Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Jongeren streng straffen heeft geen enkele zin'

  •  
28-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
728 keer bekeken
  •  
criminele_jongeren_300.jpg
Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming: Zware ‘repressie’ werkt niet bij jongeren
In het huidige strafmodel voor jonge delinquenten ligt de nadruk te veel op ‘streng straffen’ en dat heeft geen enkele zin. Dat stelt de Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming. Fikse straffen en stevige repressie maatregelen die de huidige tijdsgeest kleuren, passen volgens kinderrechter Ronny van de Water helemaal niet bij de aanpak van jonge criminelen.
Maandag stuurde Van de Water, voorzitter van de RSJ-commissie het rapport naar staatssecretaris Fred Teeven. Hij wil voorkomen dat de regering jonge delinquenten nog verder in de verdrukking brengt. Streng straffen leidt volgens hem helemaal niet tot gedragsverandering bij jongeren.
Er moet natuurlijk altijd genoegdoening zijn. En we zijn ook zeker niet tegen straffen. Integendeel. Maar lang niet alle jongeren zijn daar gevoelig voor. Dat betekent dat je het strafrecht niet te snel van stal moet halen, maar vooral moet zoeken naar andere manieren om hen weer op het juiste pad te krijgen.
De RSJ schrijft in haar rapport dat de nadruk in de behandeling moet liggen op de (her) opvoeding en resocialisatie. Een training of bemoeienis door de raad van de kinderbescherming leidt vaak tot minder recidive dan alleen maar straffen, zo blijkt uit onderzoek. Om die reden wil de raad maatregelen invoeren om de jonge criminelen weer zo snel mogelijk op het rechte pad te krijgen.
Jongeren die vanwege een vervolging geen verklaring omtrent goed gedrag meer krijgen, worden soms niet tot een opleiding toegelaten en kunnen ook geen stage lopen. Het zou gaan om 1200 jongeren per jaar, zo blijkt uit onderzoek van De Ombudsman. De RSJ wil daarom aparte regels voor het afgeven van een verklaring omtrent goed gedrag.
Ook wil de raad dat de overheid stopt met 16- en 17 jarigen te berechten volgens het volwassenenstrafrecht. De berechting van 12- en 13-jarigen moet alleen voorkomen als ‘echt niet anders kan’, en ook wil de raad een apart jongvolwassenstrafrecht invoeren voor 18- en 24-jarigen. Trouw: Te strenge straf schaadt jongere
cc-foto: photocopy

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor