Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Journalist Bram Vermeulen berispt twitteraars: droogte is niet de schuld van islam

  •  
26-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
NOS en NRC-correspondent Bram Vermeulen maakte een reportage over de hongersnood in Somaliland die nu woedt. Die werd maandag in Nieuwsuur uitgezonden. Op Twitter zorgde dat voor een storm aan islamofobe en kille reacties. Het werd zo erg dat de journalist zich genoodzaakt voelde te reageren in NRC: Echt, twitteraars, de droogte is niet de schuld van de islam.
In het stuk dat Vermeulen schreef reageert hij op Twitteraars bij wie de nood van de mensen in Somaliland en de  informatieve en menselijke reportage van de journalist blijkbaar niet aankwamen.
"Dat was het moment dat jij die tweet de wereld in stuurde. „De natuur is keihard”, schreef je. „Het is triest. Maar de #islam is medeschuldig.” Verontschuldig me voor mijn naïviteit @KnaapenHenk. Ik ben al een tijdje weg uit Nederland. Maar hoe dan? Hoe heeft de islam de regens van de afgelopen drie jaar uit Somaliland verjaagd? Hoe baarde de islam dat vervloekte kind El Nino? Hoe verwarmde de islam de Grote Oceaan en zorgde de islam voor het opdrogen van de waterreservoirs aan de westkust van Zuid-Afrika, van Angola tot aan Kenia, Ethiopië, Soedan en Somalië. Ik snap dat de beelden die je maandag zag, @KnaapenHenk, je raakten. Die boosheid is ook empathie. Je was niet de enige die na de uitzending maandagavond een schuldige zocht. De reportage werd ontvangen met een lawine van reacties die de verantwoordelijkheid van de droogte neerlegden bij overbevolking („ze blijven doorfokken”), corrupte regimes en ‘kopvodden’ . @HindoevoorPVV schreef: „Moslimkinderen in Somaliland verhongeren. Zie de oemhah in praktijk. Waar zijn de rijke Golfstaten met hun geld?”"
Ik snap dat de beelden die je maandag zag, @KnaapenHenk, je raakten. Die boosheid is ook empathie. Je was niet de enige die na de uitzending maandagavond een schuldige zocht. De reportage werd ontvangen met een lawine van reacties die de verantwoordelijkheid van de droogte neerlegden bij overbevolking („ze blijven doorfokken”), corrupte regimes en ‘kopvodden’ . @HindoevoorPVV schreef: „Moslimkinderen in Somaliland verhongeren. Zie de oemhah in praktijk. Waar zijn de rijke Golfstaten met hun geld?”
Vermeulen legt in zijn artikel verder uit dat hoewel het conflict met de moslimextremistische Al Shabaab meespeelt het ingewikkelder is dan simpelweg ‘de islam’ de schuld te geven. Zo moet ook de klimaatverandering mee worden genomen en de weigering van het Westen om daar structureel beleid op te voeren. Ook noemt hij Saoedi-Arabië, Turkije en Koeweit die als eerst hulp stuurden en de VS die gewone burgers lieten stikken om Al Shabaab te grazen te nemen.
"Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verbood in 2011 alle hulporganisaties hulp te verstrekken aan gebieden waar Al Shabaab actief was. Daarmee strafte het Witte Huis niet alleen de strijders van Al Shabaab, maar ook miljoenen Somaliërs die onder hun juk leefden."
Lees hier meer over de hongersnood in Somalië, Jemen, Soedan en Nigeria.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (48)

tr311215
tr31121527 mrt. 2017 - 16:18

@Sardar: Islamofobie is een fake woord dat bewust een paar jaar geleden in de maatschappelijke discussie is gestopt, en is bedacht om mensen die religiekritiek hebben, weg te zetten als mensen met een geestelijke aandoening. De kritiek van 40, 50 jaar geleden was kritiek op een religie en had niets met rassen van doen. Over uw zin "Daar kun je natuurlijk over wel of niet “geestelijk gestoordheid” praten, maar bij migranten en hun religie is het wel anders." het volgende. Ik ga ervan uit dat u niet bedoelt dat ik migranten als geestelijk gestoord beschouw. Mocht dat wel zo zijn, vind ik het een vreemde opmerking. Een tweede misvatting die veel vaker op dit forum terugkomt is het volkomen ten onrechte mixen van racisme met religiekritiek. Ik heb religiekritiek.

