Joop

Jongeren en de verloedering van Amsterdam

  •  
02-06-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
27433134373_06c67829da_k

© cc-foto: Beverly Yuen Thompson

De jongeren, het vaste ingrediënt van de maatschappelijke teloorgang die zich iedere zoveel jaar aandient. Jongeren maken alles kapot. Al eeuwen.
Het leven in Amsterdam is tot een hel verworden, blijkt uit een artikel deze week in NRC, een krant die overigens nog niet zo lang geleden besloot naar de hoofdstad te verhuizen. Het is het soort nieuws dat steeds in een andere gedaante terugkeert. Want dat Amsterdam onleefbaar is, weet iedereen. Altijd al geweest. In de jaren ‘50 waren het de nozems die de stad terroriseerden en de bewoners tot wanhoop dreven, in de jaren zestig de hippies, in de jaren tachtig de krakers, in de jaren negentig de junks. En nu zijn het de toeristen. De krant praat met oud-wethouder Els Iping (Wonen, 2002-2010):
"Eigenlijk gaat Iping op vrijdagavond nooit de deur uit, zegt ze, „de stad is dan toch niet van ons.” Ze had afgesproken met de politie en een groepje vrijwilligers om de drukte en overlast op een deel van de Wallen te registreren. Ze zagen: schreeuwende jongeren, kotsende toeristen, wildplassende mannen, een mislukte drugsdeal én dertien vrijgezellenfeesten. Toen Iping later thuiskwam zei ze: „Jongens, ik kan er niet meer tegen: we gaan verhuizen.”"
Natuurlijk gaat ze niet verhuizen. Dat doen mensen die ermee dreigen nooit. Want Amsterdam mag dan de hel zijn, daarbuiten is het leven voor de meeste Amsterdammers nog erger.
De krant baseert de onheilstijdingen op een voorproefje van Staat van de Stad 2019 , een rapport dat deze zomer verschijnt. Toerisme wordt als de nieuwe plaag beschouwd maar in het rapport wordt ook een bekende groep opgevoerd die de hoofdstad al decennia teistert: de jongeren.
"Daar komt bij dat een groeiende groep (jong-)volwassenen, tot 34 jaar, zich slechts kort in het centrum nestelt en na een paar jaar weer verdwijnt (10.000 personen tussen 2015 en 2016). Deze mensen investeren nauwelijks in hun woonomgeving, zegt Slot, de buurt heeft er niks aan. „Het tast de sociale cohesie aan.”"
De jongeren, het steeds terugkerende ingrediënt van de maatschappelijke teloorgang die zich iedere zoveel jaar aandient. Toeristen zijn ook heel vaak jongeren. Zeker als ze overlast veroorzaken. Jongeren maken alles kapot. Al eeuwen. Als je moet afgaan op de onheilstijdingen die jongeren opwekken dan verbaast het dat we ons allang niet weer in de grotten van Lascaux hebben teruggetrokken.
Vast element van het geweeklaag is dat de indruk wordt gewekt dat de stad slachtoffer is van onbeheersbare ontwikkelingen van buiten. Toerisme als een wereldwijde plaag waar niemand zich tegen kan verweren. Net als milieuvervuiling in de jaren zestig. De toerismeplaag wordt veroorzaakt door prijsvechters, Airbnb, instagram en andere hedendaagse sprinkhanen. Maar die nieuwe parasieten zijn, in tegenstelling tot echte sprinkhanen, niet uit de lucht komen vallen. Ze zijn afgekomen op zeer succesvol eigen beleid.
In 1996 bijvoorbeeld schreef de Volkskrant over de campagne van het Nederlands Bureau voor Toerisme:
"Het toerisme is voor Nederland nu al een belangrijke bedrijfstak, met een jaaromzet van veertig miljard gulden en werkgelegenheid voor 280 duizend mensen. Maar, zegt NBT-directeur Hans Cornelissen: ‘We willen nog harder groeien dan de concurrentie.’ Het Nederlandse marktaandeel in het Europese toerisme, nu 9,7 procent, moet drie jaar worden opgekrikt naar 10,5 procent en binnen vijf jaar naar 11 procent. Hoe het promotiebureau Nederland nog beter wil verkopen in het buitenland, staat in een onlangs ontvouwd driejarenplan."
Speerpunt van die strategie: bezoekers naar Amsterdam lokken voor korte tripjes. Nou, dat is gelukt. De toeristen in Amsterdam zijn er niet zomaar, het is geen tsunami die uit het niets vanuit Schiphol de stad overspoelt. Ze zijn gelokt. Er zijn tientallen miljoenen euro’s voor uitgetrokken.
Terwijl het Venetië van het Noorden kon weten wat het te wachten stond want het echte Venetië was toen al een inferno geworden door de toeristen. De Volkskrant in 1999 :
"Arm Venetië, zegt de inwoner, en begint al in februari te zuchten bij het vooruitzicht van weer een lange zomer vol baseballpetten, om het middel geknoopte truien, harde stemmen die onbeholpen de weg vragen naar alweer het San Marco-plein of die de vertrektijd van de boot naar het Lido willen weten. Het wordt weer in de rij staan bij je eigen bakker, en gedrang op de Brug der Zuchten. En zwerfvuil, overal zwerfvuil: ijscoverpakkingen, pizzapapieren, colablikjes, folders, flyers, kapotte porseleinen maskertjes, gebroken gondeltjes van glas uit Murano."
Raad eens wat in 2017 werd gezien als probleem numero uno van Amsterdam? Vervuiling.
De stad lijdt zoals gezegd ook nog onder een ander probleem: expats en het verdwijnen van de sociale cohesie. Er is een andere stad die al veel langer met datzelfde probleem kampt. San Francisco. Daar heeft niet zozeer het toerisme het stadsleven verwoest als wel de cultuur van de start ups: snel geld, veelverdieners, kortstondige carrières, een hausse aan bedrijven die komen en gaan als eendagsvliegen. Je hoeft geen sociaal planoloog te zijn om te zien dat het ingrediënten voor ontwrichting zijn.
Wat wil Amsterdam al sinds de jaren negentig naar zich toe halen? De start up cultuur. Met succes. Nu hebben ze niet alleen net als het grote voorbeeld Silicon Valley start ups in de stad, ze kregen er gratis de bijbehorende problemen bij. En bij start ups werken natuurlijk – daar heb je ze weer – jongeren.
Er wordt vaak schamper gedaan over beleid. Dat is iets van politici, ambtenaren en wensdenkers. Op het eerste gezicht lijkt dat ook zo met de lawine aan buzzwords en andere clichés maar beleid heeft met een goed georganiseerde overheid de vervelende neiging nogal eens succesvol te zijn. Dat gaat soms gepaard met onvoorziene consequenties. Maar het kenmerk van wat Amsterdam nu overkomt is dat het helemaal niet onvoorzien was. De problemen die de stad over zichzelf afriep waren bekend. Het is bestelde ellende. Dat kun je de toeristen niet verwijten. En al helemaal niet de jongeren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

