Joop

Joop-debat: Weigerambtenaar geen probleem voor homo

  •    •  
07-11-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Joopdebat_01.jpg
De onverdraagzaamheid van het 'ruimdenkende' COC tegenover die paar weigerambtenaren kan zich tegen de homo's keren
Het COC heeft in de PVV een politieke vriend en partner gevonden om de weinige resterende weigerambtenaren buiten te sluiten dan wel op ludieke wijze aan de schandpaal te nagelen. Alsof er geen belangrijker zaken zijn waarover de homobelangenorganisatie zich druk zou moeten maken. Dat stelt Siep de Haan, bedenker en oud-organisator van de Gay Pride Amsterdam. Hij gaat erover in debat met Vera Bergkamp, voorzitter van het COC.
Kijk en luister live naar het Joop-Debat bij De Gids FM. Dinsdag om circa 11:45 uur op Radio 1. Reacties kunnen aan de orde komen in de discussie.
Tien jaar geleden, in 2001, is het huwelijk opengesteld voor mensen van gelijk geslacht. Sommigen denken dat daarmee ook alle problemen zijn opgelost. Dat is helaas niet zo. In Nederland is er een trend gaande van steeds vaker voorkomende homogerelateerde probleemsituaties, waaronder steeds meer gewelddadige delicten.
De geïsoleerde positie van jonge homoseksuele allochtonen – zij die niet kunnen aankloppen bij hun ouders, vrienden of buren – is er één van. Het gaat om gewone schoolgaande jongeren, wonend in doorsnee Nederlandse dorpen en steden, die dagelijks te maken hebben met homohaat in hun directe omgeving. Om een indruk te krijgen van hun dagelijkse thuissituatie is het goed om kennis te nemen van het indrukwekkende, onthutsende boek Mijn geloof en mijn Geluk van Imad el Kaka en Hatice Kursun (2002) met daarin 24 trieste portretten van evenzovele jonge homo’s en lesbo’s van allochtone afkomst.
Een ander probleem dat om aandacht schreeuwt, is de grote toename van fysiek geweld tegen homo’s. In Nederland gaat het om gemiddeld twee gevallen per dag. Dat is bijna achthonderd geweldsdelicten per jaar! In het ‘homovriendelijke’ Amsterdam vindt er om de andere dag een geval van fysiek geweld plaats tegen homo’s.
Geweld moet worden afgestraft. Niet door het geweld tegen homo’s strenger te straffen dan andersoortig geweld. Dat is onzin, alle geweld is immers verwerpelijk. Maar door actief en snel de daders op te pakken en direct te berechten. Als in Groot-Brittannië snelrecht kan worden gesproken bij rellen, waarom dan niet in Nederland bij geweld uit homohaat?
Het COC is de belangenorganisatie voor homo’s in Nederland. De hierboven beschreven problemen zouden voor het COC de eerste prioriteit moeten zijn. Waarom richt het COC in de media zoveel van zijn kostbare tijd aan die paar overgebleven weigerambtenaren die we in Nederland nog hebben?
De kleine groep weigerambtenaren bestaat voornamelijk uit oudere gelovigen met gewetensbezwaren op dit punt. In het televisieprogramma Uitgesproken EO kwam in augustus een van de (weinige) weigerambtenaren aan het woord – een mevrouw van middelbare leeftijd, die al ruim twintig jaar werkzaam was als ambtenaar van de burgerlijke stand in Groningen. Mevrouw vertelde dat ze op grond van haar geloof gewetensproblemen heeft met het huwen van homostellen. Ze vraagt zich af of het niet beter zou zijn wanneer een van haar collega’s het homopaar huwt, terwijl zij het heterokoppel begeleidt?
Ze heeft een punt. Dat is eerlijker tegenover het homobruidspaar. Waarom moet deze mevrouw, tegen haar geweten in, gedwongen worden het homostel te huwen, terwijl er op ieder stadhuis voldoende ambtenaren zijn die bereid zijn het homostel te trouwen? Waarom zou je als homo-organisatie zo intolerant zijn tegenover de enkele weigerambtenaar? Gay-penny wise, gay-pound foolish?
Het COC heeft wel grotere problemen dan dit. Onze onverdraagzaamheid jegens derden kan zich op een gegeven moment ook weer tegen ons keren. Is homoseksualiteit het wapen geworden in de strijd die ‘ruimdenkende’ COC-bestuurders voeren tegen de paar gelovige weigerambtenaren? Siep de Haan is bedenker en oud-organisator van de Gay Pride Amsterdam.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