2 Reacties
Risa
Risa28 mrt. 2017 - 0:51

Je hebt helemaal gelijk. We kunnen Islamofobie veel beter gewoon moslimhaat noemen, want dat is wat het is. Als je iemand een Islamofoob noemt is er namelijk nog de illusie dat deze persoon daadwerkelijk geïnteresseerd is in een theologisch debat, wat (uitgezonderd van echte theologen) never nooit klopt. De "Islamofoob" heeft eerder een zelfde psychotische reactie op moslims op dezelfde dat een antisemiet psychotisch reageert op Joden. Moslimhater benadrukt het irrationele en psychotische van de "Islamofoob" en vormt daarmee een veel betere beschrijving.

tr311215
tr31121528 mrt. 2017 - 7:37

@Risa: u verwart kritiek op mensen met religiekritiek. Serieus theologisch debat over de religie is in NL niet mogelijk. Kon intertijd wel over het christendom, dat lange tijd door de fileermachine is gehaald. Ik neem aan dat u mij niet associeert met psychotisch en irrationeel; dat zou ik een vreemde opmerking vinden. Het in éen zin plaatsen en op een lijn plaatsen van het fakewoord en 'antisemiet' laat ik aan u. Lees u in in de islam.

Popiejopie3
Popiejopie327 mrt. 2017 - 7:51

Het is menselijk falen; een paar euro voor een menselijke oplossing.

Jaacob52
Jaacob5227 mrt. 2017 - 7:34

Decennia geleden was ik zilverpapier van koetjesrepen aan het sparen voor Afrika. Er is in al die jaren niets veranderd. Er zijn gedurende intussen honderden miljarden "verdampt", letterlijk en figuurlijk. Er wordt telkens gesproken over uitbuiting door rijke landen. Dat is niet de oorzaak van deze rampspoed. Ik zoek het meer in corrupte, heel slecht bestuur en mismanagement. Nu weer een actie, ik ben afgehaakt.

RU486
RU48627 mrt. 2017 - 5:56

Als ik zo de reacties lees, is de tendens dat het in ieder geval niet 'mijn' schuld is. Lekker makkelijk.

Bart van Oerle
Bart van Oerle26 mrt. 2017 - 20:12

In Somaliland ken ik de situatie, maar mij is wel duidelijk dat in Syrië de droogte en hongersnood in feite het gevolg zijn van mismanagement. Dat zit zo. De bevolking in Syrië is explosief gegroeid, van 12mln in 1990 naar bijna 21mln in 2010. Om die mensen te voeden, zijn ze grondwaterbronnen gaan gebruiken voor de landbouw. Dat grondwater werd voorheen alleen gebruikt in tijden van droogte. Logisch gevolg, toen er een droogte kwam, was er te weinig grondwater om de gewassen nog te laten groeien, gevolg: hongersnood. Tja, of dat mismanagement nu door de islam komt.... daar kan je over discussieren. In ieder geval heeft die hongersnood in Syrië een menselijke oorzaak en ik kan me voorstellen dat dat ook voor andere landen geldt.

tr311215
tr31121526 mrt. 2017 - 18:14

Islamofobie is een fake-woord. Het zet mensen die religiekritiek hebben weg als mensen met een geestelijke aandoening. Sovjet praktijken. Mensen die 40, 50 jaar geleden het christendom publiekelijk afmaakten waren ook niet geestelijk gestoord. Ze konden er als cabaretier bijv zelfs een goede boterham mee verdienen. Issue overigens duidelijk klimaatgerelateerd.