Guusje ten Rouwelaar
Guusje ten Rouwelaar12 jun. 2019 - 9:17

Ik heb veel adresjes in het centrum waar ik altijd wel terecht kan, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het steeds minder doe. Ik woon in de provincie, maar krijg in Amsterdam regelmatig te maken met onruststokers die schelden, gebaren maken, en opdringerig zijn... En ja... dat zijn - ironisch genoeg - bijna altijd toeristen en/of jongeren.

1 Reactie
Guusje ten Rouwelaar
Guusje ten Rouwelaar12 jun. 2019 - 9:17

En dan heb ik het nog geeneens gehad over die tientallen mensen die jou op een avond onbetrouwbare (hard)drugs aanbieden.

Frits Jansen
Frits Jansen5 jun. 2019 - 4:53

Hoort het mopperen niet ook bij de Amsterdammer? Ik vind het wel jammer dat de rosse buurt zich in het prachtige historische centrum bevindt. Dat maakt een louche indruk. Als ze slim zijn bouwen ze een vermaakscentrum vlak bij Schiphol (of vliegveld Lelystad?) waar vooral de vele Engelsen die Amsterdam (nog?) overspoelen vanwege de goedkope vluchten, het goedkope bier en wie weet ook de hash aan hun gerief kunnen komen. De cultuur van een 17de eeuwse stad kan zulke toeristen gestolen worden. Dat vermaakscentrum moet overdekt vanuit het vliegveld te bereiken zijn, met een pijpleiding met een brouwerij verbonden zijn, en veel plat vertier bieden. Parijs wordt ook bevrijd van veel toeristen door Disneyland in een verre voorstad. Een volgende stap kan zijn dat ze dat Amsterdamse vermaakscentrum ergens in Engeland neerzetten: een stukje Nederland in het Perfide Albion. Dat spaart CO2 uitstoot, en zal onvermijdelijk worden tegen de tijd dat een visumplicht wordt ingevoerd na een keiharde Brexit. Elders zie je dat toeristensteden proberen gasten in het duurdere segment aan te trekken. Groei niet door nog meer toeristen, maar door toeristen aan te trekken die per persoon meer besteden. Amsterdam is (nog) mooi genoeg om zulke mensen aan te trekken. Maar dan moet de stad wel zorgen dat die luxebeesten noiet voor de voeten worden gelopen door hoerenlopers en laagschedelige Engelsen die zich goedkoop vol willen laten lopen.

