Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Joop-debat: De dubbele moraal van de Christen Unie

  •  
21-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
joop_debat_CU_300.jpg
Khaibar Sarghandoy gaat over zijn aanval op de Christen Unie in debat met Christen Unie-kamerlid Joël Voordewind
Lees hier De dubbele moraal van de Christen Unie van Khaibar Sarghandoy

Meer over:

kijk nou, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Anton3
Anton321 okt. 2010 - 11:51

Ik hoorde Voordewind zeggen: "als er schendingen van mensenrechten zijn in Israël hoor je mij ook klagen". Nou, dan zou hij dat dus wel wat vaker mogen doen. De aanval op de burgers van Gaza was één grote schending van de mensenrechten. Ik kan me zijn protest niet herinneren. En de Israëlische doodseskaders die politieke tegenstanders zonder vorm van proces executeren? De moorden op Palestijnse burgers waaronder vissers en boeren door de IDF of de grenspolitie? Het verhaal van Voordewind dat Israël de plegers van dit soort misdaden zelf straft klopt niet, zoals ook op de blog van Abu Pessoptimist te lezen is. Ik heb altijd gedacht dat Christenen naastenliefde hoog in het vaandel hebben. Kinderen met witte forsfor beschieten lijkt me niet echt getuigen van naastenliefde. Doe dan ook je mond open Joël Voordewind! Zolang Israël zelf mensenrechten schendt en het internationaal recht naast zich neerlegt kan het moelijk verwijten maken richting Iran.

Olivier2
Olivier221 okt. 2010 - 11:51

Israel is niet brandschoon maar de buurlanden schenden ook het internationaal recht wat hier wordt aangehaald. Of erkennen de buurlanden soms de grenzen (zonder de betwiste gebieden) van Israël?? Ik dacht het niet. Veel palestijnen zijn weggevlucht tijdens de oorlogen (overigens op advies van arabische invallers zodat die de handen vrij hadden) en zijn nu een speelbal van hun politiek tegen israel. Denkt u nou echt dat ze om het welzijn van de palestijnen gaat, deze buurlanden. Ze hebben de vluchtelingen altijd als tweederangs burgers beschouwd en Israel de schuld gegeven in plaats van het te wijten aan hun eigen oorlogen tegen deze staat. Betwiste of bezette gebieden? Maakt niet uit. Israel moet hoe dan ook de keuze maken, oftwel de eenstaat oplossing of twee staten oplossing. In het eerste geval moeten palestijnen als volwaardige burgers worden beschouwd met dezelfde sociale en economische rechten en plichten als elke burger. Is nu al een issue met de arabische minderheid in Israel. In het tweede geval moet Israel de opgegeven gebieden levensvatbaar laten zijn. Daar staat tegenover de flinke eisen die aan de Palestijnen mogen gesteld worden. Israel wordt door Hamas vaak geforceerd om te kiezen uit het minste van twee kwaden en krijgt vervolgens de kritiek van de wereld over zich heen terwijl Hamas doodleuk verder gaat met zijn beschietingen.

1 Reactie
BenJoosten
BenJoosten21 okt. 2010 - 11:51

Dat de buurlanden zich het lot van de Palestijnen anders dan om opportunistische redenen nooit hebben aangetrokken is duidelijk. Dat deze landen bestuurd worden door a-democratische oligarchiën is een droevig feit. Maar zoals de situatie nu is vormen de Palestijnen een minderheid binnen Israel (in elk geval zolang Israel de bezette gebieden niet als zodanig beschouwt) en is Israel dus verantwoordelijk voor hun rechten. Daar hoort Israel op te worden aangesproken. Hamas is als organisatie net zo cynisch als de PLO. Sociaal werk doen om zieltjes te winnen en dan kanonnenvlees ("martelaren") recruteren zodat je zelf je billen niet brandt. Je zult maar Palestijn zijn en deze twee clubs als alternatief hebben. Israel, wordt altijd gezegd, is de enige democratie in de regio. Dat is zo. Laten ze dan ook hun verantwoordelijkheid nemen. Als alle andere partijen boter op hun hoofd hebben, hoeven zij dat toch ook niet te hebben? Maar goed, wat weet ik ervan. Ik wens alle partijen in dit conflict veel wijsheid toe. Ze kunnen het gebruiken.