1 Reactie
Sardar2
Sardar227 mrt. 2017 - 10:42

@ tr311215 26 maart 2017 at 20:14 “Islamofobie is een fake-woord.” De kritiek van “40, 50 jaar geleden”op “het christendom” was een blanke kritiek op een blank issue. Daar kun je natuurlijk over wel of niet “geestelijk gestoordheid” praten, maar bij migranten en hun religie is het wel anders. Islamofobie is geen onschuldige islamkritiek maar een racistisch kritiek op islam/moslims. Overigens waar racisme verankerd is zoals in NL, fungeert iedere kritiek op islam islamofobisch.

TurkseTurk
TurkseTurk26 mrt. 2017 - 17:48

Hmmm Erdoğan beweert dat er in het westen en met name Europa Islamofobie Erdoğan o fobie en Turkofobie bestaat en verder gevoed wordt met Racisme en Fascisme dat hij in een woord gewoon Nazi gedrag noemt. Toen Erdoğan Nazi gedrag voor het eerst zei dacht ik hij doet aan populisme. In zijn latere gesprekken wat je nooit zei horen in westerse nieuws heeft hij zijn woorden perfect beargumenteert. Waardoor ik van gedachten veranderde en besefte van ow. ... Erdoğan heeft toch gelijk. ... maar ik blijf van mening dat hij ook aan populisme doet maar goed... gezien de Refurundum die aankomt die bindend is... en geen flop Refurundum als in Nederland... doet Erdoğan denk ik ook met de waarheid aan populisme om steun voor zijn zaak te versterken. Erdoğan beloofd ook dat en wil ook - doodstraf terugbrengen - einde aan Eu lidmaatschap kandidatuur. - Einde vluchtelingendeal. - Mogelijk einde douane unie met Eu. - Alle andere relaties opnieuw overwegen en onderhandelen - Wat ik persoonlijk hoop is dat Erdoğan ook aan denkt uit de Navo te stappen. Zo los je alle problemen met de EU op. Enkel zakelijke relaties onderhouden.

5 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper26 mrt. 2017 - 23:39

[TurkseTurk 26 maart 2017 at 19:48 – Wat ik persoonlijk hoop is dat Erdoğan ook aan denkt uit de Navo te stappen.] Prima. Als Turkse Turk dan meteen ook even de EU uitstapt om bij zijn Grote Leider te zijn...

RU486
RU48627 mrt. 2017 - 5:59

Wat heeft dat Erdogan verhaal in hemelsnaam te maken met het onderwerp.

Berend_van_den_Achterberghen
Berend_van_den_Achterberghen27 mrt. 2017 - 9:49

RU486 27 maart 2017 at 07:59 Je weet toch dat Erdogan nog voor Armstrong op de maan liep met een zelfgebouwde raket, eigenhandig het Suezkanaal heeft gegraven op een zaterdagmiddag en dat het Erdogan was die persoonlijk de Iraqi's uit koeweit heeft geslagen met een honkbalknuppel? Als erdogan gelooft dat de hele wereld om hem draait dan doen zijn volgelingen dat ook. Niets op de wereld gebeurt zonder dat Erdogan er de hand in heeft.

Voice of Reason
Voice of Reason27 mrt. 2017 - 9:53

"– Wat ik persoonlijk hoop is dat Erdoğan ook aan denkt uit de Navo te stappen." Ik ook, laat Putin Turkije maar verslinden.

7anpau1
7anpau127 mrt. 2017 - 11:05

Het referendum is bindend als de uitkomst 'ja' is. Haal je de koekoek. Als het 'nee' is, zal Erdogan echt geen stapje terugdoen in de door hem ingeslagen weg naar alleenheerschappij. Hij zal een nieuwe aanleiding zoeken en vinden om de noodtoestand te verlengen en de aan hem op die grond toekomende bevoegdheden uitbreiden.

