Israel wordt bewaakt." U bent blijkbaar niet heel erg bekend met de geografie. Het was de Palestijnse kant en zelfs achter de hekken is van de Palestijnen.

Klaas Punt
Klaas Punt9 apr. 2018 - 14:32

Roy, er zou een straf moeten staan op de ontkenning van de feiten. De Palestijnen zijn gewapenderhand uit grote delen van Israel verdreven. Zij belandden in kampen over de gehele omgeving waaronder Gaza, wat voor de bezetting een bloeiende handelsplaats was. Nu een kamp onder beheer van een meedogenloze heerser. En hoe weet jij dat ik nooit in deze regio geweest ben? Daar ben ik best wel nieuwsgierig naar. Uiteraard zou ik vandaag de dag geen voet aan wal zetten. Ik baal ervan dat de Giro in West-Jeruzalem start, zal wel voor het geld zijn....

punt2
punt29 apr. 2018 - 13:26

@Klaas Punt, complete ongefundeerde onzin! typerend voor iemand die nog nooit in de regio is geweest. Er zijn meer Palestijnen omgekomen de afgelopen jaren door het geweld en de onderdrukking van Hamas dan door de IDF.

Klaas Punt
Klaas Punt9 apr. 2018 - 12:06

Deze mensen zijn grotendeels van huis en haard verdreven. Haat, dat denk ik wel, net als Nederland tijdens de bezetting en nog lang daarna over moffen sprak. Daar is geen propaganda voor nodig. Je zult in deze tijd maar in een kamp opgesloten zitten met de scherpschietende bewakers klaar om te doden wat ze maar kunnen. En dan nog elke 3 jaar de grote verwoesting als Israel haar nieuwe systemen moet testen. In Israel gebeurt niets zonder instemming van het leger. Militaire dictatuur?

Karlofça
Karlofça9 apr. 2018 - 11:45

Er is geen muur tussen Gaza en Israel. Wel een hek en een zandwal. Israel is bezig met een ondergrondse muur die de tunnels moet blokkeren. De laatste keer dat ik er was (een maand geleden) werd net zo'n tunnel volgestort met zo'n 5.000 vrachten rioolwater uit Tel Aviv.

michellekepen
michellekepen9 apr. 2018 - 11:29

Graag wil ik een vraag voorleggen betreffende de achtergrond van de gedode demonstranten. Dus niet specifiek over deze gedode journalist, maar over de in het totaal 20(?) doodgeschoten Palestijnen. Liefst beantwoord door iemand die zich kritisch uitlaat over Israel. Want de vraag heeft betrekking op informatie uit het Israelische kamp, dus reacties vanuit die zijde zullen die informatie naar ik mag aannemen wel 'goedkeuren'. Is de volgende informatie correct? Zie, - https://brabosh.files.wordpress.com/2018/04/terror-gaza.jpg - https://honestreporting.ca/wp-content/uploads/2018/04/terrorists.jpg Ik spreek geen Arabisch. Noch lukt het mij (relatief leek op het gebied van het MO) om deze informatie geverifieerd te krijgen. Maar ze wordt aan de andere kant ook nergens tegengesproken. Over het algemeen kun je stellen dat hoe uitgebreider EN concreter informatie is, hoe groter de kans dat deze op waarheid berust. Om de simpele reden dat wanneer dit soort informatie niet juist is, ze heel makkelijk valt te weerleggen. Welke 'experts' kunnen de vraag of de in de linkjes vermelde informatie juist dan wel onjuist is (gemotiveerd) beantwoorden? (aub geen algemene verhandelingen over het hele MO en/of de wereldproblematiek)

3 Reacties
Sachs
Sachs9 apr. 2018 - 15:38

Ik zie alleen tien foto's met namen en een regel tekst over mogelijke links tussen de getoonde personen en Hamas. De Arabische versie geeft alleen de namen weer. Het tableau is samengesteld door de propagandadienst van het Israëlische leger, begreep ik uit diverse media. De vraag is wat dit te betekenen heeft. Is hiervan de bedoeling dat tien van de 31 doden vanwege kennelijke banden met Hamas terecht zijn doodgeschoten, ook al waren zij ongewapend? Moet dit het Israëlische bloedbad met terugwerkende kracht legitimeren? Graag uw uitleg. Overigens ging de Israëlische minister van Defensie Lieberman nog een stap verder door te stellen dat ALLE twee miljoen inwoners van de Gazastrook banden hebben met Hamas. Allemaal terroristen, wil hij maar zeggen, op wie je vrijelijk kunt schieten.

Thuiszitter
Thuiszitter9 apr. 2018 - 20:17

Michel - volgens Hamas waren er 5 terroristen die waren omgekomen volgens Israël 8 - 10 . Vanzelfsprekend noemt Hamas zijn leden geen terroristen .

