Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Joodse organisatie boycot Oostenrijkse Holocaust-herdenking om FPÖ

  •  
26-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
udo
De Holocaustherdenking zal aanstaande zondag geboycot worden door de belangrijkste Joodse organisatie van Oostenrijk. De Israelische Kultus Gemeinde (IKG) wil daarmee een statement maken tegen de regeringsdeelname van de extreemrechtse FPÖ. De partij zou drie ministers naar de jaarlijkse plechtigheid – ter herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz – sturen, maar IKG-president Oskar Deutsch vindt hun aanwezigheid bijzonder ongepast:
We willen niet de Shoah herdenken met zulke mensen.
De FPÖ staat bekend om racistische en antisemitische uitspraken en beleidsvoorstellen. Deze week kwam FPÖ-politicus en lijsttrekker tijdens de verkiezingen in de provincie Nieder-Österreich Udo Landbauer nog in opspraak vanwege een’drinklied’ van het Burschenschaft Germania. Landbauer is plaatsvervangend woordvoerder van het extreemrechtse studentengenootschap uit Wenen, dat in een van haar liederen zingt:
Daar trad in hun midden de Jood Ben Gurion. Geef gas, ouwe Germanen, dan halen we ook de zeven miljoen.
Andere liederen zijn een eerbetoon aan de nazi-eenheid het Condorlegioen, of aan de SS-parachutisten (Fallschirmjäger). Een paar weken geleden kondigde FPÖ-minister van Binnenlandse Zaken nog aan dat de regering van plan was asielzoekers te ‘concentreren’ in centra. De ‘incidenten’ zijn geheel in lijn met de geschiedenis van de Freiheitliche Partei Österreichs, die in 1955 werd opgericht door twee SS-veteranen. Partijleider Sebastian Strache was zelf ook een neonazi in zijn tienerjaren.
Afbeelding: screenshot YouTube ORF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.