Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jongeren zijn te weinig weerbaar

  •  
04-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
522 keer bekeken
  •  
joopdebat300_04.jpg
En dat maakt dat ze relatief vaak naar een psycholoog gaan
Er gaan steeds meer jongeren naar de psycholoog. Niet omdat hun leven zoveel complexer is geworden, maar omdat ze minder weerbaar zijn. Dat vindt Frits Spangenberg, sociaal wetenschapper en oprichter van het onderzoeksbureau Motivaction.
In het Joop-debat van dinsdag 5 juni gaat Frits Spangenberg in debat met Erik Jan de Wilde van het Nederlands Jeugdinstituut. Kijk en luister donderdag 31 mei naar het Joop-debat vanaf 11.45 op DeGids.fm
Steeds meer jongeren gaan in therapie. Dat blijkt uit cijfers van de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen (LVE). Van de 100.000 Nederlanders die in 2011 een eerstelijnspsycholoog bezochten, was 11 procent jonger dan twintig jaar. In 2008 was dit nog 9 procent. Volgens de LVE zien psychologen vooral meer tieners met angsten en depressies voorbij komen. Alleen in Zuid-Afrika en de Verenigde Staten gaan percentueel meer mensen naar een psycholoog.
Dat komt volgens Frits Spangenberg doordat jongeren minder weerbaar zijn geworden. “Jongeren dénken dat ze meer leed te verduren hebben”, zegt hij, maar volgens hem is dat feitelijk niet zo. Jongeren waarvan een verkering is uitgegaan. Jongeren die slecht liggen bij klasgenoten. Jongeren die gewoon niet zo lekker in hun vel zitten. Allemaal steeds jonger en vaker – van depressie naar burn-out en dan in therapie. Wat er wel is veranderd, is hun opvoeding. Ouders zijn minder thuis en kampen vaak met schuldgevoelens omdat zij er niet meer voortdurend kunnen zijn voor hun kinderen. Daarom zijn ouders hun kinderen op handen gaan dragen. Het maakt dat jongeren een steeds hoger zelfbeeld krijgen, wees eerder onderzoek van Spangenberg uit. In vergelijking met vijftien jaar geleden gaven veel meer jongeren aan zich ‘een bijzonder mens’ te voelen.
Psycholoog Erik Jan de Wilde kijkt daar anders tegenaan. Hij is gespecialiseerd in de preventie en aanpak van emotionele problemen en promoveerde op een onderzoek naar depressie en zelfdoding onder adolescenten. Volgens hem is de Nederlandse jeugd juist wel weerbaar – misschien zelfs iets té assertief.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.