Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Amerikaans Hooggerechtshof draait strijd tegen klimaatcrisis de nek om

Zeg maar dag tegen een leefbare planeet
Joop

Jongeren, sluit je aan bij de vakbond

  •  
15-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
16780700484_07823435a8_k

© cc-foto: FNV Bondgenoten, Arjo Stokman

Senioren hebben 17 zetels in het ledenparlement van de FNV, terwijl FNV Jong slechts 1 zetel heeft. Dat kan veranderen als meer jongeren lid worden.
“De vakbond? Die komen alleen maar op voor ouderen, daar heb ik niets te zoeken.” Dit argument hoor ik vaak als ik aan leeftijdsgenoten en jongeren vertel dat ik lid ben van de vakbond. En deels is het waar: het overgrote deel van de leden van de FNV en CNV zijn mensen van middelbare- of oudere leeftijd. Maar door de vakbond om die reden af te zweren houdt dit zichzelf in stand.
Natuurlijk moeten er dingen veranderen binnen vakbonden om ervoor te zorgen dat deze ook voor jongeren opkomen, en dan ook voor jongeren van alle lagen en standen. Dat is nu door scheve representatie niet het geval. Zo hebben senioren bij de FNV 17 zetels in het ledenparlement, maar FNV Jong slechts 1. Deze verhouding kan veranderen op het moment dat jongeren een grotere positie innemen in het ledenbestand van de vakbond.
Maar waarom dan? Wat doet een vakbond voor mij? Het antwoord: veel. Ook in Nederland zijn er nog veel bedrijven, bijvoorbeeld in de horeca of supermarktketens, die jongeren structureel te weinig betalen. Een jongere op zichzelf is vaak machteloos tegen een restauranteigenaar of een supermarktmanager. Vakbonden hebben hier een functie: zij onderhandelen over arbeidsvoorwaarden, je salaris en kunnen optreden en druk zetten op werkgevers.
Stemmen gaan op om vakbonden niet meer toe te laten aan onderhandelingstafels, omdat ze niet representatief genoeg zijn. Dan is er niemand meer die opkomt voor werkers, en moeten die het zelf maar uitzoeken. Dat zou een ramp betekenen voor iedereen die te maken heeft met werkgevers die het niet zo nauw nemen met de regels. Zeker jongeren zijn hier gevoelig voor. Daarom is het belangrijk dat de vakbond versterkt wordt met een grotere jongerengroep.
Verandering afdwingen lukt vaak alleen als je met veel bent. Dit geldt op twee vlakken: de vakbond, met veel jongeren, die het mandaat heeft om eisen te stellen aan werkgevers, en jongeren binnen een vakbond, die de richting van de bond de goede kant op kunnen sturen. Want een sterke vakbond is een inclusieve, representatieve en democratische vakbond die opkomt voor werkers – jong en oud. Help mee verandering in gang te zetten en op te komen voor de rechten van werkers. Het is uiteindelijk voor ons eigen bestwil.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

rodondendron22
rodondendron2225 apr. 2022 - 15:46

Niet meer dan logisch dat steeds minder mensen lid zijn van een vakbond. Dat komt o. a. door de verhoudingen op de werkvloer. Steeds meer mensen zijn uitzendkracht. Als uitzendkracht mag je vaak de kutklusjes voor al die vastgeroeste dikke verwende volgepropte overmatig beschermde vaste werknemers/vakbondsleden opknappen. Er is geen solidariteit meer. Ooit heb ik een chef (kaderlid van de FNV) horen zeggen dat het voor bepaalde personen nou eenmaal een risico is dat ze er eerder uitvliegen, want dat hoort nou eenmaal bij het uitzendkracht zijn. Met dergelijke lieden (en het zijn er veel) wil je als uitzendkracht niks te maken hebben... en al helemaal niet als ze ook nog verenigd zijn. Ben blij dat ik mijn FNV lidmaatschap heb opgezegd, had ik al jaren geleden moeten doen.

harmmeijer
harmmeijer15 nov. 2019 - 16:54

Het enige in deze discussie wat mij van het hart moet is dat we bezig zijn terug te gaan naar de slechte arbeidsverhoudingen en uitbuiting aan het einde van de19e eeuw (industriële revolutie) en begin van de 20e eeuw, toen er van een vakbond nog nauwelijks of geen sprake was. De rest mogen de reageerders zelf invullen.

