Joop

Jort Kelder heeft blinde vlek voor witte corruptie

  •  
06-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
211 keer bekeken
  •  
Rutte opent Maritime Awards Gala 2016

© 2016-10-31 18:58:32 HILVERSUM - Minister-president Rutte op het podium met Jort Kelder tijdens de opening van het Maritime Awards Gala 2016 waar vertegenwoordigers uit de hele maritieme secto

De Noord-Hollandse VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers werd door het gerechtshof veroordeeld tot 2,5 jaar cel wegens omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. De gewezen VVD-staatssecretaris Robin Linschoten kreeg vijf maanden cel (waarvan drie voorwaardelijk) aan de broek wegens belastingontduiking. De voormalige VVD-wethouder uit Maarssen Sjoerd Swane werd in 2011 bij verstek veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen, valsheid in geschrifte en belastingfraude en is nog altijd voortvluchtig. De Roermondse wethouder Jos van Rey kreeg een jaar voorwaardelijk voor schending van zijn ambtsgeheim. En sinds deze week is de Haagse wethouder Richard de Mos verdachte in een corruptiezaak.
Presentator Jort Kelder, die recent zelf in het nieuws kwam door de niet door Thierry Baudet opgegeven snoepreisjes met de privéjet van SuitSupply-eigenaar Fokke de Jong, vermoedt echter dat politici met een Turkse of Marokkaanse achtergrond de werkelijke bedreiging van de integriteit van het openbaar bestuur in Nederland zijn. Tijdens zijn programma Dr Kelder en Co vroeg hij zaterdag aan Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam:
"“Kan het ook zijn dat dat hele cliëntelisme een beetje in die mediterrane cultuur zit die we aan het importeren zijn?”"
Kelder verwees daarmee onder meer naar enkele medeverdachten in de zaak van Richard de Mos: wethouder Rachid Guernaoui en twee Turks-Nederlandse horecaondernemers. Nadat Eerdmans bevestigde dat er “nogal wat van die voorbeelden” zijn, wierp Kelder de vraag op of het niet nodig is om “een culturele schoonmaakoperatie” uit te voeren.
Veel luisteraars reageerden verontwaardigd op die suggestie. “Is dat soort taal niet een aanleiding voor een exitgesprek?”, vroeg Miko Flohr zich af in een Twitter-draadje. Ook de voormalige hoofdredacteur van HP/De Tijd Bert Vuijsje en OneWorld-hoofdredacteur Seada Nourhussen hadden geen goed woord over voor de insinuaties van Kelder.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (74)

Freek3
Freek39 okt. 2019 - 10:57

Dat onontwikkelde kijkers een vraag verwarren met een mening, komt veel voor. Maar als je als interviewer een poging doet een gast te laten zien hoe hij in elkaar steekt dan zul je af en toe een leidende vraag moeten stellen. Dus een vraag aan Eerdams gericht als "Kan het ook zijn dat dat hele cliëntelisme een beetje in die mediterrane cultuur zit die we aan het importeren zijn?", daar is niks mis mee. Het antwoord op een vraag, daar KAN alles mis mee zijn. Het idee dat Kelder een witten vlek heeft voor "witte (bedoeld wordt "blanke"?) corruptie is in de "maffiamaatjeszaak" reeds lang geleden gelogenstraft, maar ja, dat de onontwikkelden dat vergeten zijn is ook niet raar.

1 Reactie
Flipper2
Flipper29 okt. 2019 - 13:18

"Je maakt wel heel veel brokken. Kan het zijn dat je veel te hard rijdt?" In deze vraagstelling ligt het vermoeden besloten dat er te hard wordt gereden. Dat heet een mening. De vraag wordt immers gesteld op retorische wijze. Hoe kan het zijn dat je zoveel brokken maakt" is een neutrale vraagstelling. Kelder geeft hier wel degelijk zijn mening weer. Kelder krijgt van Eerdmans dan ook gelijk. Enkel onderontwikkelde lezers zullen niet in de gaten hebben dat je het voor Kelder opneemt.

Neil van der Linden
Neil van der Linden8 okt. 2019 - 6:34

En ik kan eraan toevoegen Prins Bernhard Sr, Prins Bernhard Jr, ING, ABN, Ballast Nedam, Strukton, Worldonline, Shell, Philips (kartel), Philips-Duphar (dioxine stort) Akzo (vroeger Ketjen) idem, Maschmeijer idem, Fipronil, Van Haga... Deels lang voordat één 'gastarbeider' voet op Nederlandse grond zette. Wel allemaal nette mensen in het wereldje van Kelder.

