Joop

Joop Café: Vrouwelijke lijsttrekkers, en waarom neemt men de PvdD niet serieus?

  •    •  
23-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
joopcafe
In de wekelijkse podcast Joop Café praten Anne Fleur Dekker, Francisco van Jole en Pascal Vanenburg over de gemeenteraadsverkiezingen. Zo won de PvdA opvallend in Almere, waar Pascal woont. En: is het verlies van de SP veroorzaakt doordat de partij nu een vrouw als leider heeft? Is het afgelopen met de PVV? En waarom nemen de media het bijzondere succes van de Partij voor de Dieren niet serieus?
Beluister de podcast hierboven, via de site van NPO Radio 1 ( RSS-feed ). Of via iTunes en abonneer je.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Gaitj
Gaitj26 mrt. 2018 - 23:45

Waarom men de PvdD niet serieus neemt? Hoe kun je in hemelsnaam een partij serieus nemen die zo heet: "Partj van de Dieren" ?

korheiden2
korheiden224 mrt. 2018 - 17:36

De winst van GL en ook van de PvdD betekent in feite dat de aandacht van links verschoven is van sociaal beleid voor arbeiders en ouderen naar duurzaamheid en diversiteit. De SP slaagt er niet in om PvdA-kiezers voor zich te winnen. Misschien dat Marijnissen nog een paar zetels gaat terugwinnen, maar veel zal het niet zijn. De VVD heeft blijkbaar weinig last van stemmenverlies, dus die zal ook in 2021 wel de grootste partij blijven. CDA en PvdA zullen niet veel boven 12-15 zetels uitkomen, denk ik. Groei zit nog wel in DENK en FVD. Wat rest is een sterk versplinterd politiek landschap.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*23 mrt. 2018 - 22:46

Is het een goed idee om GroenLinks en de PvdD eventueel te laten fuseren? Samen zullen ze zeer waarschijnlijk de grootste partij bij Links Nederland worden in maart 2021. Sorry hoor, maar eerlijk is eerlijk, o.l.v. Lodewijk Asscher zal de PvdA nooit meer groot worden, vrees ik. Rond 15 zetels lijkt mij het hoogst haalbare aantal in maart 2021. O.l.v. Lilian Marijnissen zal de SP misschien rond 20 zetels halen in maart 2021. Maar dan wie ben ik?. Welterusten.

3 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter24 mrt. 2018 - 14:30

De SP heeft nu dik in moeten leveren waar haal je nu de logica vandaan dat de SP in 2021 olv tutje Marijnesen 20 zetels behalen . In de peilingen nu komen ze niet verder als 14 .

LaBou
LaBou 25 mrt. 2018 - 6:05

"Sorry hoor, maar eerlijk is eerlijk, o.l.v. Lodewijk Asscher zal de PvdA nooit meer groot worden, vrees ik. Rond 15 zetels lijkt mij het hoogst haalbare aantal in maart 2021." Goh, een half jaar geleden wist je zeker dat Asscher de PvdA weer op minstens 30 zetels zou gaan brengen. Maar je zegt het zelf al: wie ben ik. Het antwoord heb je hiermee ook gelijk gegeven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 mrt. 2018 - 12:44

De fusie lijkt mij een slecht idee. Daarmee zijn we ook een competente vrouwelijke lijsttrekker kwijt. Of gaat JK een stapje terug doen?

Paddy3
Paddy323 mrt. 2018 - 19:52

In verschillende gemeentes doet de SP ook niet mee omdat het bestuur de afdeling niet “actief” genoeg vond. Lekkere blijk van waardering. Een aantal afdelingen hebben vervolgens als lokale partij meegedaan. Voor de SP betekent dit dus sowieso verlies van zetels.

Dr. No
Dr. No23 mrt. 2018 - 16:02

Het arrogante dédain waarmee de parlementaire pers over de PvdD spreekt lijkt me een sprekend voorbeeld van wat J.G. Ballard de 'orthodoxy of the intelligent' noemt. De denk kaders in Den Haag zijn zo vreselijk nauw dat men zich geen raad weet met nieuwe ideeën.

Edwin8
Edwin823 mrt. 2018 - 15:38

"En: is het verlies van de SP veroorzaakt doordat de partij nu een vrouw als leider heeft?" Nee, de SP heeft gewoon heel flets campagne gevoerd. Hier in Zwolle schijnt de SP nog niet de werking van social media te kennen. Terwijl SP kandidaten uit Apeldoorn wel voorbij kwamen in mijn socialmedia bubbel. Sterker nog, SP leden uit Apeldoorn hielden zelfs hier in Zwolle een praatje over de uitbreiding van Lelystad Airport en de gevolgen terwijl de plaatselijke afdeling er weinig vanaf wist. GL had wel een duidelijk standpunt erover dus uiteindelijk voor GL gekozen. (en ja, wij hebben hier in Zwolle gewoon een vrouwelijke lijsttrekker bij GL.) Als dat tekenend is voor de manier van campagne voeren van de SP denk ik dat dat een goede verklaring is voor hun verlies. Daarnaast, SP had een negatieve campagne, en GL toch wat positiever. Denk dat dat ook meespeelt. "En waarom nemen de media het bijzondere succes van de Partij voor de Dieren niet serieus?" Omdat PvdD een outsider is. Binnen de publieke omroepen zijn de zuilen nog steeds zichtbaar en de PvdD heeft daar niet echt een band mee van oudsher.