Jan Vries
Jan Vries26 mrt. 2017 - 17:39

Saoedie arabie en koeweit hebben het onvoorstelbaar laten afweten met hulp aan syrisch vluchtelingen, let wel geloofsgenoten. Staat mij ook bij dat ze in 2010 met ramp in pakistan het lieten afweten.Maar goed het siert hun dat ze nu hulp bieden.

3 Reacties
Sardar2
Sardar227 mrt. 2017 - 10:46

@ Jan Vries 26 maart 2017 at 19:39 “Saoedie arabie …let wel geloofsgenoten.” Hoe kom je erbij? Saoedi-Arabië gelooft in Wahabisme, de moederideologie van salafisme en Daesh. Zij zien Syriërs als afvalligen en jij geeft hen allebei soortgelijke status!

Appi Mohamud
Appi Mohamud27 mrt. 2017 - 12:33

Jan. Zoals Sardar schrijft hebben Arabiers Yemeni en Syriers hetzelfde religie maar niet hetzelfde geloof. Maar voor een muis is natuurlijk alles wat kwaakt een eend, dus vollegid begrijbaar waar jou vergissing vandaan komt.

Don Quichote
Don Quichote28 mrt. 2017 - 8:43

@Sardar, dus het geloof is wat de hulp aan Syrië tegenhoudt. quote : "Saoedi-Arabië gelooft in Wahabisme, de moederideologie van salafisme en Daesh. Zij zien Syriërs als afvalligen" En daarom komt er geen ondersteuning voor de Syrische vluchtelingen. en geen hulp aan de hongersnood. Het westen heeft ook een ander geloof, maar helpt wel. Men zou kunnen zeggen dat de Islam met al zijn stromingen niet het toonbeeld van broederschap is en van vrede.

KeesV3
KeesV326 mrt. 2017 - 17:03

Over Zuid Sudan: "Sinds december 2013 zijn bijna 70 hulpverleners omgekomen en alleen al in november 2016 werden 100 gevallen van geweld tegen hulpverleners en belemmeringen voor het leveren van humanitaire hulp door de VN geregistreerd. In 2016 was Zuid-Sudan, na Somalië en Afghanistan, het meest gevaarlijke land voor hulpverleners." http://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vkbzo539mayv In mijn ogen is het even dom om de Islam de schuld van te geven van de hongersnood, als El Nino. Sowieso is Zuid-Sudan natuurlijk niet islamitisch. Maar er is wel meer aan de hand dan alleen het uitblijven van regen. Laten we alsjeblieft niet de VS of Europa de schuld geven van deze crisis, terwijl Saoedi Arabie de reddende engel is...

Jan Vries
Jan Vries26 mrt. 2017 - 16:55

Door de geopolitiek van de regimes en extremistisch islamitische groepering is de islam in deze regio's toch mede debet aan deze toestand. Let wel mede!

spagaat
spagaat26 mrt. 2017 - 15:48

Als je ziet hoe Israel met water omgaat en ondanks de relatieve droogte welvarend is geworden en kan blijven... Daar kunnen de islamitische landen in de regio veel van leren. Natuurlijk is de Islam niet de oorzaak van de droogte, maar de Islam is wel een van de redenen dat er geen goede coping strategies zijn ontwikkeld. Godsdienst houdt mensen dom.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer226 mrt. 2017 - 15:45

Lijkt me dat beide kampen gelijk hebben. Droogte zorgt voor problemen, en terreur en burgeroorlogen verhinderen dat die problemen effectief aangepakt kunnen worden. Tesamen een dodelijke mix.

StHuck
StHuck26 mrt. 2017 - 15:41

Journalist Vermeulen zou mensen hier "berispen" als zij terecht stellen dat de momentele en eerdere humanitaire rampen in bepaalde delen van Afrika vooral gevolg zijn van tribalistfsch despotisch wanbestuur i.c.m. meestal achterlijke islamitische en animistische culturen? Uit de tekst, zoals dat in het bijschrift van Joop zelf hier ook, staat slechts dat de droogte óók een rol speelt. Maar dat een verscheidene landen i.c.m. heersende tribale, islamitische, en animistische culturen dé oorzaak zijn van alle ellende is evident. Ik ken genoeg landen en volken, en dan eigenlijk vooral die de westerse vrijheden van representatieve democratie en verlichting als leidraad voeren, met aan wereldse macht ondergeschikte religiën, die zowel in de heetste en droogste woestijnen als in wat eerder zoute zeeën waren hun burgers zien floreren. Groeten uit Las Vegas en Lelystad.

