Joop

Joris Luyendijk wil dat lezers samen NRC Handelsblad kopen

  •    •  
03-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koning_300_01.jpg

Eigenaar de Belgische Persgroep moet NRC Handelsblad en NRC.next verkopen ... NRC-journalist Luyendijk wil 'wereldwijd persgeschiedenis schrijven'

NRC-journalist Joris Luyendijk roept alle 200.000 abonnees op samen NRC Handelsblad te kopen. ‘Als iedere lezer nu een (verhandelbare) obligatielening van 300 euro verstrekt, kan de krant een lezerscoöperatie worden’, zegt hij op zijn weblog. ‘Obligatiehouders krijgen een leuke rente’.
De populaire journalist en tv-presentator schrijft in zijn ‘verborgen hoekje op de NRC site’ onder de oproep ‘NRC is van ons’:
NRC staat te koop voor zo’n 65 miljoen euro. NRC heeft ruim meer dan 200.000 abonnees. Als iedere lezer nu een (verhandelbare) obligatielening van 300 euro verstrekt, kan de krant een lezerscoöperatie worden. Obligatiehouders krijgen een leuke rente, minder dan de 20% die de vorige eigenaar uit NRC zoog, maar meer dan op een spaarrekening. Het is louter gekkigheid, edoch als iedereen die dit leest even een email stuurt naar nrcisvanons@gmail.com met als subject ‘ik doe mee’ dan schrijven we maandagochtend wereldwijd persgeschiedenis.
‘Het is louter gekkigheid’, zegt Luyendijk erbij. 
De Volkskrant licht toe:
De Belgische Persgroep, eigenaar van onder meer de Volkskrant, het AD en het Parool, moet de verkoop van NRC Handelsblad en nrc.next over enkele maanden hebben afgerond van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Het hoogste bod voor de krant zou rond de 65 miljoen euro liggen. Er zijn nog drie mogelijke kopers over. 

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

kwelwater
kwelwater3 dec. 2009 - 15:20

Eigenlijk wel toch een goed plan, ben zelf geen lid, maar zou hier potentieel lid voor worden, het idee is goed. misschien iets voor Joop, om zo onafhankelijk te worden van de VARA. Voor een nog linkser geluid of voor Joop dat ze wat snellere servers kunnen neerzetten.

Yggdrasil
Yggdrasil3 dec. 2009 - 15:20

Ik vind 300 Euro wat veel, mag ik niet bijdragen naar draagkracht?

nijmegen2
nijmegen23 dec. 2009 - 15:20

'Het is louter gekkigheid', zegt Luyendijk erbij. Hans Appeldoorn knikt instemmend. Joris heeft gelijk.

chanelta
chanelta3 dec. 2009 - 15:20

leuk idee, maar de NRC is toch vooral een marge-krant voor mensen die het heerlijk vinden om zichzelf intellectueel te noemen. Ik denk dat weinig van deze mensen hun portemonnee gaan trekken.

EquusCandidus
EquusCandidus3 dec. 2009 - 15:20

Ik vind het een geniaal plan. Gewoon proberen!

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman3 dec. 2009 - 15:20

Ik ben helemaal voor!

ErnsTT2
ErnsTT23 dec. 2009 - 15:20

Beste Joris, Hoe kom je erbij dat het maar een gentje zou zijn, neem het serieus, ik vind het een wereld idee, en ik denk dat de gemiddelde NRC lezer er zelfs wel meer in wil steken, om de laatste onafhankelijke krant met echte journalisten voor het nageslacht te bewaren. Dus open ook maar gelijk een rekening :-) Oproepje in Pauw en Witteman, en DWDD en de Nieuw Rotterdamse Courant zal van ons zijn !

Joeri2
Joeri23 dec. 2009 - 15:20

Blender.org Bedrijf ging failliet en de software zou verloren gaan. De userbase kocht het pakket en maakte het opensource. Nu is het hard op weg naar 3D graphisch pakket nr 1 te worden. Nederlands software product. 300 fixed is niet zo slim. Misschien is een stichting met vrije giften een beter idee. Wel een leuke beloning doen, zoals een oplage met alle weldoeners benoemd. Een webpagina met de namen van de redders ( voor wie dat wil ) en een optie voor Zilver, Gold en Platinum sponsoring. De tijd is er misschien nog net niet rijp voor dat Nederlanders gaan beseffen dat de economisten onze cultuur naar de knoppen aan het helpen zijn. En dat wij het volk zo veel mogelijk moeten deprivatiseren om ons cultureel erfgoed te bewaren.

Incorrect
Incorrect3 dec. 2009 - 15:20

Ik ben ook voor! Naar draagkracht graag...

Caroline14
Caroline143 dec. 2009 - 15:20

JA!!! Ik ben geen lid,koop de krant regelmatig, maar zou ook lid worden en inderdaad naar draagkracht de krant willen redden. De krant, ik kan me mijn leven niet voorstellen zonder!! En ik noem mezelf niet een 'intellectueel'.

