Joop

Joodse organisatie boycot Oostenrijkse Holocaust-herdenking om FPÖ

  •    •  
26-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
udo
De Holocaustherdenking zal aanstaande zondag geboycot worden door de belangrijkste Joodse organisatie van Oostenrijk. De Israelische Kultus Gemeinde (IKG) wil daarmee een statement maken tegen de regeringsdeelname van de extreemrechtse FPÖ. De partij zou drie ministers naar de jaarlijkse plechtigheid – ter herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz – sturen, maar IKG-president Oskar Deutsch vindt hun aanwezigheid bijzonder ongepast:
We willen niet de Shoah herdenken met zulke mensen.
De FPÖ staat bekend om racistische en antisemitische uitspraken en beleidsvoorstellen. Deze week kwam FPÖ-politicus en lijsttrekker tijdens de verkiezingen in de provincie Nieder-Österreich Udo Landbauer nog in opspraak vanwege een’drinklied’ van het Burschenschaft Germania. Landbauer is plaatsvervangend woordvoerder van het extreemrechtse studentengenootschap uit Wenen, dat in een van haar liederen zingt:
Daar trad in hun midden de Jood Ben Gurion. Geef gas, ouwe Germanen, dan halen we ook de zeven miljoen.
Andere liederen zijn een eerbetoon aan de nazi-eenheid het Condorlegioen, of aan de SS-parachutisten (Fallschirmjäger). Een paar weken geleden kondigde FPÖ-minister van Binnenlandse Zaken nog aan dat de regering van plan was asielzoekers te ‘concentreren’ in centra. De ‘incidenten’ zijn geheel in lijn met de geschiedenis van de Freiheitliche Partei Österreichs, die in 1955 werd opgericht door twee SS-veteranen. Partijleider Sebastian Strache was zelf ook een neonazi in zijn tienerjaren.
Afbeelding: screenshot YouTube ORF
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

MaarWieIsHet?
MaarWieIsHet?26 jan. 2018 - 19:38

Er staan enkele fouten in het artikel. Zo vallen Fallschirmjägers niet onder de SS, maar onder de Luftwaffe. Het condorlegioen bestond uit reguliere leger- en luchtmacht onderdelen die ook na de Spaanse burgeroorlog actief zijn geweest. "Nazi eenheden" dekt de lading hier dan ook niet.

Thuiszitter
Thuiszitter26 jan. 2018 - 18:40

Gelijk hebben ze !!

Oeps again
Oeps again26 jan. 2018 - 17:27

Is dit humor ... nazi's die naar zo'n herdenking gaan ,wat herdenken ze dan : 6 miljoen doden of het feit dat ze de oorlog hebben verloren ????

rvb2
rvb226 jan. 2018 - 16:50

Nu is de IKG opeens wel voor een boycot?

4 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter26 jan. 2018 - 18:39

In welk geval niet dan ? En wat vindt u van deze boycot ?

Inspector Gadget
Inspector Gadget27 jan. 2018 - 5:46

@Thuiszitters Verwacht u echt een antwoord of probeert u duidelijk te maken dat de reactie slechts bedoelt is om de aandacht van het overduidelijke af te houden? Het eerste kunt u vergeten ;)

DeRedeMist
DeRedeMist27 jan. 2018 - 22:42

Boycots zijn een uitstekend middel voor alles dat je verafschuwt, en dienen bestreden te worden voor alles waar je achter staat.

Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld28 jan. 2018 - 3:36

De Thuiszitter vraagt naar de bekende weg.