Martinel
Martinel7 okt. 2019 - 14:55

Sinds Jortje Kelder de NPO infiltreert kijk ik geen Buitenhof meer. Sinds hij als heertje bij Dwdd infiltreert kijk ik dat programma ook nooit meer. Jinek was voor mij al een een jaar no-done. Overal waar die man opduikt zapp ik weg. Dat vrindje van Rutte die met bootjes over de grachten vaart is een heel gevaarlijk manneke. Dan kijk ik naar bovenstaande foto, naar die rechtse tongflap van Rutte en dan heb ik behoefte aan een teiltje. Rutte die als zomergast mocht aanschuiven, die overal in elke publieke dienst een chaos heeft achtergelaten. En nu die geinschorum van een Kelder die werkelijk overal opduikt. Ik zou zeggen gezien 'bewezen' diensten opzouten met die Kelder. Overigens ben ik voor een onafhankelijk NPO. En dan ook volledig onafhankelijk.

Norsemen
Norsemen7 okt. 2019 - 8:28

En Kelder probeert veel te veel iemand te zijn die hij helemaal niet is. Hij is niet deftig en hij is ook geen (oud) corpsbal.

Norsemen
Norsemen7 okt. 2019 - 8:23

Wat Kelder hier zegt is schandalig en wat mij betreft kost hem dat zijn positie bij Buitenhof. Maar ik moet Kelder wel nageven dat hij in programma's zoals Buitenhof en Jinek iedereen aanspreekt op de onzin die ze vertellen, van links tot rechts. En op financieel-economisch gebied, bijvoorbeeld de bankensector, kan hij in mijn ogen goed uitleggen wat de situatie is, beter dan veel politici die vaak gewoon geen verstand van zaken hebben.

2 Reacties
ZwartePiet
ZwartePiet7 okt. 2019 - 15:17

Je bent de enige die het nog een beetje begrijpt. Het 2de deel van je betoog. Bij deel 1 heb je het, netzoals velen hier niet begrepen. Het is natuurlijk een strikvraag. Pas als je het antwoord erbij zet zou je het kunnen beginnen te begrijpen. Verder geniaal dat Mos, als ex PVV-er, lekker dealtjes maakt met Marokkanen. Zag ik niet aankomen. Hehehe

Norsemen
Norsemen7 okt. 2019 - 17:46

@zwartePiet Ik kan je reactie niet helemaal volgen.

Paul250371
Paul2503717 okt. 2019 - 7:54

Kan het ook zijn dat dat hele cliëntelisme een beetje in die mediterrane cultuur zit die we aan het importeren zijn?” Producten worden geïmporteerd.

Gi Raf
Gi Raf7 okt. 2019 - 6:46

VVD Rutte vriend Kelder is ongetwijfeld een rechtse bal. Prima natuurlijk dat die ook, als is het bijzonder weinig, hun verhaal kunnen doen op de staatsomroep. Eigenlijk wel verfrissend. Altijd maar dat ''progressieve'' geluid, links lullen en rechts zakkenvullen gaat ook de keel uithangen. Het wachten is nu nog op de eerste linkse presentator.

1 Reactie
harmmeijer
harmmeijer7 okt. 2019 - 9:14

“Altijd maar dat ”progressieve” geluid, links lullen en rechts zakkenvullen gaat ook de keel uithangen.” Ik heb niet het gevoel dat er momenteel veel ‘progressief en links geluld’ wordt op onze staatsomroep. Kunt u mij een paar voorbeelden geven. Ik kan ze niet vinden. Dus: vertel.

msj_meijerink
msj_meijerink7 okt. 2019 - 6:16

Nee, nee Jort, zo heurt het dus niet.

Libertain
Libertain7 okt. 2019 - 5:48

(“ Jort Kelder heeft blinde vlek voor witte corruptie”) Deze blinde vlek heeft ook een naam - portemonnee.

Phil2
Phil27 okt. 2019 - 5:26

Hier kun je kort over zijn. Een bestuurlijke elite zal het niet na kunnen laten om zichzelf te verrijken, uit een soort gevoel van 'entitlement'. Van 'onderen af' zal er eveneens de niet door morele bezwaren gemankeerde neiging zijn om te pakken wat je pakken kunt. Wie Kelder op zat. beluistert, zal ook de voor NL begrippen curieuze mix kunnen beluisteren van elitair "niet zo zeuren" rechts en toch een soort 'eco-rentmeesterschap'. Zeg maar ergens tussen FvD en PvdD.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19476 okt. 2019 - 20:29

Kelder mag zoiets niet zeggen. Dat moet je aan een PvdA-er overlaten: De PvdA moet vriendjespolitiek onder allochtone politici grondiger bestrijden, stelt PvdA'er Fouad el Haji. (https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/pvda-pak-etnisch-clientelisme-aan-het-rommelt-al-20-jaar~b976b682/).

1 Reactie
de Boer2
de Boer26 okt. 2019 - 20:54

Het is opvallend dat zij die geen vriendjes hebben zo klagen over vriendjespolitiek bij anderen. Want hadden ze wel vrienden in hun netwerk dan klaagden ze wel wat minder. In feite doen alle partijen aan klantenbinding en cliëntelisme, aan vriendendiensten, en alle kiezer stemmen op de partijen die hen het meeste voordeel bieden? . Iedereen vindt de een leuker dan de ander, mooier, prettiger. Nou als dat ook niet meer mag, die vriendjespolitiek, wordt het wel een beetje saai Vin je niet, Frans? .

