Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Joop-opiniemaker Anne Fleur Dekker ondergedoken na ernstige bedreigingen, doet haar relaas

  •  
24-03-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
271 keer bekeken
  •  
bus

© cc-foto: Alix Guillard https://flic.kr/p/Pdxhp

Anne Fleur Dekker, die op Joop een veelgelezen opinie publiceerde met de titel ‘ Thierry Baudet is Wilders in schaapskleren ‘, is op advies van de politie ondergedoken. Dat vertelt Dekker in de nieuwe wekelijkse podcast ‘Joop café’ waarin opiniemakers, journalisten en deskundigen aan het woord komen.
In deze aflevering (mp3) gaat Anne Fleur in gesprek met cultuursocioloog Fiona Harmsen die een heel ander stuk over de kersverse politicus publiceerde: ‘ Thierry Baudet moet geholpen worden, niet afgemaakt ‘. Zij zet zich af tegen het harde oordeel van Anne Fleur en gelooft meer in de dialoog. De twee gaan met elkaar in gespek over de vraag hoe om te gaan met Baudet en de politiek waar hij voor staat. Anne Fleur vertelt:
"Ik heb dat stuk gepubliceerd op Joop en daar de volgende dag een interview over gegeven aan het AD. Naar aanleiding daarvan is er een hele beweging tegen me op gang gekomen met bedreigingen en dergelijke en zit ik momenteel ondergedoken, onder andere omdat zowel de aanhang van Thierry Baudet als die van Geert Wilders het heeft opgepikt. Ik krijg bedreigingen op m’n werk, m’n familie, ze weten ongeveer waar ik woon. Ik ben actief in de gemeenteraad die is extreem benaderd, GroenLinks de partij waar ik actief voor ben is benaderd. Er zijn mensen letterlijk naar me op zoek daar bij het partijbureau en ik zit op het moment ondergedoken omdat ik van de politie niet in mijn woonplaats mag komen."
Anne Fleur heeft vaker vervelende reacties ontvangen nadat ze gebruik maakte van haar recht op vrije meningsuiting maar dat ging er dan anders aan toe.
"Het was dit keer heel erg georganiseerd. In twee, drie dagen tijd zijn er allemaal dingen over mij op internet verschenen en gedeeld. Zelfs Geert Wilders zelf heeft het gedeeld en mensen die op de lijst staan van Forum voor Democratie hebben het gedeeld. Thierry Baudet zelf overigens niet. De beweging rond zijn partij is heel erg goed georganiseerd en heel erg goed in het samen attacken van mensen. Er werden kennelijk al langer dossiers over me bijgehouden. Ze kwamen met screenshots uit interviews die ik eerder heb gegeven en die je niet even in een dagje terugvindt. Dat is het allerengste, niet zozeer Thierry Baudet zelf, niet zijn ideeën want hij is een eenling maar de beweging die hij aan het opbouwen is rond hemzelf. Daarom is Thierry Baudet gevaarlijker dan Wilders. In mijn artikel op Joop zeg ik Baudet is een Wilders in schaapskleren maar inmiddels ben ik van mening dat hij wel tien keer erger is dan Wilders. Wilders is een eenmansact met een groep volgers maar Baudet bouwt echt een beweging op. Dankzij die club ben ik nu ondergedoken."
Na afloop van de opname wordt de impact van de bedreigingen op het dagelijks leven van Anne Fleur duidelijk. Ze werd tot haar grote schrik al eerder op straat herkend en uitgescholden naar aanleiding van de publicaties. Na het verlaten van De Balie, waar het gesprek werd opgenomen, vlucht ze vrijwel meteen het debatcentrum terug binnen omdat een man op straat zich opvallend verdacht gedraagt. Onder begeleiding wordt ze vervolgens naar de auto gebracht die haar komt ophalen om naar het onderduikadres te gaan.
Eerder al kreeg een dominee in Den Haag te maken met intimidaties door Baudet aanhangers.
In de eerste aflevering van Joop Café (mp3) spreekt Francisco van Jole met politiek journalisten Peter Kee (Pauw) en Willem Frank de Nood (De Nieuws BV). Ook over Baudet maar op een heel andere manier. Beiden verwachten dat Theo Hiddema, het tweede Kamerlid van FvD, snel zal opstappen. Volgens Kee klaagde Hiddema al snel dat Baudet hem te vaak belt. Kee stelt dat Baudet nieuwe jonge mensen de Kamer moet binnenhalen die een nieuw soort politiek gaan bedrijven. “Dan kan hij wellicht een bedreiging worden voor Wilders”.
Ook de nieuwe samenstelling van de Kamer, de formatieonderhandelingen, de rol van GroenLinks en de toekomst van Edith Schippers komen ter sprake.
Joop Café wordt ook verspreid via iTunes, wekelijks een nieuwe aflevering waarin een van de Joop-redacteuren spreekt met opiniemakers en anderen. Abonneer je nu.
Fragmenten uit beide podcasts worden in de nacht van vrijdag op zaterdag tussen 02:00 en 04:00 uur uitgezonden op NPORadio1 in het nieuwe VARA-programma van Malou Holshuijsen: De Nacht van de Radio.
cc-foto: Alix Guillard
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.