X4
X426 mrt. 2017 - 14:36

Om over na te denken: Egypte en Zuid-Korea stonden in de jaren vijftig ongeveer tegelijk op eigen benen. In Egypte kwam het geld, olie, zo uit de grond. Uit Zuid-Korea komen Samsung, Kia, Hyundai, etc. De democratie zorgt voor goed onderwijs en goede gezonheidheidszorg voor iedereen. Wat komt er uit Egypte???

[verwijderd]
[verwijderd]26 mrt. 2017 - 14:22

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Haastig
Haastig27 mrt. 2017 - 8:03

boenders 26 maart 2017 at 16:22 En van overbevolking en van de lokale "Insjallah" of "Gods will" houding. Als mensen door wijze waarop ze geloven (God, Allah) niet in actie (willen) komen is er weinig te doen. Één vd redenen dat er een meer "cultural approach" nodig was in het ontwikkelingswerk, maar die kennelijk ook weinig helpt. De vader van een vriendinnetje was irrigatiewerker (jaren 80), maar moest met lede ogen aanzien hoe het geloof in god het won van het geloof in zelf iets kunnen bereiken, zelf invloed te kunnen uitoefenen. Dus de jonge loten die langs de irrigatiekanalen stonden maar eerst water diende te krijgen tot ze geworteld waren, kregen water tot pa naar een volgend project vertrok, want inshallah: als allah wilde dat de boompjes water kregen zou hij het wel laten regenen, dus de loten konden zich onvoldoende ontwikkelen tot bomen om met hun wortels de kanten stevig te houden en als schaduw te dienen voor de irrigatiekanalen, die dus, na verloop inklapten of uitdroogden. Inmiddels is er inderdaad oorlog in dat land waar haar vader poogde water te brengen. Mijn eigen shock kwam aan de TU, toen ik eens een discussie had met een intelligente (doch zeer gelovige) Afrikaanse jonge man, die volgens mij iets chemisch studeerde. Hij gaf aan dat wij in NL onzinnig bezig waren met onze dijken en polders. God had ons gespaard omdat hij daarvoor koos, maar hij kon er ook voor kiezen op een dag het water te laten komen. Dijken of geen dijken, het maakte niets uit: wij zijn afhankelijk van gods wil. Voor mij de shock dat zelfs een intelligente ingenieur geen enkel besef kan hebben van risico-vermindering/vermijding. Geen enkel besef van eigen invloed op. De dag dat ik me realiseerde dat je weinig kan doen voor mensen met een dergelijke religieuze visie. Ik had tot dusver enigszins begrip gehad voor de bevolking in het land waar ik opgroeide met een vergelijkbare visie: miljoenen voor de bouw van een moskee, terwijl het ziekenhuis beroerd was. Na de discussie met de Afrikaanse jonge man realiseerde ik me dat religie die op die wijze wordt opgevat gevaarlijk is: hij belemmert mensen hun leven, hun land te verbeteren. En het maakt geen fluit uit of die interpretatie islamitisch of christelijk is. Het belemmert mensen irrigatiekanalen te onderhouden, desalination-plants op te zetten en de pomp werkend te houden. Pomp stuk? Insjallah. Droogte? Zo god het wil... Het is ook problematish dat landen waar altijd al (te weinig) water was, de bevolking blijft groeien. Ethiopië 1984, hongersnood, 40 miljoen inwoners, 30 jaar later, 2013: 94 miljoen inwoners... Er zijn diverse landen waar structureel weinig water is (ondergronds, meren, rivieren) voor de bevolking van 30 jaar en 300 jaar geleden, laat staan voor de hedendaagse explosief gegroeide bevolking. Zeker als dan nog veel van het water verontreinigd is, chemisch & biologisch.