NicovdW
NicovdW7 nov. 2011 - 14:41

Ik zie niet in wat dat geringe aantal 'weiger-ambtenaren' nou voor probleem is. Als je in elk gemeentehuis ruim terecht kunt als homostel, dan is dat toch perfect? Misschien wel blijven opletten of je ook in Genemuiden en Zwartsluis als homostel zonder gedoe kunt trouwen. Gewoon pragmatisch doen. Toevallig heb ik de nodige kennis over en een groot zwak voor de 'bible belt' in Nederland. Ik weet zeker dat prinzipienreiterei op dit punt hen, net zoals de veel gesmade moslims, het gevoel zal geven niet welkom te zijn in de Nederlandse samenleving. Dat kan niet de bedoeling zijn, alle mooie woorden dienaangaande van politici ten spijt. Je mag ook al geen kruisje meer dragen als trambestuurder. Belachelijk.

Joeri2
Joeri27 nov. 2011 - 14:41

" Waarom moet deze mevrouw, tegen haar geweten in, gedwongen worden het homostel te huwen " Helemaal mee eens. En negers moet je ook mogen weigeren. En mensen die stinken? Bah. Zigeuners? Logisch toch. En mensen die willen gaan huwen moeten ook aangeven op wie ze stemmen. Ik moet er niet aan denken dat ik een PVV stel huw, ik heb echt gewetensbezwaren tegen de PVV dus waarom zou ik die moeten huwen? Gelukkig hoef ik dat niet. En niet alleen huwen, ook hun belasting formulier nakijken en hun kinderen inboeken bij geboorte. Toch van de dolle dat ik daartoe verplicht zou worden. Die vieze negers, euh homo's, sorry ik versprak me. Er zijn immers genoeg andere op het stadshuis die wel willen werken.

JanJansen17
JanJansen177 nov. 2011 - 14:41

Er is zowel wat te zeggen wat voor het gewetensbezwaar van de weigerambtenaar als hetgeen The Boy Wonder stelt: dat men feitelijk voor elk gewetensbezwaar wel een wet kan uitvaardigen. Men kan wel voor elk gewetensbezwaar een wet maken, maar we wilden nu juist de regel- en wetgeving verminderen, toch? Kan het niet gewoon zo zijn dat we creatief met gewetensbezwaar, ten aanzien van het trouwen van een bruidspaar, om kunnen springen?

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet7 nov. 2011 - 14:41

Ik vind het werkelijk ongelooflijk dat we anno 2011 nog steeds serieus discussiëren over deze kwestie. Verander "homo's" in "joden", "negers" of "moslims" en heel het land zou (terecht!) op z'n kop staan. Dat orthodoxe christenen en moslims moeite hebben met homosexualiteit, daar valt weinig tegen te doen. Dat deze mensen echter hun denkbeelden straffeloos mogen doortrekken naar hun functioneren in een overheidsfunctie is krankzinnig.

neutralist
neutralist7 nov. 2011 - 14:41

Heel goed stuk. Niks mis met homo's, maar ook niet met mensen die moeite hebben om ze te trouwen. Gun ieder zijn overtuiging. COC is zeer fout bezig en draagt inderdaad bij aan intolerantie tov hun achterban. Misschien toch nog even nadenken COC?