michellekepen
michellekepen10 apr. 2018 - 14:04

(correctie) Dank voor jullie reageren. Jammer dat de echt notoire ‘Palestijnen’-posters* mijn zeer concrete vraag nu juist weer niet beantwoorden. Terwijl de vraag voor iemand met kennis van zaken in drie regels te beantwoorden moet zijn (* bijv. posters waarvan de laatste 100 schrijfsels zonder uitzondering alleen over Palestina gaan!). Het geeft mij te denken dat deze nu juist niet reageren. Waarom ik mijn vraag stelde? Ik lees telkens over onschuldige burgers. En ongewapend, alsof de schrijvers er zelf bij zijn geweest. Ik probeer me in de plaats van de soldaten/agenten te verplaatsen. Wie zouden zij gericht neerschieten? Ik zeg gericht, omdat op basis van de verhouding schot-verwondingen en doden er bijna niet anders dan sprake van gericht schieten kan zijn. Gericht op niet-dodelijke verwondingen, anders zou het aantal doden namelijk vele malen hoger moeten zijn. Maar wat schetst mijn verbazing als mij zeer gedetailleerde informatie van het Israelische leger onder ogen komt (of noem het propaganda, het gaat mij er slechts om of het correcte info betreft, propaganda insinueert vaak dat we het over valse info hebben)? Van de op dat moment 16 of 17 gedode demonstranten, (b)lijken er 8 of 10 lid te zijn Hamas e.d. Foto’s in uniform, al dan niet voorzien van wapens. Naam en toenaam. Veelal wordt zelfs hun functie vermeld. Allemaal heel concreet, indien onjuist, makkelijk te weerleggen. Alleen voor mij niet zo makkelijk te bevestigen of te weerleggen. Misschien fake-namen en foto’s, misschien al veel eerder gedood? Bedenk zelf maar wat er allemaal nep aan zou kunnen zijn. Maar als de info wel correct is, dan komt het ‘volledig onschuldigen’ toch in een heel ander daglicht te staan. Correcte info zou er namelijk op duiden dat de slachtoffers heel bewust geselecteerd zijn. Dus absoluut geen willekeurige onschuldige demonstranten, zoals je de andere duizenden zou kunnen omschrijven. op Want dan zou sprake kunnen zijn van personen die juist heel bewust zijn gedood. Omdat ze afweken van die andere duizenden ‘gewone’ demonstranten. Afweken in gedrag, in bewapening etc. Of misschien zelfs puur op basis van hun functie. Misschien selecteren de schutters op ‘geoorloofde’ (soort dodenlijsten). Hoe dan ook, blijkbar wijken ze significant af de meeste andere demonstranten. En van de andere gewonden. Tenzijn die duizend ander gewonden ook allemaal (actieve) Hamas-leden zijn. Of het label terroristen terecht is laat ik me niet over uit. Ik ga het nog steeds voordurende bloedbad niet legitimeren, ook niet met terugwerkende kracht. Ik zet alleen een vraagteken bij een belangrijk apsect, het in bijna elke posting voorbijkomende 'onschuldigen'. Voor Israel zijn de slachtoffers allemaal schuldig, voor een aantal raegeerders hier allemaal onschuldig. Het lijkt mij een geode zaak in ieder geval zo veel mogelijk bij de feiten te blijven(onderzoeken en toetsen). En je bewust te zijn van de propaganda-mechanismen. Want dat daar sprake van is, dat lijkt me duidelijk.

punt2
punt29 apr. 2018 - 11:14

Two improvised explosive deceives were brought to the fence separating the Gaza Strip and Israel earlier Sunday, the army said in a statement Sunday night. The IDF said tanks fired at three Palestinians who crossed the border and quickly returned to the enclave. "Following the earlier report regarding the suspects who infiltrated into Israel through the security fence near the Northern Gaza Strip earlier today, IDF troops located two explosive devices placed by the terrorists at the scene." The IDF views with great severity any attempt to damage the security fence, as well as security infrastructure, and will not allow the region to become a combat zone," the army said. Hamas gebruikt of misbruikt de ontstane situatie (of door hen zelf gecreëerde situatie) om door de omheining te slippen en explosieven te plaatsen en personen (gewapend of voorzien van explosieven binnen de grenzen van Israël te krijgen. De diverse pogingen om dit met tunnels (gebouwd met geld en bouwmaterialen o.a. vanuit de E.U.... geld en materiaal die voor de bevolking is bedoelt) voor elkaar te krijgen zijn tot nu toe niet succesvol gebleken. "JERUSALEM — Israel said on Sunday that it had destroyed a tunnel dug by Hamas from Gaza into Israeli territory, dealing a substantial blow to one of the main strategic assets in the Islamic militant group’s arsenal. It was the second cross-border tunnel in six weeks that the Israeli military said it had detected and put out of use with new technologies, leading officials to predict the end of the cross-border threat from such tunnels. “We have reached new technological capabilities in the struggle against terror tunnels,” Israel’s defense minister, Avigdor Lieberman, said in a statement."

L.Brusselman
L.Brusselman9 apr. 2018 - 9:08

De Mars van de Terugkeer wordt georganiseerd door 20 organisaties in Gaza, waaronder enkele kleine linkse partijen. Hamas is niet bij de organisatie betrokken, heeft ze aanvankelijk zelfs tegengewerkt, maar heeft zich in de laatste dagen achter de Mars geschaard, gezien de verwachting van een grote opkomst. De Israëlische media stellen het als een Hamas-event voor. De organisatoren roepen op om te demonstreren tot aan de bufferzone, de lijn die Israël eenzijdig binnen Gaza oplegt en waar betreders regelmatig worden doodgeschoten. Door die zone verliest Gaza meer dan 30 procent van zijn landbouwareaal. Die opgelegde binnengrens ligt op 300 meter voor 'residents' en op 100 meter voor 'landbouwers' op hun akkers. Hoe de bevolking dat onderscheid moet kenbaar maken of weten waar die lijn precies ligt, wordt nergens aangeduid. Regelmatig worden boeren op hun velden doodgeschoten 'omdat ze zich verdacht gedragen'. De organisatoren roepen op de tentenkampen op 700 meter van de grens te plaatsen. Na een week is het de bedoeling 100 meter naar de grens op te schuiven. Hamas noch de organisatoren roepen op om tot aan de grens te stappen of te pogen ze te overschrijden. Echter, zelfs als dat de bedoeling zou geweest zijn, is het ongewapend oversteken van een grens geen misdrijf dat het betrokken land het recht geeft deze personen standrechterlijk te executeren http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/04/05/ankie-rechess-neutrale-uitleg-over-israelische-aanval-op-betogers-gaza Over de bias van westerse mdia,en die van de VRT in het bijzonder.

4 Reacties
Karlofça
Karlofça9 apr. 2018 - 11:35

Welke 20 organisaties en welke linkse partijen in Gaza hebben de mars georganiseerd Leo?

L.Brusselman
L.Brusselman9 apr. 2018 - 13:27

@Karlofça 9 april 2018 at 13:35 Als jij e persoonlijke gegevens vrijgeeft geef ik misschien antwoord.

L.Brusselman
L.Brusselman9 apr. 2018 - 13:29

En het artikel van de link lezen natuurlijk.