Jansen7
Jansen715 nov. 2019 - 14:02

Werkgevers (inclusief de overheid als grootste werkgever) hebben er extreem veel belang bij dat een klassestrijd wordt omgezet in een generatiestrijd. Een bekende variant van verdeel en heers. We herkennen het zo makkelijk als het in het verleden of in andere landen wordt gedaan. Maar we herkennen het vrijwel nooit in het heden.

DenFlexwerker
DenFlexwerker15 nov. 2019 - 11:44

De auteur staat hier als "Lid van Dwars en FNV Jong". Precies waarom ik geen vakbondslid wil zijn. De vakbond functioneert te veel als aanhangwagen van GL (dwars). Laat de vakbond zich eens aan zijn kerntaak houden: alle werknemers (dus ook de niet GL aanhangers) vertegenwoordigen voor goede arbeidsvoorwaarden en dat mede tegen de werknemers. Nu is lid worden van een vakbond, lid van GL worden en dat wil ik bepaald niet. Een hoop potentiële achterban wil dat ook niet.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 nov. 2019 - 19:12

Ik vind dat het lidmaatschap van een bond niet samenvalt met dat van groen links, de sp of de PvdA. Ik ben het wel met u eens dat een bond zich partijpolitiek neutraal moet richten op de belangenbehartiging van zijn achterban. Ongeacht waar hun leden in het stemhokje voor kiezen en ongeacht welke partij hun steunt. Je hebt ze allemaal nodig. Dat brengt met zich mee dat de bonden en hun bestuurders zich zoveel mogelijk moeten onthouden van politieke en maatschappelijke kwesties die geen directe relatie hebben met werknemersbelangen.

Freek3
Freek315 nov. 2019 - 11:15

[Jongeren, sluit je aan bij de vakbond] En probeer vervolgens je opgebouwde pensioenvoorzieningen terug te krijgen de de vakbond ongevraag van je heeft afgenomen en aan de oudere achterban gegeven.

Gi Raf
Gi Raf15 nov. 2019 - 11:11

''Want een sterke vakbond is een inclusieve, representatieve en democratische vakbond die opkomt voor werkers – jong en oud.'' Werkers? Zeg maar gewoon arbeiders hoor, daar hoeft FNV zich heus niet voor te schamen. Hand- en hoofdarbeiders. Helemaal de kriebels krijgen vakbondsleden als er gepleit gaat worden voor een ''inclusieve'' vakbond. Alsof vakbonden nu niet inclusief zouden zijn. Vakbonden moeten er juist voor waken dat alleen minderheidsgroepen gaan bepalen hoe het beleid er uit moet zien. Dat de segregatie daarmee de boventoon gaat voeren. Dat vakbondsleden (jong, oud, man, vrouw, hoge opleiding, lage opleiding etc.) tegen elkaar opgehitst en uitgespeeld worden. Dat vakbonden minder leden hebben komt natuurlijk ook door de ruim 1,5 miljoen arbeiders met ZZP subsidie. Het is voor veel arbeiders duidelijk voordelig om als schijnzelfstandige aan de slag te gaan, ZZP subsidie op te strijken, privépensioen waarin niet gegraaid wordt op te bouwen en de arbeider in loondienst met een lagere prijs voor de werkgever uit de markt te drukken. Zeker als daarbij ook nog de risico's als arbeidsongeschiktheid afgewenteld worden op de samenleving.

2 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof15 nov. 2019 - 11:57

@Kees, U weet toch dat u vol met onzin zit? Een privé-pensioen is vele malen duurder dan een collectief afgesloten pensioen. Idem voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ik weet niet waarom u zo vol haat zit tegen deze maatschappij maar er zijn andere samenlevingen om naar toe te gaan als dit democratisch gekozen stelsel u niet past. Of is het enkel jaloezie en weet u ook wel dat in ongeveer ieder ander land het nog zwaarder zou hebben dan hier...?

