Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Joop wil mensen aan het denken zetten

  •  
20-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-02-20 om 16.06.54
Francisco van Jole, journalist en eindredacteur van Joop presenteert ‘ Hier hoor je hoe het echt zit ‘, een nieuw politiek crossmediaal programma van de VARA. Bij ‘Behind the filter bubble’ in het Cross Media Café vertelt Van Jole hoe de redactie van Joop werd gevraagd om tot aan de verkiezingen op 15 maart een politiek radioprogramma te maken, en hoe het gedachtegoed van Joop daarin verweven is:
“Bij Joop willen we nieuws veranderen in een conversatie, in een denkproces. Wij zijn niet geïnteresseerd in mensen die snel nieuws zoeken en daarna weer weg zijn, het sprinkhanengedrag. De gemiddelde bezoektijd op Joop.nl is 7 minuten.”

Meer over:

kijk nou, hhjhhez, joop, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (34)

T. Harrush
T. Harrush24 feb. 2017 - 22:05

Een denkproces op gang zetten. Met een kleine aanpassing/beperking daarbij, waardoor het eigenlijk wordt als het produceren van de eerste Ford's. "Alle kleuren Ford auto's kunnen worden geleverd, als het maar zwart is."

Don Quichote
Don Quichote21 feb. 2017 - 16:07

Je mag als journalist best een politieke voorkeur hebben, maar ik mag van een journalist ook objectiviteit verwachten en echte drang tot waarheidsvinding. Om standpunten van beide kanten toe te lichten en te duiden, zonder vooringenomenheid welke objectieve waarheidsvinding geweld aandoet. Om onder de noemer : " hier hoor je hoe het echt zit" echte objectiviteit te laten varen is in mijn ogen ongepast.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus22 feb. 2017 - 0:08

"Je mag als journalist best een politieke voorkeur hebben, maar ik mag van een journalist ook objectiviteit verwachten en echte drang tot waarheidsvinding." Helaas legt dat vakmanschap het steeds meer af tegen profileringsdrang. Laatst bracht de Volkskrant een overzicht van de columnisten die ze in dienst hadden: het was om duizelig van te worden. "Om standpunten van beide kanten toe te lichten en te duiden, zonder vooringenomenheid welke objectieve waarheidsvinding geweld aandoet." Dat is wat lastig als je voortdurend zelf aan het debat deel wilt nemen en ieder feit gebruikt voor persoonlijke expressie.

CharlesdeValois
CharlesdeValois21 feb. 2017 - 14:31

Ouderen (en jongeren) zouden ondervertegenwoordigd zijn. Maar hoe weten we hoe oud of men is. En als het zo is dan is het wellicht logisch dat Krol bijv. minder credits ontvangt , aan de reacties te zien. Dus hoe het zit begint al met ihet probleem van iedereen erbij te betrekken. Of krijgen we dan een turbulent beeld van de werkelijkheid..

1 Reactie
Minoes2
Minoes222 feb. 2017 - 3:37

Ik vind het altijd zo vreemd dat men veronderstelt dat je iets niet zou kunnen steunen of juist niet, als je niet in de desbetreffende groep valt, gewoon omdat het beter is, rechtvaardiger en haalbaar. Het is ook niet vreemd te ervaren dat mensen zo nu en dan enkel en alleen met zichzelf bezig zijn anders zouden ze nl. deze gedachte niet hebben. Je spiegelt immers de maatschappij, de verschillende mensen daarin, aan jezelf. Als je anderen afgunst toedicht als rede van de reactie, ben je zelf meestal niet vrij van die eigenschap. En dan heb ik het nog netjes uitgedrukt. Oudere mensen hebben heel vaak ook nog kinderen en kleinkinderen die ze het beste wensen en mensen in het algemeen die ze iets beters wensen. Je hebt ze in alle soorten en maten, kunnen even sociaal of a-sociaal zijn als anderen. Zoals ook in andere 'groepen' het geval is. Afgunst verwijten bijvoorbeeld is zwakte, ontlopen van de discussie, stoppen van het denken i.p.v. meedenken en proberen je te verplaatsen in de situatie van de ander en het geheel. Dat laatste is bijna een voorwaarde om tot een evenwichtig oordeel te komen, ook als de uitkomst niet hetzelfde is, ook als het soms t.k.v. jezelf gaat omdat die ander het nog zwaarder heeft. Dat is hoe ik er over denk.

