Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jongeren weten niet waar melk vandaan komt

  •  
14-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1004 keer bekeken
  •  
Koetjes_300.jpg
11 procent denkt dat eieren worden gemaakt van tarwe of maïs ... 92 procent weet niet waar sladressing uit bestaat
De dieren zouden hun rug naar ons toekeren als ze zouden weten hoe de nieuwe generatie over hen denkt. Kinderen geboren in de jaren negentig hebben geen flauw idee waar hun voedsel vandaan komt. Van de jongeren in de leeftijd van 16 tot 23 jaar weet 60 procent niet dat melk van een koe komt, 36 procent weet het plaatje van ham en een varken niet te matchen. Zo blijkt uit Brits onderzoek.
De basiskennis over voedsel bij jongeren is schrikbarend slecht, zo concludeert de Britse milieuorganisatie Leaf. Aan het onderzoek deden 2000 mensen mee. Slechts 41 procent van de deelnemers wist dat boter van een melkkoe komt, 8 procent dacht dat het van een vleeskoe afkomstig was. Ook de vraag over de herkomst van eieren vonden de deelnemers een lastige. 11 procent dacht dat eieren van tarwe of maïs worden gemaakt. Op de vraag waar sladressing uit bestaat wist maar 8 procent te antwoorden dat het om koolzaadolie ging. 
Voorafgaand aan het onderzoek werd de deelnemers gevraagd naar in hoeverre zij denken verstand te hebben van de herkomst van hun voedsel. Eén op de vier gaf toen aan daar voldoende kennis over te hebben. De resultaten waren echter schokkend. Directeur van Leaf reageert in The Guardian: 
“We horen vaak berichten dat onze voedselkennis afneemt. Dit nieuwe onderzoek stelt aan de kaak hoe ernstig de situatie is. Anders dan wij denken raken volwassenen steeds verder verwijderd van de oorsprong van hun voedsel.
Ook bleek uit het onderzoek dat drie op de tien volwassenen die in de jaren negentig zijn geboren al meer dan tien jaar geen boerderij bezocht hebben. Dat terwijl boeren in Groot-Brittannië steeds meer de aandacht van de consument proberen te trekken voor hun hun dagelijkse voedselprocessen.
cc-foto: Bas Boerman
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

boeie
boeie14 jun. 2012 - 19:32

De sla dressing die ik eet is helemaal niet van koolzaadolie gemaakt maar van olijfolie..

Tom Meijer
Tom Meijer14 jun. 2012 - 19:32

Maar dit is met de verregaande mechanisering en de verrommeling van ons voedsel toch helemaal niet verbazingwekkend? Boerderijen oude stijl zijn er nog nauwelijks, voedsel wordt fabrieksmatig bewerkt tot iets waarin het oorspronkelijke product nog nauwelijks herkenbaar is. In supermarkten wordt zo langzamerhand alle voedsel in plastic verpakt, als het al niet in blik, pot, fles, karton, etc. voorverpakt is. De ronduit gore smaakjes die men aan melkproducten meent te moeten toevoegen helpen ook niet echt. Alle herkenbaarheid is aan het verdwijnen.

bruces
bruces14 jun. 2012 - 19:32

Als manneke van het platte land, heb ik gewerkt voor een firma uit A'dam en R'dam. Dus met Amsterdammers en Rotterdammer. We kregen een studie week en één van de thema's was de natuur met 50 vragen. De nr. -1- was ik 50 vragen goed. De nr. -2- had 27 vragen goed.

Mitosis
Mitosis14 jun. 2012 - 19:32

brits onderzoek... tsja...