Lopez
Lopez9 apr. 2018 - 19:52

Wie meer wil weten over de organisatie van de Grote Mars van Terugkeer: zie bijvoorbeeld: https://972mag.com/gaza-return-march-organizer-well-ensure-it-doesnt-escalate-to-violence-on-our-end/134104/ https://wearenotnumbers.org/home/Story/Despite_Israel_threats_of_violence_Gaza_protesters_have_peaceful_dream

punt2
punt29 apr. 2018 - 7:14

En toch krijgt Hamas een waarschuwing van : "International Criminal Court Chief Prosecutor Fatou Bensouda warned Hamas on Sunday that their actions on the Gaza border could potentially constitute war crimes." ( Ook Israël krijgt deze waarschuwing !! ) Apart dat ik de tegenstanders van Israël daar dan weer niet over hoor, of over de poging van Hamas om onder de dekking van de rook en de rellen Israël binnen te dringen met explosieven om aanslagen te plegen. Wat voorkomen is. De Nationale Israëlische Pers assoc. heeft opgeroepen tot onderzoek naar de dood van de Journalist. Misschien dat de acties van Hamas niet zo "kosher"zijn als dat ze probeert te doen voor komen.

5 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt9 apr. 2018 - 10:17

Ik heb sterk de indruk dat dit verhaaltje wel kosher is nu het er steeds meer op lijkt dat het rechtstreeks uit de Israelische propaganda dienst komt.

Inspector Gadget
Inspector Gadget9 apr. 2018 - 10:18

Ik vraag mij bij u echt af of u het niet snapt of dat u aan het trollen bent. In uw logica zou u dood gemaakt mogen worden omdat degene die naast u loopt een vijand van de staat is. Het gaat hier om een journalist die is dood geschoten door een Israëlische militair.

punt2
punt29 apr. 2018 - 11:06

@gadget, natuurlijk is het afschuwelijk en misdadig om de pers actief aan te vallen, maar is de journalist neergeschoten omdat hij met een drone met camera boven de IDF vloog.... Zionist Union MK Zouheir Bahloul called Sunday for the IDF soldier who fatally shot a Gazan photographer on Friday to be placed on trial, terming the shooting “intolerable.” “It is the right and duty of journalists and media personnel to cover [events] and if there is injury to them it is a crime, it is intolerable,” Bahloul told The Jerusalem Post, referring to the shooting of photographer Yaser Mortaja during Friday’s protests along the Gaza border. “It is forbidden to do such things, and whoever does that needs to be placed on trial. It is a deed that is not done, and an exacting investigation is needed about how you can shoot a journalist.” The killing of the 30-year-old photographer who was wearing a protective vest marked “PRESS” is quickly becoming a symbol among Arabs of Israeli brutality in confronting the Gaza demonstrations. Assertions by Defense Minister Avigdor Liberman that it was justified since the Gazan was operating a photographic drone above soldiers. Aldus de pers in Israël

Klaas Punt
Klaas Punt9 apr. 2018 - 13:32

Roy, lieberman verzint ze waar je bij staat.

Lopez
Lopez9 apr. 2018 - 20:17

@Rob Roy [En toch krijgt Hamas een waarschuwing van : “International Criminal Court Chief Prosecutor Fatou Bensouda warned Hamas on Sunday that their actions on the Gaza border could potentially constitute war crimes.” … Apart dat ik de tegenstanders van Israël daar dan weer niet over hoor.] Misschien moet u eerst toelichten tegen wie u het hebt. Wie zijn die ‘tegenstanders van Israël’? En misschien moet u in het vervolg een verklaring zoals die van Bensouda zelf even lezen voor u op de loop gaat met suggestieve berichtgeving. Het woord Hamas komt in de verklaring van Bensouda niet voor. Los daarvan: de verklaring van Bensouda is ook in Nederland gepubliceerd, zie bijvoorbeeld: https://rightsforum.org/nieuws/hoofdaanklaagster-internationaal-strafhof-waarschuwt-israel-en-palestijnen/ [Misschien dat de acties van Hamas niet zo “kosher”zijn als dat ze probeert te doen voor komen.] Laat het Internationaal Strafhof eindelijk het formele onderzoek naar oorlogsmisdaden in Palestina beginnen, zou ik zeggen. Dan belanden de misdadigers van alle betrokken partijen in Den Haag. Goed idee?

Lopez
Lopez8 apr. 2018 - 23:06

@De Vries (en anderen) Nogal wat mensen verzuchten: waarom doen we (of doet Nederland) niets? Zoals Mark Huysman hieronder stelt zijn er wel degelijk dingen die we, als burgers, kunnen doen: schrijf politici (Tweede Kamer) en media aan, of (in aansluiting op wat Sachs schrijft) de NVJ en de fotografenbond. Daarnaast zijn er met betrekking tot Israël/Palestina vaak petities die je kunt tekenen (laat je d.m.v. nieuwsbrieven op de hoogte houden). En gelukkig zijn er organisaties die gezamenlijk actie ondernemen en die je daarbij kunt steunen (financieel of d.m.v. publiciteit op sociale media). Zie bijvoorbeeld: https://rightsforum.org/nieuws/24-organisaties-dringen-aan-op-verbreken-samenwerking-israels-militaire-industrie/ Het is na bijna 51 jaar Israëlische bezetting zeker dat de onrechtvaardige politiek die Nederland met betrekking tot Israël/Palestina voert pas zal veranderen onder druk van de publieke opinie en acties van bijvoorbeeld de BDS-beweging. Ik moedig u aan uw stem te laten horen en u aan te sluiten bij de boycot van Israëls bezettings- en nederzettingeneconomie. Twee actuele petities: http://www.docp.nl/mailactie-aan-tweede-kamer-bescherm-palestijnen-israelisch-geweld/ https://secure.amnesty.nl/urgentaction/A_Tamimi

1 Reactie
L.Brusselman
L.Brusselman9 apr. 2018 - 9:09

Tekenen!