T. Harrush
T. Harrush21 feb. 2017 - 12:42

2+2=5. (PVV'ers kunnen nu eenmaal niet zo goed rekenen).

3 Reacties
T. Harrush
T. Harrush21 feb. 2017 - 15:20

(... maar Orwell kennen ze wel.)

T. Harrush
T. Harrush22 feb. 2017 - 9:39

(Dus als dat het enige nog is waarover gedacht mag worden..)

T. Harrush
T. Harrush22 feb. 2017 - 10:43

(Dan doen we maar alsOF we niet kunnen rekenen.)

Nigtevecht2
Nigtevecht221 feb. 2017 - 10:40

"hier hoor je hoe het echt zit" klinkt nogal arrogant, als je pretendeert de waarheid in pacht te hebben.

PHJoop
PHJoop21 feb. 2017 - 8:51

Dom is hij/zij die een ander persoon dom noemt

Libertain
Libertain21 feb. 2017 - 7:22

Mogelijk is het een idee dan voor Joop om de te bekijken welke gedachtengoed heeft afgelopen weekend 160.000 duizend protesters in Barcelona op de been gebracht om te protesteren tegen de beperkingen dat de regering oplegt voor het toelaten van vluchtelingen en voor meer sociale politiek. De Catalanen staan voorop in de sociale strijd tegen de conservatieve instituties. Dit is de sleutel.

3 Reacties
Hamid2
Hamid221 feb. 2017 - 11:44

Makkelijk zat, die asielzoekers blijven niet in Spanje, maar vertrekken naar de meer welvarende landen in het Noorden.

Libertain
Libertain21 feb. 2017 - 14:18

De Catalanen willen onafhankelijkheid, de vreemdelingen kwestie vult de sociale eisen aan.

Minoes2
Minoes222 feb. 2017 - 3:52

Ik hoorde dat Spanje weinig asielzoekers heeft, van iemand die het echt kan weten.

Piet de Geus
Piet de Geus20 feb. 2017 - 23:52

Als je meent te weten hoe het echt zit (kennelijk van nature, want niet bepaald door journalistiek speurwerk maar door het verkondigen van amper onderbouwde meningen), dan zet je het debat eerder op afstand in plaats van er een bijdrage aan te leveren.

1 Reactie
Pater Familias
Pater Familias21 feb. 2017 - 2:57

Laten we stellen dat Francisco het goed bedoelt. Voorbij de filter bubbel vind ik dan inderdaad vrij tendentieus. Joop is wel degelijk links progressief georiënteerd. Geen problemen mee, want ze laten ook andere geluiden toe. Maar goed ik vind het een leuk concept. Wellicht spreek ik van Jole nog wel eens als ik het tijdens mijn nachtdiensten wat rustiger heb.

Zakenpief
Zakenpief20 feb. 2017 - 19:44

De man/vrouw verhouding van de bezoekers van Joop is volgens Van Jole 50/50. Helaas wordt deze verhouding bij lange na niet gehaald bij de reageerders op de artikelen. Kom op, dames!

1 Reactie
Eva456
Eva45621 feb. 2017 - 13:02

Dames hebben Joop niet nodig om te denken. Die denken vanzelf al ????