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander6 okt. 2019 - 19:40

In de kelder van Jort ligt ongetwijfeld nog een oud bruin wijntje. Schijnbaar proosten steeds meer mensen graag met hem op het Buitenhof en bij de NPO.

Jabuka
Jabuka6 okt. 2019 - 16:36

Met het 'vroegtijdig' overlijden van Henry Keizer, de gevallen voorzitter van de VVD, had Rutte het over zijn vriend. Maar zeg mij wie uw vrienden zijn en ik zeg u wie gij zijt.......... Bij die vriendverklaring zullen we het dan maar houden en verder over de doden niets dan goeds!

Aurora01
Aurora016 okt. 2019 - 15:58

Ik hoop toch zo dat ze bij de NPO (KRO/NCRV) dit ventje geen podium geven als opvolger van Jinek. Nu is het niet moeilijk om Jinek te vervanger, talent is in voldoende mate aanwezig. Maar ja, ventje Kelder ligt lekker in de markt.

Break on through
Break on through6 okt. 2019 - 15:19

Tegenvaller. Net nu ik na deze middag buitenhof Kelder stukken sterker en wijzer vind dan voorheen. Kelder komt deze middag in Buitenhof sterk uit de verf als zeeeeer kritisch interviewer met een degelijke voorbereiding voorafgaand. Zowel bij de het interview van de Googleadel ( :) )als van de wetenschappers die even komen uitleggen hoe het écht zit met de zeewaterspiegel. (60 meter zeespiegelverhoging behoort tot de mogelijk heden maar duurt een paar honderd jaar én als we echt helemaal niets doen) waren gedegen kritisch en zeer goed voorbereid. Géén praatjes maken maar bij de feiten blijven, zeer sterk!

1 Reactie
vdbemt
vdbemt6 okt. 2019 - 18:33

Ik vond hem vandaag, bij uitzondering, ook goed. Hij probeerde in het slot van het interview toch wel even zijn wending aan de zaak te geven, door het samen te vatten als 'het valt dus wel mee". Wat direct gecorrigeerd werd door de planoloog. Nee, het valt niet mee. We kunnen niet wachten met het maken van verstandige lange-termijn-plannen.

de Boer2
de Boer26 okt. 2019 - 15:09

Of iemand corrupt is hangt in belangrijke mate af van zijn persoonlijke omstandigheden. Iedereen is in meer of mindere mate corrupt want ieders waarheid is heel persoonlijk. Dat is dus de stelling. Je mag hem alleen negeren als je de graad van perfecte heiligheid bereikt hebt. De Boer geeft even een voorbeeld: Een tijdje terug kwam hier een man het erf opgereden en die vroeg de Boer op vriendelijke toon of ie zijn loods kon gebruiken. Toen zei de Boer maar terug dat ie die zelf in gebruik had. En toen reed die man weer weg in zijn snelle wagen die veel meer blonk dan die aftandse trekker van de Boer.. Maar..... het was voorstelbaar dat als de melkprijs nog verder zou dalen het aanbod wél wervend zou zijn geweest. . Die weigering van de Boer was dus arbitrair en er was geen videoscheidrechter aanwezig. . Dus als je iemand van Turkse of Riffijnse bodem bij voorbaat vrij gaat pleiten dan ga je voorbij aan de stelling die boven is vermeld, inhoudend dat dat als de prijs maar hoog genoeg is iedereen gevoelig is voor verleiding. En dat je dus zo maar in de criminaliteit kunt belanden.. Je denkt van niet maar de praktijk is anders. Naar mate men beter in staat is zijn leven vorm te geven, hoe bescheidener je wensen zijn, hoe meer weerstand er is de zonde te weerstaan zoal Bach in een cantate bepleit.. . En deze al eerder aangeduide bevolkingsgroep staat wél op achterstand, vergeet dat niet. Je moet verder altijd goed opletten als Jort Kelder spreekt. Want Jort kan best even grappig zijn als diepzinnig. Denk dus maar niet dat je met Mark Rutte zo maar in een bootje kunt gaan zitten met je nieuwe blauwe blazer an. En denk je nu echt dat ze in BUITENHOF de presentator kiezen op het criterium van zwak begaafd? Derhalve, als Jort iets zegt dat moet je daarna goed nadenken, wat bedoelt Jort nou exact. En niet meteen gaan roepen, want dan doe je aan buikspreken in plaats van aan introspectie. En dat zou te betreuren zijn.

4 Reacties
Katootje2
Katootje26 okt. 2019 - 19:27

Om bij Jort Kelder diepzinnigheid te veronderstellen is een oneindige hoeveelheid fantasie nodig: hij zal wel iets slims bedoelen, maar wat???