1 Reactie
madbako
madbako6 jun. 2019 - 9:59

@Frits Jansen 5 juni 2019 at 06:53 Hoort het mopperen niet ook bij de Amsterdammer? Neen, het hoort bij Nederlanders in het algemeen en niet bij Amsterdammers in het byzonder. Ik durf zelfs te beweren dat het een structurele eigenschap van de mens in het algemeen is

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jun. 2019 - 8:04

En dan wilden we met z'n allen nog de EK voetballen en/of WK en/of Olympische spelen binnenhalen ter promotie. Alle kosten gedekt door de enorme toename van toerisme en de economische opbrengsten daarvan. Van mij mogen ze allemaal naar Amsterdam, blijft het hier lekker rustig! Nu hebben ze op de Veluwe weer een groot toerisme-offensief gestart. Tegelijkertijd willen ze er wel de voet-en fietspaden afsluiten omdat de natuur naar de verdommenis gaat. Zegt u het maar?

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jun. 2019 - 8:11

opgestart...

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jun. 2019 - 13:01

Laten we eerst eens beginnen met de cross-fietsen paarden en het gemotoriseerd verkeer daar te beteugelen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jun. 2019 - 13:02

Op de Veluwe....

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jun. 2019 - 17:42

DanielleDefoe Dat is in alle provincies hetzelfde liedje. Ik wilde enkel duiden hoe het gaat en waarom.

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 jun. 2019 - 20:02

Dit is wel een verbroederend topic: grachtengordelaars en de provincisalen hand in hand tegen de voor overlast zorgernde vreemdeling.

JasDon
JasDon3 jun. 2019 - 11:32

Het komt een beetje overeen met de verhalen van mensen die betaalbare sociale huurwoningen in Amsterdam eisen, die zijn er niet en zullen er op de lucky few na niet komen. Zoek a.u.b. verder buiten je comfortzone. Je zou maar in Oost-Groningen wonen, de laatste basisschool voor je kinderen gesloten zien worden en op zoek zijn naar een baan. Dan heb je een echt probleem.

3 Reacties
madbako
madbako3 jun. 2019 - 13:55

...die betaalbare sociale huurwoningen in Amsterdam eisen.. Tja, wat is betaalbaar. Dat is voor een ieder anders

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten3 jun. 2019 - 15:15

Nou, die waren er wel binnen de comfortzone. Amsterdam had een uitstekende voorraad sociale huurwoningen die onder invloed van landelijk beleid is versjacherd. Wie zegt er trouwens dat een uitstervend Oost-Groningen niet erg is? In ieder geval deze Amsterdammer vindt van wel.

madbako
madbako6 jun. 2019 - 10:01

@SpijkerMaarten 3 juni 2019 at 17:15 Nou, die waren er wel binnen de comfortzone. Amsterdam had een uitstekende voorraad sociale huurwoningen die onder invloed van landelijk beleid is versjacherd. En die voorraad ligt nog steeds op zo'n 60%. Ruim boven het landelijke gemiddelde

Bouwman2
Bouwman23 jun. 2019 - 8:55

Mensen zijn destructief van aard, althans de nipte meerderheid is dat. Ik herinner je even de Brexit. En natuurlijk ook in Amsterdam, de meest vrijzinnige stad van het land en nu ook weer met een links college. En maar mopperen over het vuil op straat, de hoge huren, de grachtengordel en de hoerenbuurt. En nooit eens doeslief. Nou tegen die mensen zeg ik dan maar: Zou je liever in Calcutta wonen dan? In Moskou, Sjanghai,Manilla dan? Carácas, misschien of Tokio? Tokio, dat is toch een geweldige stad, schoon en ordelijk, de trein gaat er op de seconde. Maar ook wel een beetje druk en vol en veel bewoners moeten het doen met een appartementje van 30 vierkante meter. Met z'n drieën wel te verstaan. En elke morgen vroeg op, naar school en kantoor of naar de Toyota. Wil je ruilen of blijf je toch maar zitten aan de Amstel en het IJ waarover Vondel schreef: "daar doet zich blijde open, zij die als keizerin de kroon draagt van Europe?"