Sachs
Sachs8 apr. 2018 - 19:51

Er werden in Gaza door Israëlische militairen zes Palestijnse journalisten neergeschoten, in wat een gerichte actie lijkt te zijn geweest om publicaties over het Israëlische geweld te voorkomen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (https://www.nvj.nl) is muisstil, evenals de beroepsorganisatie voor fotografen (https://www.dupho.nl). Het zijn maar Palestijnen, nietwaar?

6 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 apr. 2018 - 6:39

Valt mij ook op!

Inspector Gadget
Inspector Gadget9 apr. 2018 - 6:47

Zijn er nog twijfels dat de lange arm van Israël uit Amerika onze kant is komen opwaaien?

punt2
punt29 apr. 2018 - 8:56

Er is 1 journalist neergeschoten en overleden en er zijn 5 journalisten gewond geraakt, door granaatscherven, kogels etc. waarvan niet duidelijk is of zij opzettelijk gewond zijn geraakt. Dus van enig vooropgezet plan om specifiek journalisten "uit te schakelen" ontbreekt elk bewijs.

L.Brusselman
L.Brusselman9 apr. 2018 - 9:02

Idd,doodse stilte in de Nederlandse media.

punt2
punt29 apr. 2018 - 9:09

In aansluiting daarop, hoor ik net van familieleden uit Israël, dat de journalist is neergeschoten en gedood omdat hij een drone met camera boven de IDF liet vliegen. Blijft natuurlijk van kracht dat journalisten altijd en overal bescherming moeten kunnen genieten tegen gerichte (en dat zou in dit geval zeker zijn!!!) uitschakeling.

Klaas Punt
Klaas Punt9 apr. 2018 - 12:09

En die journalist zou best eens iets goeds over Ahed Tamimi hebben kunnen schrijven. Problem solved!

Sachs
Sachs8 apr. 2018 - 19:41

@ Nick Johnsen [Nee, daar ben ik heel stellig in: dat een journalist met ‘press’ neergeschoten is is een grote schande; laat dat duidelijk zijn.] Dat zijn we vermoedelijk allemaal eens. De vraag is waarom het doodschieten van ongewapende burgers dan kennelijk moet kunnen – althans, zo begrijp ik u. [Zo gratuit hé, alles afdoen als Hasbara. Alsof het een groot ‘Zionistisch’ complot is.] Nee, LaBou heeft het over hasbara, oftewel Israëlische overheidspropaganda. Waarom u daar een 'zionistisch complot' van maakt is niet duidelijk, maar het lijkt me ook niet relevant. Lees het interview van The Times of Israel met minister van Defensie Lieberman over de hasbara die Israël inzet rond de bloedbaden van Gaza. Dat volstaat ruimschoots. Tenslotte, voor uw informatie, als algemene achtergrond bij Israëls hasbara – en verdergaande strategieën: https://rightsforum.org/nieuws/bemoeit-israel-zich-nederlandse-burgers/

Inspector Gadget
Inspector Gadget8 apr. 2018 - 17:54

Ik vind ze maar engnekken. Die mensen die helemaal los gaan als er in Turkije een journalist word opgepakt (die kritiek mag), maar dat sommige van die mensen dit niet ten scherpste veroordelen, dat is gewoon pure haat tegenover een bepaalde groep die volgens hun harder aangepakt moet worden dan anderen. Dan ben je naar mijn mening niets meer dan een smerige internet trol! Mocht er nog een protest in Nederland georganiseerd worden, dan ben ik daar 100% zeker bij. Israël gaat alweer veel te ver en moet op zijn plek gezet worden.

2 Reacties
Thijs Schokland
Thijs Schokland9 apr. 2018 - 8:46

"..als er in Turkije een journalist wordt opgepakt..". Gevalletje downplayen lijkt me dat. Is u bekend dat in het door u geliefde Turkije tenminste 150 journalisten zijn opgepakt, opgesloten en gemarteld? En dat de vrije pers al lang het zwijgen is opgelegd? Dat er geen onafhankelijk rechtssysteen meer is en er verder tienduizenden lelaren en docenten zijn opgepakt; louter vanwege het feit dat ze er een onwelgevallige mening op na houden? Fijn dat die kritiek mag!

Inspector Gadget
Inspector Gadget9 apr. 2018 - 10:14

@Thijs Het is iedereen duidelijk dat Turkije u diep zit, maar waarom probeert u de verwerpelijke acties van Israël te bagatelliseren door alleen kritiek op Turkije te hebben in uw gekleurde betoog? Er zijn genoeg opinies op Joop.nl waar u uw gal over Turkije kunt spuwen. Waar blijft uw gal omtrent Israël? Uw schrijfstijl doet mij denken aan een andere reaguurder hier op Joop die ook onvoorwaardelijk de kant van Israël kiest.

HM van der Meulen
HM van der Meulen8 apr. 2018 - 17:30

Het is absurd en brutaal wat goedpraters zoals Piet de Geus allemaal weten te verzinnen: "de tegenpartij reageert op de stenen en molly’s die hen om de oren vliegen" Ik heb alleen maar beelden gezien van jongeren die door een eindeloze zandvlakte rennen en dan neervallen. Kan Piet me meer laten zien of ontspruit dat allemaal aan zijn fantasie?

1 Reactie
Inspector Gadget
Inspector Gadget9 apr. 2018 - 5:43

Ik snap het ook niet. Het is een kunst om iets dat niet goed te praten valt, toch een beetje te verdraaien zodat het de klap verzacht voor een aantal mensen. Manipulatie is niet voor iedereen weg gelegd. Wij mensen zijn makkelijk te beïnvloeden. Mensen die dat niet willen geloven zijn zelfs makkelijker te beïnvloeden.

