Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Jong Iran op death row

  •  
17-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Zeker 160 kinderen wachten in Iran op hun executie. Twaalf kunnen ieder moment gedood worden
Zeker 160 kinderen wachten in Iran op hun executie. Twaalf kunnen ieder moment gedood worden. Deze ontluisterende feiten komen van Miss World-runner up 2003 én mensenrechteactivsite Nazanin Asfin-Jam. Zij zet zich al vijf jaar in voor haar jeugdige landgenoten.
In geen enkel land ter wereld wachten zoveel minderjarigen op de doodstraf als in Iran. We kennen de namen van 160 kinderen, maar misschien zijn het er veel meer. Urgent is de situatie voor twaalf kinderen waarvan het doodvonnis ieder moment kan worden voltrokken.”
Telefonisch vanuit het Canadese Vancouver wijst de geboren Iraanse op het lot van de 18-jarige Ebrahim Hamidi. Hij is ter dood veroordeeld wegens het bedrijven van sodomie op zijn 16e. Zijn bekentenis kwam na marteling. Het slachtoffer heeft naderhand de beschuldiging ingetrokken, maar de rechter houdt voet bij stuk.
De doodstraf voor minderjarigen wordt alleen geëist in Nigeria, Saoedi-Arabië, Jemen, Soedan en Iran na vergrijpen als homoseksuele handelingen, drugshandel, moord of omdat ze een ander geloof dan het sjiitische geloof aannamen’, zegt Nazanin. ‘In deze landen geldt de sharia en worden meisjes vanaf hun negende jaar en jongens vanaf hun vijftiende jaar als volwassenen gezien. Stemmen of een auto rijden mogen ze dan nog niet, maar de koran wijst hen dan wel al op hun islamitische plichten als bidden.”
Bij overtredingen wachten zware sancties. De uitvoering van het vonnis, veelal ophanging of steniging, gebeurt in de regel pas als de veroordeelden achttien jaar zijn geworden.
Vandaag komen de schending van mensenrechten in Iran aan de orde in de vijftiende bijeenkomst van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève. Gebrek aan persvrijheid en marteling van gedetineerden staan op de agenda. De nadruk ligt op het aantal doodvonnissen in Iran, verhoudingsgewijs het hoogste ter wereld. Volgens Amnesty International stierven in Iran vorig jaar 388 mensen door executie. 122 daarvan waren als gevolg van de onrust na de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad. Koploper in aantallen doodvonnissen is overigens China met duizenden terechtstellingen.
Veel verbetering op korte termijn verwacht beauty queen Nazanin niet:
Iran bezigt dezelfde retoriek als de vorige keren. Het land ontkent en gebruikt de bijeenkomst als een platform om met de vinger te wijzen naar Israël en de Verenigde Staten. Mijn hoop is gevestigd op de Europese Unie en het Europees Parlement. Iran staat wel hoog op de VN-agenda door haar nucleaire programma. Dat zou ook voor mensenrechten moeten gelden.
Het verhaal en meer info over Iran kunt u teruglezen in De Pers.
De foto nam ik in 1987 aan het front in de buurt van Basra, toen bezet door Iran. Tussen 1980 en 1988 woedde dé Golfoorlog, die tussen Irak en Iran, waarbij ook veel kinderen werden ingezet. Ik zie ze nog lopen door Teheran, band met strijdkreten om het hoofd gebonden, citerend uit de koran regelrecht de dood inmarcherend. Hallucinerend beeld, net als die kinderen nu in hun dodencel.

Meer over:

opinie, wereld

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

omaoeverloos
omaoeverloos17 sep. 2010 - 10:47

Het zijn interne aangelegenheden binnen dit land. Niet mee bemoeien is het parool. Hebben wij 500 jaar geleden ook gedaan, moet je maar denken. Over 500 jaar zal het in Iran ook wel niet meer voorkomen. Hoewel deze kinderen daar weinig aan hebben, natuurlijk.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort17 sep. 2010 - 10:47

He?! Hoe is dit mogelijk? Ahmedinejad had ons een paar jaar geleden bezworen dat homofielie niet bestaat in Iran. Hoe kan je er dan iemand voor ter dood brengen? Ach, het zal wel door Israel en de VS komen.