7anpau1
7anpau127 mrt. 2017 - 11:15

De landen die in de regio's waar nu honger heerst de laatste decennia de meest vruchtbare landbouwgronden hebben ingepikt zijn toch echt de golfstaten. Die zijn in rap tempo bezig delen van Afrika te kolonialiseren en daarbij maken ze wel degelijk gebruik van het geloof. Jaren is er geïnvesteerd in de 'kerstening' van Afrika met name door bouwen van moskeeën. In veel Afrikaanse gebieden zijn het de enige gebouwen die goed onderhouden zijn. Hun gouden dakjes zie ze al van ver schitteren. Als dat niet genoeg was en het niet goedschiks ging, dan maar kwaadschiks door ondersteuning van corrupte regiems of rebellen/terroristen'. De golfstaten zijn - wetende dat de olie eindig is en ze dan niet meer alles kunnen importeren - samen met de Chinezen in het gat gedoken dat de grootmachten na het einde van de koude oorlog hebben laten vallen in Afrika. Als je zegt dat ze daarbij exact dezelfde middelen inzetten als de beide blokken in de koude oorlog, dan heb je helemaal gelijk. Het vorenstaande neemt niet weg dat de mensen die nu omkomen slechts slachtoffer zijn en hun geloof doet er helemaal niets toe.

Archie Bunker
Archie Bunker26 mrt. 2017 - 13:27

Noem mij een land met een normaal functionerende democratie waar structureel honger heerst....

8 Reacties
H.Witte
H.Witte26 mrt. 2017 - 13:35

Noem mij een democratisch land dat niet een economische basis heeft.

Magalaan
Magalaan26 mrt. 2017 - 15:38

Noem mij een land met een goed functionerende dictatuur waar honger heerst? En neem de VS. Superdemocratie. Rijkste land ter wereld. Gemiddeld inkomen zeven maal dat van de wereld. Consumeert vaak de helft van de grondstoffenproductie. Toch leeft een kwart onder de armoedegrens en in het binnenland zijn grote groepen aan de drugs verslaafd geraakt door de werkeloosheid. Toch functioneert de democratie "normaal". Want was is normaal. Voor ons is Nederland natuurlijk normaal. Voor de VS is de VS normaal. En als het verandert? Dan is dat het nieuwe "normaal". We moeten eens af van het idee dat je een systeem op zijn geloofsinhoud beoordeelt en niet op zijn praktische uitwerking.

KeesV3
KeesV326 mrt. 2017 - 16:47

@Henk Een goed werkende democratie creëert i.m.o. een economische basis. Kijk bijv. naar de verschillen tussen Noord- en Zuid Korea. Een economische basis creëert geen goed werkende democratie. Kijk bijv. naar de oliestaten in het Midden Oosten.

Ziegler
Ziegler26 mrt. 2017 - 18:04

Henk, die economische basis legt een land zelf. Ik wil niet hardvochtig zijn en heb al lang geld gestort, maar we kunnen niet de analyse blijven volhouden dat arme landen slachtoffer van de omstandigheden zijn. Deels is dat vast het geval, maar grosso modo niet. Nogmaals, dit ontslaat ons niet van de plicht te helpen, maar armoede ontstaat niet zomaar.

Evert Baptist - sjomp
Evert Baptist - sjomp26 mrt. 2017 - 18:49

Was in de vorige eeuw wegens zaken een aantal malen in Zimbabwe. Dat land was toen niet stinkend rijk maar ze konden met gemak hun eigen voedsel verbouwen. Nada Mugabe de democratie uitschakelde ging het van kwaad tot erger en nu is het land afhankelijk van voedselhulp van de broeders uit Zuid-Afrika.

