© Screenshot: Buitenhof
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Beste mensen . Ik ben vandaag voor het eerst sinds lange tijd eens weer in een openbare gelegenheid geweest waar men drinkt en naar muziek luistert . Ik zag veel oude vrienden die ik alleen nog maar online had gezien wegens corona . toen hoorde ik dat een vriend van me besloot dat het leven voor hem genoeg geweest was. Ik ken de details niet maar hij werd zijn huis uitgezet en dat kon hij niet aan. Iemand met een zwaar leven. Iemand die het moeilijk had in zijn hoofd. Iemand met best een aantal vinkjes. Iemand met een wit privilege . Dat zijn dingen in mijn wereld die me bedroeven maar niet verbazen. Dat is Nederland - dus kut even heel hard op met je vinken! .Stap van die morele zelfbevrediging af en kijk verdomme eens wat jullie vinkenmeters nu eigenlijk doen? Check je privileges, mensen die nooit dakloos zijn geweest, die nooit bukshag hebben moeten roken, die nooit de schaamte hebben moeten voelen te bedelen bij je vrienden. Met jullie ongezonde obsessie met huidskleur en geslacht! Jullie die elkaar ophemelen en denken dat jullie omdat jullie een keer een boek gelezen hebben intellectueel zijn. Mijn maat is dood! Stelletje zelfingenomen snobs!
overigens luiendijk of hoe die man dan ook mag heten werd in engeland waarschijnlijk gewoon afgewezen omdat ze m daar zagen voor wat ie was een intellectueel lichtgewicht ík als boerenlul komt nog makkelijker tussen die elite - in dat land zijn ze dan wel in klassen verdeeld - gebakken lucht is in hun cultuur iets dat ze verafschuwen
Griezel in post-gezellig Nederland Ik weet niet wat ik moet zeggen! Ben er stil van! Sterkte!
Griezel Wat een oliedomme reactie weer. Of vinkjes doen er toe of niet. U kunt niet van twee walletjes eten. Als iedereen moet opkutten met die vinken dan geldt dat ook voor u.
Luyendijk had het bij het rechte eind over Kroes. Die had zelf in een interview bekend uit een streng calvinistische te komen. Hij had het alleen niet paraat in die uitzending en die excuses waren dan ook overbodig. Dit is al geruime tijd bekend (https://twitter.com/alexandreafonso/status/1493181193910583296?s=20&t=xiGJPetIMZpOTFLV9JeuXA) dus dat 'gehakt' van Kroes slaat nergens op.
Enkele jaren geleden zagen wij Balkenende nog lekker meezingen met het studentenlied bij de jaarlijkse bijeenkomst van alle oud-leden. Ik zie hem nog letterlijk daar staan; borst vooruit, hoofd rechtop, uit volle borst en overtuiging, als een echte Zeeuw, die de Voc mentaliteit met verve uitdroeg.
auwwww....minoes toch...ik had de herinnering aan Balkenende al een beetje in een duister akelig hoekje weggedrukt ....en nu hebt u een filmpje aan de binnenkant van mijn netvlies geprojecteerd, en ik heb net mijn eten op :(
Emmertje bij je? Ik vergeet dergelijke lui niet zo snel. Beelden nestelen zich nadrukkelijker in mijn geheugen, zeggen soms meer dan woorden!
