Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Joop-debat: Laat zo'n dwaalgast rustig sterven

  •  
19-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Wietse_Kees_DeGids.jpg
Dierenbescherming heeft iets infantiels gekregen: Het lijkt wel alsof allerlei diersoorten het zonder menselijke hulp niet zouden redden
Kees Camphuysen, verbonden aan het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek op Texel, vraagt zich af of dwaalgasten als orka Morgan wel gered moeten worden. ‘Doodgaan is een overbrekelijk onderdeel van het leven, al schijnt niet iedereen daarvan op de hoogte te zijn. Sommige dieren mogen van het publiek evenwel niet dood. Waar precies de grens ligt tussen dieren die van ons wel en niet mogen doodgaan, is onduidelijk.’
Kijk en luister live naar het Joop-Debat bij De Gids FM of via Radio 1. Dinsdag om circa 11:45. Reacties op Joop kunnen aan de orde komen in het debat.
Het fenomeen ‘dwaalgast’ is een volstrekt natuurlijk aspect van het systeem van migratie en dispersie in het dierenrijk, schrijft Camphuysen. Toch vond men het in Nieuw Zeeland nodig om de aangespoelde pinguïn vier keer te opereren en voor achttienduizend euro naar het Zuiden te brengen.
Ook wij in Nederland hebben een dwaalgast — ook zwart-wit en ook groot. Dit dier was erg verzwakt, werd gevangen, opgelapt en kreeg een naam: Morgan. Nu zitten we met een gezonde, jonge orka. We weten niet wat we met haar aan moeten.
Niemand schijnt zich te realiseren dat we ondoordacht hebben ingegrepen in een volkomen natuurlijk proces. Een verweesde orka waarop de familiegroep niet langer heeft kunnen of willen wachten, stervend op grote afstand van zijn oorspronkelijke leefgebied, moest zo nodig worden gered. Nu zitten we met de gebakken peren. Er zat geen adreskaartje aan. We weten niet waar deze orka vandaan kwam.
Morgan is nog te jong om zelfstandig in zee in te leven blijven. Vrijlaten in zee betekent, naar mijn stellige overtuiging, een zekere en vermoedelijk vrij snelle dood. Dat is niet erg. Het is zelfs een legitieme optie, maar noem het dan geen ‘redding’ of een ‘diervriendelijke daad’!
Het lijkt wel alsof allerlei diersoorten het zonder menselijke hulp niet zouden redden. Dierenbescherming heeft daardoor iets infantiels gekregen. Prachtige, krachtige dieren krijgen iets zieligs.
Kees Camphuysen is verbonden aan het Nederlands Instituut Zeeonderzoek op Texel. Hij gaat in debat met Wietse van der Werf, woordvoerder van de Orka Coalitie die Morgan haar vrijheid terug wil geven.
Lees ook de artikelen van Joop-redacteur Margaux Tjoeng: Dolfinarium zet Joop-redacteur buiten de poort en De handel in orka’s is nog levensecht

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Zjenny
Zjenny19 sep. 2011 - 8:53

In een tot succes en geluk veroordeelde samenleving die het altijd alleen maar beter moet doen en nog succesvoller moet worden is de dood een onwelkome spelbreker. Alle vermeende controle en macht en succes en geluk blijkt dan niet opgewassen tegen de dingen van het leven die je niet kunt controleren en geen macht over hebt en waar je intens verdrietig van wordt en wat uiterst pijnlijk is. Het redden van , in dit geval een verweesde orka, is een exces van deze samenleving die los is van de natuurlijke bewegingen van het leven.En dan zit je met de gebakken peren. Het komt zelden verder dan de snel voorbijgaande emotie van Feel Good en succes en controle waar je never nooit de menselijke conditie mee buiten spel kunt zetten. Ja, alles gaat voorbij en alles kent een begin en een einde. De mens die daar mee om kan gaan is gelukkig en succesvol en kent zichzelf en die kan het intense gevoel aan dat je ervaart als een verweesde orka sterft.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai19 sep. 2011 - 8:53

Je hart spreekt vaak anders dan het verstand maar mijn verstand geeft u gelijk we hadden de orka moeten laten sterven maar zag een filmpje op youtube van Morgan die laat je toch niet doodgaan..

Michiel Online
Michiel Online19 sep. 2011 - 8:53

The planet is fine, the people are fucked! http://www.youtube.com/watch?v=eScDfYzMEEw R.I.P., één van de weinige mensen die in religieus Amerika het lef heeft gehad publiek de luisteraar ongezouten de waarheid te vertellen.

Backtobasics
Backtobasics19 sep. 2011 - 8:53

Dieren zomaar een natuurlijke dood laten sterven? Schandelijk. U kunt natuurlijk altijd bellen met meld misdaad anoniem. U krijgt dan een medewerker van de Animal-cops aan de lijn, waar u anoniem uw tips kwijt kunt over lieden met dergelijke denkbeelden......