OlavM
OlavM6 okt. 2019 - 21:37

@ de Boer: [Denk dus maar niet dat je met Mark Rutte zo maar in een bootje kunt gaan zitten met je nieuwe blauwe blazer an.] Jawel, hoor, juist die blauwe blazer vormde de aantrekkingskracht tussen Rutte en Kelder in hun studentencorpsballentijd. Bloedbroeders, die altijd over elkaars geheimpjes zullen zwijgen. [En denk je nu echt dat ze in BUITENHOF de presentator kiezen op het criterium van zwak begaafd?] Nee, maar wel op het criterium voldoende rechts, om aantrekkelijk te blijven of worden voor volk dat eigenlijk WNL- en Powned-angehaucht is.

de Boer2
de Boer27 okt. 2019 - 7:53

De Boer maakt er geen gewoonte van iets terug te schrijven, want dat vindt ie zinloos. Het christendom is er ook niet voluit in geslaagd mensen verdraagzamer te maken, dus voelt de Boer zich gesterkt om sereen door te gaan met zijn labeur.

madbako
madbako7 okt. 2019 - 9:31

@de Boer 7 oktober 2019 at 09:53 dus voelt de Boer zich gesterkt om sereen door te gaan met zijn labeur. Labeur, dat synoniem voor geleuter kende ik nog niet

vdbemt
vdbemt6 okt. 2019 - 14:05

De man zit intussen werkelijk overal in de NPO. Zowel op tv als radio. Als interviewer, presentator, gast en met eigen programma's. Het levert 1 ding op: we kunnen moeilijk meer zeggen dat de NPO zo links is. (Hoe zou het met zijn inkomen zitten?)

1 Reactie
Martinel
Martinel7 okt. 2019 - 16:04

En daar komen de commercielen straks bij. De hele tv wereld is Jort Kelder. De Mol, De wendy's, de Dance etc.... Zelfs gvd op zaterdagavond moet je kijken naar de beste zangers op NPO. Wat een gedrochtentv is dat. Continu die BN-ers overal en nergens. En wat is een BN-er? Iemand die eens een keertje op tv is geweest? Niks heeft gepresteerd? Wat moet men met een Brit hoe heet ze? Of met al die boeren? Kan de NPO aub eens eens al die vreselijke lui van de zenders weren? En gewoon onafhankelijke tv presenteren?

vdbemt
vdbemt6 okt. 2019 - 14:02

Kan het niet zo zijn dat, mn de VVD, heel erg beïnvloedbaar is door de cultuur van cliëntalisme, die witte corruptie, (en ook racisme) wáár die ook vandaan komt?

3 Reacties
Audio
Audio6 okt. 2019 - 15:25

@vdbemt Bij de corruptie zaak rond Groep de Mos zijn 1 Marokkaanse en 2 Turkse Nederlanders betrokken. Het is voor jou moeilijker op hen kritiek te leveren dan op de corrupte VVD'ers.

Audio
Audio6 okt. 2019 - 15:32

Cliëntelisme is wijd verbreid buiten West-Europa.

Norsemen
Norsemen7 okt. 2019 - 12:54

@Audio En voor jou een stuk makkelijker

Rechtse Bal4
Rechtse Bal46 okt. 2019 - 13:47

ja, inderdaad zeg, ben het met iedereen eens: wat een klier is die kelder. Moet maar snel het veld ruimen.

Erik Tervoort
Erik Tervoort6 okt. 2019 - 13:16

Ach Jort Kelder. Is dat niet het maatje van die leugenachtige Rutte? Geen aandacht aan schenken dus!

2 Reacties
Bernie2
Bernie26 okt. 2019 - 14:25

Ik zou er beter wel aandacht aan geven. Kelder is niet slechts een rechtse bal die zichzelf te graag hoort praten, maar vooral een gevaarlijke klootzak die er niet voor terugdeinst criminele kwesties die evident bij 'blanken' liggen probeert te koppelen aan Turken of Marokkanen. Wat voor extremistische viespeuk ben je dan? Inderdaad voor sommigen een gevierd man, niet voor mij. De engerd had sowieso nooit bij Buitenhof mogen komen. Tijd voor een culturele schoonmaak dus. Maar niet van het soort dat Kelder voorstaat.

Buitenstaander
Buitenstaander6 okt. 2019 - 18:10

@Bernie Snap t wel: Buitenhof moet vooral voorbehouden blijven aaan linkse journalistiek, en daar hebben dan vervolgens een blinde vlek voor. Want toen bv Mevrouw Luyten en 'tamelijk' ongelukkig verband legde tussen Mengele en Baudet was het wel oorverdovend stil, en hoorde ik niet zoveel mensen hier 'culturele schoonmaak' roepen. Beetje: wiens geestelijke brood je eet, diens woord men spreekt.