Piet de Geus
Piet de Geus8 apr. 2018 - 2:31

"Enkele jongens vooraan gooiden met stenen en molotov cocktails" Logisch, want wie daar een stukje achter staat kan zijn stenen en molotovs slechts in de nek van zijn medestanders laten belanden en dat is ook weer niet de bedoeling. En de tegenpartij reageert op de stenen en molly's die hen om de oren vliegen en treffen daarmee ook wat we maar onschuldigen zullen noemen omdat zij daar geen harde scheiding tussen aan kunnen brengen, al zouden ze dat op zijn minst om publicitaire redenen nog zo graag willen. "het leeuwendeel van de demonstranten bestaat uit mannen, vrouwen en kinderen die met hun aanwezigheid aandacht proberen te vragen voor de situatie in Gaza" Dat is nu eenmaal de dynamiek als een situatie uit de hand loopt, dat is werkelijk bij iedere rel hetzelfde. Dat zag je in Nederland bijvoorbeeld in Amelisweerd, waarbij de ME die de boel kwam ontruimen werd getrakteerd op een stenenregen. En wie kregen vervolgens de klappen? Niet degenen die stenen gooiden en vervolgens dekking zochten maar degenen die een stuk daarachter ingehaakt op de grond zaten en niets meer misdeden dan heel vals te zingen. En zo kan ik nog tientallen voorbeelden noemen van situaties die uit de hand liepen en waarbij de verkeerden de klappen kregen, omdat die wat minder lijp waren dan degenen die daarvoor verantwoordelijk waren. Stenen gooien gaat nu eenmaal een stuk makkelijker als je je tussendoor terug kunt trekken in een massa van onschuldigen.

6 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman8 apr. 2018 - 8:45

Ah! Piet de Geus praat moord goed. Terwijl het Israëlisch leger nota bene zelf stelt dat de beschietingen ‘zorgvuldig en doelmatig’ waren, maakt De Geus er het tegenovergestelde van. De scherpschutters doodden per ongeluk de verkeerden omdat de stenengooiers zich in de massa verscholen hielden, volgens hem. Bij de slachtpartij vorige week tweette het Israëlisch leger dit: “Nothing was carried out uncontrolled; everything was accurate and measured, and we know where every bullet landed." Elke Palestijn die gedood of verwond raakte was bewust en weloverwogen neergeschoten volgens het leger. Hier een overzicht van degenen die afgelopen vrijdag vermoord zijn: http://imemc.org/article/army-kills-one-palestinian-injures-at-least-100-including-five-who-suffered-serious-wounds-in-gaza/ Uit dit artikel blijkt ook dat de Israëliërs verplegers en ambulances beschoten.In de ogen van De Geus waarschijnlijk ook onbedoeld en per ongeluk. [En de tegenpartij reageert op de stenen en molly’s die hen om de oren vliegen…] Als dat werkelijk zo is, kan De Geus dan misschien uitleggen hoe het komt dat niet een Israëlische militair ook maar lichtgewond is geraakt? Volgens internationaal recht mogen militairen alleen dodelijk geweld gebruiken tegen burgers indien er een levensgevaarlijke situatie is. Israël heeft tot dusver geen enkel bewijs geleverd dat daar sprake van was. [Dat zag je in Nederland bijvoorbeeld in Amelisweerd, waarbij de ME die de boel kwam ontruimen werd getrakteerd op een stenenregen. En wie kregen vervolgens de klappen?] Een belachelijke vergelijking. Hoeveel demonstranten en journalisten werden er in Amelisweerd doodgeschoten?

Appi Mohamud
Appi Mohamud8 apr. 2018 - 15:41

Piet, uw verhaal zou kloppen als de ME ook op de aanwezige pers zou inhakken. Vind wel vreemd dat Israëlische soldaten geen verschil zien tussen rellers en protestanten. Maar wel duidelijk het verschil zien in een Palestijnse journalist en een uit europa of America.

Piet de Geus
Piet de Geus8 apr. 2018 - 17:56

"Piet de Geus praat moord goed." Dus als je zegt dat altijd de verkeerden de klappen krijgen praat je moord goed? Je zult maar moeten leven met zo'n disfunctionerende bovenkamer. "Elke Palestijn die gedood of verwond raakte was bewust en weloverwogen neergeschoten volgens het leger." En die flauwekul geloof jij? Op de beelden die ik zag werd gewoon door een dikke zwarte muur van rook geschoten. Hoezo bewust en weloverwogen?

Sachs
Sachs8 apr. 2018 - 19:21

@ Piet [En de tegenpartij reageert op de stenen en molly’s die hen om de oren vliegen ...] Het bezwaar tegen uw bijdrage is dat de tegenpartij (het Israëlische leger) helemaal niets 'om de oren vliegt'. Aan Israëlische zijde is niemand in gevaar geweest, noch gewond geraakt. Aan Palestijnse zijde zijn circa dertig doden en duizenden gewonden gevallen, van wie tenminste de helft met schotwonden. Ik begrijp de generale strekking van uw bijdrage, maar die is in dit geval niet van toepassing. In het geval van Gaza is sprake van het met voorbedachten rade doden en verwonden van ongewapende burgers. Dat is een oorlogsmisdaad.

Johan eldert
Johan eldert8 apr. 2018 - 22:17

Piet de Geus 8 april 2018 at 19:56 die rook van muur was pas enkele dagen later, nadat al 13 palestijnen in koele bloede waren vermoord door israelische sluipschutters. na die moordpartij hebben palestijnen met autobanden een rook gordijn gecreeerd om de sluipschutters het zicht te ontnemen. Wat grotendeels ook lukt. en in zulks geval mag een leger niet lukraak schieten op ongewapende demonstranten. hoe je het wend of keert, het is moord met voorbedachte rade.

