Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Joop-debat: Scholen slecht voorbereid op incidenten

  •  
08-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Joopdebat_scholencrisis.jpg
Journalist Hans Marijnissen in debat met VO-raad voorzitter Sjoerd Slagter
Hans Marijnissen is journalist en adviseert scholen bij crisiscommunicatie. Hij betoogt dat schoolleiders zich ten onrechte door de pers gemangeld voelen als er iets misgaat. Ze zijn er zelf niet voorbereid op een media-invasie bij incidenten.
Scholen weten niet om te gaan met hun publicitaire rampen. Directeur Wim Moes van de Groningse basisschool De Heerdstee waarvan een 12-jarige leerling tijdens een schoolreisje beviel van een dochter, legde dit weekend in meerdere interviews uit hoe behoedzaam zijn school met de onverwachte bevalling is omgegaan. Hij voorzag het voorval van duiding die vertrouwen geeft. Ook maande Moes de pers terughoudend te zijn.
Maatschappelijke factoren buiten de school leiden tot meer incidenten. Ook de algehele ‘verruwing’, andere gezagsverhoudingen, vroeg volwassen gedrag door minderjarigen, toegenomen wapenbezit, maar ook mobiliteit hebben invloed. Meer leerlingen gaan op schoolreisje naar plaatsen waar het mis kan gaan. Zie de verdwijning in Parijs van twee leerlingen van het Sint-Maartenscollege in Maastricht. De harde cijfers laten ook zien dat de school steeds minder die veilige haven is.
Lees het opiniestuk van Jans Marijnissen op Joop.nl: Scholen slecht voorbereid op media-invasie bij incidenten

Meer over:

nieuws, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

RobvanderHilst1
RobvanderHilst18 apr. 2011 - 13:14

Bejaardenhuizen en fietsenstallingen zijn trouwens óók slecht voorbereid op incidenten. Proef ik met en in dit stuk een oproep om eindelijk eens een degelijke grondslag te gaan leggen, maatschappij-breed, voor een constante hypecultuur? Toegegeven, in medialand is een strijd op leven en dood aan de gang om De Kijker en De Lezer, dus dat valt daar allemaal precies in. Waar liggen de kotszakjes eigenlijk?

esveldav
esveldav8 apr. 2011 - 13:14

Lees het opiniestuk van >Jans< Marijnissen op Joop.nl