4 Reacties
adriek
adriek24 mrt. 2018 - 9:50

De SP lijkt net als de PvdA de strijd om de moderne kiezer te verliezen omdat ze te veel 'oude idealen' aanhangen, maar dat vooral ook op een ouderwetse manier doen. Single issue en lekker zwart wit, dat werkt. Groen, of diertjes, of oudjes, of islam/asielzoekers, of de elite, of geld of ieder voor zich. Het lijkt allemaal redelijk succesvol. Mededogen, delen, samenleven en solidariteit heeft een afschuwelijk belegen connotatie gekregen met als ultiem ideaal de brandverzekering die je kunt afsluiten als de vlammen al uit het dak slaan (de asymptoot van de verzekeringskeuzepakketten)

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*25 mrt. 2018 - 7:58

Dag AdrieK. Met veel hulp vooral van social media, hebben al deze groeperingen inderdaad veel succes geboekt tijdens de laatste paar jaren. De propaganda machine van ultrarechts Nederland draait ook gewoon door om b.v. alle asielzoekers en immigranten zwart te maken. Af en toe werken zelfs ooit kwaliteitskranten blijkbaar ook mee, bewust of onbewust. Zodra niet zo kosher types zoals Geert Wilders, Thierry Baudet en Annabel Nanninga hun monden open doen komen bijna altijd meteen een heel tirade uit tegen alles wat ooit goed en groot was in dit land. Zeer zwak en slecht leiderschap onlangs bij b.v. de PvdA speelt ook een grote rol, wat mij betreft. Sorry hoor, maar precies één jaar de Tweede Kamerverkiezingen, toont Lodewijk Asscher nog geen goed leiderschap, wat mij betreft. Af en toe een debatje, b.v. bij Buitenhof, is dat voldoende?. Ik denk van niet. De ooit kroonpins van de PvdA is blijkbaar al van zijn witte paard gevallen, helaas. Veel werk aan de winkel, de komende tijd, wat betreft het hele bestuur van de PvdA b.v.. Hoe kan een ooit grote partij zoals de PvdA bijna alle steun van hun ooit zeer belangrijke Nederlandse Turkse en Marokkaanse achterban liet weggelopen, namelijk binnen zulke korte periode?. Misschien stemmen ze blijkbaar nu massaal op Denk en in Rotterdam ook op Nida niet omdat ze deze nieuwe partijen zo goed vinden maar juist ze vooral in de steek gelaten voelen. Een fijne dag!.

Ferdinand Binnendijk
Ferdinand Binnendijk25 mrt. 2018 - 8:39

GL in Zwolle had 24 pagina's geldverslindende ideeën, waarvan ook best wat onrealistisch. Nu gold dat in meer of mindere mate voor alle partijen, maar GL spande wel de kroon. Het belangrijkste speerpunt: geen vliegveld Lelystad. (zie weekblad de Swollenaer) Dat is een landelijk/provinciaal thema, geen gemeentelijk. Nee, GL viel m.i. moeilijk serieus te nemen in Zwolle. Heb dus maar SP gestemd, vanwege de inhoud. Niet vanwege de campagne. (het mag toch nog wel een beetje om de inhoud gaan?!)

Edwin8
Edwin826 mrt. 2018 - 10:25

"Het belangrijkste speerpunt: geen vliegveld Lelystad. (zie weekblad de Swollenaer) Dat is een landelijk/provinciaal thema, geen gemeentelijk." Natuurlijk is dat de inzet, maar ze weten ook dat dat niet gaat gebeuren. Dan willen ze zich wel hard maken om ervoor te zorgen dat de aanvliegroute`s niet laag over Zwolle komen te liggen. En ja, dat zal uiteindelijk provinciaal en landelijk besloten moeten worden. Dan is het handig dat je een stevige positie in zowel gemeente als in TK hebt. Met 1 zeteltje in de gemeente zal je niet zoveel indruk maken. Maar als je in meerdere gemeente een vuist kan maken dan zal je bij de landelijke partij zeker gehoord worden. En zo probeer je lokaal toch invloed te verwerven binnen de TK.

Poezenmens
Poezenmens23 mrt. 2018 - 15:23

“is het verlies van de SP veroorzaakt doordat de partij nu een vrouw als leider heeft?” Natuurlijk, geen twijfel mogelijk, want ze doet het uitstekend.

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer23 mrt. 2018 - 15:52

Wat denk jij?

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mrt. 2018 - 17:34

Ze doet het goed en wordt al een talent genoemd. Dat is een klein wonder! Dat ze dat toegeven bedoel ik! https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/23/vermijd-een-proces-praat-met-rechter-over-uw-conflict-a1596809