Artois
Artois7 nov. 2011 - 14:41

Ik zou graag transparantie zien in wie van de ambtenaren een weigerambtenaar is. als ik ga trouwen wil ik het recht een dergelijke ambtenaar te weigeren. Kijk, waar het om gaat vrinden is dat de kerk en staat gescheiden is. Er zijn zelfs mensen die daarzo ver in gaan dat ze vinden dat een pliesieagente, een gemeenteambtenaar aan een loket orden griffier geen hoofddoekje mag dragen. Vreemd is dat een aantal van die mensen wel weigerambtenaren accepteren en zelfs steunen. Je kunt het niet zo maar wegpragmatiseren, het is een princiepekwestie. Een ambtenaar werkt in dienst van ons, en dus namens jullie en mij. Weigerambtenaren willen wel vasthouden aan hun princiepe maar het mag niets kosten. Ze lijken wel op Koppejan en Ferrier. Weg ermee, zoek maar ander werk!

Raymond040
Raymond0407 nov. 2011 - 14:41

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat regering en parlement een wet aannemen en dat dan vervolgens een individuele ambtenaar de wet weigert uit te voeren. Als op basis van het gelijkheidsbeginsel het burgerlijk huwelijk is opengesteld voor iedereen dan is het weigeren van een huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht niet alleen een reden voor oneervol ontslag maar mogelijk ook voor juridische vervolging wegens discriminatie. En wat er in de Bijbel staat is wat mij betreft volledig irrelevant, in ieder geval ondergeschikt aan de wetten die zijn vastgesteld door regering en parlement.

Waterbeer
Waterbeer7 nov. 2011 - 14:41

Stelling : Homo's inzet van politiek spel

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 nov. 2011 - 14:41

"Ze heeft een punt. Dat is eerlijker tegenover het homobruidspaar. Waarom moet deze mevrouw, tegen haar geweten in, gedwongen worden het homostel te huwen, terwijl er op ieder stadhuis voldoende ambtenaren zijn die bereid zijn het homostel te trouwen? Waarom zou je als homo-organisatie zo intolerant zijn tegenover de enkele weigerambtenaar? Gay-penny wise, gay-pound foolish?" Wijze woorden. Het gaat hier niet om een probleem van homobruidsparen maar om principe reiterei en vooral om die vermaledijde gereformeerden te pesten. Het gaat de PVV ook niet om de belangen van homobruidsparen maar om de SGP de voet dwars te zetten. Ik vind het vergelijkbaar met het verbod op ritueel slachten. Ook een probleem van niks maar als je daarmee (orthodoxe) moslims of joden kunt treiteren, dan laat je die kans niet voorbij gaan.

1 Reactie
opgeheven
opgeheven7 nov. 2011 - 14:41

Joden, moslims en christenen voelen zich vaak al onheus bejegend wanneer voor hen dezelfde regels gelden als voor ieder ander.