Bert de Vries
Bert de Vries6 okt. 2019 - 13:00

In de eerste plaats: bedank Jort Kelder voor bewezen diensten en verwijder hem uit Buitenhof. Hij zal best veel Nederlanders aantrekken, maar acteert als een ijdeltuit eerste klas. Af en toe is hij zicht baar trots op een '''''scherpe''''' vraag. Dan kijkt hij onmiddellijk na het stellen ervan naar een van de vele tv-schermen in de studio om te zien of goed hij wel in beeld was. Overigens zijn ook zijn scherpe vragen weinig meer dan elitaire social talk. Welke partijverwanten bij Buitenhof hem hebben binnengehaald, mag Joost weten. Maar hij is een schandvlek in elk journalistiek programma. En over fraude onder politici moet elke VVD-er zwijgen. Ik hoorde een politiek verslaggever zeggen dat de partij veel ondernemers kent en dat die nou eenmaal zoeken naar mogelijkheden waar een ander niet zo gauw bij stilstaat. Zoals geld geven aan VVD-politici via een stichting. Dat had De Mos ook moeten doen. Net als bij de VVD. Dan is er geen haan die er naar kraait. Bij de VVD noemen ze deze handelswijze een schoolvoorbeeld van integriteit. En over zijn opmerking over fraude en Vaderlanders met Mediterrane achtergrond: Weerzinwekkend VVD-geleuter over integriteit. Altijd in iemand anders' boezem rommelen en het zicht op de eigen boezem bewaren voor 'vrienden onder elkaar'. Zie ook de liberale lofzang op meneer Keizer. Zwijg of spreek de waarheid, ingetogen.

3 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander6 okt. 2019 - 18:12

...schandvlek…. Want mbt linkse journalistiek ziet u de uitspattingen wel door de vingers, omdat het zo fijn aansluit bij uw eigen geest?

Karingin
Karingin7 okt. 2019 - 10:32

Als je dan toch met een jij-bak komt, moet je wel even melden over welke uitspattingen je 't hebt.

Bert de Vries
Bert de Vries7 okt. 2019 - 13:08

Norm, is dat niet een beetje zielig?

I am Legion
I am Legion6 okt. 2019 - 12:57

“Kan het ook zijn dat dat hele cliëntelisme een beetje in die mediterrane cultuur zit die we aan het importeren zijn?” Dat over die mediterrane cultuur is gebaseerd op een door de sociologische academische wereld relatief algemeen wetenschappelijk vastgesteld feit. Het geldt min of meer voor de hele mediterrane wereld, of het gaat eigenlijk misschien beter gezegd omdat het ook verder daarbuiten geldt, om een cultureel onderscheid wat iets zegt over de Noordelijke Europese volkeren en hoe die zich onderscheiden. De wereldwijd hoog in aanzien staande Nederlandse organisatiepsycholoog Geert Hofstede ontwikkelde hiertoe een model wat die wezenlijke verschillende cultuurkenmerken benoemde juist als middel problemen hieromtrent te kunnen overbruggen. Als je, zoals met alles, problemen niet erkent kun je ze ook niet bestrijden. Dat geldt zeker ook bij diepgaande met cultuur samenhangende cultuurkenmerken. https://nl.wikipedia.org/wiki/Geert_Hofstede Europa heeft lange tijd een Oost-West tegenstelling gehad maar dat was ondanks alles niet dat wat Europa la veel langer en dieper heeft gescheiden. Het heeft, zover het bìnnen Europa betreft, te maken met het veel oudere onderscheid tussen Noord en Zuid gebaseerd op het deel wat zeer lang onder Katholieke invloed heeft gestaan, en dat is behalve het Rooms-Katholieke deel, ook het Grieks-Romeinse deel. Daar tegenover stond en staat nog steeds het Noord-Europese deel wat nooit lang of überhaupt niet aan deze sterke cultuur-invloed heeft gestaan. Het heeft een diepgaand verschil in de culturen veroorzaakt tussen Noord en Zuid. Dit heeft alles te maken met machtsafstand, zoals Hofstede dit benadrukt. "Germanen denken en doen anders dan Romeinen, en omgekeerd, zoals organisatiepsycholoog Geert Hofstede beschrijft in zijn studie naar cultuurverschillen Allemaal andersdenkenden. Romeinen, en dus ook Grieken, Fransen en de anderen, zijn ingesteld op machtsafstand. Wet en recht zijn er niet voor iedereen; het zijn uitvindingen van de machthebbers om de kleine man eronder te houden. Bescherming vind je bij familie en vrienden, daar moet je goed voor zorgen want zij zorgen ook voor jou. Voor de Germaan vertegenwoordigen wet en recht juist veiligheid, zij vormen zijn schild te-gen de willekeur van heersers. Familie en vrienden bevoordelen noemt hij dan ook gesjoemel en corruptie. Voor gemeenschapsbezit is iedereen gezamenlijk en individueel verantwoordelijk. Vandaar dat de gemeenschappelijke weidegrond, de meent, de commons of de Allmende, een Germaans verschijnsel is. Voor de Romein is gemeenschapsbezit niet van hem maar van de hoge heren. Daar profiteer je van zoveel je kunt, en als ze je daar een rekening voor sturen, betaal je die niet of zo laat mogelijk. De Italiaanse premier Berlusconi schatte deze week dat 25 procent van de belastingen daar niet betaald wordt. Voor de Germaan is dat lamlendigheid, voor de Romein is het gewoon hoe de wereld in elkaar zit. Maar het samenleven binnen één Europese woning wordt onmogelijk wanneer enkele bewoners de gemeenschappelijke koekjestrommel als een gezamenlijke verantwoordelijkheid zien, terwijl anderen hem alleen maar leegbietsen. De Engelsen hebben daar een begrip voor, the tragedy of the commons. De verkommering van de meent, zou je kunnen zeggen. Waar er verschillend gedacht wordt over halen en brengen, valt de gemeenschap uiteen." https://www.nrc.nl/nieuws/2010/05/29/romeinen-germanen-en-de-europese-koekjestrommel-11896301-a837456 De oude Katholieke wereld, het Heilige Romeinse Rijk, waar de machtsstructuur dus verticaal is en de machtsafstand daarom groot, en je dus een cultuur ontwikkelt dat je zo min mogelijk aan de "hoge heren' betaalt, als je iets gedaan wilt krijgen dat niet via de meer horizontale gemeenschap gaat, maar door cliëntelisme, smeergeld, e.d. wat de veel grotere schaduweconomieën met het zwarte geld in de mediterrane wereld ook verklaart. In de rest van de wereld, en zeker in de Afrikaanse, zeker niet alleen de noordelijke, is die machtsafstand zeker zo groot als in het zuiden van Europa.

