Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Joodse leiders: Winst AfD is regelrechte nachtmerrie

  •  
05-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-09-05-om-14.01.52
De winst van de extreemrechtse partij AfD bij de deelstaatverkiezingen van zondag zijn een groot gevaar voor de democratische grondslagen van Duitsland. Dat heeft de voorzitter van de Joodse Gemeenschap van München en Opper-Beieren (IKG) Charlotte Knobloch gezegd. Volgens haar is de winst van AfD een regelrechte nachtmerrie.
Bij de verkiezingen in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern behaalde de AfD 21 procent van de stemmen en werd daarmee de tweede partij in de regio, na de SPD. Merkels eigen CDU moest het doen met 19 procent. ‘Dat een extreemrechtse partij die schaamteloos aanzet tot haat tegen minderheden op zo’n walgelijke manier winst kan boeken is een nachtmerrie die uitkomt,’ aldus Knobloch.
‘De AfD is openlijk extreemrechts. Het is tragisch wanneer zo’n partij – waarin vreemdelingenhaat, antisemitisme, racisme, homofobie, geschiedontkenning en complottheorieën de basis vormen – zo aan sociale en politieke invloed kan winnen.’
Knoblochs mening wordt gedeeld door Josef Schuster, voorzitter van de Centrale Joodse Raad in Duitsland:
‘Het is duidelijk dat veel kiezers er óf niet van bewust zijn, óf onderschatten hoezeer AfD zich inlaat met rechtsextremisten. Niet alleen in Mecklenburg-Vorpommern, maar in het hele land.’
De AfD werd in 2013 opgericht als eurosceptische partij die een terugkeer naar de Duitse Mark bepleitte, maar schoof al snel naar uiterst rechtse zijde waar anti-immigratie, islamofobe en antisemitische sentimenten welig tieren. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat een extreemrechtse partij een plek in het Duitse politieke landschap weet te veroveren.
cc-foto: CMP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.