opgeheven
opgeheven7 nov. 2011 - 14:41

Ik ben het eigenlijk helemaal niet eens met dit artikel. Het klopt dat er maar een aantal weigerambtenaren zijn, dat is natuurlijk geen argument om er dan maar niks aan te doen. Maar dat is nog niet eens het belangrijkste argument. Er zijn verschillende zwaardere argumenten. Hoe kun je als overheid zeggen dat homo's gelijk zijn aan hetero's als diezelfde overheid werknemers van die overheid het recht geeft hun werk te weigeren als het om een homostel gaat? Kennelijk zijn homo's dan toch niet gelijk. Waarom wordt er voor een gelovige WEER een uitzondering gemaakt op de rest. Waarom mag een ambtenaar die in een zeer discutabel boek geloofd een homo stel weigeren, maar waarom mag een atheistische ambtenaar dat niet? Als je vanwege gewetensbezwaren een homo stel mag weigeren, dan zou je ook moeten kunnen weigeren als een neger een blond meisje trouwt. Iedereen begrijpt dat dat een onwenselijke situatie is, dus dat moeten we niet willen. Als een ambtenaar een homo mag weigeren, dan zou een buschaufeur ook moeten kunnen weigeren. Misschien is hij wel fel anti homo en wil hij helemaal geen homo's vervoeren met zijn bus. Waarom kan hij zich niet op gewetensbezwaren beroepen? Iemand die vanwege een zichzelf opgelegde overtuiging zijn werk of gedeeltes daarvan niet kan doen is ongeschikt voor dat werk. Zo simpel is het. Als je hoogtevrees hebt moet je geen glazenwasser worden. Als je geen benen hebt moet je geen tapdanser worden. Als je bezwaren tegen trouwende homo's hebt moet je geen trouwambtenaar worden. [Ze heeft een punt. Dat is eerlijker tegenover het homobruidspaar. Waarom moet deze mevrouw, tegen haar geweten in, gedwongen worden het homostel te huwen, terwijl er op ieder stadhuis voldoende ambtenaren zijn die bereid zijn het homostel te trouwen? ] Waarom ze dat zou moeten? Nou, wat denk je van de reden "omdat ze ervoor betaalt wordt en het bij haar werk hoort?" Ik zeg maar iets hoor. Ik moet op mijn werk ook weleens iemand helpen die een levenshouding heeft waar ik me niet in kan vinden. Of iemand die ik een ontzettende klootzak vind. Dat hoort er bij, dat moet ik toch doen, ondanks dat mijn collega ook beschikbaar is. Zo gaat dat bij mensen die zich niet kunnen verschuilen achter een religie. Prima als je wilt geloven, maar gelovigen moeten echt eens stoppen met priveleges claimen die anderen ook niet hebben. Jij kiest voor een religie, het is jouw mening, dan ben JIJ verantwoordelijk om dat in je dagelijkse leven in te passen. Als dat betekent dat je dan een andere baan moet zoeken dan is dat maar zo. Dat is JOUW keuze.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 nov. 2011 - 14:41

U zoekt spijkers op laag water. Zijn er dan niet-gelovige ambtenaren die bezwaren hebben tegen het homohuwelijk. Nooit van gehoord. Kent u ze wel? Zijn er dan ambtenaren die op grond van hun geweten weigeren het huwelijk te sluiten van een neger met een blonde vrouw? Ook nooit wat over vernomen. Dat is wat ik bedoel met principe reiterei, met van iets een probleem maken dat er niet is of vanzelf overgaat. U heeft gelijk hoor. Die weigerambtenaren kun je gewoon per decreet afschaffen. Op de gemeentehuizen worden dan wel pragmatische oplossingen gevonden om te voorkomen dat iemand een homobruidspaar confronteert met een ambtenaar die niet van harte dat huwelijk sluit.

Klapschaats2
Klapschaats27 nov. 2011 - 14:41

Als ambtenaar heb je de wet uit te voeren zonder aanziens des persoons. Daarnaast is er de scheiding tussen kerk en staat, waarbij de laatste prevaleert. Het in dienst houden van weigerambtenaren in een functie die bij deze vraagstelling bij uitstek discriminatie of wettig gezag toont, dient in het voordeel van het laatste uit te vallen. Het is een zwaar bevochten emancipatie. Het is aan de gedoogpartners van zwaar chistelijke en / of islamitische huize te danken dat dit nog getolereerd wordt in weerwil van wettelijke bepalingen. De lijst is overigens langer: uitbreiding winkelopening op zondag, opheffen verbod op godslastering, kinderbijslag voor mega grote gezinnen. De grens schuift op in de richting van hen die zich bij het minste of geringte beledigd voelen en daar in diverse gradaties van geweld tegen de democratie naar handelen. Waar ligt de grens? Binnenkort gaan we op openbare scholen doceren dat de aarde maximaal 6000 jaar oud is. Waar is links om deze emancipatie te verdedigen?

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen7 nov. 2011 - 14:41

[Als ambtenaar heb je de wet uit te voeren zonder aanziens des persoons.] Blijkbaar ook zonder last te hebben van gewetensbezwaren. Befehl ist Befehl.