2 Reacties
johannn2
johannn23 jun. 2019 - 9:59

'De keizerin van Europe' die zich als een hoer verkoopt. .

madbako
madbako3 jun. 2019 - 13:57

Ach, Amsterdam is groter dan de Hoerenbuurt, de Musea , de grachten en nog meer van die toeristische ongein. Daar moet je ook niet zijn. Buiten de Ring is het prima toeven en daar woont het overgrote merendeel van de Amsterdammers

Geesteman
Geesteman3 jun. 2019 - 7:13

Het zijn meestal wensdromen die er toe leiden dat de boel uit de hand loopt. Ik herinner me een fietsverhuurder die Amsterdam bij zijn klanten zo wist te promoten als tolerant, alles kon, alles mocht, politie blowde een rondje mee. Amsterdam het liberale paradijs op aarde waar iedereen lief en aardig voor elkaar was, lekker zichzelf kon zijn en doen waar hij zin in had. Tot er toch wel erg veel fietsen werden gestolen en dat veroorzaakte een visie op alles wat buitenlands was waarbij Wilders de kampioen van de tolerantie is. Tolerantie als onze nationale trots verkoopt in het buitenland. (the dutch are amazing!!!) Dat de realiteit anders is willen we eigenlijk niet horen. Zolang er nog Nederlandse vlaggetjes op de haring worden geprikt blijven we die nationale droom exporteren.

RobH2
RobH23 jun. 2019 - 6:21

Klagen is ook een typisch Amsterdamse karaktertrek. Kosten wat het kost in Amsterdam willen wonen, een godsvermogen aan huur of hypotheek er voor over hebben, maar dan klagen dat je tussen de toeristen zit. Alsof je vooraf niet wist dat die daar in grote getalen zijn.

3 Reacties
madbako
madbako3 jun. 2019 - 13:58

Typisch Amsterdams?! Nederland heeft het structureel klagen uitgevonden

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten3 jun. 2019 - 15:18

Zoals veel Nederlanders kunnen Amsterdammers goed klagen, maar ik denk dat Iping daar al een tijdje woont. Haar omgeving is dus veranderd sindsdien. Overigens is het niet 'Amsterdam' dat zo vergeven is van toeristen, het concentreert zich binnen een vrij klein stuk. Maar goed, als je daar woont, dan heb je er ook last van.

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 jun. 2019 - 19:58

'typisch Amsterdamse karaktertrek' 'Nederland heeft het structureel klagen uitgevonden' 'Ik kwam een Italiaan tegen in Rotterdam die me verterlde dat als een italiaan niet klaagt dan is hij niet gelukkig' Klagen is menselijk, waar die mensen ook moge wonen. Het enige wat 'typisch Nederlands' is, is bepaalde fenomenen 'typisch Nederlands' noemen.

frankie48
frankie483 jun. 2019 - 6:09

Beste Francisco, In de jaren negentig waarin u de junks wenst te gaan plaatsen, zou ik als het om beleid gaat die veranderingen kunnen gaan verklaren die wij nu duidelijk kunnen waarnemen, dan zou ik de komst in die periode van heel veel mensen uit niet westerse landen willen gaan opvoeren. Neem de Spaarndammerbuurt, een buurt die gelegen is aan het Westerpark, daar zag je in no time een duidelijk waarneembare gekleurde buurt met inwoners van alle leeftijden transformeren naar een buurt waarin nu de meerderheid (jong-)volwassenen zijn die bijna allemaal blank van huidskleur zijn. Want behalve dat het om (jong-)volwassenen zou gaan die onze buurten nu gaan bevolken na de versoepeling van de regels omtrent het verkoop van woningcorporatiewoningen, zijn zij vooral duidelijk waarneembaar bijna allemaal blanke (jong-)volwassenen, en dat feit moet iedereen toch opvallen?