Piet de Geus
Piet de Geus9 apr. 2018 - 12:20

"die rook van muur was pas enkele dagen later" Toen die journalist werd vermoord. "en in zulks geval mag een leger niet lukraak schieten op ongewapende demonstranten" Daar zijn we het helemaal mee eens. Wat ik probeerde aan te geven is dat er een systeem in zit dat je dan eerder onschuldigen treft dan relschoppers. Wie stenen en molly's gooit is wel zo leep om zich daarna terug te trekken in de massa onschuldigen, die vervolgens als dekking de response om de oren krijgt. Dat gold de eerste dagen overigens ook, want je maakt mij niet wijs dat zo'n sluipschutter in staat is om een raddraaier te volgen in een krioelende menigte. Wat ook blijkt uit het profiel van de dodelijke slachtoffers: het is absurd om in dat verband van scherpschutters te spreken.

michellekepen
michellekepen8 apr. 2018 - 0:49

"Duizenden anderen raakte gewond. Aan Israëlische zijde is voor zover bekend niemand gewond geraakt. Hoewel Israël spreekt van gecoördineerde rellen georganiseerd door Hamas, zijn de protesten grotendeels vreedzaam van aard" - "Grotendeels vreedzaam" en "Duizenden gewond". Zolang 'niet-vreedzaam' en 'gewond' elkaar overlappen, dan komt de kritiek op Israel toch wat minder sterk over. - als die neergeschoten journalisten zich inderdaad alleen met journalistieke zaken bezig gehouden hebben, dan zal Israel het moeilijk krijgen hier nog een draai aan te geven. Dan heeft het veel weg van het op uitschakelen van de pers.

5 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt8 apr. 2018 - 8:18

De Israelische pers is al uitschakeld. Die is volledig in dienst van het Nedanyuhoe regime. Andere journalisten zijn dan vanuit het IDF standpunt alleen maar lastig, dus weg ermee. Is Dat Fijn lekker, eindeljk schieten op levende doelen, die schietschijven hangen mij ellenlang de strot uitl

Thuiszitter
Thuiszitter8 apr. 2018 - 11:48

Klaas Punt - de pers is uitgeschakeld in Israël ? Wat is dat nu weer voor onzin.

Edwin8
Edwin88 apr. 2018 - 12:47

"De Israelische pers is al uitschakeld. Die is volledig in dienst van het Nedanyuhoe regime. Andere journalisten zijn dan vanuit het IDF standpunt alleen maar lastig, dus weg ermee." Als je dit standpunt naar voren brengt maak je eigenlijk duidelijk dat je inmiddels geradicaliseerd bent en geen oog hebt voor de kritische geluiden vanuit Israël zelf. Daarmee diskwalificeer je jezelf. Probeer eens Haaretz ofzo. Als je een oplossing wil nastreven, probeer dan ook de voorstanders van het vredesproces aan Israëlische zijde niet te vergeten.

Sachs
Sachs8 apr. 2018 - 19:09

@ Edwin, Thuiszitter U noemt Haaretz. Ik voeg daar +972 aan toe als min of meer onafhankelijke bron. Toch weten we van beide – ze hebben daar op grote schaal over gepubliceerd – dat zij hun werk moeten voorleggen aan de Israëlische censuur alvorens het te mogen publiceren, en dat het hen verboden is te melden wat die censuur aan publicaties verandert, of ze zelfs integraal verbiedt. Daarnaast zijn 'gag orders' aan de orde van de dag. Daaraan zijn alle media onderworpen. Onderwerpen die door de staat als schadelijk worden beoordeeld, mogen überhaupt niet beschreven worden. Er bestaat dus geen vrije Israëlische pers. Als dat is wat Klaas Punt zegt, heeft hij gelijk. Wat betreft Haaretz, dat publiceerde in maart een artikel over de de Jerusalem Post, het medium dat destijds (mede dankzij Netanyahu)zijn onfhankelijkheid verloor en inmiddels is verworden tot spreekbuis van het gezag. Tenslotte wijs ik u op het onderzoek door The Seventh Eye, waaruit blijkt dat de meeste Israëlische media worden betaald om fake news te publiceren – en dat ook doen: https://rightsforum.org/nieuws/israelische-regering-betaalt-media-plaatsen-nepnieuws/

punt2
punt29 apr. 2018 - 9:04

De Israëlische Pers ass. heeft geprotesteerd tegen het neerschieten en doden van deze journalist en heeft een onderzoek gevraagd.

L.Brusselman
L.Brusselman7 apr. 2018 - 21:35

Er is een kentering in de reacties in de media in de VS,Israel verliest de steun iig in deze zaak van de Amerikaanse joden. It finally happened. In the last day or so, major mainstream voices condemned Israel’s shootings of unarmed Palestinian protesters on March 30, in which 17 were killed. http://mondoweiss.net/2018/04/israel-just-american/#comments ( mda A Fernhout)

Mark Huysman
Mark Huysman7 apr. 2018 - 21:19

[Het Israëlische leger houdt vol dat de beschietingen zorgvuldig en doelmatig zijn, maar kon niet direct uitleggen hoe het kon dat zes journalisten zijn neergeschoten.] Vanuit Israëls oogpunt zijn ook die beschietingen ‘zorgvuldig en doelmatig’. Israël is immers bezig met een illegale moordpartij en daar heeft het land liever geen pottenkijkers bij, Om dezelfde reden wil Israël geen onafhankelijk onderzoek. Christophe Deloire, de voorzitter van de Verslaggevers zonder Grenzen, stelt dat het overduidelijk is dat Israëlische sluipschutters opzettelijk journalisten neerschieten en dat degenen die verantwoordelijk zijn voor deze misdaad vervolgd moeten worden.

12 Reacties
OlavM
OlavM7 apr. 2018 - 21:33

@ Mark Huysman: Exact wat mij ook als eerste binnenschoot. (Om maar een toepasselijk woord te gebruiken).

OlavM
OlavM7 apr. 2018 - 21:35

Nou ja, eigenlijk: het schoot me te binnen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin7 apr. 2018 - 22:00

'Zorgvuldig en doelmatig' - over deze woorden kan ik lang mijmeren. Ik houd me momenteel bezig met de onderwerpen 'biopsychiatrie', 'biopolitiek', 'eugenetica', en fascisme in het algemeen. Hitler, Stalin, en hun geestverwanten (in zoverre als je die slagers van het bezit van een geest kunt verdenken), die wilden al het 'minderwaardige' uitroeien. De eerste eugenetische gaskamer die kwam er niet in Nazi-Duitsland. Die was er al in 1921, in Nevada, de USA, een staat die nu niet bekend staat om eerlijkheid en menslievendheid, eerder om gokken en gelegaliseerde prostitutie. Kijk hier maar eens: http://www.theguardian.com/uk/2004/feb/06/race.usa Je weet niet wat je leest. Las Vegas is nog immer in trek bij libertijns ingestelde westerlingen, voor gokgenot, hoerenbezoek, en, Godbetere het, in het huwelijk treden. De zuiveringen gaan altijd maar door, om geld, genot, en macht te verwerven. Netenyahu en zijn gangsters doen hun stinkende best, as we speak.