CliffClavin1993
CliffClavin199314 jun. 2012 - 19:32

Mensen, niet zo kritisch - we hebben het hier wél over de beleidsmakers en managers van morgen, ja? Die hebben al die nutteloze, want financiëel irrelevante kennis niet nodig. Wie al dat moeilijke werk aan de top moet doen, zodat het ons goed gaat, men denke hier aan de bankinstellingen en kredietbeoordelaars, die leeft in de regel van drie dingen: cocaïne, wodka, en McDonald's. Dat diëet wordt dan in de late avond aangevuld met een stukje sport en ontspanning tegelijk, in de vorm van het bezoek van een zeer luxe escortdame. Dus jullie moeten niet zo zeiken over 'dichter bij de natuur staan', en 'het échte menszijn herontdekken'. Alles flauwe kul, het levert niets op, en kost bakken met geld. Wij belastingbetalers van Wakker Nederland en Elsevier zijn daar wel gek! Ik zeg: wég met die poen verslindende natuuronzin. We zijn in de evolutie eindelijk zover dat de 'spes patriae', de leiders van morgen, geen weet meer hebben van al die linkse mesthobbies, en nu beginnen jullie weer... ...dus effe dimmen, hè!

ANRandy
ANRandy14 jun. 2012 - 19:32

Ze weten zelfs niet dat chocolademelk, vol en halfvol, van de bruine en bruin-witte koeien komt?

jan w
jan w14 jun. 2012 - 19:32

Footwatsch heeft deze week weer hun jaarlijkse prijzen uitgedeeld aan Unilever: de Unileversprookjeswereld wist de onwetende wijs te maken dat vezelrijkbrood bestaat uit toegevoegd houtzaagsel. En Unilevers Becel kunstboter komt niet van de koe. http://foodwatch.nl/misleid/becel_pro_activ/index_nl.html

vaclavklaus
vaclavklaus14 jun. 2012 - 19:32

Al meer dan 10 jaar geen boerderij bezocht hebben... Ik ook niet hoor - in de laatste 10 jaar, toch nog wel een idee waar mijn paprika's, melk en karbonade vandaan komen.

politiekistuig
politiekistuig14 jun. 2012 - 19:32

In Nederland zo'n zelfde onderzoek levert dezelfde resultaten op,vraag maar aan Ali en Achmed uit Amsterdam -oost waar de melk vandaan komt,antwoord is waarschijnlijk bij de DIRK of Appie Heyn,voor Sofie en Roderick uit Zuid zal het of AH of de biologische winkel zijn. Heeft ook niks met onderwijs te maken maar met ouders ,omgeving,leefstijl. Mijn vader (64) zegt dit al jaren,een andere bewering van hem is dat als je over twintig jaar nog eens een koe wil zien dat je waarschijnlijk naar Artis of Burgers Zoo moet afreizen,denk dat dit ook gaat uitkomen.

dollen
dollen14 jun. 2012 - 19:32

en ze hebben gelijk , waar de melk vandaan komt,och dat maakt niet uit dat wisten veel nler in de 60-70tiger jaren ook te vertellen en via de krant/tv,,dat stadse ouders en kinderen het ook niet wisten.. maar is het nog melk,,nee dus ,,die half/magere/ rotzooi van 1 liter 5 liter melk??? en alles wat ze er uit gehaald hebben stoppen ze via omwegen weer terug maar dan in een klein flesje oooeee das goed voor de darmen???de grootste leugen die ooit toe gestaan is in de reclame,,(ja het koelt) ooodat zat voor dat deze bleeps de melk in handen kregen er al gewoon in het product wat er van gemaakt was. dus wat is het nut vanwaar het weg komt,, als een mager vluchtelingetje door onze regeringen veroorzaakt,,denkt dat het poeder is,,dat i dan moet vermengen met besmet water.

brucey
brucey14 jun. 2012 - 19:32

in de natuur geven koeien niet iedere dag twee keer melk, het is onnatuurlijk ik vind het gewoon ZIELIG!!!!!!!!!!! en we hebben geen melk nodig, er zit genoeg kalk in andere voedingsmiddelen en het is slijmvormend, niet gezond, melk is gewoon een grote melkkoe van de overheid onnodig product, dus kinderen hoeven ook niet te weten waar het vandaan komt, het is een niet noodzakelijk product, vind ik, wat onnodig schade veroorzaakt ook aan ons milieu, de koeien moeten gehouden worden, de melk gekoeld, getransporteerd, verpakt, weer getransporteerd...etc. etc...