Nachtegaaltje
Nachtegaaltje7 nov. 2011 - 14:41

We hebben gelovigen inmiddels al wel meer verboden hoor Siep! Ze mogen hun dochters niet meer verkopen als ze lastig zijn. Ze mogen geen slaven meer houden. Hun vrouwen moeten inmiddels gewoon weer binnen slapen al zijn ze ongesteld. We hebben zelfs tegen een dominee gezegd dat hij zijn kinderen niet mag slaan ook al staat dat in de bijbel. En 10 jaar geleden hebben we gezegd dat het BURGERLIJK huwelijk is opengesteld voor paren van gelijk geslacht. En natuurlijk heeft die mevrouw in Groningen het daar moeilijk mee. Maar ze heeft er inmiddels al 10 jaar aan kunnen wennen en een andere hobby kunnen vinden. Want meer is het erebaantje van trouwambtenaar niet. Ik wil weigerambtenaren helemaal niet dwingen om homoseksuele stellen te trouwen. Ik wil dat ze uit hun functie worden gezet. Eindelijk. Na 10 jaar. Want wie weigeren ze nu eigenlijk te trouwen? Homo’s! Ze weigeren geen massamoordenaars te trouwen of actieve pedoseksuelen. Ze weigeren niet het jawoord te begeleiden van vrouwenmeppers of belastingontduikers. Bij geen van alle krijgen ze last van hun geweten. Ze hebben dat alleen bij homo’s. Terwijl die toch niet algemeen bekend staan om hun crimineel gedrag. Ze beroven geen bejaarden of ze zijn niet oververtegenwoordigd bij de groep woninginbrekers. Het zijn vaak dubbelverdiener met dubbele belastingafdracht. Meer dan gemiddeld mantelzorgers en eigenlijk een braaf groepje binnen de Nederlandse samenleving. En die verdienen het dus niet een verdrietige mevrouw uit Groningen tegenover zich te treffen op de gelukkigste dag van hun leven. Die moeten er gewoon op mogen vertrouwen dat élke trouwambtenaar de moeite gaat doen hun een fijne dag te geven. En natuurlijk zijn je andere punten die je noemt zeker zo belangrijk hoor Siep. Maar als de overheid eindelijk eens een streep zet onder het faciliteren van homofobie dan mag ze datzelfde van haar burgers verlangen. Dan pas heeft ze recht van spreken.

3 Reacties
Joeri2
Joeri27 nov. 2011 - 14:41

Precies. Het is niet aan de homos om tegen weiger ambtenaren te zijn maar aan alle ambtenaren en niet homos. Die moeten hun eigen nest opruimen. Wel een grote mond naar marokkanen, dat die op hun eigen lelijkerds moeten letten, en dan wij hetero's gewoon onze lelijkerds laten zitten met 'gewetens bezwaar'. Zo lust ik er nog wel een paar. Niet dus. Opzouten, ga maar bij de plantsoenen dienst werken. Goed voorbeeld doet volgen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 nov. 2011 - 14:41

"We hebben gelovigen inmiddels al wel meer verboden hoor Siep! " Gefeliciteerd met deze wereldverbeteringen. Lang leve de verdraagzaamheid.

neutralist
neutralist7 nov. 2011 - 14:41

Dit getuigt van een wel heel beperkt wereldbeeld. Maar dat is u gegund. Het maakt het leven overzichtelijk en makkelijk. En dat is ook wat waard. Ik kan mij best voorstellen dat mensen vanuit geloofsovertuiging moeite hebben om homo's te trouwen, zelfs als ze tolerant tegenover deze groeop staan. Maar als u ze daarom liever ontslaat is dat uw goed recht. Het recht dat Wilders heeft buitenlanders over een kam te scheren. Lekker makkelijk en het verkoopt goed. Niks voor u?

Joeri2
Joeri27 nov. 2011 - 14:41

" ...om die vermaledijde gereformeerden te pesten... " Wat een onzin. Het gaat erom dat je niet van moslim marokkanen kunt eisen normaal over homo's te doen als er vanuit het gemeentehuis officieel vies over homo's gedaan mag worden. Zo moeilijk is dat toch niet te begrijpen.