Klaas2
Klaas217 sep. 2010 - 10:47

---[De uitvoering van het vonnis, veelal ophanging of steniging, gebeurt in de regel pas als de veroordeelden achttien jaar zijn geworden. ]---- Onvoorstelbaar wreed steniging, doodstraf anderszins ook, zeker voor die vergrijpen, maar steniging maakt het nog veel erger. Ik hoorde dat Iran steniging sinds 2008 wil afschaffen. Weet iemand de actuele stand van zaken? Weet iemand wanneer de laatste persoon in Iran is gestenigd? http://www.nu.nl/algemeen/1690113/iran-schaft-executie-door-steniging-af.html http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/900753/2009/06/22/Iran-wil-steniging-en-afhakken-van-handen-verbieden.dhtml

xerxes020
xerxes02017 sep. 2010 - 10:47

Nou en. We kunnen er toch niks aan doen. Ik wens ze een pijnloze dood toe, voor iets beters heeft het toch geen zin om te hopen.

TangLi
TangLi17 sep. 2010 - 10:47

Ergens in een eerdere reactie [Mw. Oeverloos, vr 17 september 2010 13:23 ] lees ik dat het in Europa 500 jaar geleden is dat we mensen doden. Dat is niet waar. Tijdens en na de Russische revolutie zijn ook uit naam van het geloof in een doctrine duizenden en misschien zelfs wel miljoenen over de kling gejaagd. wat Franco heeft uitgespookt in Spanje is ook niet mis, en natuurlijk de gedoodverfde Nazi's in de 2e wereld oorlog. We zien dit overal gebeuren op het moment dat mensen denken een betere kijk op de werkelijkheid te hebben dan hen die niet overtuigd zijn van dat gelijk. Zij die niet van dat gelijk overtuigd zijn zijn natuurlijk domme en minderwaardige mensen. Meestal zijn het ook mensen die zelf denken en een eigen mening hebben. Die zijn het ergste. Verder denk ik dat het weinig met Iran te maken heeft maar dat het een onderdeel is van de islam. Het als een Iraanse interne aangelegenheid bestempelen is een doezel. Iedere doctrine die er vanuit gaat dat de mensen of het volk niet zelfstandig bevoegd zijn hun eigen manier van zijn te ontwikkelen putten zich uit in het aantonen en bestrijden van het gevaar van werkelijk individualisme. In een religieuze context is het tegen god of allah of yaweh of een andere wat minder bekende figuur, dan wel is het anti sociaal, niet maatschappelijk of onverantwoordelijk. Een tijdje geleden is er in Steenwijk een huis afgebroken dat een man gebouwd heeft van afval materiaal. Helaas stond het in een nieuwbouw wijk. Het verminderde de waarde van de daar gebouwde huizen en het voldeed niet aan de eisen zoals die door de gemeente waren geformuleerd. De jaren die deze man heeft geïnvesteerd en de inventiviteit die er uit spreekt zijn een bedreiging voor de hier gevestigde bouw orde. Ook dat is een vorm van dood of lange gevangenis straf, immers de jaren die daar zijn geïnvesteerd zijn verwijderd uit het publieke domein en komen nooit meer terug. 500 jaar geleden? neu, tot op de dag van vandaag.

Hoogkamer2
Hoogkamer217 sep. 2010 - 10:47

Ik ben blij dat mijn Iraanse vrienden nu hier een veilig thuis hebben gevonden, een aantal van hen zou wellicht het zelfde lot getroffen zijn. Weg met de doodstraf, ook uit Iran!