DaanOuwens
DaanOuwens15 nov. 2019 - 12:47

@ Kees Jij schrijft: Dat vakbonden minder leden hebben komt natuurlijk ook door de ruim 1,5 miljoen arbeiders met ZZP subsidie. Dat is niet correct. Het ligt aan jou. Er is voor jongeren geen enkele goede reden om lid te worden van een vakbond waar mensen de koers bepalen die vergelijkbare ideeën hebben als jij. Dat zijn geen arbeiders, maar werknemers. Die willen invloed hebben op de gang van zaken in het bedrijf waar ze werken, die blijven niet hun leven lang bij dezelfde werkgever. Die weten dat ze twee of drie een loopbaanswitch moeten maken. Kortom de vakbond is een club van oude witte mannen met oude ideeën. Een soort herensociëteit, heel exclusief. En daar hebben jongeren niets te zoeken.

Willem D2
Willem D215 nov. 2019 - 11:06

Jongeren organiseren zich steeds meer adhoc. Kijk naar 2 docenten die de onderwijs staking gingen organiseren Kijk naar de zorg waar spontaan een succesvolle actiegroep ontstond Kijk naar de boeren (Farmers Defence) De vakbonden zijn verworden tot schaduw bestuurders, die het contact met de doelgroep verloren hebben. (Doelgroep is inmiddels niet hun achterban)

Jorah
Jorah15 nov. 2019 - 10:55

Waarom zou ik lid worden? Een vakbond vertegenwoordigd vandaag de dag enkel het belang van de oude leden die een niet te compenseren meerderheid vormen. Het belang van die oude leden gaat niet zelden rechtstreeks tegen mijn belang in. Indien jongeren al de behoefte hebben om zich te verenigen dan zouden ze zelf een jongerenvakbond uit de grond moeten stampen.

Dr. Drees
Dr. Drees15 nov. 2019 - 10:08

Jongeren besteden hun geld liever aan iets waar ze wat aan hebben.

1 Reactie
LaBou
LaBou 16 nov. 2019 - 6:43

Ik dacht dat de jongeren nou juist geen geld hadden om te besteden. Maar inderdaad, ze zijn bij uitstek hét voorbeeld van de mentaliteit van vandaag de dag: ieder voor zich (ten koste van anderen) en god voor ons allen. En aangezien god niet meer schijnt te bestaan komt daar dus niets van terecht en wint alleen de 1%.

Imperialist
Imperialist15 nov. 2019 - 9:24

De vakbonden doen al veertig jaar niets voor de jongeren, dus waarom zouden die moeten geloven dat dat gaat veranderen? De bonden zijn keer op keer gewaarschuwd, hebben niet geluisterd en krijgen nu het deksel op de neus.

Ryan2
Ryan215 nov. 2019 - 9:16

En nog iets. De vakbonden, van zowel werknemers als werkgevers en de regering, maken samen in bij voorbeeld de SER traditioneel de dienst uit. Dat heet dan nog liefkozend "het poldermodel". Nou, er is ook een andere term voor. Corporatisme. Een term die uit de periode van voor de Tweede Wereldoorlog stamt. Wat een vrij onschuldige term lijkt, heeft toch wat toelichting nodig. Corporatisme was namelijk de zachte vorm van wat onder Mussolini bekend werd als het fascisme. In feite is het ook de ontkenning van de klassenstrijd. Tja, en toen waren de rapen gaar. Want het socialisme is vrijwel uit Nederland verdwenen. Geen solidariteit meer. Alleen de illusie van het eigen ik. Stem maar weer rechts. Dan krijg je wat je verdient!

Ryan2
Ryan215 nov. 2019 - 9:03

Het FNV is al een hele tijd de weg kwijt. Ledenservice? Ver weg. Contributieverlaging aanvragen? Omdat je WAO beurt, en in salaris achteruit gegaan bent. Of je dat maar even wil bewijzen. Men zit duidelijk op de centen van de contributie. Bij ontslag is er een sociaal plan. Als dan blijkt, dat door dat sociaal plan alle eerder gemaakte afspraken ineens niet meer geldig zijn, sta je mooi met lege handen. Wil je rechtsbijstand in een zaak? Tja, kom dan ook maar financieel over de brug. Nu de nood aan de man komt, zetten ze zelf mensen op straat. Vakbond? Al lang niet meer!