2 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 nov. 2011 - 14:41

..."als er vanuit het gemeentehuis officieel vies over homo's gedaan mag worden" Ja hoor. Vooral dat 'officieel' doet het hem.

cormol
cormol7 nov. 2011 - 14:41

We hebben twintig eeuwen met die achterlijke cultuur van het christendom kunnen leven, als je ten minste niet op de brandstapel terecht kwam of door de inquisitie werd gemarteld. Nu we er een even achterlijke cultuur bij gekregen hebben kan dat, om de PVV te behagen, ineens niet meer?

Marthijn2
Marthijn27 nov. 2011 - 14:41

Het gaat er om dat een meerderheid der politici een discriminerende wet in stand houdt. Al zouden er 0 weigerambtenaren bestaan, dan nog dient men de wet te veranderen. Juist het toestaan dat ambtenaren joden, moslims of homo's mogen discrimineren leidt tot haat jegens die groepen. Tegen mensenrechtenschendingen behoor je onverdraagzaam te zijn.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 nov. 2011 - 14:41

Femke Halsema tien jaar geleden: 'Ik ben blij dat de staatssecretaris zijn standpunt heeft verzacht. Ook GroenLinks vindt dat ruimhartig moet worden omgegaan met ambtenaren die principiële of religieuze bezwaren hebben tegen het huwelijk van homoseksuelen'. Ineke van Gent: Job Cohen toen: "Uitgangspunt is en blijft dat in iedere gemeente in Nederland een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht gesloten moet kunnen worden. Dat is wat de wet eist, niet meer en niet minder." Maruch nu: De weigerambtenaar is discriminatie van homo's. Dus om die wet aan te laten nemen wordt rekening gehouden met de ambtenaar die gewetensbezwaren heeft met het homohuwelijk. Daar moet ruimhartig mee worden omgegaan. Zoveel jaar later zijn deze partijen dat vergeten. Wat een standvastigheid, wat een betrouwbaar en beginselvast volk.

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst7 nov. 2011 - 14:41

De kerk heeft stiekem een deel van het BURGERLIJK huwelijk gekaapt. Dat huwelijk is plat gezegd niet meer dan het zetten van een handtekening onder een huwelijkscontract, met een of twee getuigen erbij. Je kan dat heel basic doen op vrijdagmiddag (geloof ik), zonder gezwets en gejank, gewoon tekenen. Geen getuigen voorhanden? De bode wordt regelmatig gevraagd! Dat is het burgerlijk huwelijk en de mens die het doet heet ambtenaar (van de burgerlijke stand). Maar het moest feestelijker, uitgebreider en vooral, zingevend (gadver). Dan komt ook het geloof om de hoek en voor dat je het weet heeft de ambtenaar een mening over de overtuiging van een ander. Prima hoor, iemand mag best een onzichtbaar vriendje hebben. Maar voor dit soort zaken heb je kerken waar ze nog lekker in de rechte lijn denken (en gelukkig ook een stel waar ze wat meer van de wereld en het leven zijn vóór de dood) waar ze maar hun gang mogen gaan, zolang de overheid hier maar niet lastig mee wordt gevallen. De ambtenaar dient zijn taak zonder aanziens des persoons uit te voeren en anders worden ze maar bakker, of slager of weet ik wat.

1 Reactie
stijnvanachter
stijnvanachter7 nov. 2011 - 14:41

Mark, dat de kerk het burgerlijk huwelijk heeft gekaapt is natuurlijk grote onzin. Waarschijnlijk heb je toch niet goed opgelet tijdens je geschiedenislessen op school, maar gelukkig zijn er kinderen die dat wel gedaan hebben. Lees dit werkstuk op www.scholieren.com maar eens: http://www.scholieren.com/werkstukken/1089 "In de 16de eeuw trouwde men vaak op zondag en was het eerder uitzondering dan regel om niet in de kerk te trouwen. Het verschil tussen het kerkelijk en burgerlijk huwelijk kende men toen niet. Dat veranderde op 1 april 1580 toen in Holland werd afgekondigd dat voortaan alleen een huwelijk, gesloten voor de schepenen of voor de predikant, rechtsgeldig was."