RosaLange
RosaLange19 sep. 2011 - 8:53

Als je heel vroeger kip wilde eten moest je zo'n dier de kop afhakken. Die liep dan nog een tijdje zenuwtrekkend rond, waaraan we de uitdrukking 'als een kip zonder kop' hebben overgehouden. Datzelfde gold voor alle dieren die je wilde opeten, kortom al met al een bloedige aangelegenheid. Nu kopen we deze dieren om te eten netjes verpakt en in hapklare stukken gesneden in de supermarkt. Velen van ons worden niet goed als voor onze neus een dier wordt afgeslacht en hebben hun vis toch liever zonder kop, die je anders nog op je bord verwijtend aankijkt. We zijn wat dat betreft echte watjes geworden. In schril contrast met deze 'zachtheid' en moderne diervriendelijkheid staat het leed dat alle in nette stukken gesneden dieren hebben ondergaan in de bio-industrie, omdat vlees nu eenmaal goedkoop moet zijn.

Patrick Faas
Patrick Faas19 sep. 2011 - 8:53

"De kleine visserij," is wel heel erg klein geworden als we zelfs aangespoelde walvissen niet meer zien liggen. Zo'n dier is enorm veel geld waard, niet meer zozeer vanwege zijn olie, maar levend als circusdier. Die financiële waarde wordt afgewogen tegen compassie. Is het niet zielig als zo'n dier zijn leven in een circus moet verslijten? Misschien. Maar In ieder geval minder zielig dan hem dood laten gaan, dus die optie kunnen we afschrijven. Als je een mens vraagt te kiezen tussen een baan in het circus en de dood, zal hij voor de eerste optie kiezen. Ieder dier verkiest te overleven, dus we hebben geen reden om aan te nemen dat dit bij orka's anders zou zijn.

Mamamimi
Mamamimi19 sep. 2011 - 8:53

Ik denk dat je compleet de essentie mist over dieren! Het gaat er niet om of ze gered moeten worden of niet, want je hebt gelijk dat in de natuur mens en dier behoort te leven en te sterven. Maar het gaat er om dat de mens zich in deze natuur enorm heeft opgedrongen en de dieren letterlijk en figuurlijk hebben vérdrongen. De dieren moeten zich overal maar aan de mens aanpassen en niet alleen dat: dieren worden ook nog gevangen om in kooitjes te worden gepropt zodat de "dierenliefhebber' er thuis naar kan kijken. Dieren worden opgesloten en opgefokt in hokken waar ze het daglicht nooit zien om daarna te worden geëxecuteerd en te worden opgevreten. Dieren worden uit hun natuurlijk leefomgeving verjaagd omdat de mens er zonodig wil bouwen en wonen. Dieren worden als entertainment gebruikt om verplicht kunstjes te doen in bijv. het circus of dolfinarium. Dieren worden gezien als product, ze worden gesmokkeld in kleine kratjes met 100 tegelijk om via de douane te komen en zodoende bij de verzamelaar op de deurmat te vallen. Ze worden voor de sport doodgeschoten, aan de vishaak getrokken, met een zadel op de rug en een zweep ernaast verplicht over de hindernis te springen. Dieren worden als mensen het idee hebben dat er te veel van zijn of als ze alleen maar in de weg lopen doodgeschoten en afgeslacht. Dieren worden als proefdieren gebruikt zodoende de dames met goed zittende make-up te laten lopen. Ze worden gedood om hun vel en bont om de mens van een leuk jasje te voorzien of dat het zo mooi staat als schoeisel. Ze worden als proefdier gebruikt voor medicijnen en anders mensvriendelijke producten... en ga zo maar door. Het is gewoon te veel om het allemaal op te noemen wat de mens de dieren (en de natuur) allemaal aandoet! Dieren worden dus mishandelt, geslagen, doodgetrapt, vast gebonden, opgesloten, opgejaagd, geëxecuteerd, doodknuppelt, opgevreten, opgesloten, vernederd, afgetuigd, verhandelt, verhongerd, uitgebuit en opgevreten. En als dat allemaal nog niet genoeg is praten we het liefst over dieren of dat ze zich vooral niet moeten aanstellen. Ik denk dat dieren alle recht hebben om zich eens flink aan te stellen, want de enige reden waarom wij mensen dit de dieren aandoen is omdat dieren zich niet kunnen verdedigen en er niks van kunnen zeggen en het alleen maar over hun heen kunnen laten komen! Het is dus bovendien een daad van extreme lafheid van de mensheid! Dus als je de volgende keer nog een keer lafhartig commentaar hebt op dieren en een ieder die het voor ze opneemt, bedenk dan dat als ze jou eens zonder pardon opsluiten of aftuigen je dan totaal geen recht hebt op spreken!

1 Reactie
Joeri2
Joeri219 sep. 2011 - 8:53

" want de enige reden waarom wij mensen dit de dieren aandoen is omdat ... er niks van kunnen zeggen " We doen het ook andere mensen aan, het zorgt ervoor dat de diersoort in aantal groeit. We doen het dan ook goed als diersoort.

addystoker
addystoker19 sep. 2011 - 8:53

laten sterven van een dergelijk waardevol dier is volgens mij geen verantwoorde optie, wel is het zo dat deze problematiek echt iets is voor deskundigen, ik denk dat je erg veel verstand van deze dieren en hun gewoonten moet hebben om de keuze te kunnen maken tussen uitzetten of beschermen etc. Dit is niet iets voor leken om zo maar even stellig over te zijn

1 Reactie
Zjenny
Zjenny19 sep. 2011 - 8:53

Je zegt hier met zoveel woorden dat de waarde van dit prachtige zeezoogdier in geld uitgedrukt behoort te worden om een besluit te kunnen nemen. FOEI!