1 Reactie
johnvangulik
johnvangulik16 nov. 2019 - 7:33

@ Ryan: M.b.t. ledenservice en advies dezelfde ervaring als u: Waardeloos! Ik ben nog steeds lid van de vakbond omdat ik geloof in collectieve vertegenwoordiging. Helaas moet ik vaststellen dat je als individu niet belangrijk bent voor de FNV. In België ben je 'bij' de vakbond (collectief) en ga je 'naar' de vakbond (lees fysiek naar een vertegenwoordiger gaan voor individueel advies en hulp). In Nederland betaal je jaarlijks contributie voor een maandelijkse ledenmail en kan je gebruik maken van een niet al te professionele of betrokken telefonische helpdesk. Wil de vakbond overleven, zal ze uit het kantoor moeten komen en zijn smoel laten zien op de werkvloer.

EricDonkaew
EricDonkaew15 nov. 2019 - 8:57

Als het dan toch weer jong tegen oud is, dan pleit ik ervoor om pensionado's lidmaatschap van de vakbond te ontzeggen. Ze mogen wel donateur zijn, maar geen lid. Dus geen stemrecht. Werkenden houden sowieso wel rekening met de belangen van pensionado's, gewoon omdat ze zelf ook ooit oud worden. Dat geldt wat mij betreft voor alle niet-werkenden. De vakbond is door de jaren heen te breed geworden, daardoor hebben mensen - jongeren! - niet meer het gevoel dat deze speciaal voor hen opkomt. Heb het niet te veel over zaken als klimaat en milieu, wegens compleet ander onderwerp. Of LHBT. Wat emancipatie betreft is in mijn ogen bijna alles al gerealiseerd, maak er dus geen speerpunt van. Ook liever geen mening over asielzoekers en Zware Piet. Sommige onderwerpen 'leven' niet, zoals zwangerschapsverlof voor mannen. Dat willen de meeste mannen niet, ze willen het liefst zo snel mogelijk onder hun collega's zijn, in plaats van dat baby-gedoe. Meer vrije dagen? Mwah, meestal klagen mensen dat ze hun dagen niet op krijgen. Geen speerpunt wat mij betreft. Wat dan wel? Salaris natuurlijk, voor vrijwel iedereen is dat gewoon het belangrijkste. Ik heb zelfs het idee dat werkgevers liever gewoon wat meer salaris betalen, dan al dat verdere gedoe. Als dienstplichtig soldaat werd ik lid van de VVDM. Dankzij die vakbond gingen de rekruten toch maar mooi met duizend gulden per maand naar huis, in plaats van met (vrijwel) niets. Dit salaris, uniek in de wereld, was al ingevoerd, maar als dank werd ik alsnog lid van de soldatenvakbond. Dus vakbond, doe niet te academisch en praat met de mensen op de werkvloer, inclusief de jongeren, en vraag wat ze zélf belangrijk vinden. En sluit PVV- en Forumstemmers niet uit, want ook zij zijn belangrijk als het gaat om het creëren van solidariteit tussen werknemers en het ballen van een gemeenschappelijke vuist tegen werkgevers. Zoals het nu gaat lachen werkgevers (letterlijk) om de vakbonden en hun activiteiten.

2 Reacties
Ryan2
Ryan215 nov. 2019 - 9:22

Haha.. Laat me niet lachen! De VVDM? Die heeft helemaal niks te maken gehad met het opkrikken van de soldij! Hoe kom je erbij! Ik zat toen in de marine, en wij kregen gewoon een verhoging via het minimumloon. Daar is geen vakbond aan te pas gekomen. Verder hoef je van ultra rechtse clubjes zoals de PVV of FvD weinig goeds te verwachten. Dat zijn gewoon schimpscheuten van de VVD. In de praktijk zitten die in dezelfde hoek. Graaien, graaien en nog eens graaien. Dat heb je met politieke avonturiers.