harry12345
harry1234517 sep. 2010 - 10:47

Luister eens, Iran is een onafhankelijk land. Iran heeft eigen regels en wetten, gebaseerd op de daar geldende normen en waarden. Dus het is uiteindelijk aan de Iraniers zelf om te besluiten hoe ze mensen straffen. Daar heeft geen enkel ander land iets mee te maken. 95 procent van de wereldbevolking verklaart ONS voor gek dat we pedofielen maar twee maanden gevangenisstraf geven, moordenaars twee of drie jaar krijgen en dat homoseksualiteit niet bij wet is verboden. Ieder land heeft dus recht op z'n eigen systeem. Dat geldt voor Nederland, maar ook voor Iran, Saoedie Arabie, Afghanistan etc. Als de bevolking van Iran trouwens geen zin meer heeft in dit regime, dan kunnen ze in opstand komen en de huidge machthebbers afzetten. Goed, zo'n opstand gaat ten koste van enkele honderden of duizenden levens, maar dat is opzich niets nieuws. Zo is Europa ook van haar dictators afgekomen...

grolschje2
grolschje217 sep. 2010 - 10:47

Maar ja, we mogen er niet van zeggen tegen Iran. Want dan zijn we volgens links een soort neo-kolonialisten.

2 Reacties
HarmII
HarmII17 sep. 2010 - 10:47

Bron? Of is de enige bron die beweert dat je van links niet voor mensenrechten op mag komen je eigen rommelende onderbuik? Misschien heb je het gemist, maar toen een week of wat geleden een jonge radicale moslim bij Pauw en Witteman zat te verkondigen dat het neokoloniaal was om ons met de steniging van vrouwen in Iran te bemoeien was het Femke Halsema en niet jouw Geert die die jongeman keihard van repliek diende. Ook zijn het de linkse partijen en niet jouw Geert geweest die zich hard hebben gemaakt voor steun aan de honderdduizenden Iraniërs die afgelopen jaar de straat opgingen in protest tegen de herverkiezing van Ahmadinejad. Wat er uit je mond komt is dus net zo bruin als de partij waar je op stemt.

Klaas2
Klaas217 sep. 2010 - 10:47

---[Maar ja, we mogen er niet van zeggen tegen Iran. Want dan zijn we volgens links een soort neo-kolonialisten. ]--- Het ontbreekt jou aan een heldere visie op het wereldgebeuren. Zelfs de doodstraf in Iran betrek jij op je Nederlandse politieke fixaties en preoccupaties.

x.x
x.x17 sep. 2010 - 10:47

Tussen 1980 en 1988 woedde dé Golfoorlog, die tussen Irak en Iran, waarbij ook veel kinderen werden ingezet. ================================================= Is het maar goed dat de USA heeft gezorgd dat Sadam niet opnieuw een oorlog kan beginnen tegen Iran.

1 Reactie
Tabari
Tabari17 sep. 2010 - 10:47

"Is het maar goed dat de USA heeft gezorgd dat Sadam niet opnieuw een oorlog kan beginnen tegen Iran." Maar dat Irak verder zwaar naar de klote is en er veel en veel erger aan toe is dan onder Saddam nemen we maar voor lief. En dat Irak naar de klote is komt natuurlijk niet door de verstikkende economische sancties in de jaren 90, militair geweld, het bevorderen van sectarisme en wanbestuur door de VS. De Irakezen hebben het aan zichzelf te danken. Daarom moeten ze ook nog eens dokken: http://www.csmonitor.com/World/Middle-East/2010/0909/Iraq-to-pay-400-million-for-Saddam-s-mistreatment-of-Americans

[verwijderd]
[verwijderd]17 sep. 2010 - 10:47

Gelukkig gaan we als de nieuwe VVD, CDA regering, Rutte I, aantreed weer opnieuw naar Afghanistan. Maar nu, mag ik hopen, met een echte VECHTMISSIE. Hakbarren en middeleeuwse haatbaarden naar de eeuwige jachtvelden verplaatsen!

3 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil17 sep. 2010 - 10:47

Hakbarren en middeleeuwse haatbaarden naar de eeuwige jachtvelden verplaatsen! =========== Een echte PVV-gedachte, ik hoef de beweging van Wilders niet meer zwart te maken. Dat doet u zelf al.