5 Reacties
vdbemt
vdbemt6 okt. 2019 - 14:09

"Als je, zoals met alles, problemen niet erkent kun je ze ook niet bestrijden. Dat geldt zeker ook bij diepgaande met cultuur samenhangende cultuurkenmerken." Gebrek aan integriteit bestrijden bij de VVD heeft dus geen zin.

I am Legion
I am Legion6 okt. 2019 - 15:28

@vdbemt Jazeker wel. Net als Hofstede dus eerst een verklarend model heeft ontwikkeld voor de ontstaansgeschiedenis van bepaalde cultuurkenmerken, waarbij het dus gaat om een relatief meer voorkomen van met cultuur samenhangende zaken binnen een groep en zeker niet eenieder hoeft aan te kleven. Hofstede heeft dat model ontwikkeld om van daaruit, op basis van empathie, d.i. zich inleven in de ander zonder dat dat een excuus voor zaken inhoudt, bruggen te leggen t.b.v. samenwerking en samenleving. Dat betekent dus dat je er op bent voorbereid dat daarop gebaseerd je bepaalde regels en afspraken in de omgang met elkaar centraal stelt en handhaaft. Iedere ervaren internationaal ervaren diplomaat, politicus, en zakenman weet dat je rekening moet houden met elders anders voorkomende gewoonten en regels die samenhangen met cultuur. Dat geldt ook toenemend waar men te maken heeft met nieuwe landgenoten. Het is dus zeker geen excuus voor groepen en personen zoals die met een mediterrane cultuur of zuidelijker om naar wat men gewoon is te sjoemelen en te marchanderen waar er hier in ons land en andere noordelijke meer een cultuur is om zich aan de regels van het gezamenlijke en algemene belang te houden. Voor de VVD zal er ook een verklarende maar geen excuserende reden zijn waarom er relatief vaker bepaalde vormen van malversatie voorkomt zonder dat dat dus ook hoeft te gelden voor iedere of de meeste VVD-ers. Vergelijk dat b.v. met een hogere vertegenwoordiging van criminaliteit bij bepaalde bevolkingsdelen. Ook dan is het niet correct de rest erop aan te kijken. De VVD heeft inmiddels een integriteitscommissie ingesteld en werkt aan het onder een deel van haar leden voorkomende probleem zonder dat zij dit dus als een probleem voor alle VVD-ers of de VVD an sich hoeft te ervaren. Dat geldt precies zo voor andere groepen met meer voorkomend gedrag en dus ook cultuurkenmerken. De groep door er het beste zelf iets aan maar de ander zal er ook rekening mee houden en het geenszins als een excuus hoeven te zien.

Katootje2
Katootje26 okt. 2019 - 19:23

Moeten we hier nu de conclusie uit trekken dat Jort Kelder een importproduct is uit de Mediterrane cultuur?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 okt. 2019 - 7:54

romeinen en germanen? als je daarmee aankomt ben je een krappe 2000 jaar te laat en kan wat mij betreft alles wat je verder beweert de kliko in . en het heilige roomse rijk - dat was duitsland - germaans dus voor de liefhebber van verouderde termen. ik dacht dat we sinds de wo2 een beetje wijzer waren dan europa verdelen in germanen en anderen

de schone Helena
de schone Helena7 okt. 2019 - 10:18

@Griezel in post-gezellig Nederland Verdiep je eens in deze meneer Hofstede, ontzettend interessant en heeft niets met achterhaalde onzin te maken, integendeel. Verhaal van I am Legion gaat over ontstaansgeschiedenis van bepaalde culturele kenmerken. En het allerbelangrijkste het heeft niets te maken met oordelen en/of veroordelen maar met inzicht en begrip. Anyway.