1 Reactie
frankie48
frankie483 jun. 2019 - 6:18

'Zijn zij', moet 'zijn het' zijn.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon3 jun. 2019 - 6:02

OK, Mokum heeft dit deels over zichzelf afgeroepen. Maar er bestaat ook zoiets als voortschrijdend inzicht en Els Iping heeft weldegelijk een punt. Het gaat niet om toerisme of jongeren "an sich" maar om het type bezoekers dat je als stad wil trekken. De stad is helaas verworden tot een internationaal vermaakcentrum waar met name in het oude centrum het straatbeeld wordt gedomineerd door groepen youngsters van bedenkelijk allooi. Niet de types die je zelf graag op vakantie tegenkomt, zal ik maar zeggen. Het is een cliché, maar ik dank het opperwezen op mijn blote knieën als ik weer in de trein zit naar mijn provinciehoofdstadje.

1 Reactie
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten3 jun. 2019 - 15:19

Dan wisselen we graag van plaats, want voor mij geldt dat anders om.

Karingin
Karingin3 jun. 2019 - 5:46

Mooi, die laatste alinea, klopt als een bus. Het vorige college zette in het begin nog volop in op promotie, tot ze tot haar schrik moest constateren dat een en ander een beetje uit de klauwen liep.

1 Reactie
Robert Follon
Robert Follon3 jun. 2019 - 9:56

Udo Kock is nog steeds erg verliefd op toerisme...

De Vries3
De Vries32 jun. 2019 - 20:11

Ik kan er niet mee zitten. Prima dat er nog veel meer toeristen komen naar Amsterdam. Laat de Amsterdammers maar verhuizen naar Almere als het onleefbaar wordt.

4 Reacties
frankie48
frankie483 jun. 2019 - 6:55

Beste De Vries, U zegt verhuizen, maar zou vluchten dan niet een betere omschrijving kunnen zijn als het om onleefbaar gaat? En iets zegt mij dat u net als bij Amsterdammers ook niets op hebt met vluchtelingen, en zij daarom net als Amsterdammers ook niet in uw woonplaats welkom zullen zijn, en daarom ook maar in dat Almere wat uw hier voor vluchtende Amsterdammers oppert zou moeten worden opgevangen? In uw familie of op school werd ook weleens gesproken over die beruchte jaren dertig vol veranderingen? Een periode in onze geschiedenis waar Joodse mensen ook moesten vluchten richting Amsterdam omdat racistisch beleid ervoor gezorgd had dat het in hun woonplaats onleefbaar werd gemaakt.

frankie48
frankie483 jun. 2019 - 7:19

Sorry, 'racistisch beleid' moet 'discriminerend beleid' zijn.

johannn2
johannn23 jun. 2019 - 10:01

En ik, onnozele, maar denken, dat de stad er in de eerste plaats is voor zijn bewoners. .

madbako
madbako3 jun. 2019 - 14:00

@De Vries 2 juni 2019 at 22:11 Laat de Amsterdammers maar verhuizen naar Almere als het onleefbaar wordt. Die zijn al lang en breed in de 80/90 tiger jaren die kant op gegaan onder de druk van iedereen heeft recht op een huisje met tuin voor en achter.