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer220 feb. 2017 - 19:23

Wil je mensen aan het denken zetten dan zul je naar de relaties en dynamiek tussen verschillende politieke partijen moeten zoeken. Wat speelt er bijvoorbeeld tussen PvdA en PVV? En dan bedoel ik niet de partij an sich, maar de kiezer. Waarom zijn er zoveel stemmers overgestapt van PvdA naar PVV? Wat was het dat ze eerst aantrok in de PvdA, en wat ze nu aantrekt in de PVV? En hoe zou de PvdA eventueel die kiezers weer terug kunnen winnen?

3 Reacties
Pater Familias
Pater Familias21 feb. 2017 - 0:33

Er loopt idd veel volk over van de PvdA naar de PVV. Maar daarnaast mag ik ook stellen dat er veel volk van de PvdA overloopt naar Groenlinks en naar DenkNL. Dus laten we stellen dat de achterban van de PvdA divers was. PvdA wilde een middenpartij vormen. En dan breng je dus wat linkse en rechtse geluiden bij elkaar. Helemaal niets mis mee, want de PvdA heeft ook altijd een emanciperende rol willen vervullen. Zeg maar als opstapje voor minderheden om zich binnen NL en de NL politiek te kunnen manifesteren. Of als opstapje voor de minder hoog opgeleiden die ook mee wilden praten. Helaas is de PvdA vervallen in een ambtenaren partij voor hoger opgeleiden. En ja, de kritiek vanuit Denk snijdt zelfs ergens hout. Allochtonen werden niet op de lijst gezet omdat ze hetzelfde gedachtegoed hadden, maar omdat er behoorlijk electoraat was te winnen. Daar heeft de PvdA dus een misstap gedaan. Daar worden ze nu op aangevallen, en ik hoop dat de PvdA daarvan leert. Zet dus geen streng religieuzen op de lijst omdat het lekker uitkomt voor het electoraat, maar zet mensen op de lijst omdat men het partij DNA deelt. En als minderheden klagen dat ze niet voldoende vertegenwoordigd zijn, prima, richt je eigen partij op. De PvdA heeft de eigen sociaal democratie achter zich gelaten en betaald de zure prijs daar nu voor. Wil de PvdA weer wat van zijn achterban terug winnen. Dan moeten ze compromisloos worden. Dit is onze visie en ongeacht de achtergrond des persoons. Hier gaan we heen, en als je je er niet in kan vinden dan is het ook goed. Helaas denk ik dat de huidige top deze omwenteling nog niet kan maken.

DaanOuwens
DaanOuwens21 feb. 2017 - 7:48

@ Bruggenbouwer Ik zie de relevantie van die vraag niet zo. De PvdA kan die stemmers niet terug winnen en met dat ook niet willen. Als voorbeeld. http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2159172-ik-ben-bang-dat-iedereen-straks-een-hoofddoekje-draagt.html In dit geval niet de PvdA maar een ex D66 kiezer. Als je die tekst goed leest zie dat niet D66 deze kiezer in de kou heeft laten staan, maar de kiezer de kernwaarden van D66 nu afwijst. Namelijk dat iedereen in Nederland vrij is zijn eigen leven in te richten. De man en zijn vrouw zijn typische PVV-er. Dat inclusief het fascistische gedachtegoed. Deze man wil een monocultuur, met mensen met een andere ethische achtergrond moeten onzichtbaar zijn, hij is neerbuigend over hun cultuur en moskeeën wil hij niet. Kortom hij past perfect bij de PVV. Er is niets wat D66 kan doen om deze kiezer weer terug te krijgen behalve hetzelfde fascistische programma te kiezen als de PVV. Een verraad aan de uitgangspunten en samenlevingsvisie als de PVV. Het is niet zinnig om van iedere politieke partij een fascistisch clubje te maken, dus je opmerking is weinig relevant.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer221 feb. 2017 - 12:36

@ daan Ik geloof er niks van dat de kiezer die eerst vol overtuiging PvdA stemde en nu PVV volledig achter het programma van de PVV staat. Het zijn elementen van de PVV die die kiezer hebben overgehaald, of elementen van de PvdA die de kiezer hebben afgestoten. Wat zijn die elementen? Zeggen dat die kiezer opeens de multicul volledig afwijst is kort door de bocht en lui denken.