JohnVKR
JohnVKR6 okt. 2019 - 12:39

Het racistische en rechts-extremistische geluid wordt steeds sterker bij de NPO. En nu schijnen ze ook nog met Jort Kelder en Fidan Ekiz te praten over de opvolging van Eva Jinek. De racistische vraagstelling van Jort Kelder is geen incident. Racisme is ook de core business van Omroep WNL en Powned, terwijl steeds meer mensen die het 'vak' bij WNL en Powned hebben geleerd, doorstromen naar andere NPO-omroepen. Hoe rechtser hoe beter zal Shula Rijxman ongetwijfeld denken. De uitstekende Nadia Moussaid is al uit beeld verdwenen om Eva Jinek op te volgen, want zij is niet rechts genoeg. De mediawet is inmiddels ook al aangepast om te voorkomen dat de racisten van Omroep WNL en Powned hun plek in het omroepbestel verliezen. Ik ben altijd voor een sterke publieke omroep geweest, maar wanneer het racistische, islamvijandige en rechts-extremische geluid tot de pijlers van de NPO gaan behoren, mogen ze onze publieke omroep wat mij betreft alsnog opheffen.

3 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet6 okt. 2019 - 16:32

De NPO rechts noemen..... Denk dat ik morgen bij gekomen ben van het lachen.

OlavM
OlavM6 okt. 2019 - 21:24

En dan te bedenken dat rechts nog steeds roept over de "linkse" publieke omroep.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 okt. 2019 - 8:30

NPO is inderdaad extreem rechts geworden als de vara al neonazi's bij pauw laat langskomen en baudet lekker de ruimte geeft voor zijn haatdragende boodschap kan ik niet anders concluderen

harmmeijer
harmmeijer6 okt. 2019 - 12:30

Het mooie politieke onafhankelijkendiscussieprogramma op de zaterdagmiddag op Radio 1 ‘Kamerbreed’ met Kees Boonman moest plaatsmaken voor Kelder en Co. Wat een afgang. Wat heeft de AVRO/TROS in godsnaam bezield. Ik ben opgehouden met luisteren. Van een goed discussieprogramma met Kees Boonman naar een programma met Kelder, een vriend van Rutte en de VVD. Van onafhankelijkheid is allang geen sprake meer. Ook het interviewprogramma Buitenhof is intussen besmet met VVD-vriend Kelder. Ook daar ben ik gestopt met kijken en luisteren.

1 Reactie
Bert de Vries
Bert de Vries6 okt. 2019 - 19:14

Zoals vaker, van a tot z met je eens. Kan ook niet anders. Feiten zijn onweerlegbaar. De waarheid niet. Kijken naar Kelder is je gezonde verstand geweld aandoen.

Mark Huysman
Mark Huysman6 okt. 2019 - 11:58

Het is af en toe om ziek van te worden. Die Kelder is gewoon een closet-fascist. ‘Culturele schoonmaakoperatie’ past in de denkwereld van zijn boreale vriend Baudet. En natuurlijk kijkt ie er dan semi-guitig/ironisch bij. Maar hij is maar wat blij dat hij tegenwoordig zijn racistische inborst steeds minder hoeft te beteugelen. Had hij ook al niet een keer aan een politicus gevraagd of Nederland niet wat te snel ‘verkleurt’?

3 Reacties
Erik Tervoort
Erik Tervoort6 okt. 2019 - 13:21

@Mark: "zijn boreale vriend Baudet" Klopt. Hij is ook het maatje van zijn andere misselijkmakende boreale vrind Rutte. En van GW ook, ware het niet dat ie die onder zijn "academische" niveau vind praten.

Buitenstaander
Buitenstaander6 okt. 2019 - 18:15

Closet-Facist, toe maar.... We worden wel steeds creatiever om mensen te duiden die toevallig niet uw verwrongen geestelijk spectrum delen… Hoe harder mensen zo als u en Tervoort schelden hoe meer er gelachen wordt…. helaas, dat weer wel.

Mark Huysman
Mark Huysman7 okt. 2019 - 13:03

[We worden wel steeds creatiever om mensen te duiden die toevallig niet uw verwrongen geestelijk spectrum delen] Dus als je niet denkt in termen van ‘culturele schoonmaakoperatie’, ‘homeopatische verdunning’, etc. dan beschik je over een ‘verwrongen geestelijk spectrum’?

Kruimeltjes2
Kruimeltjes26 okt. 2019 - 11:57

Kelder is een gevaarlijk ventje. Gladde kop, gladde praatjes met een verborgen fascistische boodschap. De ideale tool voor een gevaarlijk soort propaganda.

1 Reactie
Katootje2
Katootje26 okt. 2019 - 19:15

+1

Gerry Jöris
Gerry Jöris6 okt. 2019 - 11:47

Ik begrijp echt niet dat Jort Kelder nog steeds een gerespecteerd programma als Buitenhof mag blijven presenteren. Hij is vol van zichzelf en leeg van de ander en etaleert dat ten volle. Daarbij wordt zijn kring steeds "bruiner" en zijn taal rechtser en tenderend naar racisme.

2 Reacties
Eerlijkgezegd
Eerlijkgezegd6 okt. 2019 - 13:51

Daar verbaasde ik me vandaag ook over. En te meer nu ik zijn vraagstelling hoor over de 'culturele schoonmaakoperatie' die volgens hem misschien nodig zou zijn. Brrr.