Minoes2
Minoes227 mrt. 2017 - 6:00

Je kunt democratisch kiezen voor uitbuiting van anderen. Je kunt ervoor kiezen zoals Saoedie Arabie om de enige aanvoerhaven voor voedsel in Jemen plat te bombarderen. Je kunt democratisch een regering kiezen die het bedrijven mogelijk maakt om de wapens daarvoor aan Saoedie Arabië te leveren. Je kunt democratisch een pensioenfonds optuigen dat investeert in de wapenindustrie. Je kunt democratisch kiezen voor ongebreideld marktdenken die kinderen voor een euro per dag laat werken etc..etc... Je kunt er democratisch voor kiezen om het bedrijven mogelijk te maken waterbronnen te onteigenen van mensen die daarvan afhankelijk zijn, het vervolgens in flesjes in je land duur te verkopen... Je kunt er democratisch voor kiezen de lucht dusdanig te vervuilen dat het klimaat erdoor verandert. Je kunt heel veel ellende voor anderen in je eigen land democratisch introduceren....

Minoes2
Minoes227 mrt. 2017 - 6:01

Marktdenken = marktwerking

Minoes2
Minoes227 mrt. 2017 - 6:04

"Je kunt democratisch kiezen voor ongebreideld marktdenken die kinderen voor een euro per dag laat werken etc..etc…" Je kunt democratisch kiezen voor ongelimiteerd marktdenken, kinderen voor een euro per dag laten werken vanwege winstmaximalisatie en investeerders te vriend te houden.....

dijkbewaker
dijkbewaker26 mrt. 2017 - 13:07

Beetje merkwaardige reactie. Droogte komt niet door de islam, Nee, en overstromingen in Nederland komen niet door het christelijk geloof. Wat we hier wel gedaan hebben is rekening houden met hoge waterstanden als laag land waar al het water naar toe loopt. Dus dijken en sinds kort meer ruimte voor de rivier om de capaciteit te vergroten met oog op een veilige toekomst. ----- Al de landen die getroffen worden door droogte werden dat vroeger ook. Niets nieuws onder de zon. De natuurlijke omstandigheden maakt dat de populatie beperkt moet blijven omdat hongersnood dan niet uit kan blijven. Tegen de natuurlijke omstandigheden in de bevolking extreem laten groeien is de hongersnoodramp nog veel groter maken. In een land wat ook nog geteisterd wordt door oorlog wordt het ook moeilijker om via technologie de water en voedselproductie op te krikken. Investeerders blijven weg.... ----- De vicieuze cirkel blijft in stand waar steeds grotere hongersnood een vast gegeven is als men voedsel brengt. --- Dus stoppen met oorlog voeren, beperk overbevolking en ga de steeds weer terugkerende droogte te lijf met technologische verbeteringen waardoor overleven verandert in een normaal leven. Een andere optie is er niet.

3 Reacties
Stientje2
Stientje226 mrt. 2017 - 15:56

Volkomen mee eens. U bent alleen de corruptie vergeten. Iedere keer als er een hongersnood is/dreigt, worden er geldelijke acties gestart . Waar komt dit geld terecht? Ik las nu dat er voedselpakketten etc. maar beperkt naar die gebieden kunnen worden gestuurd i.v.m. oorlog. Wereldwijd zou er een verplichting moeten komen om deze landen technologische hulp te bieden.