EricDonkaew
EricDonkaew15 nov. 2019 - 11:25

@Ryan: Verder hoef je van ultra rechtse clubjes zoals de PVV of FvD weinig goeds te verwachten. -------------------------------------------- Dat verwacht ik ook niet. Het gaat mij om de kwantiteit. Veel mensen bereiken -als groep- meer dan weinig mensen.

Roel2
Roel215 nov. 2019 - 8:30

'Het is uiteindelijk voor ons eigen bestwil.' De reden van de leegloop gevangen in zeven woordjes, de (ooit) almachtige FNV die wel even beslist wat wel en niet goed voor ons is. Next...

JasDon
JasDon15 nov. 2019 - 8:13

"Jongeren, sluit je aan bij de vakbond" Of: Verminder de invloed van de FNV in het poldermodel en kenmerk de organisatie als een belangenorganisatie voor oudere werknemers. Oude structuren hoeven echt niet in stand te worden gehouden wanneer deze voor een groot deel niet meer functioneren. Jongeren kunnen gewoon invloed uitoefenen met hun democratische (stem)recht.

DaanOuwens
DaanOuwens15 nov. 2019 - 8:00

De vakbond moet eerst maar eens laten zien dat ze iets willen betekenen voor jongeren. Zet 10 van die ouderen uit het ledenparlement en vervang ze door jongeren. En ga dan eens bedenken wat een goede koers is. Op dit moment is voor jongeren lid worden van een vakbond het weggooien van het lidmaatschapsgeld. Daar kan je beter iets leuks voor gaan doen. Ik denk trouwens dat het al veel te laat is hiervoor. De vakbonden zijn verziekte behoudende organisaties. Met als basis gedachtegoed ver uit de vorige eeuw. Voor verbetering van de positie van jongeren moet er meer zekerheid komen in de ZZP-constructie, aanpassing van het pensioenstelsel, het afschaffen van CAO-s, beter ouderschapsverlof, meer ruimte en middelen voor bijscholing, het gelijk trekken van lonen van jongeren en ouderen bij gelijk werk, het afschaffen van de periodieke loonsverhoging, demotiebeleid voor ouderen er zijn tientallen maatregelen waar jongeren behoefte aan hebben die niet van de grond komen omdat de koers van de vakbond wordt bepaald door ouderen. De countervailing power van werknemersorganisaties is essentieel voor een goede werking van de arbeidsmarkt en optimale arbeidsvoorwaarden maar de vakbonden zijn eigenlijk al zo verkalkt dat ze die rol niet meer kunnen vervullen.

3 Reacties
Jansen7
Jansen715 nov. 2019 - 14:06

@Daan: ik heb het al vaker tegen je gezegd: weer geen kwaad woord over werkgevers. Nogal ongeloofwaardig, tenminste als je de indruk wilt wekken op de hand van de werknemers te zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens15 nov. 2019 - 21:17

@ Jansen Jij schrijft: ik heb het al vaker tegen je gezegd: weer geen kwaad woord over werkgevers. Nooit gelezen. Ik vind het ook geen zinnige mededeling. Jouw indruk van mij vind ik ook niet van belang. En ik ben je ook geen verantwoording schuldig.

Jansen7
Jansen717 nov. 2019 - 14:01

Geen inhoudelijke reactie. Ik stel opnieuw vast dat je altijd heel veel kritiek hebt op vakbonden maar niet op werkgevers. Wiens schuld is het eigenlijk dat steeds minder mensen in de onderste helft van Nederland ondanks een baan niet rond kunnen komen?

Andy JPL
Andy JPL15 nov. 2019 - 7:55

Beetje omgekeerde wereld. Als jullie nu geld geven, gaan we straks wat voor jullie doen. Ik zou zeggen laat eerst maar eens zien wat je doet voor jongeren en als het product het waard is, dan kan daar misschien wel in geinvesteerd worden. Maar de afgelopen 30 a 40 jaar zijn de vakbonden eigenlijk alleen maalr lachtertjes gebleken.