OlavM
OlavM6 okt. 2019 - 21:20

Inderdaad: een glibberig rechts mannetje, dat zich af en toe pseudo-progressief voordoet, maar bij wie steeds weer, vaak onder een waas van ironie, de aap uit de mouw komt.

WiebeI
WiebeI6 okt. 2019 - 11:44

Kan ook wel een rijtje rommelend linkse politici opnoemen, hoor! Marleen Barth, Bahattin Erbas, Bert van der Roest, Jacques Tichelaar, Khalid Tatou. Krijgen wel minder aandacht in de media, want links. Neemt niet weg dat Kelder zijn uitspraak politiek niet correct is. Feitelijk is het wel zo dat clientisme inderdaad in zuidelijke landen meer tot de - geaccepteerde- cultuur behoort.

6 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman6 okt. 2019 - 12:12

[Kan ook wel een rijtje rommelend linkse politici opnoemen, hoor!] Je bedoelt PvdA politici. De vraag is in hoeverre je die links kunt noemen. De PvdA heeft immers onder Kok haar ‘ideologische veren’ afgeschud en in Rutte2 meegewerkt aan de grootste aanval op de sociale verworvenheden sinds de tweede wereldoorlog. Ik vind het niet vreemd dat er ook in die partij de nodige sjoemelaars rondlopen. Toch denk ik dat ze niet in de schaduw kunnen staan van hun VVD-collega’s voor wie het frauderen en rommelen zo’n beetje een tweede natuur is.

Audio
Audio6 okt. 2019 - 12:23

@Mark Power corrupts, absolute power corrupts absolutely. Partijen links van de PvdA hebben heel lang geen bestuurlijke verantwoordelijkheid gedragen. Je zult zien dat ook bij hen de corruptie toeneemt, zodra ze wethouder, gedeputeerde, staatssecretaris of minister worden.

Erik Tervoort
Erik Tervoort6 okt. 2019 - 13:24

@Wiebel: Klopt, die gasten sporen ook niet. Net zo leeg en oppervlakkig.

vdbemt
vdbemt6 okt. 2019 - 14:13

Je gaat me toch niet vertellen dat deze lieden nooit door de Telegraaf in het zonnetje gezet zijn? Daar is nooit veel voor nodig als het om 'slecht links' gaat.

Mark Huysman
Mark Huysman6 okt. 2019 - 21:15

Audio [Je zult zien dat ook bij hen de corruptie toeneemt, zodra ze wethouder, gedeputeerde, staatssecretaris of minister worden.] Zowel GL als SP hebben natuurlijk wethouders en gedeputeerden. Ik heb eerlijk gezegd nog weinig over corruptie gehoord bij deze partijen. Van de SP zou ik het ook niet snel verwachten. Vertegenwoordigers van deze partij leveren een flink deel van hun vergoeding in dus de kans dat zij politiek actief zijn om er zelf beter van te worden acht ik niet groot.

OlavM
OlavM6 okt. 2019 - 21:17

Aha, weer het bekende "tu quoque"-gedoe. De bekende afleidingstactiek van wijzen naar anderen die “(minstens) even erg” zouden handelen. Een drogreden dus,

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 okt. 2019 - 11:41

Weer zo'n ultrarechts ventje die een podium krijgt en veel centjes door op te treden op tv Een van de vele redenen waarom ik de pest heb aan de NPO

Toon262
Toon2626 okt. 2019 - 11:38

Jaja de blinde vlek van de fascistoïde racistische witte man voor de corruptie in de eigen ondernemerskring. Want daar komt corruptie gewoon het meeste voor. Ondernemers menen altijd dat ze veel harder werken dan de rest, alsof een stratenmaker niet net zo hard zoniet nog veel harder werkt dan dit ondernemersvolk. Daarom menen onze VVD vrinden ook dat ze min of meer recht hebben op corruptie en belastingontduiking. Zij staan immers boven de wet en het gewone gepeupel, zum kotzen dus!!!

4 Reacties
Audio
Audio6 okt. 2019 - 12:28

"fascistoïde racistische witte man" Ik vind deze aanduiding van ondernemers neigen naar fake news. De meeste van en zijn zeker niet extreem-rechts. Ik vermoed dat jij helemaal aan de andere kant van het politieke spectrum zit. En volgens het hoefijzer model raken die extreem-links en extreem-rechts elkaar.

Audio
Audio6 okt. 2019 - 12:29

raken die extreem-links en extreem-rechts elkaar. = raken extreem-links en extreem-rechts elkaar.

Katootje2
Katootje26 okt. 2019 - 19:13

Dat "hoefijzer model" is al lang wetenschappelijk weerlegd: hoefijzers zijn er alleen voor paarden. -

Lucas2000
Lucas20007 okt. 2019 - 16:38

Klopt kijk alleen al naar de bouwfraude affaire, bedrijven als Heijmans die de boel jarenlang bedonderde. Ondernemers zijn vaak nog erger dan ambtenaren.