dijkbewaker
dijkbewaker26 mrt. 2017 - 23:20

@Stientje. Verplichten hulp te bieden terwijl er oorlog heerst gaat niet gebeuren. Hulpverleners en deskundigen lopen het risico het er niet levend af te brengen of speelbal te worden van chantage of erger. De mensen die de macht hebben werken zelfs tegen. het welbevinden van de eigen bevolking komt niet op de eerste plaats. Machtsbehoud en zelfverrijking ten kostte van de uitgemergelde eigen bevolking is de trend. Overigens zal het mij niet beletten om geld te doneren ook al weet je dat het een druppel op de gloeiende plaat is. De nood is niet om aan te zien. Ik ben zelf in Afrika geboren, het land heeft gigantisch veel potentie, de bakermat van de mensheid. Alles zou anders zijn zonder al die bloedige oorlogen en onbehoorlijk bestuur. Ik ben ook erg tegen een braindrain. Zend na een goede opleiding de topmensen terug om de landen op te bouwen. Alleen zo kan er iets opgebouwd worden. Al in de jaren 50 van vorige eeuw werd er al roofbouw gepleegd waar ik gewoond heb waardoor er vruchtbare grond in woestijn veranderde. Men deed het zelf zonder te beseffen waarmee men bezig was. Dit gaat niet in 10 jaar veranderen maar is misschien wel 100 jaar of meer nodig. En helaas is een archaïsche geloofscultuur daar debet aan. Mensen worden het gewoon niet toegelaten om zich te ontwikkelen.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer227 mrt. 2017 - 0:28

@ Stientje Sterker nog, er zijn voorbeelden waarbij warlords de hulp frustreren zodat de hongersnood nog groter wordt en er door het westen nog meer geld wordt ingepompt wat dan door diezelfde warlords afgeroomd wordt. Er was, meen ik, een Nederlandse hulpverleenster die er een boek schreef. Hongersnood als verdienmodel, hoe laag kan men gaan?

JohnVKR
JohnVKR26 mrt. 2017 - 12:51

De islam is de schuld van alles. Zonder de islam zouden we allemaal in het paradijs op aarde leven. Zonder de islam was er geen armoede. Zonder de islam was er geen klimaatverandering. Zonder de islam was er geen geweld. Zonder de islam waren er geen oorlogen. Zonder de islam waren er geen 6 miljoen joden omgebracht. Zonder de islam waren er geen files. Zonder de islam waren we allemaal rijk en welvarend. Zonder de islam...

6 Reacties
benning
benning26 mrt. 2017 - 14:07

Okee als u het zo zegt... Dan moeten we er dus alles aan doen om de islam de wereld uit te helpen :-)

Theo Hiddemeister
Theo Hiddemeister26 mrt. 2017 - 15:01

Beetje overdreven allemaal, maar je komt dit maal dichter bij de waarheid, dan met je gemiddelde schrijfsels. Keep up the good work!

joop12342
joop1234226 mrt. 2017 - 16:13

Ik zou bijna schrijven: hear hear, maar ja... zonder de islam geen 250 miljoen doden bij de islamitische veroverings oorlogen { zie Wikipedia}, zonder de islam een stuk rustiger hier, zonder de islam zouden de christenen in het MO een stuk veiliger zijn, zonder de islam geen Erdogan, zonder de islam vrijheid voor de vrouwen, zonder de islam, ja wat voegt de islam eigenlijk toe aan het wereldse gebeuren behalve dan veel ellende.?

Voice of Reason
Voice of Reason26 mrt. 2017 - 16:45

"De islam is de schuld van alles." Dat gaat wat ver, maar de wereld zou een betere plek zijn zonder islam

JanDuine2
JanDuine226 mrt. 2017 - 17:28

........Zonder de Islam was er geen 1e en 2e wereldoorlog, Vietnam en Korea geweest. Zonder de islam waren niet alle culturen in Z.Amerika uitgeroeid en miljoenen indianen uitgemoord. Zonder de islam ......

M4
M426 mrt. 2017 - 20:51

Verrekijker, al die zaken zijn door het westen en in het westen op ons eigen conto geschreven en zo hoort dat ook. Wat ik graag zou zien, dat er binnen de islam eens wat kritischer naar de eigen gebreken word gekeken, want die zijn ook niet gering. Neem nou eens het Indiase subcontinent, hoe men daar tot ver in de 20e eeuw, te keer is gegaan. Het westen en de islam hebben doen qua imperialistisch wangedrag niet voor elkaar onder. Het verschil is dat in het westen, men soms nog wel eens in de spiegel kijkt. Verdere voorbeelden zijn hier al genoeg gegeven.