Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jongste D-Day-veteraan laat popsterren ver achter zich in hitlijst

  •  
04-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-06-04 om 09.56.49
Hij is 90 jaar oud en heeft in de muziekhitlijst van webwinkel Amazon megasterren als Ed Sheeran, Justin Bieber en Taylor Swift het nakijken gegeven. Bovenaan die lijst prijkt de naam van Jim Radford, oorlogsveteraan en ooit de jongste persoon die de Slag om Normandië als soldaat meemaakte op 6 juni 1944. Zijn nummer The shores of Normandy is een eerbetoon aan zijn strijdmakkers die op D-Day ‘de poorten van de hel bestormden’.
Radford was destijds 15 jaar oud en bevond zich op 6 juni 1944 als scheepsjongen aan boord van een sleepboot en hielp mee geïmproviseerde havens aan te leggen langs de Noord-Franse kust. Zijn tocht van Engeland naar Normandië was tevens zijn allereerste trip naar zee. Het zou niet zijn laatste worden, want na de oorlog ging Radford aan de slag op koopvaardijschepen.
Met het lied The shores of Normandy treedt Radford al enkele jaren op, vaak voor veteranen. Onlangs werd een campagne opgestart om ter ere van de 75ste herdenking van D-Day het lied op nummer 1 in de Britse hitlijsten te krijgen. Afgelopen vrijdag werd het als single gelanceerd, maar wist niet direct de Top 40 binnen te komen. Na het weekend waren de verkopen echter al zo opgelopen dat hij bij Amazon inmiddels iedereen achter zich heeft gelaten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.