Perro caliente
Perro caliente20 feb. 2017 - 18:41

Jammer dat van Jole nieuws vaak vanuit zijn emotie benaderd in plaats het objectief te bekijken en te analyseren. Gedachtegoed gebaseerd op emoties laat wereld alleen zien binnen afgekaderde waarheden en verwaarloost daarmee linkse basisprincipes, moreel links als de ultieme waarheid.

1 Reactie
Crazy Henkie
Crazy Henkie21 feb. 2017 - 7:23

Inderdaad, volgens mij heb ik nog nooit een mea culpa gehoord of dat hij van mening is veranderd door voortschrijdend inzicht. Het lijkt wel of hij angstvallig blijft vasthouden aan zijn droombeeld en daardoor de huidige feiten blijft negeren.

Laadklep2
Laadklep220 feb. 2017 - 18:05

Ik ben alleen bang dat het een denkproces is met een conclusie die al van te voren bepaald is. Meer geld naar mensen die het moeilijk hebben,belasten van vermogen en meer mogelijkheden voor vluchtelingen om zich in Nederland vestigen. Het probleem is alleen dat de meeste mensen dat niet willen. Zie peilingen.

1 Reactie
Stanley_Higgins
Stanley_Higgins21 feb. 2017 - 14:14

"meer mogelijkheden voor vluchtelingen om zich in Nederland vestigen." Het lijkt wel een doel op zich. Waarom in godsnaam? Waarom het de reeds aanwezige vluchtelingen het nog moeilijker maken door meer "concurrenten" binnen te laten?

Bickle
Bickle20 feb. 2017 - 17:40

Ik neem het niemand kwalijk dat hij/zij dom is en zijn hersenen niet voldoende kan gebruiken. Wel neem ik het die mensen kwalijk als zij zich daar achter verschuilen, of zich er juist op beroepen.

2 Reacties
PHJoop
PHJoop21 feb. 2017 - 8:52

Dom is hij/zij die een ander persoon dom noemt

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer221 feb. 2017 - 21:29

Een waarheid als een koe, PHJoop.

jahoor2
jahoor220 feb. 2017 - 16:39

mmm denken, argumenten en feiten. beetje lastig voor de gemiddelde PVV'ers. Die voelt liever op zijn klompen aan.

rbakels
rbakels20 feb. 2017 - 16:20

Aperte onzin corrigeren is een goed begin. Maar vertellen hoe het echt zit ... ik weet toevallig wat van staatsrecht en dan val je van de ene verbazing in de andere als je de media leest of ziet. Soms corrigeer ik wel eens wat op JOOP.NL Ik realiseer me dat het niet alleen moeilijk is te vertellen hoe het precies zit, maar dat je bovendien op moet boksen tegen populisten en andere halve garen die opzettelijk onzin verspreiden. Dat begint al met het woord "populst", tot voor kort een scheldwoord, want geen politicus noemde zichzelf populist. Populisten verkopen je knollen voor citroenen. Maar nu roept Rutte dat alle politici iets populistisch hebben. Hij bedoelt waarschijnlijk: luisteren naar het volk. Behalve dat dat een ongebruikelijke definitie is, is het ook een verkeerde mentaliteit. Verantwoordelijke politici volgen namelijk niet altijd borreltafel en onderbuik! Net zoals liefhebbende ouders hun kroost niet altijd hun zin geven, uit hun eigen belang!

Joop Schouten
Joop Schouten20 feb. 2017 - 15:39

Mooi initiatief!

1 Reactie
korheiden2
korheiden221 feb. 2017 - 11:08

Goed initiatief. Verder mag ik Jole graag horen op NPO1. Je weet natuurlijk dat hij een links standpunt verkondigt, maar dat mag hij doen. We leven in een vrij land.