Tom Meijer
Tom Meijer8 apr. 2018 - 8:20

@Mark: je verwoord wat ik meteen al dacht. @Cliff: ik heb het artkel in The Guardian gelezen. Dank dat je daarop wees. Ik wist wel dat de VS een voorbeeld voor NAZI-Duitsland waren geweest maar dat het zo'n directe lijn was heb ik nooit beseft. IJzingwekkend. Aan de andere kant wekt het geen verbazing gezien het diepgewortelde virulente racisme dat nog steeds het leven van veel Amerikanen verziekt. Het stelt ook de Amerikaanse steun aan de zionistische staat in een ander daglicht.

punt2
punt28 apr. 2018 - 8:28

Ik heb slechts één vraag : was Christophe Deloire, de voorzitter van de Verslaggevers zonder Grenzen erbij? Heeft hij als ooggetuige e.e.a geconstateerd zodat hij met zekerheid deze uitspraak kan doen? Of mag je alles vanaf een grote afstand zonder feitenkennis zomaar beoordelen?

Mark Huysman
Mark Huysman8 apr. 2018 - 9:44

@Rob Roy Als Israël *zelf* stelt dat de beschietingen zorgvuldig en doelmatig waren en dat elke kogel accuraat en weloverwogen afgevuurd is, dan is het toch duidelijk? De journalisten droegen veiligheidsvesten waar met koeienletters ‘Press’ opstond. Zes van hen werden neergeschoten. Hoeveel meer bewijs wil je dat Israël zorgvuldig journalisten om zeep helpt? Als Christophe Deloire er bij was geweest dan was hij waarschijnlijk ook neergeschoten.

Cliff Clavin
Cliff Clavin8 apr. 2018 - 14:19

@ Tom Meijer - en op mijn beurt: dank voor je bijdrage.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19478 apr. 2018 - 17:09

@Clavin Enige nuancering van dit staaltje' het kwaad komt uit Amerika' kan geen kwaad. Het volgende citaat komt uit een recensie van het werk van Black in de New York Times door DANIEL J. KEVLES uit 2003. "True enough, eugenic actions were pioneered in the United States, and a number of American eugenicists praised the Nazi sterilization law, noting it was devoid of racial intent and robustly consistent with Buck v. Bell. But it greatly oversimplifies matters to say that the American example pointed Nazi Germany down the road to the Holocaust. Many American eugenicists opposed the Nazis outright, and even the most avid enthusiasts of sterilization turned against them after the proclamation of the Nuremberg Laws. Black basically argues that because the mad beast had some American markings, its chief features must have all been bred in the United States. But as he himself acknowledges, the nations of Europe had their own, indigenous eugenics movements. Notions of Nordic superiority had strong, independent roots abroad, and so did ideas of racial improvement through measures like sterilization. The Nazis did draw on American precedents, but Black neglects to weigh the impact of the imports against the force of native impulses." (https://www.nytimes.com/2003/10/05/books/here-comes-the-master-race.html)

HM van der Meulen
HM van der Meulen8 apr. 2018 - 17:25

Of mag je alles vanaf een grote afstand en zonder feitenkennis zomaar in twijfel trekken?

Cliff Clavin
Cliff Clavin8 apr. 2018 - 20:19

@ Frans - dank voor je inhoudelijk zinvolle bijdrage. Voor nu heb ik de indruk dat Daniel J. Kevles het werk van Black onjuist interpreteert, maar dat is een momentopname van mijn gedachten. Niet dat de auteur een boze opzet had; maar wel dat hij het verleidelijke pad van de vergoelijking koos (van Amerika's eigen ernstig beladen verleden). In dit licht wijs ik op Tom Meijers opmerking over het virulente racisme, dat de Verenigde Staten van vóór hun eigenlijke stichting tot nu toe geteisterd heeft. Gewelddadige discriminatie, de diepgevoelde behoefte aan 'zuivering en verbetering van het eigen volk (ras)', en de wil om anderen in slavernij en schulden te zetten, die zijn altijd verbonden geweest met machtsuitoefening, zelfverrijking, het zich toeëigenen van onverdiende privileges, onderdrukking, foltering, en moord. Dat was bij de oude Egyptenaren al zo, en dat is nu nog steeds zo. In dit opzicht is er nooit een Verlichting geweest, hoezeer ook de supporters van de superioriteit van de Westerse cultuur, normen, en waarden ons daarvan willen overtuigen. Ik hoop hier morgen op terug te komen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen8 apr. 2018 - 21:51

FransAkkermans1947 heeft gelijk: weliswaar waren/zijn de Amerikanen net zulke racisten als de nazi's, maar ze zijn nooit overgegaan tot systematische industriële uitroeiing van minderheden. Overigens hebben ze na de oorlog wel gretig gebruik gemaakt van de kennis die de nazi's hadden opgedaan (operatie paperclip) en die traditie ook voortgezet, zowel op het gebied van inlichtingen (Gehlen), medische experimenten (MKultra) als martelen (Klaus Barbie, Abu Ghraib). The Architect of the CIA's Enhanced Interrogation Program - https://tinyurl.com/o2szfon