Koekebakker2
Koekebakker23 dec. 2009 - 15:20

Zonder meer een goed plan. Ik ben voor onafhankelijk nieuws. Wat is beter dan dat de lezers betalen voor de onafhankelijkheid? Ik koop een aandeel. Gratis lunches bestaan niet zegt men, maar er is een uitzondering: als je zelf de lunch bent.

susank2
susank23 dec. 2009 - 15:20

Het is investeren in onderzoeksjournalistiek. I'm in!

emilheijkants
emilheijkants3 dec. 2009 - 15:20

Ik doe mee.

chrisleinenga
chrisleinenga3 dec. 2009 - 15:20

Hou nou eens een keer op die kranten met kunst en vliegwerk in de benen te houden, de wereld is aan het veranderen! Natuurlijk zijn er nog wel een aantal 45 plussers voor te porren wat spaargeld in zo´n krant te steken. Maar de jeugd haalt zijn informatie allang elders. De slag is verloren!!

Klukkluk2
Klukkluk23 dec. 2009 - 15:20

Ooit zijn kranten ontstaan door behoefte aan informatie. Nu is een klant een ritueel (zaterdag met een croissantje). Nu is een klant status en identiteit bevestigend: Volkskrant, NRC. De nieuwe generaties (na 1960) hebben veel minder daarmee. Helaas heeft de oude garde leden de kranten jarenlang 'untouchable' gemaakt. De krant kon doen wat hij wilde, de oude garde bleef lid. Helaas mensen worden oud en overlijden. Langzamerhand is deze bestaande oude garde klanten groep dus dunner en dunner geworden terwijl de aanwas achterbleef. Tja en nu? Naar mijn mening moeten we eerst nog door een diep dal. Daarna zal blijken dat er wel behoefte is aan kwaliteitskranten maar slechts enkele en wellicht alleen een papieren versie in het weekend. Wie zal het zeggen?

DavidC
DavidC3 dec. 2009 - 15:20

Ik heb jaren NRC gekocht. Met het weekendabonnement direct overgestapt en toen ik me realiseerde dat ik voor Fl 6.60 een halve krant kreeg, met een eenzijdige mening, ook daarmee opgehouden. Welkom in de echte wereld, Joris; als het product te duur is, van te weinig kwaliteit en niet vernieuwend, wordt het obsoleet. Dat bevordert nieuwe, betere dingen en is alleen maar goed. Sterkte en leg je toe op een ander kunstje (TV presentator?).

[verwijderd]
[verwijderd]3 dec. 2009 - 15:20

Maar waarom zouden we? Het is als investeren in een fabrikant van faxen of beeldbuizen.

1 Reactie
martijn4
martijn43 dec. 2009 - 15:20

Je zou bijna Danny de Vito voor je zien als Larry de Liquidator in de film Other People's Money de aandeelhouders van een kabelfabrikant overtuigt dat ze beter hun aandelen kunnen verkopen omdat het bedrijf een achterhaalde technologie verkoopt: "This company is dead. I didn't kill it. Don't blame me. It was dead when I got here. It's too late for prayers. For even if the prayers were answered and a miracle occurred . . . and the yen did this and the dollar did that . . . and the infrastructure did the other thing, we would still be dead. You know why? Fiber optics. New technologies. Obsolescence. We're dead, all right. We're just not broke. And do you know the surest way to go broke? Keep getting an increasing share of a shrinking market. Down the tubes. Slow but sure. You know, at one time there must have been dozens of companies making buggy whips. And I'll bet the last company around was the one that made the best goddamn buggy whip you ever saw. Now, how would you have liked to have been a stockholder in that company? You invested in a business, and this business is dead. Let's have the intelligence--let's have the decency--to sign the death certificate, collect the insurance, and invest in something with a future." http://www.youtube.com/watch?v=MfL7STmWZ1c

McDude
McDude3 dec. 2009 - 15:20

Hoelang zou het trekken aan een dood paard rendabel blijven?

2 Reacties
Visje3
Visje33 dec. 2009 - 15:20

Het is zeker geen trekken aan een dood paard. NRC.Next is een van de weinige kranten die groeit de afgelopen jaren. Met een vernieuwende opzet van de krant ,die daarna al door een aantal kranten wordt gevolgd. En daarnaast een winnende website (bloggies), veel aansprekende (digitale) columns die verfrissend is, waarmee ze bewijst dat papier en intenret perfect naast elkaar kan bestaan. Ik doe mee!

dutchproblogger
dutchproblogger3 dec. 2009 - 15:20

Hi Mike, het aantal NRC-abonnementen (op twee kranten en site) neemt nog steeds toe. Het paard is lekker in de draf, om dicht bij jouw metafoor te blijven.