JohnVKR
JohnVKR2 jun. 2019 - 20:06

Decennialang hadden en hebben het NBT, Schiphol, KLM, de Nederlandse regering, het Koningshuis, de NPO, en talloze andere partijen maar één doel: Amsterdam promoten. Amsterdam kreeg en krijgt zo ongeveer alles in de schoot geworpen, daar hoefden en hoeven ze helemaal niets voor te doen. De NPO maakt primair Amsterdamse televisie (en radio), met het belastinggeld van meer dan 16 miljoen Nederlanders die niet in Amsterdam wonen. De Nederlandse regering moest koste wat het kost het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) van Londen naar Amsterdam halen terwijl er in Amsterdam niet eens een gebouw gereed was - daar waar ze a la minute in hadden kunnen trekken in gebouw Delftse Poort Rotterdam Centraal, een A-locatie en per trein op 24 minuten van Schiphol. Het KLM-magazine Flying Dutchman stond decennialang vol Amsterdam-promotie. Wat er in Amsterdam te doen was, werd uitgebreid beschreven, over wat andere steden in Nederland voor moois te bieden hadden, werd grotendeels gezwegen. Datzelfde geldt voor het NBT. Nu zegt het NBT dat Amsterdam te vol is en er meer aandacht voor andere steden en regio moet komen. Maar dat Amsterdam te vol is, ligt juist voor een belangrijk deel aan datzelfde NBT, dat het decennialang als haar primaire taak zag niet Nederland maar Amsterdam te promoten. Op het gebied van kunst en cultuur is Amsterdam subsidie-slurper nummer één. Een jaar of zes geleden zag ik eens een lijstje van de steden en regio waar de kunst- en cultuursubsidies van de Rijksoverheid naar toe gingen. Wat bleek: op dat moment kreeg Amsterdam meer dan tien keer zoveel (!!!) kunst- en cultuursubsidie van de Rijksoverheid dan Rotterdam. Misschien dat Amsterdam nu een klein beetje heeft moeten inleveren (de verbouwing van het Rijksmuseum maakte toen nog onderdeel van die subsidie uit), maar of het verschil tussen toen en nu erg groot is, waag ik te betwijfelen. Ook Amsterdam Schiphol Airport maakt primair Amsterdam-promotie. Andere steden en regio bestaan voor Schiphol niet, en dat terwijl Amsterdam Schiphol Airport onze NATIONALE luchthaven is. En nu het Eurovisie Songfestival naar Nederland komt, wist Femke Halsema niet hoe snel ze één of meer van haar talloze vriendjes bij NPO een appje moest sturen om aan te geven dat het Eurovisie Songfestival toch meer dan welkom is in Amsterdam. Terwijl we allemaal weten dat het de hoogste tijd wordt voor Arnhem, Maastricht of waar in Nederland dan ook. Wat Femke Halsema had moeten appen is: fijn dat het Eurovisie Songfestival naar Nederland komt, maar Amsterdam laat dit evenement graag aan zich voorbij gaan. Dat Amsterdam nu begint te klagen over de overlast die al die toeristen veroorzaken - alsook jongeren die als gevolg van de dagelijks NPO-Amsterdampromotie maar wat graag in Amsterdam willen komen studeren - is op zijn zachtst gezegd hypocriet. Die overlast is het gevolg van de collectieve apartheidspolitiek die Amsterdam en de Nederlandse regering decennialang hebben gevoerd - met als resultaat een werkelijk ongehoorde Amsterdamse arrogantie bij onder meer het merendeel van de NPO/Nederlandse Publieke Omroep, die haar naam allang had moeten veranderen in APO/Amsterdamse Publieke Omroep. Net zoals het Ministerie van OACW/Onderwijs, Amsterdamse Cultuur en Wetenschap een veel toepasselijkere naam voor het Ministerie van OCW is. Dat Amsterdam nu lijdt onder forse overlast is al met al ik verdiend. Maar dat de woorden die Amsterdam daar nu aan vuil maakt slechts woorden voor de bühne zijn, bewijst het songfestival-appje van Femke Halsema. Het is dus te hopen dat de Nederlandse regering eindelijk zijn fouten inziet en in de toekomst niet meer naar de pijpen van Amsterdam blijft dansen. Bijvoorbeeld door de NPO wettelijk te verplichten 50% van haar dagelijkse live-talkshows in andere delen van Nederland op te nemen, in plaats van Amsterdam/Hilversum. Want de Nederlandse regering kan simpelweg harde voorwaarden aan de te verstrekken subsidie stellen, zoals het dat tot op heden nog nooit heeft gedaan. Dan gaan we Jeroen Pauw gewoon dwingen om 5 dagen per week in Maastricht te verblijven. En als hij dat niet wil, prima - we hebben vast prachtige vervangers die maar wat graag elke dag live vanuit Maastricht een talkshow willen presenteren.

6 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot2 jun. 2019 - 20:30

'terwijl Amsterdam Schiphol Airport onze NATIONALE luchthaven is.' Die mag je zo van Amsterdam overnemen. Zijn wij als Amsterdammers van die overlast verlost. Neem de expats erbij zou ik zeggen! Verder dank voor je hilarische bijdrage! https://www.hetkanwel.nl/2009/11/05/de-kaart-van-nederland-volgens-amsterdammers/

Karingin
Karingin3 jun. 2019 - 5:32

Hahaha Joe, briljant dat kaartje!

Robert Follon
Robert Follon3 jun. 2019 - 9:46

[daar waar ze a la minute in hadden kunnen trekken in gebouw Delftse Poort Rotterdam Centraal] Wat knap dat je het programma van eisen van het EMA zo goed kent dat je er al een concreet adres bij noemen kunt. [we hebben vast prachtige vervangers die maar wat graag elke dag live vanuit Maastricht een talkshow willen presenteren] Daarvoor had je 'Avondgasten' op L1, programma is gestopt bij gebrek aan belangstelling. Maar het calimero complex tiert welig merk ik....

frankie48
frankie483 jun. 2019 - 13:05

Beste JohnVKR, U heeft in ieder geval in tegenstelling tot veel van uw streekgenoten nooit gedacht om met uw uitzonderlijke talent, ook onze kant op te gaan verhuizen!