Cliff Clavin
Cliff Clavin9 apr. 2018 - 12:28

@ Frans Akkermans en H.M. van der Meulen - dank voor jullie bijdragen. Over de Amerikanen: Op de eerste plaats zou ik willen stellen dat je mensen die je minderwaardig acht op vele manieren de toegang tot een menswaardig bestaan kunt ontzeggen (en ze daarmee eerst geestelijk, en vervolgens lichamelijk kunt doden). Op de tweede plaats hebben de eerste lichtingen blanke kolonisten een meerderheid van mensen, namelijk de authentieke inwoners van wat later de U.S.A. zou gaan heten, wel degelijk systematisch uitgeroeid. Foltering, verkrachting, en wilde moordorgies waren de regel, niet de uitzondering. Ook populair: bied een heel Indianendorp gratis sterke drank aan (waar deze mensen uiterst gevoelig voor waren), en knal ze dan allemaal af, liefst met als toetje kogels door de ogen, omdat hun geesten dan niet opgenomen zouden worden in de Eeuwige Jachtvelden. Opmerkelijk is dat die moordenaars zich afficheerden als puriteinse gelovigen; je zou ze de voorlopers van IS kunnen noemen, en veel fantasie is daar niet eens voor nodig. Of voor mijn part die van Netenyahu en zijn moordenaarstroepen. De omgang met de zwarte inwoners van vandaag de dag, die is onacceptabel. En die heeft ook een heel gesystematiseerd karakter, toeval zit er niet in. Ik bied hier een leerzaam stuk aan over Charles Murray, de 'Bell Curve', IQ, racisme, onderdrukking, en kolonialisme - en warempel, de auteur blijkt ook over een prikkelend gevoel voor humor te beschikken: https://www.currentaffairs.org/2017/07/why-is-charles-murray-odious Zien we elkaar hier nog, heren?

De Vries3
De Vries37 apr. 2018 - 19:09

Waarom doet Nederland niets?

4 Reacties
Bernie2
Bernie28 apr. 2018 - 6:32

Omdat de zeer rechtse regering waar Nederland onder zucht simpelweg en zonder omhaal op de hand van de Israëlische overheid is en ook hier niet in staat blijkt kritisch te acteren. En lontjes vanuit Israël zijn nu eenmaal kort...

Mark Huysman
Mark Huysman8 apr. 2018 - 10:02

Hier een oproep aan de regering om iets te doen: https://rightsforum.org/nieuws/24-organisaties-dringen-aan-op-verbreken-samenwerking-israels-militaire-industrie/ Verder: schrijf je volksvertegenwoordiger aan, de politieke partij die je steunt, de media: maak bekend dat er veel Nederlanders zijn die vinden dat Israël hier niet mee mag wegkomen. Alleen internationale druk kan iets teweeg brengen. Palestijnen blijven de komende weken hun internationaal erkende recht van terugkeer opeisen met demonstraties bij het grenshek. Israël zal doorgaan met het illegaal doodschieten van ongewapende demonstranten en journalisten. Alleen internationale druk kan wat teweeg brengen.

De Vries3
De Vries38 apr. 2018 - 10:02

@Bernie, dat denk ik ook. Maar hoezo accepteren wij dit?

Sachs
Sachs8 apr. 2018 - 19:24

@ De Vries [Maar hoezo accepteren wij dit?] That's who we are. Vrees ik.

Opa2
Opa27 apr. 2018 - 18:03

waarom aan te duiden met koeienletters ? Waarschijnlijk de grootte. Van oudsher was een veel voorkomend groot dier de koe. De visie op de wereld was in vroeger tijden natuurlijk ook veel kleiner, hoeveel mensen wisten er eeuwen van een dino of een walvis of een olifant. Vandaar dat de uitdrukking voor grote letters KOEIENLETTERS is geworden.

2 Reacties
LaBou
LaBou 8 apr. 2018 - 5:38

Wat heeft dit met de strekking van het artikel te maken, anders dan dat die scherpschutters dus precies wisten op wie of wat ze schoten.

L.Brusselman
L.Brusselman8 apr. 2018 - 8:39

Opaatje vind het waarschijnlijk maar niks dat er zoveel aandacht is voor de moordpartijen aangericht door het IDF.

Nick Johnsen
Nick Johnsen7 apr. 2018 - 17:36

'Enkele jongens vooraan gooiden met stenen en molotov cocktails, of probeerden het hek te beschadigen' Lol, echte kwajongensstreken dit.

8 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen7 apr. 2018 - 22:28

Kijk eens aan, Nick Johnsen vindt dat een reden om met scherp te schieten. Op journalisten nog wel, die daar niets meer te maken hebben. Of is het gewoon een opmerking die nergens op slaat Nick?

rvb2
rvb28 apr. 2018 - 2:19

dus verdienen duidelijk herkenbare journalisten een kogel?

LaBou
LaBou 8 apr. 2018 - 5:36

Een prima reactie op het artikel, tenminste gezien vanuit het hasbara standpunt.

L.Brusselman
L.Brusselman8 apr. 2018 - 8:40

Een hek proberen te beschadigen daar staat in die "oase van democratie" de doodstraf op,tenminste als het Palestijnen zijn.

Nick Johnsen
Nick Johnsen8 apr. 2018 - 12:35

@RVB Nee, daar ben ik heel stellig in: dat een journalist met 'press' neergeschoten is is een grote schande; laat dat duidelijk zijn. @LaBou Zo gratuit hé, alles afdoen als Hasbara. Alsof het een groot 'Zionistisch' complot is.

LaBou
LaBou 8 apr. 2018 - 14:37

Nee Nick. Het zijn die verrekte Palestijnen die maar niet willen inzien dat alles voor de joodse bevolking van Israel is. Zo beter?

HM van der Meulen
HM van der Meulen8 apr. 2018 - 17:22

Het lijkt wel of Nick Johnsen wil ontkennen dat de staat Israël een systematisch publiciteitsoffensief voert en dat deze propaganda -zelfs officieel- hasbara wordt genoemd. Dat kun je zo nakijken op het internet. Is hij nou dom, of maakt hij er deel van uit?

Nick Johnsen
Nick Johnsen9 apr. 2018 - 15:50

@HM van der Meulen, Op internet staat ook dat 2Pac en Elvis Presley nog in leven zijn.