Natuurlijk zijn er veel meer vinkjes: goede gezondheid bijvoorbeeld. En een relatienetwerk, houding en sociale vaardigheden. Voor veel als goed aangeschreven banen kun je die inderdaad prima trainen bij een studentenvereniging. Maar een profvoetballer (heel goed betaalde baan) of in de amusementsindustrie (heel wisselend betaalde banen) kun je die zaken waarschijnlijk beter elders ontwikkelen, want de vereisten zijn daar anders. Je ziet meteen wat opvallends: sommige mensen moeten er niet aan denken om een bepaald netwerk te krijgen of bepaalde vaardigheden te oefenen en dan vinden ze het gek dat het niet lukt hun doelen te bereiken. Dit is nu juist een vonkje waar je invloed op hebt. Voor gezondheid is dat al veel lastiger en voor opleidingsniveau ouders zelfs onmogelijk
Klopt . Maar ik wil nog niet doodgevonden worden bij zo'n 'netwerk' ik wil de juiste mensen niet kennen en zeker niet hun bipsen kussen . Ook zo'n min-vinkje - je niet kunnen aanpassen bij gezapige groepjes
Ik begrijp dat je studentenverenigingen gezapige groepen vindt? Dat vooroordeel klopt niet, hoor. Ik vond het hartstikke leuk, al zat ik dan weliswaar niet bij een hardcore corps
Bedankt Markzelluf je bevestigt het stuk: Netwerken is belangrijk voor je carriere. Niet wat je kent of kunt, maar WIE je kent is belangrijk.
Imgikke Je kunt het ook als een privilege beschouwen mensen niet te (hoeven) kennen!
Dat een netwerk belangrijk is, dat had je nooit eerder door, Imgikke? Wel weer jammer dat je naar een aspect kijkt en dan denkt dat het alles verklaart. Alsof je als zanger genoeg hebt aan kennissen in de muziekwereld en verder geen muzikale aanleg hoeft te hebben. Kijk naar je eigen carrière, zou ik zeggen: waardoor werd het een succes?
Jaap Dronkers noemde ik toevallig terloops bij een ander draadje over het zelfde onderwerp. Het commentaar dat hij met twee co-auteurs schreef over de in 2005 genouden enquête onder de Nederladse adel getiteld "Hoe ‘adellijk’ is de adel in het huidige Nederland?" is nog steeds interessant om te lezen. Hij was in methodologisch opzicht verre de meerdere van bv Wekker. Ook andere sociologen en onderwijskundigen hebben vele wetenschappelijke publicaties het licht doen zien over de reproductie van sociale ongelijkheid.
Luyendijk heeft op een, voor veel mensen begrijpelijke manier inzichtelijk gemaakt hoe maatschappelijke verschillen ontstaan en waarom er een brede kloof gaapt tussen praktisch en theoretisch geschoolde mensen. En dat afkomst een belangrijke rol speelt bij het bereiken van maatschappelijk succes en "er bij horen". De 7 vinkjes zijn eenvoudig te meten variabelen. Andere belangrijke variabelen, zoals bijvoorbeeld (mentale) gezondheid en sociale vaardigheden, blijven buiten beschouwing. Waarschijnlijk omdat die veel moeilijker te meten zijn. Los van de kwaliteiten van zijn boek, is Luyendijk er bijzonder goed in geslaagd om een maatschappelijke discussie te starten. Heel veel mensen tellen niet langer hun zegeningen maar hun vinkjes.
ik blijf erbij dat zijn vinkjes kolder zijn neem gloria wekker - die volgens haar eigen bewering helemaal onderaan de ladder zit die heeft me toch een partij privileges maar goed die groeide dan ook op met bedienden kennelijk zijn sommige vinkjes toch wat belangrijker dan ras, geslacht en waar je ouders vandaan komen
Corpslidmaatschap e.d is even makkelijk vast te stellen als opleiding.
Griezel En hoe breit u u zoiets recht: "ik blijf erbij dat zijn vinkjes kolder zijn", met: "die heeft me toch een partij privileges".
griezel Dat helpt niet. U zult het echt moeten uitleggen. U rijmt zaken die ik niet kan rijmen. Als vinkjes kolder zijn, hoe kan iemand die barsten van de privileges? (Privileges zijn toch vinkjes? Tenminste, dat zegt u: ".... maar goed die groeide dan ook op met bedienden. Kennelijk zijn sommige vinkjes toch wat belangrijker dan ras, geslacht en waar je ouders vandaan komen.)
"Het betoog is oppervlakkig, inconsequent en soms ongeloofwaardig, waardoor het weinig bijdraagt aan het debat over ongelijkheid". Ik heb het boek niet gelezen. Slechts enkele fragmenten. Daarin heb ik wel gelezen dat Joris zegt niet de waarheid in acht te hebben, maar dat zijn boek een aanzet is. Als IETS gelukt is, is DAT het wel: hij heeft het debat aangezwengeld.
