Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jongens en meisjes steeds jonger in puberteit

  •  
21-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
607 keer bekeken
  •  
Flickr_tienjarige_TheLesleyShow_300
Bij meisjes is de leeftijd waarop de puberteit begint met vijf jaar teruggelopen sinds 1920 ... Over de oorzaak nog veel discussie
Meisjes van acht of negen jaar die al borsten en schaamhaar ontwikkelen, het begon de Amerikaanse kinderarts Marcia Herman-Giddens in de jaren ’80 al op te vallen. Sinds de jaren ’20 is de gemiddelde leeftijd waarop meisjes de puberteit ingaan met vijf jaar teruggelopen, schrijft de Britse krant The Guardian. Ook jongens zijn de afgelopen decennia steeds vroeger geslachtsrijp, blijkt uit onderzoek.
De observaties van Herman-Giddens veroorzaakten destijds grote controverse in de medische wereld, schrijft The Guardian. Voor artsen was het moeilijk te accepteren dat meisje van onder de tien jaar zich al seksueel begonnen te ontwikkelen. Het uitgangspunt toen was dat de puberteit in het Westen na het elfde jaar van start ging.
Tegenwoordig is het algemeen geaccepteerd dat de puberteit door de jaren heen steeds vroeger aanvangt. Dat dit zo is bij meisjes is al gebleken uit vele onderzoeken. Nu is er een onderzoek van Herman-Giddens, gepubliceerd door de Amerikaanse Academy of Pediatrics, waaruit blijkt dat ook jongens steeds jonger gaan puberen.
Wat de oorzaak is van deze trend en wat de medische gevolgen zijn wordt nog volop bediscussieerd. In eerste instantie werd deze geweten aan de toegenomen welvaart in de westerse wereld. Maar dan is nog niet duidelijk waarom de daling niet op een gegeven moment is gestopt. Deze gaat nog altijd gestaag verder, met vier a vijf maanden per decennium.
In obesitas wordt een mogelijke oorzaak gezien. Overgewicht veroorzaakt een toename van het hormoon oestrogeen in het bloed, waardoor onder andere de borsten gaan groeien. Deens onderzoek heeft echter aangetoond dat de vroegere puberteit ook optreedt in kinderen met een normaal gewicht.
De oorzaak wordt ook gezocht in het veranderde dieet van kinderen, dat steeds meer suikers en vetten bevat en samengaat met steeds minder lichaamsbeweging.
Tot slot is al aangetoond dat industriële en farmaceutische milieuvervuiling bij de dieren de seksuele ontwikkeling aantast. Dit zou volgens sommige medici door kunnen werken in kinderen.
Of het gevaarlijk is voor kinderen om zo vroeg in de puberteit is ook nog volop onderwerp van discussie. Ouders vrezen dat hun kinderen hierdoor beroofd worden van hun kindertijd.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

MichelReiziger
MichelReiziger21 okt. 2012 - 18:35

De oorzaak...kip het meest veelzijdige stukje vlees..Kip!

MichelReiziger
MichelReiziger21 okt. 2012 - 18:35

Oh, en ik heb een dochter nu net in de pubertijd...en de enige die beroofd worden zijn wij, de ouders.

bob b.
bob b.21 okt. 2012 - 18:35

Nou nou, wat een paniek. Natuurlijk zou voeding en alles wat we binnen krijgen een rol kunnen spelen. Maar het zou best eens heel anders kunnen liggen. Hte belangrijkste wordt hier niet gemeld namelijk dat het een verschijnsel is dat vooral in de rijke wereld speelt, waaronder ook sommige Zuid Amerikaanse landen vallen. Latina's waren sowieso altijd al vroeger met borsten, schaamhaar en vooral billen. Ik denk ook dat het te maken heeft met voeding, maar ook met levensverwachting en omgevingsfactoren zoals veiligheid (de verminderde aanwezigheid van gevaar) etc. Maar dan in de positieve zin. Blijkbaar zijn de omstandigheden in de rijkere delen van onze aardkloot zo gunstig dat het lichaam eerder klaar wordt gemaakt voor voortplanting. Want waarom zou je wachten? Eerst waren de meisjes aan de beurt, sowieso door de evolutie beter uitgerust om zich aan te passen dan jongens. En nu dus de jongens. De mens is een van de weinige soorten die zo laat met geslachtsgemeenschap begint, dat begint nu te veranderen. Een gevaar zie ik er niet in, tenzij je alles wil houden zoals het is. De vraag is wel of meisjes in staat zijn hun dracht te volbrengen. Dat lijkt me niet, tenzij ze ineens ook een groeispurt meemaken. Dus helemaal zonder gevaar is het niet. De psychische verschijnselen zijn te verwaarlozen, behalve die van de ouders dan, maar die moeten er maar aan wennen.

