Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jort Kelder heeft blinde vlek voor witte corruptie

  •  
06-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
433 keer bekeken
  •  
Rutte opent Maritime Awards Gala 2016

© 2016-10-31 18:58:32 HILVERSUM - Minister-president Rutte op het podium met Jort Kelder tijdens de opening van het Maritime Awards Gala 2016 waar vertegenwoordigers uit de hele maritieme secto

De Noord-Hollandse VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers werd door het gerechtshof veroordeeld tot 2,5 jaar cel wegens omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. De gewezen VVD-staatssecretaris Robin Linschoten kreeg vijf maanden cel (waarvan drie voorwaardelijk) aan de broek wegens belastingontduiking. De voormalige VVD-wethouder uit Maarssen Sjoerd Swane werd in 2011 bij verstek veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen, valsheid in geschrifte en belastingfraude en is nog altijd voortvluchtig. De Roermondse wethouder Jos van Rey kreeg een jaar voorwaardelijk voor schending van zijn ambtsgeheim. En sinds deze week is de Haagse wethouder Richard de Mos verdachte in een corruptiezaak.
Presentator Jort Kelder, die recent zelf in het nieuws kwam door de niet door Thierry Baudet opgegeven snoepreisjes met de privéjet van SuitSupply-eigenaar Fokke de Jong, vermoedt echter dat politici met een Turkse of Marokkaanse achtergrond de werkelijke bedreiging van de integriteit van het openbaar bestuur in Nederland zijn. Tijdens zijn programma Dr Kelder en Co vroeg hij zaterdag aan Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam:
"“Kan het ook zijn dat dat hele cliëntelisme een beetje in die mediterrane cultuur zit die we aan het importeren zijn?”"
Kelder verwees daarmee onder meer naar enkele medeverdachten in de zaak van Richard de Mos: wethouder Rachid Guernaoui en twee Turks-Nederlandse horecaondernemers. Nadat Eerdmans bevestigde dat er “nogal wat van die voorbeelden” zijn, wierp Kelder de vraag op of het niet nodig is om “een culturele schoonmaakoperatie” uit te voeren.
Veel luisteraars reageerden verontwaardigd op die suggestie. “Is dat soort taal niet een aanleiding voor een exitgesprek?”, vroeg Miko Flohr zich af in een Twitter-draadje. Ook de voormalige hoofdredacteur van HP/De Tijd Bert Vuijsje en OneWorld-hoofdredacteur Seada Nourhussen hadden geen goed woord over voor de insinuaties van Kelder.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.