Klaas2
Klaas217 sep. 2010 - 10:47

--[Gelukkig gaan we als de nieuwe VVD, CDA regering, Rutte I, aantreed weer opnieuw naar Afghanistan.]--- Misschien kun je even uitleggen wat dit met de doodstraffen op de kinderen te maken heeft, of moet het Nederlandse leger die kinderen bevrijden? Ik neem aan dat jij in de voorste linies gaat terwijl het Wilhelmus zingend. " ... ben ik van Duitschen bloed ..." Of laat je het daadwerkelijke vechten liever aan anderen over, en hoop je op spannende journaalbeelden?

JanB2
JanB217 sep. 2010 - 10:47

Idioot.

Bernie2
Bernie217 sep. 2010 - 10:47

Het feit dat in Iran überhaupt mensen ter dood worden veroordeeld zegt veel over het niveau van beschaving en de prehistorische kijk op justitiële kwesties en daarmee het mensbeeld dat men hanteert. Het land onderscheidt zich hierin niet van bijvoorbeeld de VS, dat zich graag als ethisch en moreel gidsland profileert, maar met hetzelfde oog-om-oog principe (ditmaal op christelijke basis) haar burgers justitieel lyncht. Ophangen en steniging, blijkbaar door velen als barbaars beschouwd, maar is het in essentie niet van hetzelfde laaggeschedelde niveau als het levend gekookt worden op een elektrische stoel of om zeep worden gebracht met een overdosis chemische troep? Ik denk het niet, de perversiteit is hetzelfde. Karskens zet in zijn artikel in op de vele minderjarigen die wachten op staatsliquidatie. Terecht, hij schetst een afschrikwekkend beeld dat niet zou mogen bestaan en goede zaak dat activiste Asfin-Jam zich voor deze groep inzet. Maar het is een deelgroep. Ook opa's. oma's, vaders, broers, minnaressen etc. prijken op de dodenlijsten. Als fel tegenstander van de doodstraf zou ik, hoe utopisch ook, graag inzetten op het wereldwijd bannen van deze barbaarse lynchpartijen. Ongeacht de leeftijdsgroep.

1 Reactie
JeanneDarc
JeanneDarc17 sep. 2010 - 10:47

Niets aan toe te voegen. Dat mensen waar dan ook, gemarteld worden of ter dood verdoordeeld zijn en vervolgens gelyncht gaan worden, gefrituurd/ gegrilld of middels andere vernietingsmethoden, is onacceptabel, walgelijk. In en intriest, barbaars. Het zal je naaste maar zijn. Nog erger is, dat er niet internationaal geen verbod komt op doodstraf door welke staat dan ook. Arme kinderen, die nu letterlijk in doodsangst zitten. En waarvoor ? Men vond dat ze bepaalde regeltjes hebben overtreden. Tjonge jonge.

keroman
keroman17 sep. 2010 - 10:47

Wat een treurig niveau hebben de reacties hier. Bah! 't Gaat over kinderen die de doodstraf wacht omdat ze o.a. 'sodomie' zouden hebben bedreven. Door de rode waas voor de ogen van veel reageerders wordt er direct weer de PVV, Wilders en de USA bij gehaald. Het lullige is dat ik, nog voor ik de reacties op het bovenstaande stuk ging lezen al wist dat deze weer zouden bestaan uit overtuigingen van lieden die zich nog nooit de luxe van een eigen mening hebben gepermiteert.

1 Reactie
Rondeboer
Rondeboer17 sep. 2010 - 10:47

Hans, ik ben het helemaal met je eens. Allemaal Pavlov reacties. Het gaat om de naakte feiten: er worden kinderen ter dood veroordeeld!

[verwijderd]
[verwijderd]17 sep. 2010 - 10:47

Het wordt tijd dat ISRAEL en Amerika afrekenen met dit barbaarse land iran.

1 Reactie
AfKam
AfKam17 sep. 2010 - 10:47

Veel van de moslims en niet moslims in dit barbaarse land zijn op grond van verlichtingsbeginselen bereid hun leven te geven om in een vrij land te leven. Uiteindelijk gaat het ze lukken om dit barbaarse regime omver te werpen. Daarbij is vooral geen hulp van Israel gewenst! Overigens Arnold, Basra is nooit door Iran bezet. Maar dat is maar een klein detail in dit gruwelijk verhaal.