MichelReiziger
MichelReiziger21 okt. 2012 - 18:35

***Hé ik heb wel eens gehoord dat al die chemische rommel die ze nu in de kiloknaller spuiten de oorzaak kan zijn. weken.*** Hier in Nederland valt het waarschijnlijk nog mee. Maar in Zuid- en Midden-Amerika wordt het gezien als hoofdoorzaak nummer 1 (groeihormonen) dat meisjes op 8 jarige leeftijd al menstrueren en/of borstvorming optreedt.

rgeurtsen
rgeurtsen21 okt. 2012 - 18:35

Rare berichtgeving. Doet me denken aan het doping verhaal, en ik weet dat de reactie van verschillende mensen die in rationaliteit en redelijkheid (dus geen vervelende of schokkende verrassingen a.u.b) geloven zullen zeggen. Die geurtsen, die is gek die geleuf nou ook al in 'conspiracies'. Nee dat geloof ik niet. Meer iedereen die omgevingsfactoren niet al belangrijkste causale factor ziet en wil onderzoeken, omdat dat nog maar de vraag is, brengt zeker de gezondheid en wellich het voortbestaan van de soort in gevaar. Is dat erg? De gezondheid in gevaar brengen, da's lastig en vervelend en leidt tot lijden, de sort naar de kloten, daar lijkt me niets mis mee, gebeurt toch een keer. Maar het ware rationeel en innovatief om eens wat vaker naar deze factoren te kijken, helaas geld komt er voorlopig niet voor.

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online21 okt. 2012 - 18:35

hoezo rare berichtgeving? nee hoor het is allemaal normaal dat we steeds onnatuurlijker eten en dat ons lichaam niet verandert daardoor, door de jaren heen?

eeweew
eeweew21 okt. 2012 - 18:35

Gaat dit linear vanaf de jaren 20 of is er een duidelijk begin te zien?

2 Reacties
ElKlaasTasso
ElKlaasTasso21 okt. 2012 - 18:35

Dat vroeg ik me ook af.. Ik durf eigenlijk te wedden van niet.

bob b.
bob b.21 okt. 2012 - 18:35

Er is sprake van een rechte lijn. Er is wereldwijd onderzoek gedaan, niet alleen hier in west europa, maar ook in Japan. Omdat men in eerste instantie dacht aan melk als bron. Of vlees. Maar in Japan komt exact hetzelfde voor en daar drinkt men geen melk en vrijwel eegn vlees, alleen vis. De indianenverhalen over hormonen kunnen we dus aan de kantzetten. Het is een welvaartsverschijnsel dat meer met omgevingsfactoren te maken heeft zoals de kwaliteit en de beschikbaarheid van voldoende voeding en een veilige, stabiele omgeving. Er is wel een correlatie (zowel in Zweden als in Japan) met de stijging in lengte, die twee liepen gelijk op. Tot een aantal jaren geleden, toen stopte de groei. Dit kan een na-ijleffect zijn. Of misschien was groei de facilitator van het rijpingsproces. Maar daar komen we wel achter.

[verwijderd]
[verwijderd]21 okt. 2012 - 18:35

Is het bijvoorbeeld niet al jaren bekend dat de vrouwelijke hormonen in het drinkwater niet uit te filteren zijn en enkel toenemen? Het schijnt dan mijn mannelijke achterkleinkinderen straks kans op borstgroei hebben. Dat geeft niet als ze mn genetische kippenborstje erven, maar toch...

1 Reactie
hoogerwerf
hoogerwerf21 okt. 2012 - 18:35

Maar ja, ze houden waarschijnlijk wel hun haar, dat dan weer wel