JohnVKR
JohnVKR3 jun. 2019 - 15:26

@Robert Follon Calimero complex? Dat mocht je willen. De rest van Nederland scheidt zich met heel veel plezier af van Amsterdam hoor ... dan hebben wij ruim 16 miljoen inwoners en jullie hooguit een miljoen ... en dan zijn jullie aan de beurt voor ironisch (maar wel met een serieuze ondertoon) bedoelde bijdragen als deze...

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jun. 2019 - 13:10

Karingin, klopt ook best aardig, naar mijn provinciaalse mening, die kaart.

MountEverest
MountEverest2 jun. 2019 - 19:20

Amsterdam, Nederlands enige echte stad, was in de jaren 70 verloederd. Veel mensen verlieten de stad en trokken naar Lelystad, Almere, Hoorn en Purmerend. Vanaf de jaren tachtig werd de stad opgeknapt. Eerst het centrum, daarna de IJ-oevers en het Museumplein. Als gevolg hiervan werd de stad weer aantrekkelijk als toeristische bestemming en mensen wilden weer graag in de stad wonen. De heropening van het gerestaureerde Rijksmuseum in 2013 was een kantelpunt. Het Rijksmuseum trekt vanaf die tijd jaarlijks meer dan 2 miljoen bezoekers! Ongeveer eenzelfde aantal bezoekt het Van Gogh. Dit kantelpunt viel samen de opkomst van Airbnb. Het aantal toeristen steeg daardoor explosief en is volgens sommigen zelfs een plaag geworden. Bovendien groeit de Amsterdamse bevolking jaarlijks met ruim 10.000 mensen. Het toerisme zorgt voor veel inkomsten en werkgelegenheid in de horeca, de musea, allerlei winkels, toeristische attracties en de taxibranche maar veroorzaakt ook veel overlast. De vraag is nu of je deze kip-met-gouden eieren moet slachten met als resultaat een leefbaardere stad of dat je moet gaan voor werkgelegenheid en geld.

3 Reacties
itsme3
itsme33 jun. 2019 - 9:08

"Amsterdam, Nederlands enige echte stad, was in de jaren 70 verloederd. " Persoonlijk zou ik Rotterdam de enige stad van Nederland noemen (nee, ik kom er niet vandaan). Amsterdam is louter een uit de kluiten gewassen dorp met een gigantisch ego.

madbako
madbako3 jun. 2019 - 14:03

@itsme 3 juni 2019 at 11:08 Persoonlijk zou ik Rotterdam de enige stad van Nederland noemen (nee, ik kom er niet vandaan). Amsterdam is louter een uit de kluiten gewassen dorp met een gigantisch ego. Na, sinds de bombardementen in mei 1940 is het er echt niet beter van geworden

frankie48
frankie484 jun. 2019 - 6:48

Beste MountEverest Ik zou het boek 'Op de Schouders van Reuzen' eens gaan lezen, daarin kunt u de chronologische volgorde van de gebeurtenissen terugvinden. De grote renovatiegolf in Amsterdam begint al in de jaren zestig en loopt door tot diep in de jaren zeventig.

Sam V
Sam V2 jun. 2019 - 18:04

Jongeren zijn zelden een probleem. Als zij overlast veroorzaken is dat de schuld van hun ouders en hun (gebrek aan) opvoeding. Er zijn altijd rotte appels in een nieuwe groep, maar als het er heel veel zijn, moeten de oudere generaties bij henzelf ten rade gaan. Politiek is minder relevant. De ouders wel. Als de ouders al gewoon hun gang konden gaan en zich weinig aantrokken van hun omgeving, zullen hun kinderen dat ook niet zo snel doen.

1 Reactie
frankie48
frankie483 jun. 2019 - 7:18

Beste Sam V, Maar als het Amsterdam gaat, dan kun je de ouders van die kids niets gaan verwijten. Want Amsterdam is voor de buitenwacht altijd al die stad geweest waar alles wordt getolereerd, alles wat in jouw dorp/gehucht niet werd gedoogd.