Er is is een omvangrijke hoeveelheid wetenschappelijke literatuur over sociale ongelijkheid.
@Danielle. En dus? Heeft dat tot het benodigde debat geleid? Niet. Wat niet zegt dat die literatuur niet goed is. De samenleving, en niet op de laatste plaats de regerende macht, doet er onvoldoende mee.
Aan de invloed van sommige vinken valt ook iets te veranderen. Maar niet aan alle.
Zolang er aan de discussietafels bij de NPO geen burgers zitten die niet gestudeerd hebben, die geen mediatraining hebben gehad, die geen boeken kunnen schrijven op academisch topniveau, die nergens in intellectuele netwerken zitten waar ze vandaag leren nog beter te kunnen kletsen en drogredenen als waarheden te verkopen dan gisteren, neem ik al het gebral over verdrukking niet serieus. Van Wekker tot Luyendijk pak ik niets aan. Laat de ongeschoolde minimumloner zelf maar eens aan het woord. Intervieuw de slachtoffers zelf, maatschappijbreed zonder filters. En als de "simpele praat" van deze mensen niet goed genoeg is, vraag ik me af waarom anderen dan zo graag over hen praten.
Volgens mij zitten er genoeg mensen zonder in universitair diploma aan de discussietafels van de diverse talkshows: In de vorm van BN’ers. Daar zie je vaak meteen het grote makke hiervan: Een opleiding kan je beter in staat stellen je mening te formuleren en uit te dragen. Kan, maar hoeft niet. Overigens ben ik het wél eens met “vinkjes” of intersectionaliteit: Ik als blanke middelbare man met een universitair diploma en autisme én een redelijk betaalde baan heb een aantal privileges maar ook een aantal beperkingen , en ik denk dat dat voor de meesten van ons geldt. Maar weinig zullen enkel privileges of enkel beperkingen kennen. Dat is ook mijn grootste bezwaar tegen vinkjes of intersectionaliteit: het is een open deur.
Lastig te interpreteren, deze reactie. Zolang jij de 'verdrukten' niet zelf 'drogredenen als waarheden hebt zien verkopen' (jouw woorden), vind je dit gebral. Jij vindt het dus allemaal onzin. Het is niet waar. Maar heb jij dan nooit de verdrukten van, bijvoorbeeld, de toeslagenfraude zien en horen spreken? Vaak komen ze inderdaad niet aan het woord. Waarom zou dat zijn als verdrukte? Omdat ze dezelfde kansen hebben?
'Zolang er aan de discussietafels bij de NPO geen burgers zitten die niet gestudeerd hebben, die geen mediatraining hebben gehad, die geen boeken kunnen schrijven op academisch topniveau, die nergens in intellectuele netwerken zitten waar ze vandaag leren nog beter te kunnen kletsen en drogredenen als waarheden te verkopen dan gisteren, neem ik al het gebral over verdrukking niet serieus.' En mensen die niet in Utrecht, Amsterdam of Groningen wonen.
"Neem Luyendijks verhaal dat hij zijn presentaties altijd begint met een vrouw die zegt ‘dat het op Facebook heb gestaan’ en dat er daarom steevast bulderend wordt gelachen. Dit zegt inderdaad veel over het milieu van zelfingenomen, geslaagde consultants, adviseurs, marketeers etc. Ook wel bulshit jobs genoemd. Echter, dat een verzameling wetenschappers, docenten of museummedewerkers bulderend zou reageren, lijkt me sterk." Maar weten we wel wie er precies naar zo'n presentatie van Luyendijk komen kijken? Ik geloof wel dat daar weinig mensen uit de onderklasse in het publiek zitten, maar hoe weet de auteur dat er geen wetenschappers of docenten tussen zitten?
august, Ah, en die komt overeen met de schets in het artikel? Dan heb ik niets gezegd.