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso14 jun. 2012 - 19:32

"Op de vraag waar sladressing uit bestaat wist maar 8 procent te antwoorden dat het om koolzaadolie ging." koolzaadolie? Dat heb ik nog nooit gebruikt om een dressing te maken: mayo, azijn, olijfolie, peper en zout.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods14 jun. 2012 - 19:32

Olijfolie? Da's afgezaagd. Probeer eens sesamolie (van geroosterde sesamzaadjes) en balsamicoazijn, plus naar believen een beetje suiker. Mmmm... :-)

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods14 jun. 2012 - 19:32

"Van de jongeren in de leeftijd van 16 tot 23 jaar weet 60 procent niet dat melk van een koe komt" >> 60 procent? Geloof ik geen snars van.

1 Reactie
eeweew
eeweew14 jun. 2012 - 19:32

Dat is wel erg veel, maar dat is komt waarschijnlijk omdat het een Brits onderzoek is. Daar is het waarschijnlijk nog veel erger.

lancelot2
lancelot214 jun. 2012 - 19:32

Alweer een bewijs dat het onderwijs ver onder de maat is!!

1 Reactie
jaapvos
jaapvos14 jun. 2012 - 19:32

en de opvoeding / verantwoordelijkheid van de ouders dan !?? Ja, die weten het waarschijnlijk ook niet hoe het zit.......

Nikos2
Nikos214 jun. 2012 - 19:32

"Van de jongeren in de leeftijd van 16 tot 23 jaar weet 60 procent niet dat melk van een koe komt", ik geloof daar helemaal niks van. Pruts onderzoekje.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer14 jun. 2012 - 19:32

"ik geloof daar helemaal niks van." Ik wel. Het is een Engels onderzoek. De cijfers zullen bij ons hopelijk wat beter zijn maar het zou mij niet verbazen als ze voor onze grote steden gewoon opgaan.

[verwijderd]
[verwijderd]14 jun. 2012 - 19:32

Waarom moeten jongeren dit weten? Je weet datgene dat je tot je neemt. Jongeren zullen andere dingen weer wel weten. Wat is dat eigenlijk, weten? 30% volwassenen weet dat de aarde in 6 dagen gemaakt is.

2 Reacties
eeweew
eeweew14 jun. 2012 - 19:32

Dat is wel en hele rare definitie van weten.

Marc Marc
Marc Marc14 jun. 2012 - 19:32

Als we het dan toch over weetjes hebben, meer dan 30% van de mensen is naïef.

ANRandy
ANRandy14 jun. 2012 - 19:32

Nou eens kijken hoe slim die oudere generatie dan wel is: Wat is bij runderen precies een pink? Wat is een bunder, of hoe groot is in vierkante meters een hectare? Waar komt dat rode frutseltje die je in ontpitte olijven vaak ziet vandaan en wat is het überhaupt? Waar komen de dieren waarvan Parmaham gemaakt wordt overwegend vandaan? Hoe komt het dat melkkoeien iedere dag, twee keer nog wel, melk geven? Er zullen er heus wel zijn die het weten. Maar wist jij het?

2 Reacties
Gualtero
Gualtero14 jun. 2012 - 19:32

Weet jij hoe Coca-cola wordt gemaakt?

yggy
yggy14 jun. 2012 - 19:32

Voor kekke weetjes verwijs ik u naar: http://www.willemwever.nl/

Jan Jansen2
Jan Jansen214 jun. 2012 - 19:32

Als ze maar weten waar geld vandaan komt, dat is veel belangrijker.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH14 jun. 2012 - 19:32

Uit de geldfabriek ?