Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jonggehandicapten vaker thuis zonder uitkering sinds einde Wajong

  •  
24-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
33504539964_8baf239908_b
Het aantal minderbegaafde jongeren en jongeren met een beperking dat zonder uitkering thuiszit, stijgt snel. Dat lijkt het gevolg te zijn van veranderde wetgeving op dat vlak, zo meldt de Volkskrant dinsdag. Sinds de uitkering voor jonggehandicapten, de Wajong, is afgeschaft zijn gemeenten verantwoordelijk voor het naar werk begeleiden van deze jongeren. Dat lukt gemeenten nauwelijks.
De cijfers komen uit een rapportage van het Toezicht Sociaal Domein, waarbij onder meer is samengewerkt door inspectieteams voor gezondheidszorg en jeugd, onderwijs en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Van de 26.000 jongeren met een beperking of een laag IQ die jaarlijks van het praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs of het entreeonderwijs komen, kiest de helft voor een vervolgopleiding. De ander helft gaat op zoek naar werk.
Hoewel het aantal jongeren dat werk vindt wel licht is gestegen, is het aantal jongeren dat dat niet lukt en daarna thuis komt te zitten wel gestegen. Voorheen kwamen zij dan in aanmerking voor de Wajong, maar die is sinds 2015 voorbehouden aan jongeren die volledig arbeidsongeschikt zijn. Voor elfduizend jongeren per jaar geldt dat zij zich bij de gemeente moeten melden voor een uitkering op basis van de Participatiewet.
De Volkskrant schrijft:
"‘De voorwaarden’, laat de inspectie weten, ‘voor het verkrijgen van een Participatiewet-uitkering zijn wat strenger. Soms zien jongeren dan af van een uitkering. Ook vinden ze het vaak moeilijk om een uitkering aan te vragen. Het traject om bij een gemeente in aanmerking te komen voor een uitkering uit de Participatiewet is voor hen ingewikkeld. Ook komt een betere aansluiting met de arbeidsmarkt nog niet op gang, hoewel de conjunctuur op de arbeidsmarkt gunstig is.’"
"De jongeren komen op hun 18de van school en kunnen pas na hun 27ste aanspraak maken op een volledige, zelfstandige bijstandsuitkering. Meestal wonen zij ook nog bij hun ouders thuis. Dit is op een wrange manier aantrekkelijk voor gemeenten, die aan thuiswonende jongeren slechts een minimale zakgelduitkering betalen. Tegelijkertijd zijn het de gemeenten die deze jongeren moeten begeleiden naar werk."
Twee weken geleden bleek uit onderzoek van Sociaal Verhaal dat veel gemeenten proberen te voorkomen dat mensen een uitkering aanvragen door bizarre hindernissen op te werpen of hen slecht te informeren.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.