Joop

Jongste D-Day-veteraan laat popsterren ver achter zich in hitlijst

  •  
04-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-06-04 om 09.56.49
Hij is 90 jaar oud en heeft in de muziekhitlijst van webwinkel Amazon megasterren als Ed Sheeran, Justin Bieber en Taylor Swift het nakijken gegeven. Bovenaan die lijst prijkt de naam van Jim Radford, oorlogsveteraan en ooit de jongste persoon die de Slag om Normandië als soldaat meemaakte op 6 juni 1944. Zijn nummer The shores of Normandy is een eerbetoon aan zijn strijdmakkers die op D-Day ‘de poorten van de hel bestormden’.
Radford was destijds 15 jaar oud en bevond zich op 6 juni 1944 als scheepsjongen aan boord van een sleepboot en hielp mee geïmproviseerde havens aan te leggen langs de Noord-Franse kust. Zijn tocht van Engeland naar Normandië was tevens zijn allereerste trip naar zee. Het zou niet zijn laatste worden, want na de oorlog ging Radford aan de slag op koopvaardijschepen.
Met het lied The shores of Normandy treedt Radford al enkele jaren op, vaak voor veteranen. Onlangs werd een campagne opgestart om ter ere van de 75ste herdenking van D-Day het lied op nummer 1 in de Britse hitlijsten te krijgen. Afgelopen vrijdag werd het als single gelanceerd, maar wist niet direct de Top 40 binnen te komen. Na het weekend waren de verkopen echter al zo opgelopen dat hij bij Amazon inmiddels iedereen achter zich heeft gelaten.

Meer over:

kijk nou, jim radford, d-day,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Bernie2
Bernie24 jun. 2019 - 10:26

Mooi anti-oorlogslied en een terechte ode aan elke betrokkene die haar/zijn opperste best deed om de moorddadige nazi-nesten op te ruimen. Wiki zegt over Jim Radford dat hij na de oorlog zeeman werd en later singer/songwriter en vredesactivist bovendien. Melodie is trouwens van het populaire Ierse volksliedje Raglan Road dat wel vaker wordt gebruikt, onder meer door Rowwen Hèze met het verdomd mooie 'November'.

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout4 jun. 2019 - 10:23

Mooi lied, en alle WO2 veteranen de eer gegund die hen toekomt. Helaas zijn de overwinnaars van toen de ultieme losers van nu: US, UK, Polen.

4 Reacties
MountEverest
MountEverest4 jun. 2019 - 11:08

@Hannes Je onderschat toch echt de veerkracht van de VS. Vergeet niet dat het in de 19e eeuw nog veel erger was. Het land werd vier jaar lang verscheurd door een moorddadige burgeroorlog maar enkele decennia daarna was de VS de grootste economie van de wereld en na 1945 werd het land zelfs een supermacht. In Amerika is inmiddels een nieuwe generatie opgestaan bestaande uit de Millennials en een deel van generatie Z.

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout4 jun. 2019 - 16:34

@ Mnt Everst: ` Het land werd vier jaar lang verscheurd door een moorddadige burgeroorlog'. Inderdaad en die hebben de Yanks nog steeds niet opgelost. Dankzij Trumps vijanddenken en oorlogshitserij tegen democratisch gezinden laat een nieuwe burgeroorlog niet lang op zich wachten. Met desastreuze gevolgen voor mens en economie aldaar. Het valt te hopen dat de vredelievende Amerikanen zich geen sitting duck tonen tegenover de gewapende NRA milities onder goedkeurend oog van Trump en zijn vileine Republikeinse kameraden. Verder is het zo dat juist de landen die verloren hebben in WO2: Duitsland en Japan, al decennia lang de bèste auto's ter wereld maken. Een topprestatie! Geen wonder dat de Detroit car-industry kwijnende is omdat ze zulke minderwaardige rommel maken. Wie wil er nou een rammelende 1 op 1 benzineslurper? Geen wonder dat het Trumpfiguur importheffingen wil op buitenlandse kwaliteitsauto's, helaas, zelfs US deplorables willen geen Jeep, Dodge of Ford meer.

MountEverest
MountEverest5 jun. 2019 - 6:47

@Hannes Je gaat niet in op mijn punt. ONDANKS de Burgeroorlog, werd Amerika een Supermacht. Laten we niet vergeten dat zonder de VS, Europa weer aan zichzelf en aan China en Rusland is overgeleverd. Dan krijgen we weer dezelfde situatie als in de periode 1914-1945. 74 jaar vrede is uitsluitend aan de VS en de NAVO te danken.

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout6 jun. 2019 - 14:44

`74 jaar vrede is uitsluitend aan de VS en de NAVO te danken'. Buhh, Mntvrst, dat is x-rechts pathetisch gebrál, dat weet je zélf ook wel. We hebben vrede te danken aan pacifisten in USA-California, Hollywood en de Groenen.

Bouwman2
Bouwman24 jun. 2019 - 9:14

D Day is de viering van de overwinnaars. En wie wil er nu niet tot die categorie behoren? De drang tot winnen heeft vaker geleid tot spijt dan tot momenten van euforie. Ik noem wat namen, Trump, Putin, Baudet en Erdogan zijn de recentste , maar er zijn er veel meer uit het verleden te noemen. En dat de euforie beperkt is, dan wijzen de hitlijsten wel uit. Her zijn haast alle vluchtige sterrenstofjes in de vergankelijkheid. Eigenlijk kun je beter mislukkingen herdenken, zoals die van het Tianminplein. Maar ja, de overwinnaar, president Chi wil dat niet. Zo zie je maar weer hoe bescheidenheid een enorme deugd is en ijdelheid een stokoude hoofdzonde.

MountEverest
MountEverest4 jun. 2019 - 8:05

Deze dappere mannen worden niet voor niets "The Greatest Generation" genoemd. Na de oorlog ging het met de meesten van hen verrassend goed. "The term The Greatest Generation comes from the title of a 1998 book by American journalist Tom Brokaw. In the book, Brokaw profiled American members of this generation who came of age during the Great Depression and went on to fight in World War II, as well as those who contributed to the war effort on the home front. Brokaw wrote that these men and women fought not for fame or recognition, but because it was the "right thing to do."[1] This cohort is also referred to as the World War II generation.[2]" https://en.wikipedia.org/wiki/Greatest_Generation