Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jongeren, sluit je aan bij de vakbond

  •  
15-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
16780700484_07823435a8_k

© cc-foto: FNV Bondgenoten, Arjo Stokman

Senioren hebben 17 zetels in het ledenparlement van de FNV, terwijl FNV Jong slechts 1 zetel heeft. Dat kan veranderen als meer jongeren lid worden.
“De vakbond? Die komen alleen maar op voor ouderen, daar heb ik niets te zoeken.” Dit argument hoor ik vaak als ik aan leeftijdsgenoten en jongeren vertel dat ik lid ben van de vakbond. En deels is het waar: het overgrote deel van de leden van de FNV en CNV zijn mensen van middelbare- of oudere leeftijd. Maar door de vakbond om die reden af te zweren houdt dit zichzelf in stand.
Natuurlijk moeten er dingen veranderen binnen vakbonden om ervoor te zorgen dat deze ook voor jongeren opkomen, en dan ook voor jongeren van alle lagen en standen. Dat is nu door scheve representatie niet het geval. Zo hebben senioren bij de FNV 17 zetels in het ledenparlement, maar FNV Jong slechts 1. Deze verhouding kan veranderen op het moment dat jongeren een grotere positie innemen in het ledenbestand van de vakbond.
Maar waarom dan? Wat doet een vakbond voor mij? Het antwoord: veel. Ook in Nederland zijn er nog veel bedrijven, bijvoorbeeld in de horeca of supermarktketens, die jongeren structureel te weinig betalen. Een jongere op zichzelf is vaak machteloos tegen een restauranteigenaar of een supermarktmanager. Vakbonden hebben hier een functie: zij onderhandelen over arbeidsvoorwaarden, je salaris en kunnen optreden en druk zetten op werkgevers.
Stemmen gaan op om vakbonden niet meer toe te laten aan onderhandelingstafels, omdat ze niet representatief genoeg zijn. Dan is er niemand meer die opkomt voor werkers, en moeten die het zelf maar uitzoeken. Dat zou een ramp betekenen voor iedereen die te maken heeft met werkgevers die het niet zo nauw nemen met de regels. Zeker jongeren zijn hier gevoelig voor. Daarom is het belangrijk dat de vakbond versterkt wordt met een grotere jongerengroep.
Verandering afdwingen lukt vaak alleen als je met veel bent. Dit geldt op twee vlakken: de vakbond, met veel jongeren, die het mandaat heeft om eisen te stellen aan werkgevers, en jongeren binnen een vakbond, die de richting van de bond de goede kant op kunnen sturen. Want een sterke vakbond is een inclusieve, representatieve en democratische vakbond die opkomt voor werkers – jong en oud. Help mee verandering in gang te zetten en op te komen voor de rechten van werkers. Het is uiteindelijk voor ons eigen bestwil.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.